Το πλάνο της για το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, παρουσίασε η Wind σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα όπου και η εταιρεία έχει αναπτύξει πιλοτικό δίκτυο με ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και το 1 Gbps.

Με χρονιά ορόσημο το 2020, η Wind προχωράει σε μια μεγάλη επένδυση ύψους 500 εκ. ευρώ προκειμένου να φέρει τις «διαστημικές ταχύτητες», σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα καθώς και το Ηράκλειο της Κρήτης. Τα σχέδια της εταιρείας συμβαδίζουν πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ΝGA) το οποίο έχει δύο στόχους έως το 2020, την πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30mbps, με το 50% από αυτούς να απολαμβάνουν συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100mbps.

 

fttxareas.jpg


Wind FTTx

Wind FTTx


Πιο αναλυτικά, από την πλευρά της η Wind -όπως άλλωστε και οι άλλοι δύο μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι-, έχει καταθέσει στη ρυθμιστική αρχή το πλάνο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών σε αρκετές περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας όπως τον Κορυδαλλό, το Χαϊδάρι, το Κερατσίνι, αλλά και την Καλλιθέα καθώς και ενός μεγάλου μέρους του κέντρου της Αθήνας.

 

Στη Θεσσαλονίκη, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την περιοχή της Σταυρούπολης, τους Αμπελοκήπους, την Νεάπολη, την Πολίχνη και την Μενεμένη. Επιπλέον στα τέλη του επόμενου μήνα, η Wind θα έχει καλύψει το 88% της Καλαμάτας, μια πόλη 70.000 κατοίκων η οποία επιλέχθηκε μαζί με τη Ν. Σμύρνη για τη δημιουργία πιλοτικού δικτύου, εξαιτίας της μορφολογίας της σε συνδυασμό με την αξιοποίηση διαφόρων άλλων εμπορικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Η ανάπτυξη του δικτύου διήρκεσε 12 μήνες, και ήδη συνολικά 277 σπίτια και στις δύο περιοχές έχουν πρόσβαση σε υπερ-υψηλές ταχύτητες.windftth.jpg

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής χαρακτήρισε την εποχή που ζούμε άκρως σημαντική για τη χώρα, συγκρίνοντας την με την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Η Ελλάδα προσθέτει ο επικεφαλής της Wind «μπορεί να συμμετάσχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση χωρίς να έχει χαθεί το τρένο της ανάπτυξης αφού η απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες στην κατασκευή δικτύων νέας γενιάς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε».

 

Εκτός από την υπέρμετρη φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή στην κατασκευή των υποδομών είναι η κοινωνική αποδοχή των έργων, με την γραφειοκρατία και μικρές ομάδες να «πολεμάνε την πρόοδο σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις». Πάντως και οι τρεις μεγάλοι του χώρου, ΟΤΕ, Vodafone και Wind βρίσκονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών του Κανονισμού Vectoring τον Ιούνιο για την ανάθεση περιοχών κατ’ αποκλειστικότητα και την αποφυγή πολλαπλής κάλυψης, κάτι που δεν ευνοεί κανέναν. Από την επομένη κιόλας, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.

 

20170527_122325b.jpg



Wind FTTx

Wind FTTx


Αν και αναμενόμενα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για την επίσημη τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Wind αλλά και οποιοσδήποτε άλλος πάρoχος, εντούτοις έχουμε τις πρώτες σημαντικές ενδείξεις. Στόχος τουλάχιστον της Wind σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, Γενικό Διευθυντή Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B, είναι να υπάρξει μια ελκυστική τιμολογιακή πολιτική. Αυτή δε θα απέχει από το μέσο όρο των τιμών που συναντάμε σε αντίστοιχα πακέτα παρόχων της Ε.Ε, περίπου στα €50/μηνιαίως για σύνδεση 2play, με εγγυημένη ταχύτητα τουλάχιστον 100mbps.

Ο τελικός χρήστης θα πρέπει να περιμένει 10 με 20 φορές πιο γρήγορες ταχύτητες FTTH από το μέσο όρο των ADSL συνδέσεων (8mbps), με την περίπτωση αυτή να θυμίζει αρκετά τη μετάβαση από τις ISDN συνδέσεις στις ADSL για όσους έζησαν τη συγκεκριμένη εποχή. Τέλος η εταιρεία έχει καταλήξει στη χρήση router της εταιρείας Technicolor.