Η Mozilla μαζί με την EFF και άλλες εταιρίες, συνεργάζονται για τη δημιουργία πιστοποιητικών ασφαλείας SSL, τα οποία και θα διαθέσουν δωρεάν.

Το πρωτόκολλο SSL (Secure Socket Layers) δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της ιστοσελίδας και του browser του χρήστη. Τα SSL πιστοποιητικά εξασφαλίζουν την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποτρέποντας κακόβουλους χρήστες από την υποκλοπή δεδομένων.

 

Τα SSL πιστοποιητικά παρέχονται από εταιρίες προστασίας δεδομένων και έκδοσης πιστοποιητικών που ονομάζονται Certificate Authorities, και αναλαμβάνουν την ταυτοποίηση των στοιχείων της ιστοσελίδας καθώς και την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μεταξύ των ιστοσελίδων αυτών και των χρηστών τους.

 

Αυτές οι εταιρίες παρέχουν τα πιστοποιητικά σε αρκετά υψηλές τιμές, οι οποίες εξαρτώνται από την κωδικοποίηση (256bit ή 128bit), καθώς και το ύψος της εγγύησης που παρέχουν, σε περίπτωση που ο χρήστης ζημιωθεί κατά την περιήγησή του ή μια online αγορά.

 

Ωστόσο το τοπίο αυτό με τις υψηλές τιμές αναμένεται να αλλάξει από το 2015, καθώς η EFF (Electronic Frontier Foundation) με την Mozilla και το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, καθώς και με την υποστήριξη των κορυφαίων στα δίκτυα, Cisco και Akamai, δημιούργησαν την εταιρία Let’s Encrypt.

 

 

Η Let’s Encrypt θα είναι μία εταιρία Certificate Authority όπως περιγράψαμε παραπάνω, αλλά με την ουσιαστική διαφορά ότι θα παρέχει τα SSL πιστοποιητικά δωρεάν.

 

Πιο συγκεκριμένα, το SSL έχει αντικατασταθεί από το TLS (Transport Layer Security) και η Let’s Encrypt θα παρέχει τα δωρεάν πιστοποιητικά από το καλοκαίρι του 2015, έχοντας να αντιμετωπίσει τις εταιρίες VeriSign/Symantec και Comodo που κατέχουν το 70% της αγοράς.

 

Τέλος, η Let’s Encrypt υπόσχεται πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr