Μια ακόμη πρόταση από το πεδίο των λύσεων ψύξης για επεξεργαστές περνάει σήμερα σήμερα από το εργαστήριο δοκιμών του Insomnia.gr προερχόμενη από το portofolio της γνωστής μας πλέον Raijintek.
Πρόκειται για την Triton 140, το μικρότερο ουσιαστικά αδερφάκι της Triton 280 που είχαμε δει σε παλαιότερη παρουσίασή μας, η οποία διατηρεί όμως όλα τα χαρακτηριστικά της εν λόγω σειράς all-in-one λύσεων. Φιλοδοξώντας να προσφέρει καλές επιδόσεις αλλά και ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κουτιού, η Triton 140, έρχεται και αυτή με διάφανους σωλήνες αλλά και διάφανη αντλία ενώ δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να προσαρμόσει το χρώμα του ψυκτικού υγρού χάρη στα τρία δοχεία που παρέχει μαζί με το προϊόν η εταιρεία.

Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του προϊόντος της δοκιμής
Παράλληλα, η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται εφοδιασμένη με μια αντλία που μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με την εταιρεία υψηλό ρυθμό κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού και ταυτόχρονα χαμηλό επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία της ενώ το μπλοκ έχει πολύ μεγάλη επιφάνεια έτσι ώστε να καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον επεξεργαστή και να απάγει ταχύτερα την παραγόμενη από αυτόν θερμότητα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις ακριβώς μας επιφυλάσσει η επαφή μας με τη Raijintek Triton 140 μέσα από τις ενότητες της παρουσίασης που ακολουθεί, η οποία όπως πάντα θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.
Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία & παρελκόμενα
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει το πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε κάποια διαγράμματα που μας δείχνουν που ακριβώς τοποθετείται η Triton 140 σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τόσο ως προς το κόστος της όσο και ως προς το υποστηριζόμενο TDP:


