Αν και το πιθανότερο είναι να γνωρίζετε ήδη για το Project Ara της Google, να υπενθυμίσουμε ότι η ιδέα προέρχεται από το Phone bloks (δημιούργημα του Dave Hakkens) και στην ουσία αφορά σε ένα project για την ανάπτυξη αρθρωτών smartphones.

Ένα κινητό του είδους μπορεί να αποτελείται από μικρά πλακίδια, που κουμπώνουν πάνω σε ένα ενδοσκελετό, χρησιμοποιώντας ένα ταχύτατο interface και μπορούν να αλλάζουν, ανάλογα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε χρήστη.

 

Η ιδέα του Phone bloks άρεσε στη Motorola –η οποία άνηκε εκείνη την εποχή στη Google- και σε συνεργασία με τον Dave Hakkens, παρουσίασε το Project Ara. Το τμήμα της Motorola, Advanced Technology Group, μετά την πώληση της εταιρείας στη Lenovo, παρέμεινε στη Google και έτσι το Project Ara συνεχίζεται από το Mountain View.

 

Όπως μπορείτε να δείτε και στα videos που ακολουθούν, υπάρχει ένας ενδοσκελετός, ένα κεντρικό τμήμα που πάνω σε αυτό προσαρμόζονται τα διάφορα εξαρτήματα του κινητού, τα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως είναι η μπαταρία (μπορούν να υπάρχουν περισσότερες από μία), η κάμερα ή το τμήμα του αποθηκευτικού χώρου και τα οποία μπορούν να αλλάζουν κατά βούληση.

 

gallery_286955_1033_18162.jpg

 

gallery_286955_1033_21208.jpg

 

Η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει το Module Developers Kit (MDK) 1.0, το οποίο προσδιορίζει την πλατφόρμα Ara για τους κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν αρθρώματα ενώ στις 15 και 16 Απριλίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο συνέδριο για τους developers, το Ara Developers Conference.

 

gallery_286955_1033_12687.jpg

 

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το βασικό, entry-level μοντέλο του είδους δεν θα ξεπερνάει τα 50 δολάρια (οθόνη αφής, WiFi).

 

Η Google σκοπεύει να ανοίξει σημεία πώλησης που οι κάτοχοι συσκευών του είδους θα μπορούν να αγοράσουν εξαρτήματα και να αναβαθμίζουν τη συσκευή τους. Το λανσάρισμα του Project Ara αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.