Μετάβαση στο περιεχόμενο


- - - - -

Raijintek Tisis Review - The Angel of Revenge


Η εταιρία Raijintek μπορεί να είναι νέα στο χώρο αλλά σίγουρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της μέχρι τώρα, ειδικά στον τομέα της ψύξης επεξεργαστών αλλά και καρτών γραφικών προσφάτως. Επίσης, στην γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνονται κουτιά υπολογιστών, ανεμιστήρες και σύντομα θα κυκλοφορήσει και τη δική της σειρά τροφοδοτικών. Όλα τα προϊόντα της μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται από υψηλό λόγο απόδοσης προς τιμή και ενώ στην αρχή ξεκίνησε με οικονομικά μοντέλα τελευταία έχει αρχίσει και εισέρχεται και στις μεγάλες κατηγορίες (high-end).
Δημοσιευμένη Εικόνα
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής

Στη σημερινή δοκιμή θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητες της κορυφαίας ψύκτρας της Raijintek, η οποία φέρει το όνομα Tisis. Αν κρίνουμε από την ονομασία όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας, εύκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι κάποιος από το τμήμα marketing είναι κολλημένος με την Ελληνική μυθολογία. Όχι ότι μας ενοχλεί φυσικά αυτό, αντιθέτως θα πρέπει να μας κολακεύει ως Έλληνες.

Η Tisis στηρίζεται στη σχεδίαση των διπλών πύργων που αποδεδειγμένα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετά προβλήματα συμβατότητας με μνήμες, μητρικές και κουτιά, λόγω των μεγάλων διαστάσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Raijintek η Tisis μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 350 W ισχύος (θερμότητας στην ουσία), οπότε και θα αντεπεξέλθει άνετα ακόμη και στις αυξημένες απαιτήσεις ιδιαίτερα "θερμών" και υπερχρονισμένων επεξεργαστών.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της Tisis παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Tisis υποστηρίζει όλους τους γνωστούς τύπους sockets τόσο της Intel όσο και της AMD, συμπεριλαμβανομένων και μερικών αρχαίων πια όπως το LGA775. Επίσης το βάρος της είναι αρκετό, οριακά πάνω από το ένα κιλό και οι διαστάσεις της είναι μεγάλες με το ύψος της να ξεπερνά κατά πολύ τα 16 εκατοστά. Από το εργοστάσιο έρχεται με δύο ανεμιστήρες και συνολικά πέντε θερμό-αγωγοί (heatpipes), με αρκετά μεγάλη διάμετρο ο καθένας, φροντίζουν να μεταφέρουν τη θερμότητα από τη βάση της ψύκτρας στα αλουμινένια πτερύγια. Τέλος, η τιμή της είναι πολύ καλή για την κατηγορία στην οποία ανήκει (high-end coolers).

Τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων με τους οποίους εξοπλίζεται η Tisis φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι ανεμιστήρες της Tisis χρησιμοποιούν τα "απλά" sleeve bearings τα οποία μπορεί να μην έχουν και τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλους τύπους εδράνων, αλλά διαθέτουν ήσυχη λειτουργία και χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα ρουλεμάν με μπίλιες (ball-bearings), καθώς και τα υδραυλικά (fluid dynamic bearings) που θεωρούνται και τα κορυφαία. Ο ένας από τους παρεχόμενους ανεμιστήρες διαθέτει 4 pin υποδοχή οπότε και μπορεί να ελεγχθεί μέσω PWM ενώ ο δεύτερος έρχεται με μια απλή 3 pin υποδοχή και δε διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου των στροφών του. Ευτυχώς και οι δύο είναι χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρες οπότε και ο παραγόμενος θόρυβος εκτιμούμε ότι θα είναι αρκετά χαμηλός.

Συσκευασία & παρελκόμενα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Tisis έρχεται μέσα σε μια μικρή συσκευασία, η οποία φέρει όμορφα και μπορούμε να πούμε εντυπωσιακά γραφικά. Οι γραφίστες που προσέλαβε η Raijintek κάναν ομολογουμένως πολύ καλή δουλειά.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα
Στο μπροστά και πίσω μέρος του κουτιού βρίσκουμε φωτογραφίες της Tisis με τους ανεμιστήρες της εγκατεστημένους.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Στο πλάι του κουτιού η Raijintek παραθέτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Μια ακόμη φωτογραφία της Tisis καθώς και μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της παραθέτονται σε αυτή την πλευρά του κουτιού.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Στο πάνω μέρος του κουτιού υπάρχει μια παράγραφος που περιγράφει τα κύρια σημεία του προϊόντος.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα
Ανοίγοντας το κουτί βρίσκουμε δύο σακουλάκια με τα παρελκόμενα.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Εκτός από τις απαραίτητες βίδες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα για τη στερέωση της ψύκτρας στο socket της μητρικής, στα παρελκόμενα θα βρείτε ένα backplate για Intel sockets, ένα λιτό εγχειρίδιο χρήσης και θερμό-αγώγιμη πάστα για μία μόνο χρήση.

Η Tisis κάτω από το φακό

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Όπως βλέπετε οι δύο πύργοι δε διαθέτουν τις ίδιες διαστάσεις. Εδώ να σημειώσουμε ότι η εταιρία δεν αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το που να τοποθετήσετε τους ανεμιστήρες και με πια φορά. Ίσως να μην παίζει μεγάλο ρόλο αλλά όπως και να έχει θα έπρεπε να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες/πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα
Ο κάθε πύργος της ψύκτρας αποτελείται από 43 πτερύγια με 0,4 χιλιοστά πάχος το ένα και 2 χιλιοστά απόσταση μεταξύ τους.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Στο πάνω μέρος της ψύκτρας διακρίνονται καθαρά οι απολήξεις των πέντε θερμό-αγωγών.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Η βάση προστατεύεται από ένα ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο θα πρέπει φυσικά να ξεκολλήσετε, προτού την εγκαταστήσετε στο socket. Όπως βλέπετε το φινίρισμα της βάσης είναι τέλειο.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι ανεμιστήρες "δένουν" όμορφα με την ψύκτρα, παρόλο που αυξάνουν αρκετά τις διαστάσεις της και ειδικότερα το ύψος της. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι μόνο ο ένας από τους δύο μπορεί να ελεγχθεί μέσω PWM παλμών ενώ ο δεύτερος διατηρεί σταθερές τις στροφές του μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου αυτών. Πραγματικά απορούμε γιατί οι τεχνικοί της εταιρίας αποφάσισαν να προβούν σε αυτό τον περίεργο συνδυασμό. Υποπτευόμαστε ότι ήθελαν να διασφαλίσουν τις επαρκείς επιδόσεις της ψύκτρας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων και ειδικότερα του κεντρικού, με τα ελαστικά pins που παρέχονται δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Επίσης, ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι η θέση του μπροστινού ανεμιστήρα είναι σταθερή και δεν μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το ύψος, οπότε αν "βρίσκουν" τα heatspreaders των μνημών πάνω στον ανεμιστήρα θα πρέπει αναγκαστικά να τον τοποθετήσετε στην αντίθετη πλευρά (αν χωράει) ή απλά να τον αφαιρέσετε.
Μετρήσεις

Δημοσιευμένη Εικόνα Δημοσιευμένη Εικόνα

Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια ενός custom made loader το οποίο έχουμε ονομάσει Jalapeno, ενός θερμομέτρου που μπορεί να παρακολουθήσει 2 θερμοκρασίες ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα καταγραφής των μέγιστων-ελάχιστων τιμών, ενός Fluke 175 (για την ακριβή μέτρηση των Watts), ενός ταχομέτρου UNI-T UT372 και ενός CEM DT-8852 Sound Level Meter Datalogger. Θα υποβάλουμε την ψύκτρα σε πέντε διαφορετικά φορτία (117.1W, 175.4W, 232.1W, 289.9W και 345.1W) και με διαφορετικές ταχύτητες του/των ανεμιστήρων.

