Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοικτή δημοπρασία της Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 και 2600 MHz., δίνοντας τέλος σε μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε το Μάιο του 2013.

Έτσι από σήμερα και για 15 χρόνια, όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz, κατοχυρώνεται στις γνωστές εταιρείες του χώρου Cosmote, Vodafone και Wind, με το ποσό των 381 εκατομμυρίων ευρώ να μπαίνει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

 

Συνολικά, κατακυρώθηκαν στις τρεις συμμετέχουσες εταιρίες τα εξής φασματικά δικαιώματα:

• COSMOTE: Δύο (2x5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και οκτώ (έξι των 2x5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 134.788.000 ευρώ.

• VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: Δύο (2x5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και έξι (τέσσερα των 2x5 MHz και δύο των 10 ΜHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 124.501.000 ευρώ.

• WIND: Δύο (2x5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 800 ΜHz και τέσσερα (2x5 MHz) τμήματα στη ζώνη των 2600 MHz, με συνολικό τίμημα 121.825.000 ευρώ.

 

Με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις συγκεκριμένες ζώνες, αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων.

 

Ήδη σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Wind λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ τονίζει ότι η επένδυση αυτή θα αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G) για την εταιρεία. «Θα ενσωματώσουμε το νέο φάσμα στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μας και την τρέχουσα ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς. Κάνοντας αυτή τη σημαντική επένδυση, αποκτήσαμε κρίσιμο φάσμα που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες δεδομένων» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής.

 

Από την πλευρά της η Vodafone δηλώνει δια μέσου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, Γλαύκου Περσιάνη, ότι «Η επένδυση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τη διεύρυνση του φάσματος συχνοτήτων. Παράλληλα, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες, γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας».

 

Τέλος η Cosmote αναφέρει ότι προχώρησε στη νέα αυτή επένδυση «για να ενισχύσει περαιτέρω τις ταχύτητες και την κάλυψη του εκτεταμένου 4G δικτύου της, τόσο στις αστικές, όσο και στις αγροτικές περιοχές, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της για υπερυψηλές ταχύτητες και εξελιγμένη επικοινωνία» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας, Μιχάλη Τσαμάζ.