Νωρίτερα του αναμενομένου, η Cosmote λανσάρει από σήμερα την υπηρεσία eSIM, τη δυνατότητα δηλαδή να συνδεθεί ένα συμβατό smartphone, tablet ή ακόμα και wearable με το δίκτυο της, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής φυσικής κάρτας SIM.

Η τεχνολογία eSIM ακούστηκε πολύ τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η Apple ανακοίνωσε ότι τα νέα iPhone Xs, XR και Xs Max ήταν συμβατά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία δίνοντας Dual SIM δυνατότητες στο iPhone μετά από 10 χρόνια. Όμως η εξαιρετικά περιορισμένη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας από παρόχους παγκοσμίως οδήγησε σε αναγκαστική αναμονή, με τη Cosmote να έρχεται να αποτελέσει μέρος ενός κλειστού club περίπου 45 παρόχων στον κόσμο που υποστηρίζουν την τεχνολογία. Η eSIM αποτελεί ένα τσιπ με δυνατότητα επανεγγραφής ενσωματωμένο στο chipset της συσκευής, χωρίς ο χρήστης να έχει πρόσβαση σ' αυτό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ένα NFC τσιπ δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κατασκευαστή να «γλυτώσει» αρκετό χώρο και να κάνει πιο αποτελεσματική την αδιαβροχοποίηση της συσκευής του.

Όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση, η eSIM τεχνολογία δεν είναι για την ώρα συμβατή με τα νέα iPhone και το νέο Apple Watch Series 4 παρά μόνο για το Galaxy Watch 4G της Samsung καθώς και την 4G έκδοση των νέων iPad Pro 11" και 12.9" που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. Τουλάχιστον για τα iPhone Xs, XR και Xs Max, η υποστήριξη θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, χωρίς να δίνεται κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο τρόπος ενεργοποίησης φαίνεται ότι θα είναι σχετικά εύκολος, αφού με κάθε αγορά συσκευής με τεχνολογία eSIM, ο καταναλωτής θα προμηθεύεται και μια επιστολή με τον QR κωδικό τον οποίο θα πρέπει να σαρώσει μέσα από την εφαρμογή της Cosmote προκειμένου να εγκατασταθεί αυτόματα το eSIM προφίλ. Παράλληλα πραγματοποιείται και η εγγραφή του στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Cosmote. Για τους τρεις πρώτους μήνες, η υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει εφάπαξ χρέωση €9.90. 

Ενημέρωση 23:15 - Παρά την αντιθέτου ενημέρωση, αρκετά μέλη του site αναφέρουν ότι ενεργοποίησαν επιτυχημένα την Cosmote eSIM σε iPhone Xs και Xs Max.