Ένας χρόνος πέρασε από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, παραδέχτηκε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εγκαταστήσει καλώδια και μηχανισμούς στο σύστημα της, που τους επιτρέπει να ακούν ή να ανιχνεύουν κλήσεις των πελατών της.

Όπως αναφέρει η The Guardian, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιείται σε 29 χώρες, παραδέχτηκε ότι μερικές χώρες έχουν κυριολεκτικά διεισδύσει στα συστήματα της εταιρείας, σε γη και αέρα. Επειδή είναι παράνομο σε έξι από αυτές τις χώρες που επιχειρεί η Vodafone να αποκαλύψει ποιες είναι οι κυβερνήσεις που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της με βασικό στόχο τη παρακολούθηση, η εταιρεία δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις χώρες που ακολουθούν τις σχετικές πρακτικές.

 

Η εταιρεία δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση 40.000 σελίδων με το τίτλο "Law Enforcement Disclosure Report", περιγράφοντας αναλυτικά πως τα συστήματα παρακολούθησης συνδέονταν κατευθείαν στο δίκτυό της, επιτρέποντας έτσι τη παρακολούθηση κλήσεων και επομένως τον εύκολο εντοπισμό των πελατών της. Εννέα κυβερνήσεις έχουν δημοσιοποιήσει τον αριθμό, τη φύση των υποκλοπών και τις αιτήσεις δεδομένων, ενώ για πρώτη φορά η έκθεση αναφέρει τον αριθμό των αιτημάτων που της είχαν στείλει δυο αρχές, της Ισπανίας και Τανζανίας.

 

Με αυτή τη δημοσιοποίηση η Vodafone ελπίζει πως ανεξάρτητες αρχές θα ασχοληθούν πιο εξονυχιστικά με το θέμα, καθώς ο ρόλος της επιτήρησης, οχι μόνο της Vodafone αλλά και άλλων τηλεπικοινωνιακών εταιριών, είναι υπό αμφισβήτηση.

 

Link.png Site: The Next Web

Link.png Site: Gizmodo