Επιλογές Χρήστη
Καλώς ήλθατε στο Insomnia. Γίνετε μέλος για να συμμετέχετε ενεργά στην κοινότητα.
|
|||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
| Linux Ερωτήσεις και απαντήσεις για το διάσημο λειτουργικό σύστημα ανοιχτού λογισμικού και τις διάφορες διανομές του καθώς και την οικογένεια ελεύθερων λειτουργικών *ΝΙΧ όπως το FreeBSD |
| Εργαλεία |
|
|
#1 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: Mar 2006
|
Why does Humanity needs Free Software ? Free as free speech, not free beer. http://kin.calvin.free.fr/blog/?p=5 .
|
|
#2 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: Feb 2007
|
Η ανθρωπότητα τα κατάφερε μια χαρά για χιλιάδες χρόνια και χωρίς το "free-software". Μάλιστα θα σου πώ οτι αυτό που δεν χρειάζεται ειναι φασιστικές ιδεολογίες σαν το GNU που υποστηρίζουν οτι τα πάντα πρέπει να είναι "free-software" και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με "free-software" πρέπει να αναδιανέμεται κάτω από τους όρους της GPL. Πρόσεξες τα εισαγωγικά στο "free-software"; Γιατί οταν υποχρεώνεις τον Χ προγραμματιστή να αναδιανέμει τα προγράμματά του με τους δικούς σου όρους, μόνο ελευθερία δεν είναι. Αλληθινό Free Software είναι το μόνο το Open Source (ala BSD). Ακόμα και έτσι ομως, ήμαστε 100% σίγουροι οτι το Open Source ή το "Free Software" είναι πράγματι καλό για την ανθρωπότητα. Ας τραβήξουμε το πράγμα και υποθέσουμε το εξής: Υπάρχουν μαγικά κουτιά που μπορείς να βάζεις από τη μια μεριά ένα αντικείμενο και από την άλλη σου αναπαράγει ακριβή αντίγραφα χωρίς το παραμικρό κόπο και κόστος. Δηλαδή βάζεις ένα αυτοκίνητο και τσούπ το αναπαράγεις σε δεκάδες αντίγραφα και το δίνεις δωρεάν σε όλους σου τους φίλους. Πως βοηθάς τον κατασκευαστή να το βελτιώσει και να βγάλει καινούργιο, καλύτερο αυτοκίνητο; Πως τον βοηθάς να επιζήσει και να καλύψει το τεράστιο κόστος που χρειάστηκε για να βγεί το πρωτότυπο; Στη συνέχεια βγαινει ένας οργανισμός που στο όνομα του καλού της ανθρωπότητας βγάζει το open-source αυτοκίνητο. Στην αρχή το open-source αυτοκίνητο έχει τα χάλια του, με την πάροδο του χρόνου όμως βελτιώνεται σε σημείο να μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τα εμπορικά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ή κλείνουν ή περιορίζονται στην παροχή υπηρεσιών για το ακαταμάχητο open-source αυτοκινήτο. Η εφευρετικότητα πέφτει στο 0.1 και τελικά καταλήγουμε όλοι μας να οδηγάγαμε παραλαγές του ίδιου βασικού σχεδίου. Στη θέση του αυτοκινήτου μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε άλλο αγαθό, από το πιο απλό στο πιο σύνθετο. Τι λέτε; |
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: Feb 2005
|
Διαβάζοντας και άρθρο του gtroza και το σχόλιό σου έχω να πω το εξής. Προσωπικά είμαι φανατικά υπέρ του open source, και αυτό όχι μόνο γιατί δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής (κάπου εκεί το πάει το άρθρο του gtroza). Πλέον πίσω από τις μεγάλες διανομές Linux, ΟΟο, servers, κλπ βρίσκονται μεγάλες εταιρίες. Από τη στιγμή πίσω από το open source βρίσκεται και πάλι το κέρδος, χάνεται η όποια "πολιτική" έννοια του free ή open και παραμένει μόνο η "τεχνοκρατική" του έννοια. Ωστόσο, το open source έχει μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη ότι ξεκίνησε από ελεύθερα συνετερισμένους δημιουργούς, που διένημαν ελεύθερα το επιστημονικό τους προϊόν. |