Ακολουθεί ένας πίνακας με όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε από τις μετρήσεις μας με την ψύκτρα σε στοκ διαμόρφωση.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Σε γενικές γραμμές τα πήγε αρκετά καλά η Tisis και οι ανεμιστήρες της ήταν αρκετά ήσυχοι κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Παρόλα αυτά όμως, οι επιδόσεις που σημείωσε δεν απειλούν σε καμιά περίπτωση τις πρωτοπόρες ψύκτρες της high-end κατηγορίας, οι οποίες όμως κοστίζουν και αρκετά περισσότερο. Αν και οι δυο ανεμιστήρες της Tisis είχαν τη δυνατότητα ελέγχου των στροφών τους, τότε στο πρώτο σετ δοκιμών ο εκλυόμενος θόρυβος θα ήταν ακόμη χαμηλότερος από τα 36.6 dBA που μετρήσαμε.

Πέρα από τη στοκ διαμόρφωση δοκιμάσαμε την ψύκτρα και με έναν επιπλέον ανεμιστήρα (XF140 της εταιρίας Cryorig). Ακολουθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Όπως περιμέναμε, με έναν επιπλέον ανεμιστήρα οι θερμοκρασίες κατέβηκαν ακόμη περισσότερο, χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά το θόρυβο λειτουργίας. Οπότε αν έχετε τη δυνατότητα καλό είναι να εξοπλίσετε την Tisis με έναν ακόμη ανεμιστήρα.

Συγκεντρωτικά γραφήματα

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η απόδοση της υπό δοκιμή ψύκτρας (σε ποσοστό %) σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος λαμβάνουμε υπόψη την απόδοση της ψύκτρας, σε στοκ διαμόρφωση, με όλα τα φορτία που δοκιμάσαμε στο Jalapeno και με τον/τους ανεμιστήρες να λειτουργούν στις μέγιστες στροφές τους.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η Tisis τα πήγε αρκετά καλά χωρίς όμως να αποτελεί απειλή για τις κορυφαίες ψύκτρες αέρα που "παίζουν" σε εντελώς διαφορετική κατηγορία.

Το γράφημα που ακολουθεί αναπαριστά το επίπεδο του θορύβου που εκλύει η ψύκτρα της δοκιμής σε σχέση με άλλες ψύκτρες που έχουν μετρηθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες, με τους ανεμιστήρες τους να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα τους. Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων θορύβου το επίπεδο του ambient θορύβου στο εργαστήριο μας ήταν αρκετά κάτω από τα 30 dBA και το sound meter που χρησιμοποιήσαμε ήταν ένα CEM DT-8852, το οποίο είχε ρυθμιστεί (calibrated) με ένα Brüel & Kjær Sound Calibrator Type 4231.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Όπως βλέπετε από το παραπάνω γράφημα, η Tisis είναι από τις πιο ήσυχες ψύκτρες που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής.

Το τελευταίο γράφημα παρουσιάζει τον λόγο απόδοσης σε σχέση με την τιμή, της υπό δοκιμής ψύκτρας.Δημοσιευμένη Εικόνα

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Το πιο δυνατό σημείο της Tisis είναι ο υψηλός λόγος απόδοσης/τιμής που επιτυγχάνει.

Συμπεράσματα

Δημοσιευμένη Εικόνα

H Raijintek στο μικρό χρονικό διάστημα που δραστηριοποιείται στο χώρο ομολογουμένως έχει καταφέρει πολλά. Αρχικά, έξυπνα στόχευσε τις οικονομικές κατηγορίες και τώρα με την Tisis εισέρχεται και στις μεγαλύτερες όπου έχει να αντιμετωπίσει όμως δύσκολους αντιπάλους. Σίγουρα υπάρχουν ψύκτρες που προσφέρουν αρκετά καλύτερες επιδόσεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές κοστίζουν αρκετά ακριβότερα οπότε και παρουσιάζουν στην ουσία μικρότερο λόγο απόδοσης/τιμής.

Η Tisis, εκτός από τις μεγάλες διαστάσεις της ξεχωρίζει και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής της, την αρκετά ήσυχη λειτουργία και τις καλές επιδόσεις που προσφέρει, ειδικά σε σχέση με το κόστος της, το οποίο για high-end ψύκτρα δεν είναι και τόσο μεγάλο. Μην ξεχνάτε ότι μόνο ένα ζευγάρι ποιοτικών, 140 mm, ανεμιστήρων θα σας κοστίσει τουλάχιστον 20€, ίσως και παραπάνω. Βέβαια οι ανεμιστήρες της Tisis έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος κατασκευής από τους περισσότερους του ανταγωνισμού, μιας και χρησιμοποιούν απλά έδρανα, αλλά η Raijintek υπόσχεται μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών.

Κλείνοντας τη σημερινή δοκιμή, πιστεύω ότι το πρώτο βήμα της Raijintek στην κατηγορία των high-end ψυκτρών είναι πετυχημένο και ανυπομονώ να δω τα επόμενα προϊόντα τους, μιας και από ότι φαίνεται έχουν πάρει για τα καλά φόρα. Τα σημεία τα οποία δε μου άρεσαν στο εν λόγο προϊόν τα αναφέρω πιο κάτω με τα πιο μελανά να αποτελούν η έλλειψη δυνατότητας ελέγχου της ταχύτητας ενός εκ των δύο παρεχόμενων ανεμιστήρων, καθώς και τρόπος στερέωσης αυτών που δεν είναι και τόσο λειτουργικός. Απεναντίας, μου έκαναν θετική εντύπωση η ποιότητα κατασκευής της ψύκτρας καθώς και ο πολύ καλός μηχανισμός στερέωσης της στο socket, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εύχρηστος.

H Tisis της Raijintek κοστίζει 55,79€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της είναι τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα
 • Εύκολη τοποθέτηση της ψύκτρας στο socket
 • Αρκετά καλές επιδόσεις (αν και δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα κορυφαία high-end coolers)
 • Καλός λόγος επιδόσεων/τιμής
 • Σχετικά ήσυχη λειτουργία
 • Υψηλή ποιότητα κατασκευής
 • Συμβατή με όλους τους τύπους socket
 • Όμορφη εμφάνιση
Μειονεκτήματα
 • Μεγάλες διαστάσεις (ειδικά ύψος) και βάρος
 • Ο τρόπος στερέωσης των ανεμιστήρων στην ψύκτρα δεν είναι εύχρηστος και επιπλέον δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του μπροστινού ψηλότερα, έτσι ώστε να μη "βρίσκει" πάνω σε μνήμες με υψηλά heatspreaders
 • Παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα για μία χρήση μόνο
 • Μόνο ο ένας από τους δύο παρεχόμενους ανεμιστήρες έχει τη δυνατότητα ελέγχου στροφών μέσω PWM σήματος
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Raijintek Tisis είναι:
Δημοσιευμένη Εικόνα

Σύνταξη: crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης17 Σχόλια

Πολυ πιο καλη δουλεια απ οσο περιμενα! Και πολυ καλη δουλεια γενικα! Μπραβο παιδια :)

συγγνώμη, έχει μήπως πρόβλημα η εικόνα του άρθρου; Ή έτσι είναι η ψύκτρα; (Αν ίσχύει το δεύτερο, γελάστε ελεύθερα! είμαι εντελώς άσχετος με το πώς μοιάζουν γενικότερα, οπότε... :) )

ετσι ειναι,αυτο το τετραγωνο νικελ στο κατω μερος της ακουμπαει πανω στον επεξεργαστη

προφανώς δεν εννοεί την βάση, αλλά τα fins

τέτοια ψήκτρα στο πενηντάρικο??????? μπαίνω αμέσως να την βρω να την πάρω!!!

Μπράβο για το review! H ψύκτρα είναι πολύ καλή αν & πολύ μεγάλη για τα γούστα μου...

Αρκετά καλή ψύκτρα σε καλή τιμή.

