Μετάβαση στο περιεχόμενο


- - - - -

Crucial MX100 & M550 Review


Πριν από μερικά χρόνια, στο άκουσμα της λέξης SSD αυτό που ερχόταν αμέσως στο μυαλό μας ήταν ένα αποθηκευτικό μέσο, που προσέφερε κατά πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από τους σκληρούς δίσκους, αλλά ταυτόχρονα είχε και δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με την χωρητικότητά του. Τα χρόνια πέρασαν και ο λόγος κόστος/GB έγινε σημαντικά πιο προσιτός σε σχέση με το παρελθόν και πλέον οι SSDs παρουσιάζουν μια ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στους προσωπικούς υπολογιστές (τόσο σταθερούς όσο και φορητούς).
Δημοσιευμένη Εικόνα
Ευχαριστούμε θερμά την Crucial για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής

Στη σημερινή μας παρουσίαση, θα περάσουν από τον πάγκο δοκιμών του Insomnia.gr δύο νέα μοντέλα της Crucial, με τα οποία η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει μεγάλες χωρητικότητες με προσιτό κόστος, αξιοπιστία και φυσικά υψηλές επιδόσεις.

Πρόκειται για τους Crucial MX100 512 GB (που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Computex) και τον Crucial M550 256 GB ο οποίος ανήκει στην κορυφαία σειρά της εταιρείας. Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών SSDs είναι ο νέος ελεγκτής Marvell 88SS9189, όπου συναντούμε την τεχνολογία RAIN (Redundant Array of Independent NAND), η οποία διαχειρίζεται τα NAND chips όπως ένας ελεγκτής RAID διαχειρίζεται μια συστοιχία σκληρών δίσκων, προσφέροντας πρακτικά καλύτερες επιδόσεις όσο αυξάνεται η χωρητικότητα του SSD. Για όλα αυτά όμως, αλλά και ακόμη περισσότερα, θα μιλήσουμε στις επόμενες σελίδες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά - Φωτογραφίες

Ξεκινάμε με την παράθεση των βασικών τεχνικών χαρακτηριτικών του Μ550, τα οποία μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα :

Δημοσιευμένη Εικόνα


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του MX100:


Δημοσιευμένη Εικόνα

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της παρουσίασής μας, οι δύο αυτοί SSDs διαθέτουν τον ίδιο ελεγκτή ο οποίος είναι κατασκευασμένος από τη Marvell, ενώ και οι επιδόσεις τους είναι παραπλήσιες. Κάτι που εντυπωσιάζει είναι η πολύ μεγάλη αντοχή που δίνει και στα δύο μοντέλα η Crucial, η οποία όπως βλέπουμε φτάνει στα 72ΤΒ. Σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, λόγω της διαφοράς στην κλίμακα ολοκλήρωσης των NAND chips (20nm vs 16nm) η αντοχή του Μ550 θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΜΧ100. Ωστόσο στην πράξη ο κάτοχος τους μάλλον θα τους έχει αλλάξει προ πολλού, πριν φτάσει η χρήση τους έστω και κοντά στα όρια που έχει προδιαγράψει η Crucial.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε πως το κόστος του MX100 (512 GB) είναι εντυπωσιακά χαμηλό σε σύγκριση με τη χωρητικότητά του. Αυτό οφείλεται βέβαια στη λιθογραφία των 16nm που υιοθέτησε στο εν λόγω μοντέλο η εταιρεία, και της επέτρεψε να περιορίσει σημαντικά το κόστος κατασκευής. Παράλληλα, σε αυτό το μοντέλο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας RAIN, η οποία προσφέρει εμφανώς υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής από τα μικρότερης χωρητικότητας μοντέλα. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε ότι η μέγιστη ταχύτητα εγγραφής για το μοντέλο των 128GB φτάνει τα 150MB/s και για το μοντέλο των 256GB φτάνει τα 330MB/s.

Crucial SSDs Crucial SSDs
Οι δύο όψεις των συσκευασιών στις οποίες έρχονται οι SSDs.

Crucial SSDs
Έχοντας μόλις ανοίξει τις δύο συσκευασίες.

Crucial SSDs Crucial SSDs
Καθένας από τους δύο SSDs συνοδεύεται από ένα πλαστικό αποστάτη (spacer) που τον κάνει συμβατό με θέσεις 2.5 ιντσών, με ύψος μεγαλύτερο των 7 χιλιοστών. Παράλληλα ο ΜΧ100 συνοδεύεται και από μια άδεια για το λογισμικό Acronis True Image HD.

Crucial SSDs Crucial SSDs Crucial SSDs Crucial SSDs
Η εξωτερική όψη του Crucial M550.

Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην ρίξουμε μια ματιά και στο εσωτερικό του (όπως και στο εσωτερικό του MX100) και έτσι πήραμε το κατσαβίδι και ξεβιδώσαμε τις οκτώ συνολικά βίδες που έχει χρησιμοποιήσει η Crucial.

Crucial SSDs Crucial SSDs

Έχοντας αφαιρέσει αρχικά το ένα και στη συνέχεια και το δεύτερο καπάκι. Ανάμεσά τους βρίσκεται η πλακέτα με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον Μ550. Στο αριστερό καπάκι βλέπετε και το thermal pad που συνδέει τον ελεγκτή με το καπάκι για την διοχέτευση της εκλυόμενης θερμότητας (και κατ'επέκταση την ψύξη του SSD).

Crucial SSDs Crucial SSDs
Μια πιο καλή ματιά στις δύο πλευρές της πλακέτας μας "αποκαλύπτει" οχτώ NAND chips σε κάθε πλευρά της. Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνεται επίσης ο ελεγκτής μαζί με τη μνήμη cache.

Crucial SSDs Crucial SSDs
Όπως ίσως παρατηρήσατε, σε κάθε καπάκι υπάρχει, από την εσωτερική πλευρά, ένα QR code. Μας έκανε αρκετή εντύπωση, και έτσι τα σκαννάραμε με μια σχετική εφαρμογή (από τις πολλές που υπάρχουν στο Google Play) και είδαμε ότι περιέχουν κατασκευαστικές πληροφορίες, και όλους σχετικούς σειριακούς αριθμούς.

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να ποζάρει στο φακό, ο ΜΧ100:

Crucial SSDs Crucial SSDs Crucial SSDs Crucial SSDs
H εξωτερική όψη του ΜΧ100

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ούτε ο ΜΧ100 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από μία ματιά στο εσωτερικό του:

Crucial SSDs Crucial SSDs
H πλακέτα του ΜΧ100 ανάμεσα στα δύο καπάκια που την καλύπτουν. Όπως και στον Μ550, έτσι και εδώ, παρατηρούμε πως υπάρχουν QR codes στις ίδιες ακριβώς θέσεις, τα οποία παρέχουν αντίστοιχα και τις ίδιες πληροφορίες.

Crucial SSDs Crucial SSDs
Η πλακέτα του MX100, η οποία στην πράξη είναι σχεδόν ίδια με αυτή του Μ550. Συναντάμε και εδώ 16 συνολικά NAND chips (οχτώ σε κάθε πλευρά) τα οποία όμως είναι κατασκευασμένα με διαφορετική λιθογραφία (16nm) και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα αντίστοιχα του Μ550.

Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται συνοπτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος στο οποίο πραγματοποιήσαμε όλες τις δοκιμές:Δημοσιευμένη Εικόνα

Στη συνέχεια, με γνώμονα το να λάβει ο αναγνώστης μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των υπό δοκιμή SSDs χωρίσαμε τις δοκιμές σε δύο μέρη. Στο πρώτο ασχοληθήκαμε με μερικά από τα πιο γνωστά synthetic benchmarks ενώ στο δεύτερο πραγματοποιήσαμε ορισμένες μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες.

Όλες οι δοκιμές έγιναν αφού προηγουμένως είχαμε εγκαταστήσει στο λειτουργικό όλα εκείνα τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούσε ένας μέσος χρήστης στην καθημερινότητά του. Πιο συγκεκριμένα, τα μετροπρογράμματα που εκτελέσαμε ήταν τα ακόλουθα:
 • Crystal Disk Mark
 • AS SSD Benchmark
 • Anvil's Storage Utilities
 • HD Tune Pro
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην περίπτωση του AS SSD benchmark, πέρα από το κλασσικό τεστ μέτρησης ταχυτήτων, εκτελέσαμε ακόμη το Copy benchmark όπως επίσης και το Compression benchmark.