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Παρομοίως και εγώ είμαι φίλος του ανοικτού λογισμικού, και πέρασα για λίγο από την ιδεολογία του GNU, πλέον όμως την θεωρώ εως και επικύνδυνη. Με ανυσηχεί το ίδιο ένας κόσμος οπου όλο το software θα ελέγχεται από ένα μονοπόλιο όσο και το αντίστροφο, οπου θα αφορίζεται οτιδήποτε δεν συμορφώνεται στους ιδεολογικούς κανόνες του GNU και του "free as free speech, not free beer". |
|
|
|
|
#5 |
|
Panserbjørn
Ημ. Εγγραφής: Jan 2002
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Από την άλλη πλευρά, έρχεται ο πρώτος αυτοκινητοβιομήχανος, πατεντάρει την έννοια «αυτοκίνητο» και όλοι καταλήγουμε να οδηγούμε το ίδιο αυτοκίνητο της ίδιας βιομηχανίας. Το δε open-source αυτοκίνητο που περιγράφεις, που και πως ακριβώς θα κατασκευάζεται; BTW, δεν είδα όλο το open-source software να είναι ίδιο και την εφευρετικότητα να πέφτει στο 0.1. Παράθεση:
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Το software έιναι μια υλοποίηση, ένας μηχανισμός οπως οποιοσδήποτε άλλος (π.χ. αυτοκίνητο). Οι αλγόριθμοι (ιδέες) πρέπει να είναι ελεύθεροι, οι υλοποιήσεις όχι απαραίτητα. Η ύπαρξη του open-source είναι δυνατή μόνο και μόνο επειδή μπορούμε να αναπαράγουμε τους software-μηχανισμούς με μηδαμινό κόστος σε αντίθεση με τους υλικούς. Γιαυτό στο αρχικό μου σχόλιο υπέθεσα ένα "μαγικό κουτί που μπορεί να αναπαράγει υλικά αντικείμενα - ανέξοδα". |
||
|
|
|
|
#7 |
|
Panserbjørn
Ημ. Εγγραφής: Jan 2002
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Τελικά, δεν ισχυρίζομαι ότι η GPL είναι καλύτερη από τη BSD, αλλά ότι κάθε άδεια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση.
|
|
|
#8 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: May 2003
|
Παράθεση:
Στο υποθετικό σενάριο που κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις, δεν νομίζω ότι και πάλι η εφευρετικότητα θα περιοριστεί, ίσα ίσα..Μερικές παρατηρήσεις:
Τώρα με την GPL δεν ξέρω αν πρέπει να αναδιανεμηθεί ΟΛΟ το πρόγραμμα σε GPL ή μόνο το τμήμα που τροποποιήθηκε ή χρησιμοποιήθηκε που είναι σε GPL. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: Oct 2006
|
Παράθεση:
Έστω ότι γράφω μια πολύ σουπερ βιβλιοθήκη για επεξεργασία φωτογραφιών χρησιμοποιώντας Free βιβλιοθήκες. Και ΕΠΙΛΕΓΩ να την κυκλοφορήσω με GPL άδεια, τότε σημαίνει προφανώς ότι ΘΕΛΩ να αναδιανέμεται κάτω από τους όρους της GPL. Που είναι το φασιστικό ή επικύνδυνο που λες; Το open source είναι μια παραλλαγή του free-software αλλά λίγο πιο buisness-friendly (εγώ θα την έλεγα καπιταλιστική). Τουτέστιν γδυμένη απο την ιδεολογία που φέρει το FS. Aν έχεις διαβάσει κείμενα του RMS θα καταλάβεις ότι η φιλοσοφία του GNU δεν περιορίζεται στο software αλλά επεκτείνεται στην κοινωνία. Και ως γνωστόν ελευθερία και καπιταλισμός δεν συμβαδίζουνε.... ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
Ημ. Εγγραφής: Mar 2007
|
Παράθεση:
Και μια που αναφέρθηκε εδώ, πριν αναρωτηθεί κανείς αν και τι φασιστικό υπάρχει στην GPL καλό είναι να θυμόμαστε πως ο φασισμός προυποθέτει τρεις (σύμφωνα με μερικούς περισσότερες) αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες ύπαρξης: δικτατορία, ολοκληρωτισμός και εθνικισμός. Φαντάζομαι πως ακόμα και οι πιο άκαμπτοι πολέμιοι της GPL θα δυσκολευτούν πολύ να ανακαλύψουν τουλάχιστον εθνικιστικά στοιχεία σε αυτή ![]() |
|
|
|
«
Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα
»
| Εργαλεία | |
|
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα ειναι 13:20.

Στο υποθετικό σενάριο που κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις, δεν νομίζω ότι και πάλι η εφευρετικότητα θα περιοριστεί, ίσα ίσα..