H Triton 140 έρχεται σε μια μακρόστενη συσκευασία μαύρου χρώματος, στο εξωτερικό της οποίας υπάρχει ένα χάρτινο κάλυμμα. Πάνω σε αυτό υπάρχουν φωτογραφίες του προϊόντος, πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και η επισήμανση του ακριβούς μοντέλου που βρίσκεται στο εσωτερικό καθώς η Triton 140 κυκλοφορεί σε διάφορες χρωματικές εκδόσεις.
Έχοντας βγάλει το κάλυμμα, ανοίγουμε τη συσκευασία για να δούμε πως ακριβώς είναι τοποθετημένα τα περιεχόμενά της στο εσωτερικό.
Περνώντας στα παρελκόμενα της, το πρώτο που βλέπουμε είναι το ζευγάρι της φωτογραφίας που χρησιμεύει για τη στήριξης της υδρόψυξης στο socket και είναι ενιαίο για Intel και AMD επεξεργαστές. Παράλληλα υπάρχει και μια ιδιαίτερα βολική και χρήσιμη σπάτουλα για την καλύτερη εφαρμογή της θερμοαγώγιμης πάστας, κάτι που σπάνια βλέπουμε και σίγουρα μας κάνει πολύ θετική εντύπωση.
Διάφορα σετ βιδών τόσο για την προσαρμογή της ψύκτρας πάνω στο socket όσο και για την εγκατάσταση του συνοδευτικού ανεμιστήρα πάνω της.
Η θερμοαγώγιμη πάστα που συνοδεύει την Triton 140 έρχεται στο σακουλάκι που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Αν και δεν γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά, η ποσότητά της επαρκεί για τουλάχιστον 2-3 χρήσεις.
Η παρούσα ενότητα κλείνει με μια φωτογραφία από τα τρία συνοδευτικά δοχεία με τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να αλλάξουμε το χρώμα του ψυκτικού υγρού.
Φωτογραφίες
Πριν περάσουμε στη διαδικασία των δοκιμών θα τοποθετήσουμε όπως πάντα το προϊόν της δοκιμής κάτω από το φωτογραφικό μας φακό για να δούμε τι ακριβώς έχει δημιουργήσει αυτή τη φορά η Raijintek.
Ξεκινάμε με μια γενική φωτογραφία της Triton 140 όπου όπως βλέπουμε έρχεται με διάφανους σωλήνες ενώ επίσης διάφανο είναι το μπλοκ και η αντλία της.
Μια πρώτη κοντινή ματιά στην αντλία μας αποκαλύπτει ένα αυτοκόλλητο που έχει τοποθετήσει εκεί η Raijintek με το οποίο προτρέπει τον χρήστη να κάνει δοκιμή 25 λεπτών πριν εγκαταστήσει την Triton στο σύστημα ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχουν τυχόν προβλήματα ή διαρροές.
Το tank από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Η πάνω πλευρά του μπλοκ, μαύρου χρώματος, φέρει το λογότυπο της εταιρείας ενώ εκεί υπάρχει και ένα άνοιγμα από το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τα χρώματα που είδαμε στα παρελκόμενα στο ψυκτικό υγρό.
Το καλώδιο τροφοδοσίας της αντλίας το οποίο είναι sleeved σε όλο το μήκος του.
Η Triton προσαρμόζεται στο εκάστοτε socket χρησιμοποιώντας δύο βίδες που υπάρχουν στο μπλοκ για τη στήριξή της. Αυτή που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία και μια ακόμη που υπάρχει από την άλλη πλευρά.
Στην κάτω πλευρά του μπλοκ υπάρχει ένα αυτοκόλλητο το οποίο προστατεύει την επινικελωμένη βάση χαλκού και μας προειδοποιεί να το αφαιρέσουμε πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της υδρόψυξης στο σύστημα.
Η λείανση της βάσης είναι πολύ καλή.
Ο συνοδευτικός ανεμιστήρας 140mm διαθέτει μαύρο πλαίσιο και λευκά πτερύγια. Προαιρετικά ο χρήστης μπορεί εφόσον το κρίνει απαραίτητο να τοποθετήσει ακόμη έναν χρησιμοποιώντας τις έξτρα βίδες που μπορεί να βρει στα παρελκόμενα της Triton 140.
Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα είναι φυσικά μια πολύ εύκολη υπόθεση και έτσι πολύ γρήγορα η Triton 140 είναι έτοιμη για τοποθέτηση στο σύστημα δοκιμών.
Κλείνοντας την παρούσα ενότητα είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης πως εξαιρετικά εύκολη είναι και η εγκατάσταση της υδρόψυξης στη μητρική. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ένας σχετικά έμπειρος χρήστης πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτεί καν το εγχειρίδιο οδηγιών. Τέλος, όπως βλέπετε και παραπάνω, η αντλία διαθέτει μια μικρή ενδεικτική λυχνία η οποία υποδεικνύει το πότε βρίσκεται σε λειτουργία και ταυτόχρονα προσδίδει και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων
Για τη μέτρηση των επιδόσεων της ψύκτρας που βλέπουμε στη σημερινή δοκιμή θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:

Για την καλύτερη καταγραφή της συμπεριφοράς της ψύκτρας θα πραγματοποιήσουμε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη θα γίνει σε κατάσταση ηρεμίας και μετέπειτα σε πλήρες φόρτο με τον επεξεργαστή στην εργοστασιακή του συχνότητα (3.5 GHz) ενώ η δεύτερη με τον επεξεργαστή στα 4.5 GHz με τάση 1.2 V. Aν και η τάση αυτή δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτής της συχνότητας, θα ανεβάσει ωστόσο σημαντικά το θερμικό φορτίο του επεξεργαστή που είναι και το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις δοκιμές. Για να φέρουμε τον επεξεργαστή σε 100% load χρησιμοποιήσαμε τη γνωστή εφαρμογή AIDA 64 Extreme Edition. Αρχικά τρέξαμε ένα συνδυασμένο φορτίο (CPU + FPU stress) και στη συνέχεια μόνο του το FPU stress test το οποίο φέρνει κυριολεκτικά στα όρια του τον επεξεργαστή ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία του. Το πρώτο τεστ είχε διάρκεια 15 λεπτών ενώ το δεύτερο διήρκεσε 10 λεπτά. Μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε ένα διάστημα 15 λεπτών ηρεμίας (idle) και σε κάθε περίπτωση μετρήθηκε το peak της θερμοκρασίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Seasonic για την παραχώρηση του τροφοδοτικού που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα της δοκιμής
Παράλληλα για να διατηρήσουμε τις μετρήσεις μας όσο γίνεται πιο καθαρές από πλευράς σφαλμάτων οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο 100% των στροφών τους συνδεδεμένοι στα 12V του τροφοδοτικού καθ'όλη τη διάρκεια των δοκιμών.
Ακόμη, επειδή ουσιαστικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας σε σχέση πάντα με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, στα διαγράμματα των αποτελεσμάτων θα παρουσιάσουμε τη διαφορά (delta) μεταξύ της θερμοκρασίας του επεξεργαστή και της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο έγιναν οι δοκιμές (ambient). Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει η ψύκτρα και φυσικά μπορεί να προσαρμόσει ο καθένας από εμάς τα συμπεράσματά του με βάση το χώρο στον οποίο λειτουργεί το σύστημά του.
Τέλος, η μέτρηση του θορύβου που παράγουν οι ανεμιστήρες θα πραγματοποιηθεί από ένα ντεσιμπελόμετρο μεγίστης ευαισθησίας 30db(A) στημένο σε τρίποδο σε απόσταση ενός μέτρου.
Αποτελέσματα μετρήσεων
Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε με βάση με τη μεθοδολογία που αναλύσαμε παραπάνω:







