Καινούρια ειδικά τέλη εκτελωνισμού δεμάτων από το εξωτερικό, έχουν θέσει σε ισχύ τα ΕΛΤΑ εδώ και λίγες εβδομάδες. Όπως αναγράφεται στον τιμοκατάλογο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, για προϊόντα αξίας έως 150 ευρώ το τέλος διαμορφώνεται σε 15 ευρώ, ενώ για δέματα αξίας 150-500 ευρώ στα 20 ευρώ.

Παράλληλα, σε όσους κάνουν παραγγελίες αξίας 500-1.000 ευρώ, η επιβάρυνση είναι 25 ευρώ, ενώ για προϊόντα αξίας άνω των 1.000 ευρώ έχει ορισθεί στα 50 ευρώ. Όπως αναφέρουν τα ΕΛΤΑ, όλες οι τιμές περιλαμβάνουν 24% ΦΠΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με την εφαρμογή των τελών, τα ΕΛΤΑ έχουν ξεκινήσει να περνούν από το τελωνείο για εκτελωνισμό όλα τα δέματα που έρχονται από το εξωτερικό.

 

Όπως είναι φυσικό, το μέτρο αφορά κάθε παραγγελία που γίνεται από κράτος εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην περίπτωση τουλάχιστον των ηλεκτρονικών ειδών, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τις αγορές από την Κίνα, αφού για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων σχεδόν αποκλειστικά οι αγορές γίνονται από εκεί μέσω των εκατοντάδων ηλεκτρονικών καταστημάτων.

 


elta.jpg

 


Link.png Site: ΕΛΤΑ