Τα τεστ πραγματικών συνθηκών που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, περιελέμβαναν τις εξής δοκιμές:
 • Antivirus scan time: Χρησιμοποιώντας το Avira ελέγξαμε το χρόνο που χρειάζεται για να ελεγχθεί ένας μεγάλος φάκελος όγκου 80.1GB. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 7.282 αρχεία διαφόρων τύπων μέσα σε 417 υποφακέλους. Η επιλογή του Avira εγινε καθώς μετράει και προβάλει τον ακριβή χρόνο που απαιτείται για τον εκάστοτε έλεγχο.
 • RAR file extraction: Μετρήσαμε το χρόνο που απαιτείται για την αποσυμπίεση ενός αρχείου 3.1GB
 • ISO copy: Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για την αντιγραφή ενός αρχείου ISO (2.9GB) από ένα σημείο του SSD σε ένα άλλο. Για την ακριβή μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιήθηκε το Teracopy
 • Windows boot time: Κάνουμε επανεκκίνηση του συστήματός μας και μετράμε το χρόνο που απαιτείται μέχρι να ξαναμπεί στα Windows και να ολοκληρωθεί το startup.
Τέλος, με τη βοήθεια του crmaris πραγματοποιήσαμε στους δύο SSDs ένα 12ωρο εξαντλητικό τεστ αντοχής, το κοινώς λεγόμενο Steady State Performance test, στη διάρκεια του οποίου γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στον εκάστοτε SSD και μετράμε ανά τακτά διαστήματα την απόδοσή του. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, αλλά παρόλα αυτά την πραγματοποιούμε για να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του SSD υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως η εκτέλεση του εν λόγω test πραγματοποιήθηκε με το IO Meter.

Επιδόσεις-Synthetic Benchmarks

Στους πίνακες και τα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα όλων των benchmarks που εκτελέσαμε στους δύο SSDs της δοκιμής:
Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επιδόσεις-Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες

Τα αποτελέσματα των διαφόρων δοκιμών που πραγματοποιήσαμε σε συνθήκες πραγματικής χρήσης φαίνονται στους παρακάτω πίνακες :Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Steady State Performance test

Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του 12ωρου τεστ που σας αναφέραμε νωρίτερα.Δημοσιευμένη Εικόνα

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η απόδοση των SSDs την τελευταία ώρα της δοκιμής (60 λεπτά).

Δημοσιευμένη Εικόνα

Από τα παραπάνω διαγράμματα βλέπουμε πως η απόδοση των δύο Crucial SSDs, στο εξαιρετικά απαιτητικό steady-state τεστ δεν ήταν και τόσο καλή. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε για ακόμη μια φορά, πως το εν λόγω τεστ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά έχει ως στόχο να φτάσει τον SSD στα όρια του, με αλλεπάλληλες εγγραφές που καταλαμβάνουν μετά από κάποιο σημείο το σύνολο του χώρου του. Με άλλα λόγια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει ο ελεγκτής του SSD στο συγκεκριμένο τεστ είναι πρακτικά πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να αναπαραχθούν και στην πραγματικότητα, υπό κανονική χρήση.

Επίλογος-Συμπεράσματα

Κάπου εδώ φτάνει στο τέλος της μια ακόμη παρουσίαση από το Insomnia.gr, μέσα από την οποία εξετάσαμε τις επιδόσεις των δύο νέων SSDs της Crucial, MX100 (512 GB) και Μ550 (256 GB). Είναι γεγονός πως με την παρουσίαση και κυκλοφορία των δύο νέων αυτών μοντέλων, η Crucial έκανε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επιστροφή στην αγορά των SSDs καταφέρνοντας να ταρακουνήσει γερά τον ανταγωνισμό. Έτσι έφτασε πλέον η εποχή (η οποία κάποτε έμοιαζε ένα μακρινό και μάλλον άπιαστο όνειρο) όπου με προσιτό κόστος, μπορούμε να συνδυάσουμε υψηλή χωρητικότητα και επιδόσεις, χωρίς ιδιαίτερους συμβιβασμούς.

