Μια από τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής, είναι η χρήση smartphone το βράδυ στο κρεβάτι, πριν από τον ύπνο.

Τα βασικά προβλήματα είναι αφενός οι μειωμένες ώρες ξεκούρασης, εφόσον καταλήγουμε να κοιμηθούμε αρκετά αργότερα από την ώρα που ξαπλώσαμε, και αφετέρου το γεγονός ότι η έκθεση στη φωτιζόμενη οθόνη του κινητού για αρκετή ώρα, επηρεάζει αρνητικά τον νυχτερινό ύπνο.

 

Η προφανής, αν και δύσκολη, λύση είναι να μην προβαίνουμε σε χρήση πριν από τον ύπνο. Μια πιο εφικτή λύση, είναι η ενσωμάτωση ενός αυτόματου «bedtime mode» από τους ίδιους τους κατασκευαστές των συσκευών.

 

Μια ομάδα ερευνητών από το Λονδίνο πραγματοποίησε μελέτη αναφορικά με τις εκπομπές φωτός της οθόνης ενός iPhone, ενός iPad και ενός Kindle Paperwhite. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οθόνες των συσκευών εκπέμπουν φως μπλε χρώματος, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης (την οποία παράγει ο οργανισμός μας σε σκοτινές συνθήκες και είναι απαραίτητη για ομαλό ύπνο) και μας κρατάει σε επαγρύπνηση.

 

gallery_363048_2550_19821.jpg

 

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδικά γυαλιά τα οποία εμπόδιζαν το μπλε φως, ενώ στο δεύτερο χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για χρήση τη νύχτα και μεταβάλλει το χρώμα του φωτός ανάλογα. Και οι δύο λύσεις είχαν αποτέλεσμα, αν και η χρήση προστατευτικών γυαλιών κάθε βράδυ που χρησιμοποιούμε μια συσκευή στο κρεβάτι φαντάζει αρκετά άβολη.

 

Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε καταλληλότερη η προσαρμογή του φωτός της οθόνης μέσω του software. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη εφαρμογές όπως το «F.lux», το οποίο όμως αποσύρθηκε από το App Store από την ίδια την Apple, μερικές ημέρες μετά την κυκλοφορία του, επειδή παραβίαζε ορισμένους κανόνες.

 

Η πιο εφικτή λύση λοιπόν, είναι η ενσωμάτωση ενός αυτόματου «bedtime mode» σε κάθε συσκευή, το οποίο θα μετατρέπει τις εκπομπές φωτός από μπλε και πράσινες σε κίτρινες και κόκκινες και θα μειώνει τη φωτεινότητα.

 

gallery_363048_2550_62479.jpg

 

Πρόκειται πιθανότατα για την καλύτερη δυνατή λύση, καθώς θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σε σημαντικό βαθμό, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν συνήθειες οι χρήστες.

 

Link.png Site: Engadget