Αλλά λάθος που δεν την έκαναν λίγο πιο ψηλή αφού έτσι και αλλιώς οι ανεμιστήρες περισσεύουν. Εντάξει θα ήταν ελάχιστα πιο βαριά, αλλά γιατί να μην αξιοποιήσεις το χώρο που έτσι και αλλιώς πιάνεις;

Παιδιά την έχω αγοράσει απο παιδί απο το insomnia απο αγγελία.
Οτι παιζει στα 55 ευρώ δεν νομίζω να ισχύει παραπάνω την βρίσκω παντου.

Στα δικά μας τώρα.
Σε Ι7-4770 που μου δουλεύει με turbo boost στα 3.7ghz με 100% load με την stock ψυχτρα ήμουν σχεδόν στους 90 βαθμούς και δεν άντεχε για ώρα.
Με αυτό το κτήνος είμαι στους 50-55 βαθμούς και ακούγεται λες και γυρνάν απλά ανεμηστηράκια μέσα στο κουτί.
Το αρνητικό είναι επείδη το έψαξα λίγο, οτι με το ύψος που έχει η ψύχτρα (16,6 εκ) χωράει σε πολύ λίγα οικονομικά κουτιά της αγοράς. Προσωπικά εγώ έχω ένα CM K350 και δεν χωράει καν.

Την συστήνω παρ'όλα αυτά λόγο απόδοσης για overclock CPU καθαρά. Σε όποιον ψάχνει κάτι πιο οικονομικό ας πάει σε Cooler master Hyper 240 Evo/Plus.

 

Στην εικόνα που έχω απο κάτω είναι μια Gigabyte GTX 760 για να καταλάβετε το μέγεθος της ψύχτρας.

 

http://prntscr.com/3ziwkb
 

Α να μην ξεχάσω να αναφέρω οτι μου έβγαλε την Παναγία της Τήνου στην εγκατάσταση.

Πιο ενδιαφέρον βρίσκω αυτό από τη συγκεκριμένη εταιρία.

 

Οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι σε διάταξη push-pull.

 

Πώς είναι δυνατόν να έκαναν τον έναν ανεμιστήρα με μεταβλητές στροφές και τον άλλο όχι?

 

Αν δεν έχουν τις ίδιες στροφές, ο ένας ανεμιστήρας θα ζορίζει τον άλλο.....

 

Το review ώς review παίρνει παραπάνω από άριστα. Μπράβο παιδιά.

 

Το ίδιο το προϊόν όμως νομίζω έπρεπε να πάρει χαμηλότερη βαθμολογία.

Αρκετά σούπερ ανάλυση αλλά και οδηγός εγκατάστασης...

Wannabe noctua, αλλά δεν... Αν κάτι αξίζει τα λεφτά του από όσα έχω αυτή τη στιγμή στο κουτί, είναι η NH-D14 που 4 χρόνια οι ανεμιστήρες της παραμένουν σαν να αγοράστηκαν χθες και με θερμοκρασίες... υδρόψυξης.

Μια χαρά ειναι η ψυχτρούλα και κάνει και την δουλειά της καλά...

Wannabe noctua, αλλά δεν... Αν κάτι αξίζει τα λεφτά του από όσα έχω αυτή τη στιγμή στο κουτί, είναι η NH-D14 που 4 χρόνια οι ανεμιστήρες της παραμένουν σαν να αγοράστηκαν χθες και με θερμοκρασίες... υδρόψυξης.

 

Ως κάτοχος μιας τέτοιας Noctua δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το προϊόν δεν είναι καλό. Και ότι το review δεν είναι ακόμα καλύτερο!

δεν καταλαβαινω τον λογο υπαρξης μιας τετοιας ψυκτρας με τοσα χρηματα.

σε αυτα τα χρηματα πλεον αγοραζεις υδροψυξη και εχεις και το κεφαλακι σου ησυχο στην κυριολεξια...

Το εχουν π@ρ@γ@μησει με τις ψυκτρες,λες και θα καει ενας επεξεργαστης αν δουλευει 60 βαθμους σε καποια εφαρμογη/παιχνιδι.

Τερατάκι η ψυκτρα και με κλοκαρισματα δεν μασαει τιποτα... ανετα 4.8 ghz στον 4770Κ