Μπορεί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανά το κόσμο να επενδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών, αλλά το γνωστό καλώδιο του τηλεφώνου έχει λίγη ζωή ακόμα.

Ειδικοί στα Bell Labs της Alcatel Lucent υποστηρίζουν πως κατέγραψαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ πετυχαίνοντας υψηλές ταχύτητες έως 10Gbps μέσα από τα παλιά και γνωστά καλώδια τηλεφώνου που υπάρχουν σχεδόν παντού στους δρόμους των πόλεων.

 

Ο στόχος δεν είναι εδώ να ξεπεραστούν τα όρια αλλά να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή για την επίτευξη ταχυτήτων τόσο υψηλών που θα μπορούσαν να "κοντράρουν" αυτές των δικτύων οπτικών ινών. H ταχύτητα βεβαίως παίζει μεγάλο ρόλο ωστόσο η πρωτότυπη τεχνολογία της Alcatel προς το παρόν περιορίζεται από την εμβέλεια μετάδοσης της. Η ταχύτητα που κατάφερε να επιτύχει το Bell Labs ήταν 10Gbps από απόσταση 30 μέτρων ενώ για ταυτόχρονο upload και download η ταχύτητα έφτασε το 1Gbps από απόσταση 70 μέτρων.

Οι μετρήσεις υποδεικνύουν πως οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν πολύ περισσότερο προκειμένου να επιτύχουν παρόμοιες ταχύτητες για τα νοικοκυριά, αφού τα καφάο μπορεί ενδεχομένως να είναι εφοδιασμένα με καλώδια οπτικών ινών αλλά το υπόλοιπο δίκτυο που φτάνει σε κάθε σπίτι αποτελείται από χάλκινες καλωδιώσεις.

 

Προς το παρόν, αρκετοί πάροχοι δοκιμάζουν το νέο πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται η τεχνολογία των Bell Labs. Πολύ πιθανό μετά από λίγα χρόνια να δούμε τέτοιες ταχύτητες -με πιο πιθανό συμμετρική 1Gbps στο μέγιστο- εφόσον βεβαίως κρίνουν πως τα δίκτυα οπτικών ινών δεν είναι και η πιο καλύτερη ή συμφέρουσα λύση.

 

Link.png Site: Engadget