Προς το περιεχόμενο

Ακαλυπτη επιταγη


Hellaslover

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ειχα γραψει μια επιταγη για $4000 (γυρο στις 6000ευρο) την οποια δε μπορεσα να καλυψω. Βασικα την επιταγη την υπεγραψα και την εδωσα σε εναν οικογενειακο φιλο ο οποιος θα μου εδεινα τα χρηματα μετα απο λιγες μερες νομιζοντας οτι ειχα ολα τα χρηματα στη τραπεζα για να τη καλυψω μεχρι να με ξεπληρωνε. Τα οποια χρηματα δεν ειχα και ετσι η επιταγη σφραγιστηκε. Τηλεφωνησα στο κυριο που πηρε την επιταγη και του εξηγησα τη συνεβη και του ειπα οτι θα του εδεινα τα χρηματα σε λιγες μερες ελπιζοντας οτι θα μου τα εδεινε ο φιλος μεχρι τοτε. Τα χρηματα δε τα ειχα και ο κυριος αυτος εβαλε δικηγορο να κινηθει νομικα για να παρει τα χρηματα. Τηλεφωνησα μετα απο 3 εβδομαδες στο δικηγορο του και του προτεινα να ακυρωσει τη μηνυση καθος θα του εστελνα μια πρωτη δοση την επομενη μερα. Ο δικηγορος μου το παιξε τσαμπουκας λεγοντας οτι ειναι πολυ αργα και οτι εχει ηδη υποβαλει τα χαρτια κτλ. Με τα χιλια ζορια δεχτηκε να του στειλω τη δοση και μου ζητησε να γραψω σε σημειωμα οτι θα του στελνω το χ ποσο καθε μηνα κτλ. Τωρα που το σκεφτομαι, και χωρις να θελω να μπλεξω το φιλο μου, ειχε το δικαιωμα ο συγκεκριμενος κυριος να λαβει επιταγη απο καποιον με διαφορετικο ονομα και υπογραφη στην επιταγη; Ο φιλος μου "ψωνιζει" συχνα απο αυτον το κυριο με δικες του επιταγες, και φανταζομαι οτι θα πρεπε να του ειχε ζητηθει ταυτοτητα και οχι απλα να εμπιστευτει οτι η επιταγη ηταν δικια του. Επισης θελω να ξερω εαν ο δικηγορος εχει το δικαιωμα να μου κανει μηνυση απο τη στιγμη που προτεινα να ξεπληρωσω το ποσο με δοσεις. Κατα βαθος ξερω οτι εκανα μαλ*κια που υπεγραψα την επιταγη χωρις να εχω τα χρηματα, αλλα σε περιπτωση που μου το παιξει παλι τσαμπουκας ο δικηγορος θελω να ξερω αν θα εχω δικαιολογια η ελαφρυντικο στο δικαστηριο.

 

ps. Ετυχε κατι στο φιλο μου και πραγματικα δε μπορεσε να μου δωσει τα χρηματα στην ωρα τους. Δεν ειναι ανθρωπος που θα μου εκανε πουστια για αυτο και δε θελω να κανω κατι και να κυνηγανε εκεινον μετα.

ps2. Ρωτησα και δικηγορο τις παραπανω ερωτησεις και μου ειπε οτι ισως μπορει να το παλεψει αλλα θελω μια δευτερη γνωμη γιατι αν ειναι να παω δικαστηριο και να χασω +να πληρωνω δικηγορους να μου λειπει...:mad:

 

thanks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Ειχα γραψει μια επιταγη για $4000 (γυρο στις 6000ευρο) την οποια δε μπορεσα να καλυψω.

 

Τα 4000 δολάρια (αμερικής???) δεν είναι σε καμία περίπτωση 6000 ευρώ. Πως τα έχεις υπολογίσει έτσι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα 4000 δολάρια (αμερικής???) δεν είναι σε καμία περίπτωση 6000 ευρώ. Πως τα έχεις υπολογίσει έτσι?

 

ναι σορρυ αναποδα τα ειπα! γυρο στις 3000ευρο τοτε..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλημέρα.

ξεκινάμε από τα υστερόγραφα:

το 1ο: διάλεξες κακή περίοδο να κάνεις τέτοια εξυπηρέτηση.

το 2ο: απέφυγε τη δικαστική οδό. είσαι χαμένος από χέρι.

Γενικότερα ισχύει το "ας πρόσεχες".

Τι μπορείς να κάνεις;

Αυτό που κάνεις ήδη: συνεννόηση με τον δικηγόρο (εφόσον ο πελάτης το προχώρησε δικαστικά)

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, σου είχε ήδη κάνει μήνυση. Για να την αποσύρει, πρέπει να κάνεις ουσιαστικά αυτό που ζητάει. Γραπτή (και όχι προφορική φυσικά) εγγύηση ότι θα ξεπληρώσεις το ποσό σε χ δόσεις. Φυσικά και έχει το δικαίωμα να το κάνει, γιατί προφορικά δεν είναι καλυμμένος. Αν έχεις υπογράψει χαρτί, μπορεί ανά πάσα στιγμή μετά να σου ξανακάνει μήνυση, αν δεν τηρήσεις την υπογραφή σου.