Όπως είδαμε πιο πάνω, στα αποτελέσματα των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε, οι επιδόσεις του M550 ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερες από αυτές του ΜΧ100, χωρίς ωστόσο οι διαφορές αυτές να είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Έτσι, εάν κάποιος χρήστης χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χωρητικότητα και είναι πρόθυμος να κάνει μια μικρή υπέρβαση στον προϋπολογισμό του, μπορεί με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των περίπου 60€ να αγοράσει τον ΜΧ100 (512 GB), χωρίς να έχει κάποια εμφανή απώλεια επιδόσεων.

Επιπλέον, ιδιαίτερα θετικό, τουλάχιστον για τους κατόχους Ultrabooks, είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω SSDs διαθέτουν ύψος 7 mm οπότε και είναι συμβατοί με τις παραπάνω συσκευές, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύονται και από αποστάτες για χρήση σε άλλες περιπτώσεις (όπως εξωτερικές θήκες, φατνία παλαιότερων φορητών υπολογιστών κλπ).

Το κόστος του ΜΧ100 (512 GB) στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 200.70 € και συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του είναι τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα:
 • Εξαιρετικός λόγος €/GB
 • Πολύ καλές επιδόσεις
 • Πάχος 7mm και παροχή spacer
 • Συνοδεύεται από άδεια για το λογισμικό Acronis True Image HD
 • Mεγάλη διάρκεια ζωής
Μειονεκτήματα:
 • Μειωμένη διάρκεια εγγύησης σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα
 • Μέτρια απόδοση στο Steady State Performance test.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του Crucial MX100 είναι :


Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Σε ό,τι αφορά τον Μ550 (256GB), το κόστος του στην ελληνική αγορά ξεκινά από τα 134.19 € και συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του είναι τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα:
 • Υψηλές επιδόσεις
 • Καλός λόγος €/GB
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής
 • Πάχος 7 mm και παροχή αποστάτη (spacer)
Μειονεκτήματα:
 • Έλλειψη συνοδευτικού λογισμικού
 • Σχετικά μικρή εγγύηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
 • Απόδοση κάτω του αναμενόμενου στο Steady State Performance test
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία του M550 (256GB) είναι:Δημοσιευμένη Εικόνα

Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: crmaris, Γιάννης Καραγιάννης39 Σχόλια

Ο MX100 είναι ο φτηνότερος SSD σε σχέση GB/euros που υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγμή. Οι επιδόσεις του είναι άριστες και τυχόν μικρές διαφορές στον κόσμο των ssd σε πραγματική χρήση δεν είναι αισθητές. 200 ευρώ για 512Gb είναι ευκαιρία. Είναι η επόμενη αγορά μου. 

Βλεπουμε ουσιαστικές εξελιξεις στον χωρο των ssds' που απο την μια εξυπηρετουν τις μεγάλες βιομηχανίες (τα φαγανε απο τους enthusiasts τωρα θα τα φανε και απο τους mainstream πελατες) απο την άλλη φέρνει σε όλους προσιτή, απο αποψη τιμης, τεχνολογία. Γιατι ποιος απο μας (παιδια της δεκαετιας των 80s') φανταζοταν οτι θα γραφαμε ποτέ σε εναν σκληρό δίσκο με ταχύτητα πανω απο 300mb/s?

αύτο είναι hot topic όμως...

indeed τρελό vfm ο ΜΧ100...

το θέμα με τα ssd δεν είναι τοσο επιδώσεις και πλέον και τιμές είναι οκ....... το μεγαλο θέμα ειναι αξιοπιστία........

 

4 ssd είχα 2 από τα 3 (ocz) τα έπαιξε το controller και το έβλεπε σαν 0 bytes στο ενα (Samsung ) άρχισε να μην μπορ ει να σβινει τα αρχεια (read only έγινε ουσιαστικά) και τώρα που εχω πάλι ένα samsung αρχίζει και αυτό να γινεται read only σιγά σιγά και ενω εχω γράψει μόνο 14 tb πάνω του............

