Η Vodafone σε συνεργασία με την Alpha Bank σχεδιάζουν το μέλλον των συναλλαγών με τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες έδειξαν σήμερα το "Tap ΄n Pay" μία πιλοτική υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών με το οποίο ο χρήστης της υπηρεσίας θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές μέσω του κινητού του τηλεφώνου σε ένα από τα 5.000 τερματικά ανέπαφων συναλλαγών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και τα οποία, έως το τέλος του 2014, υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 10.000.

 

Για να γίνει όμως αυτό, ο χρήστης πρέπει να έχει μία από τις πιστοποιημένες από την VISA συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τεχνολογία NFC, να τρέχει λειτουργικό Android 4.1 ή νεώτερο και την ειδική κάρτα SIM.

 

Προς το παρόν, οι μόνες συσκευές που φέρουν πιστοποίηση της VISA για χρήση με την υπηρεσία "Tap ΄n Pay" είναι συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα της Samsung και συγκεκριμένα το Samsung Galaxy Mini 2 και το Samsung Galaxy S3. Όπως αναφέρθηκε, τα κινητά με λειτουργικό σύστημα Windows Phone που ενσωματώνουν τεχνολογία NFC δεν πληρούν τα εχέγγυα ασφαλείας που θέτει η VISA ενώ οι συσκευές της Apple δεν ενσωματώνουν προς το παρόν τεχνολογία NFC και η VISA δεν θα πιστοποιήσει, για λόγους ασφαλείας, τις εξωτερικές θήκες NFC που κυκλοφορούν για τα iPhone.

 

Επιπλέον, ο καταναλωτής θα πρέπει να διαθέτει χρεωστική κάρτα Alpha Bank Enter Visa καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, δεν θα υποστηρίζονται πιστωτικές κάρτες ή προπληρωμένες κάρτες της Alpha Bank. Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι της Alpha Bank, η υπηρεσία "Tap 'n' Pay" απευθύνεται αρχικά σε όσους επιθυμούν να πραγματοποιούν μικροσυναλλαγές και δεν θέλουν να κάνουν χρήση πιστωτικής κάρτας.

 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας First Data Hellas, η οποία έχει αναλάβει τόσο την ανάπτυξη της ειδικής εφαρμογής και του συστήματος ασφαλούς αποθήκευσης των στοιχείων της χρεωστικής κάρτας όσο και του backbone των ασφαλών πληρωμών σε συνεργασία με την VISA, μας ανέφεραν ότι ο καταναλωτής που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία "Tap ΄n Pay" θα πρέπει να προμηθευτεί από την Vodafone την ειδική κάρτα SIM που ενσωματώνει μηχανισμό ασφαλείας για την φύλαξη των δεδομένων πληρωμής ενώ στο μέλλον ελπίζουν να μπορέσουν να ενσωματώνουν τον μηχανισμό ασφαλείας στις υπάρχουσες κάρτες SIM μέσω Over The Air (OTA) ενημερώσεις.

 

Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε επιτρέπει στον καταναλωτή να πραγματοποιεί πληρωμές έως 25 ευρώ χωρίς τη χρήση κωδικού ασφαλείας αλλά για συναλλαγές άνω των 25 ευρώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση κωδικού ασφαλείας, όποιος όμως επιθυμεί θα μπορεί να ενεργοποιήσει τον κωδικό ασφαλείας για όλες τις συναλλαγές. Τέλος, για λόγους ασφαλείας, εάν ο καταναλωτής εισάγει τρεις φορές λανθασμένο κωδικό ασφαλείας, η εφαρμογή "κλειδώνει" και θα χρειαστεί ταυτοποίηση του χρήστη μέσω της Alpha Bank για να ξεκλειδώσει εκ νέου.

 

Μην βιαστείτε να ζητήσετε από την Vodafone τη νέα ειδική κάρτα SIM καθώς για το αρχικό δοκιμαστικό διάστημα πιλοτικής εφαρμογής το οποίο κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες, η υπηρεσία "Tap 'n' Pay" δεν θα είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό αλλά θα δοκιμάζεται από στελέχη της Vodafone και της Alpha Bank.