Μην ξεχνάς ότι έκανες ήδη μια πρώτη προσπάθεια συνεννόησης προφορικής με το αρχικό τηλεφώνημα, και πάλι αποδείχτηκες αφερέγγυος. Γι' αυτό ζητάει γραπτή εγγύηση των λόγων σου.

Τράμπες με επιταγές είναι πολύ συχνές, όταν δεν υπάρχει ρευστό. Μη σου κάνει εντύπωση ότι τη δέχτηκε. Και έχει κάθε δικαίωμα να τη δεχτεί.

Σκέψου το αλλιώς: εσύ αγόρασες από το φίλο σου πράγματα αξίας χ ποσού. Του δίνεις επιταγή. Αυτός για να καλύψει τις υποχρεώσεις του στον προμηθευτή του, δίνει την επιταγή σου. Συνήθης διαδικασία του εμπορίου δλδ, όταν δεν υπάρχει ρευστό.

Οπότε συνέχισε όπως πας, και απέφυγε τα δικαστήρια.

Και επίσης, εφόσον του στείλεις γραπτή εγγύηση ότι θα ξεπληρώσεις το ποσό όπως συμφωνηθεί, σιγουρέψου ότι θα αποσύρει όντως τη μήνυση.

Και τέλος, σιγουρέψου για το ποσό.

4000 δολάρια δεν είναι 6000 ευρώ. σε καμιά περίπτωση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

$6000 είναι €4113 και κάτι ψιλά, σημερινές/χθεσινές τιμές.

 

Η μόνη λύση είναι η συνεννόηση. Τυπικά και ουσιαστικά ο tp βρίσκεται εν αδίκω.

 

Γενικά, εφόσον η επιταγή δεν είναι δίγραμμη, μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Την επιταγή την σφράγισε η τράπεζα σου, από την οποία πήγε να πάρει τα λεφτά ο άνθρωπος που την προσκόμισε και δεν είχε λεφτά μέσα στο λογαριασμό.

 

Ο φίλος σου (στον οποίο την έδωσες) την οπισθογράφησε και την έδωσε στον προμηθευτή του, άρα είναι καθόλα νόμιμη η συναλλαγή.

 

 

Θα χρειαστείς δικηγόρο σχεδόν σίγουρα για τα παρακάτω :

1. Για να κάνετε διακανονισμό έγγραφο (ιδιωτικό συμφωνητικό) με τον κάτοχο της επιταγής.

Μην ξεχνάς ότι ο επιχειρηματίας που περίμενε τα λεφτά του έχει μόνο ένα κομάτι χαρτί στα χέρια του και δεν έχει πληρωθεί για τα πράγματα που πούλησε , αλλά έχει πληρώσει για να τα αγοράσει - εισάγει.

Πιθανότατα θα ζητήσει και κάποια λεφτά παραπάνω γιατί έχει βάλει ήδη δικηγόρο να ασχοληθεί με την υπόθεση, δηλαδή πληρώνει κιόλας για να πάρει τα λεφτά του.

 

2. Θα χρειαστεί και διαδικασία για να βγεις από τον Τειρεσία.Από τη στιγμή που σφραγίστηκε η επιταγή έχεις μπει Τειρεσία και δεν σου εγκρίνουν ούτε πιστωτική κάρτα. Αυτό μόνο στην περίπτωση που συμφωνήσετε με τον κάτοχο της επιταγής και την αποσύρει (όπως και τη μήνυση).Αλλιώς, welcome to the black list.

 

Εκτός από αυτά, μην το παίξεις μάγκας γιατί θα βγάλουν εντολή πληρωμής και θα έρθει κλητήρας να σου κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία που θεωρεί ότι αντιστοιχούν στο ποσό της επιταγής + τα έξοδα του (του κλητήρα και του προμηθευτή).

Δηλαδή σπίτια - αυτοκίνητα- οικόπεδα κλπ.

Μόνο την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να σου πάρει για ποσά κάτω από 15χιλ. αν θυμάμαι καλά.

 

Και ακόμα και αν μεταβιβάσεις - πουλήσεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο σου για να μην στο πάρουν, μπορούν να ζητήσουν να ακυρωθεί η πώληση, λόγω του βεβαιωμένου χρέους σου προς αυτούς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

αν θυμάμαι καλά είσαι Αμερική, μήπως είναι λίγο άκυρο να ρωτάς νομικά για τέτοια περίπτωση σε Ελληνικό forum μιας και έχουμε διαφορετικη νομοθεσία από εκεί? :o

 

διορθώστε με αν κάνω λάθος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

από προηγούμενα topics/posts του Hellaslover ξέρουμε ότι ζει στην Αμερική...

 

Επίσης το δηλώνει και στην ''Τοποθεσία'' του.

 

 

Εκτός και αν την επιταγή την υπέγραψε η καρδιά του...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι Αμερικη μενω. Αν και ξερω οτι λογικα διαφερουν οι νομοι εδω ρωταω περισσοτερο για γνωμες. Εχω ηδη μιλησει με δικηγορο εδω και απ οτι καταλαβα δε γλυτωνω. Δηλαδη ειναι οκ που δεχτηκε ξενη επιταγη ο αλλος τυπος...δε το βρισκω λογικο αλλα οκ. Μιλησα παλι σημερα με το δικηγορο και μου μιλησε καλυτερα. Του εστειλα και μια δοση και εγραψα σημειωμα το οποιο υπεγραψα οτι θα δινω δοσεις και μεχρι τι ταδε ημερομηνια θα εχω ξεπληρωσει.

 

 

Οχι τιποτα δε θα χω και insomnia στη φυλακη:shifty:

 

 

kfuros προσεξα στο ποστ σου που λες να σιγουρευτω οτι θα αποσυρει την μηνυση...πως θα σιγουρευτω; λογικα δε θα μου ερθει χαρτι, αν ισχυει η μηνυση, σπιτι να υπογραψω και το ποτε να εμφανιστω;

αν και δε νομιζω να εχει προχωρησει το θεμα γιατι στην αρχη δε δεχοταν με καμια παναγια ουτε δοση ουτε λογια λεγοντας οτι εχει ηδη προχωρησει η υποθεση, μετα αρχησα τα yes sir, no sir και τις δικαιολογιες και αλλαξε γνωμη. Πιστευω για να με φοβησει το ειπε.

 

Διγραμμη επιταγη τη σημαινει; Η επιταγες μου πανω εχουν το ονομα μου και διευθηνση μου για αυτο μου φενεται περιεργο που τη δεχτηκαν απο αλλο ατομο. Τελος παντον φταιω και πληρωνω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Όταν προσυπογράφεις μία επιταγή, αυτός στον οποίο την δίνεις μπορεί να την "σπρώξει" σε κάποιον προμηθευτή του. Πριν τη δώσει στον προμηθευτή του, βάζει την υπογραφή του και τη σφραγίδα του στο πίσω μέρος της επιταγής (υπογράφει εφόσον θέλει να είναι νόμιμος, ας εξετάσουμε μόνο αυτή την περίπτωση). Μια επιταγή με μία ή περισσότερες οπισθογραφές ονομάζεται δίγραμμη. Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό, κάποιος να προωθήσει μία επιταγή, που δεν είναι δική του σε κάποιον άλλο. Μην βλέπεις την επιταγή σαν ένα κομμάτι χαρτί με την υπογραφή σου πάνω. Δες την σαν ένα χαρτονόμισμα. Όπως το χαρτονόμισμα κινείται από έναν άνθρωπο σε άλλον, το ίδιο ισχύει και με την επιταγή.

 

 

Αλλά ρε Hellaslover, δεν ξέρω τα οικονομικά σου ή τι δουλειά κάνεις και συγνώμη για την αδιακρισία, αλλά ρε φίλε γιατί έβγαλες μπλοκ και κόβεις επιταγές αν δεν ξέρεις ούτε τα βασικά γύρω από το θέμα; Με λάθος κοπή επιταγών, μπορεί να βρεθείς σε πολύ δυσμενή θέση (ιδιαίτερα αν είναι προσωπικές κι όχι εταιρικές), πρόσεξέ το το θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Malthador,

 

Δίγραμμες ειναι αυτές που έχουν 2 παράλληλες γραμμές οι οποίες ειναι διαγώνιες στην μπροστινή όψη της επιταγής. Εισαι σίγουρος οτι με μια ή περισσότερες οπισθογραφήσεις είναι δίγραμμη ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Λίγα λόγια για τις δίγραμμες επιταγές, θα βρείτε εδώ.

 

Μεγάλες εταιρίες με τις οποίες έχω συνεργαστεί, ακριβώς προκειμένου να είναι σίγουρες ότι επιταγές εταιρικές με τις οποίες εξόφλησαν συνεργάτη τους δε θα βρεθούν μπλεγμένες σε...περίεργες συναλλαγές (και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ιπτάμενος ελέφαντας) εκδίδουν ειδικές (μη μεταβιβάσιμες) δίγραμμες επιταγές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συγνώμη. Υπέγραψες ακάλυπτη επιταγή εκτός Ελλάδος;

 

Και ενοχλείσαι από το γεγονός που ο άλλος θα διεκδηκήσει έννομα τα λεφτά του; Ευτυχώς που δεν σου έστειλε 7-day letter και τους κλητήρες την 8η.

 

Αν χρησιμοποιεί invoice financing όπως κάνουμε Αγγλία, κοίτα να μιλήσεις με την τράπεζά σου να δεις αν σου έχουν πέσει τίποτα πρόστοιμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...