Σε μόλις ένα έτος, το Microsoft Office θα είναι παρελθόν για 25.000 υπολογιστές, που είναι κατανεμημένοι στα 13 μεγάλα νοσοκομεία. Η περιοχή έχει επιλέξει αντί για ένα open-source σουίτα γραφείου. Η μεγαλύτερη περιοχή της Δανίας, η περιφέρεια της πρωτεύουσας, επέλεξε να επικεντρωθεί στη σουίτα γραφείου Ανοικτού Κώδικα LibreOffice που προέρχεται από το γνωστό, επίσης ελεύθερο, Open Office, για τους 25.000 υπαλλήλους της στα νοσοκομεία της Κοπεγχάγης.

 

Αυτό, βέβαια, σημαίνει επίσης ότι η περιφέρεια της πρωτεύουσας θα απορρίψει την σουίτα γραφείου της Microsoft μέσα στα επόμενα χρόνια.Η επικεφαλής του εταιρικού περιβάλλοντος IT για την περιφέρεια της πρωτεύουσας, η Vivian Thomas, λέει ότι κάποιοι υπάλληλοι έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το LibreOffice στο γραφείο, ενώ όλο το προσωπικό αναμένεται να εργαστεί στη νέα σουίτα εφαρμογών γραφείου το φθινόπωρο του 2012. Η αλλαγή αυτή σημαίνει, σύμφωνα με δελτίο τύπου της περιφέρειας της πρωτεύουσας, ότι η Περιφέρεια αυτή θα επιτύχει σε μία μόνο χρήση, εξοικονόμηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων, συν την συνεχή εξοικονόμηση στον τομέα της πάγιας συντήρησης!

 

Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας επέλεξαν να χρησιμοποιούν JCaps καθώς και την ένταξη τους στην πλατφόρμα Apache Camel, το οποίο είναι επίσης open source προϊόν και, όπως η JCaps, είναι στημένο και αυτό σε περιβάλλον προγραμματισμού Java.

 

Αυτές οι επιλογές και οι αντίστοιχες απορρίψεις, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, έχουν εν μέρει σχέση με την οικονομική πλευρά του θέματος, αλλά οι πληροφορικάριοι του Τμήματος ΙΤ δεν κοίταξαν μόνο την πλευρά αυτή.

 

«Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τη χρήση προγραμμάτων Ανοιχτού Κώδικα. Εκτός από το οικονομικό κίνητρο, έχουμε επίσης την εμπειρία ότι μια open source κοινότητα, σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύεται πολύ πιο γρήγορη στο να διορθώνει προβλήματα που ανακύπτουν, από ότι θα μπορούσε να καταφέρει οποιοδήποτε αντίστοιχο ιδιοταγές σύστημα πωλητών», λέει η Βίβιαν Thomas στο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την μετάβαση αυτή.

 

«Η κοινότητα γύρω από το Camel είναι πολύ αποτελεσματική και με μεγάλη αυτοπειθαρχία, οπότε πιστεύουμε ότι η ασφάλεια είναι εξαιρετικά υψηλή για αυτά τα προϊόντα» συνεχίζει.»

 

Η Βίβιαν Thomsen τονίζει, επίσης, ότι έχει επίγνωση ότι υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι, που ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψη κατά τη διαδικασία επιλογής των νέων προγραμμάτων Ελεύθερου Λογισμικού του LibreOffice για τα 13 νοσοκομεία της περιοχής.

 

«Σίγουρα, η απόφαση χρήσης προγραμμάτων Ανοιχτού Κώδικα στο σύστημα του νοσοκομείου, δεν αποτελεί μία απερίσκεπτη «βουτιά με το κεφάλι κάτω . Υπάρχουν πολλά μακροπρόθεσμα στρατηγικά ζητήματα από πίσω.»

 

Εμείς το κάνουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο. Τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη φάση, δεν θα αντικαταστήσουν εφαρμογές στα πιο κρίσιμα συστήματα, αλλά θα μας επιτρέψουν να αντλήσουμε εμπειρία από τα ωφέλη του Ανοιχτού Κώδικα σε περιοχές που είναι λιγότερο κρίσιμες », λέει η επικεφαλής του Τμήματος.

 

Τέλος, η περιοχή δεν είναι και τόσο «πράσινη» για τα Open-source προϊόντα, όπως προέκυπτε κατά το 2008.

 

Link.png Site: OSarena.net