συγκεκριμένα μοντέλα?

παω στο skroutz αυτη τη στιγμη ψαχνω ssd και βρισκω 240gb στα 92.66€

...

  • kfyros τους αρέσει

Δεν άντεξα... έκανα login για να γράψω το post αυτό!

 

Λοιπόν έχουμε και λέμε...

Όταν οι εταιρίες σταματήσουν να μας πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες τότε θα αγοράσω και εγώ SSD σκληρό δίσκο. Όταν δηλαδή ένας 500άρης SSD κάνει 50 ευρώ (τιμή που αγόραζα τους 500άρηδες τότε SATA το 11 ή αρχές 12 πρέπει να ήταν πριν την κρίση της οικονομίας και των δίσκων) και μάλιστα με Lifetime εγγύηση - αφού δεν έχει κινητά μέρη.

 

Το να σου πουλάνε για 2-3 χρόνια το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, αναφέρομαι στους δίσκους SATA, στην ίδια τιμή με το 2011 ή 2012 και να σου διατυμπανίζουν το πόσο εξαιρετικοί είναι οι SSD με ένα "απλό" 200ευρο (ευκαιρία όπως λέει και ο φίλος Anarion) είναι cartel. Κρατάνε τις τιμές ακόμα στον Θεό για να μας τα παίρνουν χοντρά.

 

Μπορεί να έχει επιδόσεις πολύ καλύτερες, δεν λέω, αλλά τότε δεν θα έπρεπε να βγαίνει τίποτα καινούριο σε καλή τιμή, ούτε επεξεργαστές, ούτε κάρτες γραφικών ούτε μητρικές κοκ.

Άντε να δούμε και κανέναν AMD Athlon XP 1700+ με μόνο 50 ευρώ (ευκαιρία) ή κανέναν Celeron 478 στα 1,6Ghz με 40 ευρώ μόνο.

 

Να μην πω και για τους μισθούς (και την κρίση γενικότερα που φτάσανε να δίνουν στους υπαλλήλους τους 250 ευρώ μηνιάτικο)..

 

Συγνώμη που ταλαιπώρησα το forum αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Ζητώ συγνώμη και πάλι.

ρε φιλε παλι τα ιδια θα λεμε?

 

ενας ssd αυτη τη στιγμη ειναι η καλυτερη αναβαθμιση your money can buy για απογειωση οποιουδηποτε συστηματος... entry ή enthusiast

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για αποθηκευτικο χωρο και DATA STORAGE 

 

δινεις 60-120 ευρω και αγοραζεις 128-256gb για λειτουργικο και προγραμματα that simple!

 

τί περιμενετε? να αγορασετε ssd drive 1tb στα 50 ευρω? 

looooooooool θα περιμενετε καμια 10ετια ακομα....

αντι να γκρινιαζετε ασκοπα η λογικη υπαγορευει  να παρετε  με 50 ευρω  εναν  ssd για λειτουργικο και προγραμματα και με αλλο ενα 50αρικο   1ΤΒ συμβατικου hdd

 

οι ταχυτητες που προσφερουν στον home user πλεον ειναι ασυλληπτες σε σχεση με τις πανακριβες επαγγελματικες scsi & raid λυσεις του παρελθοντος και αξιζουν το καθε σεντ για τις ταχυτητες που προσφερουν ακομα και 3 χρονια πριν οταν ηταν 2&3 φορες ακριβοτεροι

Το ίδιο λέω και εγώ φίλε Odyss3us, δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά σκέφτηκες ποτέ γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα οι "απλοί" SATA και δεν έχουν αντικατασταθεί τελείως με τους SSD? Προφανώς και όχι.

 

Να σου το θέσω πιο απλά.

 

Σήμερα θα αγόραζες έναν παλιό επεξεργαστή 3 ετίας στην τιμή που είχε πριν 3 χρόνια? 'Η θα αγόραζες τον καινούριο (νέας τεχνολογίας) στην ίδια τιμή?

 

Και για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό που θέλω να πω θα σου δώσω ένα καλύτερο παράδειγμα. Αν η Samsung σήμερα πουλούσε ή διαφήμιζε το Samsung Galaxy S2 στα 599 ευρώ και το S5 με 2000 ευρώ δεν θα φώναζες? Θα αγόραζες εσύ το S5 "για επιδόσεις" και το S2 "για αποθήκη"? Μην τρελαθούμε τώρα...

Πολύ καλοί οι ΜΧ100 περιμένω να δω τον 256 στα 90€.

Το ίδιο λέω και εγώ φίλε Odyss3us, δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά σκέφτηκες ποτέ γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα οι "απλοί" SATA και δεν έχουν αντικατασταθεί τελείως με τους SSD? Προφανώς και όχι.

 

Να σου το θέσω πιο απλά.

 

Σήμερα θα αγόραζες έναν παλιό επεξεργαστή 3 ετίας στην τιμή που είχε πριν 3 χρόνια? 'Η θα αγόραζες τον καινούριο (νέας τεχνολογίας) στην ίδια τιμή?

 

Και για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό που θέλω να πω θα σου δώσω ένα καλύτερο παράδειγμα. Αν η Samsung σήμερα πουλούσε ή διαφήμιζε το Samsung Galaxy S2 στα 599 ευρώ και το S5 με 2000 ευρώ δεν θα φώναζες? Θα αγόραζες εσύ το S5 "για επιδόσεις" και το S2 "για αποθήκη"? Μην τρελαθούμε τώρα...

 

Nα στο θέσω εγώ λίγο διαφορετικά ;

Το ότι υπάρχουν Porsche & Ferrari σημαίνει οτι πρέπει να καταργήσουμε τα Fiatάκια από τους δρόμους ; :)

το θέμα με τα ssd δεν είναι τοσο επιδώσεις και πλέον και τιμές είναι οκ....... το μεγαλο θέμα ειναι αξιοπιστία........

 

4 ssd είχα 2 από τα 3 (ocz) τα έπαιξε το controller και το έβλεπε σαν 0 bytes στο ενα (Samsung ) άρχισε να μην μπορ ει να σβινει τα αρχεια (read only έγινε ουσιαστικά) και τώρα που εχω πάλι ένα samsung αρχίζει και αυτό να γινεται read only σιγά σιγά και ενω εχω γράψει μόνο 14 tb πάνω του............

Για ποια μοντέλα μιλάς ;

Και τι εννοείς ότι αρχίζει να γίνεται "read only" σιγά σιγά ;

Το ίδιο λέω και εγώ φίλε Odyss3us, δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά σκέφτηκες ποτέ γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα οι "απλοί" SATA και δεν έχουν αντικατασταθεί τελείως με τους SSD? Προφανώς και όχι.

 

δεν λες τα ιδια γιατι προφανως δεν καταλαβες αυτο:

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για αποθηκευτικο χωρο και DATA STORAGE

 

πώς θα καταργηθουν οι απλοι οταν ακομα υπαρχουν ελαχιστοι ssd 1ΤΒ?

 

δεν εχεις  καταλαβει οτι το να αγοραζεις ssd για να αποθηκευεις data ειναι overkill

 

ακομα και τα συμβατικα hdd βελτιωνονται  με μεγαλυτερα  platters και δυνατοτητες ασυρματης επικοινωνιας στους εξωτερικους

το θέμα με τα ssd δεν είναι τοσο επιδώσεις και πλέον και τιμές είναι οκ....... το μεγαλο θέμα ειναι αξιοπιστία........

 

4 ssd είχα 2 από τα 3 (ocz) τα έπαιξε το controller και το έβλεπε σαν 0 bytes στο ενα (Samsung ) άρχισε να μην μπορ ει να σβινει τα αρχεια (read only έγινε ουσιαστικά) και τώρα που εχω πάλι ένα samsung αρχίζει και αυτό να γινεται read only σιγά σιγά και ενω εχω γράψει μόνο 14 tb πάνω του............

 

Demis απο το gademis? εκτος κι αν τους πηρες μεταχειρισμενους  και ο προηγουμενος τους χρησιμοποιουσε  ως  frisby  τετοια επιτυχια..

ενας ssd αυτη τη στιγμη ειναι η καλυτερη αναβαθμιση your money can buy για απογειωση οποιουδηποτε συστηματος... entry ή enthusiast

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για αποθηκευτικο χωρο και DATA STORAGE 

 

δινεις 60-120 ευρω και αγοραζεις 128-256gb για λειτουργικο και προγραμματα that simple!

 

αντι να γκρινιαζετε ασκοπα η λογικη υπαγορευει  να παρετε  με 50 ευρω  εναν  ssd για λειτουργικο και προγραμματα και με αλλο ενα 50αρικο   1ΤΒ συμβατικου hdd

 

Πολύ σωστά. Όλα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά ήταν πανάκριβα. Σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε SSD 1TB κάτω από 100€...

Το ίδιο λέω και εγώ φίλε Odyss3us, δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά σκέφτηκες ποτέ γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα οι "απλοί" SATA και δεν έχουν αντικατασταθεί τελείως με τους SSD? Προφανώς και όχι.

 

Να σου το θέσω πιο απλά.

 

Σήμερα θα αγόραζες έναν παλιό επεξεργαστή 3 ετίας στην τιμή που είχε πριν 3 χρόνια? 'Η θα αγόραζες τον καινούριο (νέας τεχνολογίας) στην ίδια τιμή?

 

Και για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό που θέλω να πω θα σου δώσω ένα καλύτερο παράδειγμα. Αν η Samsung σήμερα πουλούσε ή διαφήμιζε το Samsung Galaxy S2 στα 599 ευρώ και το S5 με 2000 ευρώ δεν θα φώναζες? Θα αγόραζες εσύ το S5 "για επιδόσεις" και το S2 "για αποθήκη"? Μην τρελαθούμε τώρα...

τα έχεις μπερδεμένα ρε φίλε,τόσο μπερδεμένα που βαριέμαι να σου εξηγήσω πόσο μπερδεμένα τα έχεις.

υγ, για πες εσυ που κλαιγεσαι και διαμαρτυρεσαι ειναι πολλα τα λεφτα Αρη?

 

http://www.plaisio.g...5-Sata-6Gbs.htm

 

SanDisk 64GB SSD (read 490 MB/Sec write 240 MB/Sec)  45,90

( κι αν δε καλυπτεσαι ο 128αρης ξεκιναει απο 58 )

+

http://www.plaisio.g...-DT01ACA100.htm

 

Toshiba 1TB HDD (32MB Cache, 7200RPM, Sata 6Gb/s) 49,90 €

 

ελεος με τους ασχετους που ακομα χρησιμοποιουν εναν μονο σκληρο για  λειτουργικο, εγκαταστασεις, downloads, προγραμματα, κλπ ολα χυμα στο κυμα  στο C:

και  βγαζουν και φιρμανια διαμαρτυριας με διαπιστευμενη  την αγνοια τους κι απο πανω!

υγ, για πες εσυ που κλαιγεσαι και διαμαρτυρεσαι ειναι πολλα τα λεφτα Αρη?

 

http://www.plaisio.g...5-Sata-6Gbs.htm

 

SanDisk 64GB SSD (read 490 MB/Sec write 240 MB/Sec)  45,90

( κι αν δε καλυπτεσαι ο 128αρης ξεκιναει απο 58 )

+

http://www.plaisio.g...-DT01ACA100.htm

 

Toshiba 1TB HDD (32MB Cache, 7200RPM, Sata 6Gb/s) 49,90 €

 

ελεος με τους ασχετους που ακομα χρησιμοποιουν εναν μονο σκληρο για  λειτουργικο, εγκαταστασεις, downloads, προγραμματα, κλπ ολα χυμα στο κυμα  στο C:

και  βγαζουν και φιρμανια διαμαρτυριας με διαπιστευμενη  την αγνοια τους κι απο πανω!

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς το γιατί χαρακτηρίζεις ως άσχετους αυτους που χρησημοποιουν μονο εναν σκληρο και που θέλουν μονο εναν; Επήσης οταν εσκαγες κατοσταρικα για να πετάξεις τον παλιο 80αρη 133 ide σου για εναν 20αρη sata γιατι τοτε μια απλη αλαγη στο interface ηταν άξια τιμής; Η ιστορία επαναλαμβανεται με αλλους προταγωνιστες. Μονο που τωρα οι ssd εχουν μια υποσχεση αντάξια του ντόρου που εχουν προκαλεσει. Η ουσια ειναι οτι θελουμε την τεχνολογια και πληρωνουμε για αυτην και κάποιοι το εκμεταλευονται.

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς το γιατί χαρακτηρίζεις ως άσχετους αυτους που χρησημοποιουν μονο εναν σκληρο και που θέλουν μονο εναν; Επήσης οταν εσκαγες κατοσταρικα για να πετάξεις τον παλιο 80αρη 133 ide σου για εναν 20αρη sata γιατι τοτε μια απλη αλαγη στο interface ηταν άξια τιμής; Η ιστορία επαναλαμβανεται με αλλους προταγωνιστες. Μονο που τωρα οι ssd εχουν μια υποσχεση αντάξια του ντόρου που εχουν προκαλεσει. Η ουσια ειναι οτι θελουμε την τεχνολογια και πληρωνουμε για αυτην και κάποιοι το εκμεταλευονται.

 

 

γιατι απλουστατα μονο ενας ασχετος χρηστης εν ετει 2014 χρησιμοποιει 1 και μονο σκληρο αφου παιζει κορωνα γραμματα  να χασει τα παντα σε περιπτωση failure ακομα κι αν ειναι χωρισμενος με partition

 

οποιος καθεται ακομη και ντανιαζει ολα τα προγραμματα και τα προικια του σε ενα δισκο μαζι με το λειτουργικο οπου χρειαζεται μια μερα για να κανει defrag προφανως δεν τον ενδιαφερει ή δεν εχει παρει μυρωδια τί θα πει ταχυτητα σε συγχρονο δισκο...

 

και τί κουλο κι ασχετο παραδειγμα ειναι αυτο που παραθετεις  παραπανω?

 

να σου θυμισω οτι παλιοτερα υπηρχαν οι scsi οπου ηταν το τοπ κι εσκαγες 300-500 ευρω για να εχεις 18gb δισκο στις 15.000 στροφες!

(η καλωδιοταινια σκετη με το τερματικο κοστιζε 45 ευρω) αν ηθελες  ταχυτητα ανεξαρτητως κοστους αυτο ηταν το τιμημα για πολλααααα χρονια...

οι ταχυτητες στη πραξη ηταν 2 φορες το πολυ και κατα περιπτωση καλυτερες απο τους τοτε συμβατικους

 

μετα ηρθαν οι Velociraptors της WD  στα 10.000rpm με χωρητικοτητες απο 80gb που κατεληξαν στα 300-500gb με τιμες που κυμαινονταν παλι στα 300ευρω και ταχυτητα μιση φορα περισσοτερο απτους συμβατικους

 

οι ssd σε σχεση με τα παραπανω ειναι κυριολεκτικα απο αλλο πλανητη ακομα κι απο τη 2η μολις γενια οταν ο 60ρης κοστιζε 150 ευρω!!

τωρα εχει παει στα 45 ενω με 120 ευρω παιρνετε 256gb ssd και ακομα κλαιγεστε!!!!

eleoc+hmarton!!!

ωραια παρουσιασει ψηνομαι καιρο για ενα ssd 

ωραια παρουσιασει ψηνομαι καιρο για ενα ssd 

 

Ευχαριστούμε για το feedback. Έρχονται κι άλλα SSD reviews σύντομα :)

Ενώ αν έχεις τα δεδομένα σου σε άλλο δίσκο δεν υπάρχει περίπτωση failure :)

Το μόνο που σε σώζει σίγουρα από failure είναι να κρατάς (αρκετά κατά προτίμηση) αντίγραφα ήτοι BACKUP
Οι ssd δεν ειναι sata?
=]


In other news

Μια χαρά τιμη ο mx100

με τα pci-express ssd ακόμα τίποτα ; κρίμα. τουλάχιστον να ξεκινήσουν την παραγωγή serial ata express μήπως και δούμε μία ελάχιστη βελτίωση.