Aν και οι επιδόσεις της Triton 140 δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κακές, θα περιμέναμε ενδεχομένως κάτι καλύτερο ιδίως λόγω της τιμής της η οποία απέχει αρκετά (προς τα πάνω) από την Liquid Freezer 120 της Arctic η οποία παρότι φθηνότερη αποδείχθηκε καλύτερη σχεδόν σε όλες τις δοκιμές. Έτσι παρά την ομολογουμένως άριστη ποιότητα κατασκευής της έμεινε ελαφρώς πίσω στο κομμάτι των θερμοκρασιών αποτελώντας ωστόσο μια λύση που είναι ικανή να ανταποκριθεί ακόμη και στην εξαιρετικά απαιτητική δοκιμή του FPU torture test στα 4.5 GHz.
Η αρνητική έκπληξη ωστόσο προήλθε από τον ανεμιστήρα ο οποίος παρότι μόνο ένας κατάφερε να κάνει την παρουσία όχι απλά αισθητή, αλλά σχεδόν ενοχλητική λειτουργώντας στο 100% των στροφών του. Ωστόσο θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πως η λειτουργία του δεν είναι τόσο αισθητή σε χαμηλότερες στροφές. Από τις δοκιμές που κάναμε είδαμε πως ο παραγόμενος θόρυβος ανεβαίνει "εκθετικά" από το 60% και πάνω κατά προσέγγιση, κάτι που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν θα απασχολήσει σχεδόν καθόλου τον κάτοχό της ψύκτρας.
Επίλογος - Συμπεράσματα
Κάπου εδώ μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr πλησιάζει στο τέλος της και η Raijintek Triton 140 κατεβαίνει από το σύστημα δοκιμών έχοντας αφήσει αρκετά καλές εντυπώσεις αλλά και την αίσθηση ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα των επιδόσεών της.
Με κόστος που τοποθετείται περίπου στη μέση της συγκεκριμένης κατηγορίας η Triton 140 προσφέρει αναμφίβολα εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο μάλιστα μπορεί να προσαρμοστεί και από το χρήστη (με τα παρεχόμενα χρώματα του ψυκτικού υγρού) στο εσωτερικό του συστήματος. Βάζοντας στην ίδια εξίσωση το κόστος αλλά και τις επιδόσεις, παρόλο που όπως είπαμε δεν ήταν καλύτερες από ένα φθηνότερο μοντέλο ανταγωνιστικής εταιρείας, βλέπουμε πως αποτελεί μια σαφώς καλή λύση αφού σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις είναι εφάμιλλες ή και καλύτερες κάποιων πολύ ακριβών αερόψυκτρων.
Συνοψίζοντας λοιπόν όλα όσα είδαμε παραπάνω πάμε να δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην Raijintek Triton 140 κατά το διάστημα των δοκιμών:
Πλεονεκτήματα:
- Καλές επιδόσεις
- Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
- Πολύ εύκολη εγκατάσταση
- Δυνατότητα προσαρμογής του χρώματος του ψυκτικού υγρού
Μειονεκτήματα:
- Αρκετά θορυβώδης ανεμιστήρας
- Μικρή διάρκεια εγγύησης
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά η Raijintek Triton 140 είναι:

Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris