Μετάβαση στο περιεχόμενο


* * * * -

OCZ Vector 150 240 GB Review


Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την OCZ έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και να σας παρουσιάσουμε σήμερα, μέσα από το Insomnia.gr, έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον SSD o οποίος δεν είναι άλλος από τον Vector 150, χωρητικότητας 240 GB.

O εν λόγω SSD έρχεται εφοδιασμένος με τον ελεγκτή Indilinx Barefoot 3, τον οποίο συναντούμε και σε πολλά άλλα μοντέλα της εταιρείας (ακόμη και διαφορετικών σειρών) και εξοπλίζεται με NAND flash μνήμες, κατασκευασμένες με βάση τη λιθογραφία των 19 νανομέτρων.
Δημοσιευμένη Εικόνα
Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση των προϊόντων της δοκιμής

Η σειρά Vector 150 αποτελείται από 3 μοντέλα, χωρητικότητας 120, 240 και 480 GB και σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν αντοχή για εγγραφές 50 GB/ημέρα για διάστημα 5 ετών ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ακόμη, πως η απόδοση τους έχει πολύ μικρότερη πτώση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα του ανταγωνισμού (αυτό φυσικά θα το διαπιστώσουμε μέσα από το steady state performance test).

Όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα για τον Vector 150 240 GB, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέσα από τη σημερινή μας παρουσίαση, η οποία όπως κάθε φορά θα ξεκινήσει με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Φωτογραφίες

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται συνοπτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του Vector 150 240 GBΔημοσιευμένη Εικόνα

Όπως βλέπουμε, ο SSD της σημερινής μας δοκιμής είναι εξοπλισμένος με NAND flash μνήμες λιθογραφίας 19nm. Η κίνηση αυτή βοήθησε την εταιρεία να διατηρήσει αφενός σε υψηλά επίπεδα τις ονομαστικές επιδόσεις της σειράς Vector 150 και ταυτοχρόνως να ρίξει την τιμή σε ένα αρκετά προσιτό επίπεδο, με το μοντέλο των 240 GB να πωλείται από 148.95€ (τη στιγμή που γραφόταν η παρουσίαση). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη η αντοχή που δίνει η εταιρεία, η οποία φτάνει τα 50 GB ανά ημέρα για 5 χρόνια, καθώς και η 5ετής εγγύηση, παράγοντες ομολογουμένως αρκετά δελεαστικοί για τους υποψήφιους αγοραστές.

vector150 A4 Lrg
H συσκευασία του SSD μας

vector150 A1 Lrg vector150 A2 Lrg
vector150 A4 Lrg vector150 Lrg
O Vector 150 240GB από διάφορες οπτικές γωνίες

OCZ Vector 150 OCZ Vector 150
Ο αντάπτορας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση του SSD σε φατνία 3.5 ιντσών.

OCZ Vector 150
H πίσω όψη του SSD όπου διακρίνεται η ετικέτα με τα στοιχεία του και οι τέσσερις πρώτες βίδες τις οποίες θα αφαιρέσουμε αμέσως μετά.

OCZ Vector 150
Σκαννάροντας το QR Code που υπάρχει στην ετικέτα, λαμβάνουμε στο smartphone μας ορισμένες κατασκευαστικές πληροφορίες για το μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας.

OCZ Vector 150
Έχοντας αφαιρέσει το πρώτο καπάκι, βλέπουμε πως από την εσωτερική του πλευρά υπάρχει ένα μικρό thermal pad που διοχετεύει τη θερμότητα του ελεγκτή στο περίβλημα του SSD, βοηθώντας έτσι στην ψύξη του.

OCZ Vector 150
Έχοντας αφαιρέσει και το δεύτερο καπάκι βλέπουμε τα τρία "κομμάτια" από τα οποία αποτελείται ο Vector 150.

OCZ Vector 150 OCZ Vector 150
Η OCZ έχει τοποθετήσει και ένα δεύτερο interface στην πλακέτα του Vector 150. Έτσι πέρα από το σύνηθες SATA 3 (6 Gbps) υπάρχει και σύνδεση mini PCIe, την οποία όμως ο χρήστης μάλλον δε θα αντικρίσει ποτέ. Όπως πολύ σωστά φαντάζεστε αν αποσυναρμολογήσετε τον SSD αυτόματα θα χάσετε και την εγγύησή του.

OCZ Vector 150 OCZ Vector 150
Μια γενική ματιά στην πλακέτα του Vector 150 μας δείχνει οτι σε κάθε πλευρά υπάρχουν οχτώ NAND chips. Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνεται και ο ελεγκτής μαζί με την απαραίτητη για τη λειτουργία του μνήμη. Ένα ακόμη chip μνήμης υπάρχει και στην άλλη πλευρά στην ίδια περίπου θέση (δεξιά φωτoγραφία).

OCZ Vector 150 OCZ Vector 150
Οι μνήμες NAND φέρουν το όνομα της Toshiba, ενώ πάνω στο PCB υπάρχει εμφανώς τοποθετημένο και το λογότυπο της OCZ.

Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται συνοπτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος στο οποίο πραγματοποιήσαμε όλες τις δοκιμές:


Δημοσιευμένη Εικόνα

Στη συνέχεια, με γνώμονα το να λάβει ο αναγνώστης μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των υπό δοκιμή SSDs χωρίσαμε τις δοκιμές σε δύο μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων ασχοληθήκαμε με ορισμένα από τα πιο γνωστά synthetic benchmarks, ενώ στο δεύτερο, πραγματοποιήσαμε ορισμένες μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες.

Όλες οι δοκιμές έγιναν αφού προηγουμένως είχαμε εγκαταστήσει στο λειτουργικό όλα εκείνα τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούσε ένας μέσος χρήστης στην καθημερινότητά του.
Tα μετροπρογράμματα που εκτελέσαμε ήταν τα ακόλουθα:
 • Crystal Disk Mark
 • AS SSD Benchmark
 • Anvil's Storage Utilities
 • HD Tune Pro
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην περίπτωση του AS SSD benchmark, πέρα από το κλασσικό τεστ μέτρησης ταχυτήτων, εκτελέσαμε ακόμη το Copy benchmark όπως επίσης και το Compression benchmark.

Τα τεστ πραγματικών συνθηκών που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, περιελάμβαναν τις εξής δοκιμές:
 • Antivirus scan time: Χρησιμοποιώντας το Avira ελέγξαμε το χρόνο που χρειάζεται για να ελεγχθεί ένας μεγάλος φάκελος όγκου 80.1GB. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 7.282 αρχεία διαφόρων τύπων μέσα σε 417 υποφακέλους. Η επιλογή του Avira έγινε καθώς μετράει και προβάλει τον ακριβή χρόνο που απαιτείται για τον εκάστοτε έλεγχο.
 • RAR file extraction: Μετρήσαμε το χρόνο που απαιτείται για την αποσυμπίεση ενός αρχείου 3.1GB
 • ISO copy: Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για την αντιγραφή ενός αρχείου ISO (2.9GB) από ένα σημείο του SSD σε ένα άλλο. Για την ακριβή μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιήθηκε το Teracopy
 • Windows boot time: Κάνουμε επανεκκίνηση του συστήματός μας και μετράμε το χρόνο που απαιτείται μέχρι να ξαναμπεί στα Windows και να ολοκληρωθεί το startup.
Τέλος με τη βοήθεια του crmaris και μιας εφαρμογής-πολυεργαλείο την οποία έχει ο ίδιος αναπτύξει, πραγματοποιήσαμε στους δύο SSDs της δοκιμής ένα 12ωρο εξαντλητικό τεστ αντοχής, το κοινώς λεγόμενο Steady State Performance test, στη διάρκεια του οποίου γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στον εκάστοτε SSD και μετράμε ανα μια ώρα την απόδοσή του. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η συγκεκριμένη δοκιμή απέχει σημαντικά από τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας σε ένα συνηθισμένο και το πραγματοποιούμε για να δούμε την συμπεριφορά του SSD υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως η εκτέλεση του εν λόγω test πραγματοποιήθηκε με το IO Meter.

Επιδόσεις - Synthetic Benchmarks

Στους πίνακες και τα διαγράμματα που ακολουθούν παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα όλων των benchmarks που εκτελέσαμε στους δύο SSDs της δοκιμής:


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα

Επιδόσεις - Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες

Τα αποτελέσματα των διαφόρων δοκιμών που πραγματοποιήσαμε σε συνθήκες πραγματικής χρήσης φαίνονται στους παρακάτω πίνακες :


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα


Δημοσιευμένη Εικόνα

Steady state performance test

Στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του 12ωρου τεστ που σας αναφέραμε νωρίτερα.
Δημοσιευμένη Εικόνα

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η απόδοση τoυ SSD την τελευταία ώρα της δοκιμής (60 λεπτά).
Δημοσιευμένη Εικόνα


Η OCZ διατείνεται πως η απόδοση του Vector 150 ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες έχει μεν πτώση (άλλωστε αυτό είναι δεδομένο), όμως παραμένει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από αυτά των διαφόρων άλλων ανταγωνιστικών μοντέλων.

Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, το συγκεκριμένο τεστ είναι εξαιρετικά απαιτητικό και φέρνει τον SSD στα όρια του, με αλλεπάλληλες εγγραφές που καταλαμβάνουν μετά από κάποιο σημείο το σύνολο του χώρου του.
Με άλλα λόγια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει ο ελεγκτής του SSD στο συγκεκριμένο τεστ είναι πρακτικά πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να αναπαραχθούν υπό κανονική χρήση.

Παρόλα αυτά η διαφορά του Vector 150 από όλα τα άλλα μοντέλα που έχουμε μετρήσει είναι παραπάνω από εμφανής και συνεπώς, τα λεγόμενα της εταιρείας επιβεβαιώνονται απόλυτα.

Επίλογος-Συμπεράσματα

Κάπου εδώ ακόμη μια παρουσίαση φτάνει στο τέλος της και στο πλαίσιό της εξετάσαμε τον Vector 150 240 GB ο οποίος, όπως αναφέραμε και στην αρχή, έρχεται εξοπλισμένος με τον ελεγκτή Barefoot 3, τον οποίο κατασκευάζει η ίδια η OCZ. Ο εν λόγω SSD παρουσιάστηκε από την εταιρεία ως διάδοχος του αρχικού Vector, και όπως είδαμε οι επιδόσεις του διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με ανταγωνιστικά μοντέλα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις στις οποίες τα πήγε καλύτερα από μοντέλα άλλων εταιρειών. Ειδικά στις δοκιμές εγγραφής δεδομένων, οι επιδόσεις του ήταν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από τις αντίστοιχες των SSDs της Crucial που είχαμε ως μέτρο σύγκρισης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αρκετά μεγάλο αριθμό εγγραφών (υπενθυμίζουμε, 50 GB/ ημέρα για 5 χρόνια) που δίνει η εταιρεία, αλλά και την μακράν καλύτερη επίδοση (με εξαίρεση τον Vertex 460 που κοντράρονται στα ίσα) στο Steady State Performance test, μας άφησαν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εικόνα για το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας.

Θετική εντύπωση μας έκανε ακόμη το γεγονός πως ο Vector 150 συνοδεύεται και από μια άδεια για το πρόγραμμα κλωνοποίησης Acronis True Image HD, το οποίο επιτρέπει την εύκολη μεταφορά του λειτουργικού συστήματος από τον παλιό μας δίσκο SSD/HDD στο νέο, καθώς επίσης και η παροχή αντάπτορα για προσαρμογή σε θέσεις 3.5 ιντσών. Ωστόσο θεωρούμε πως η OCZ, δεδομένου πως ο SSD έχει πάχος 7mm, θα έπρεπε να συμπεριλάβει και έναν αποστάτη (spacer) για τη χρήση του σε εξωτερικές θήκες ή παλαιότερους φορητούς υπολογιστές.

H τιμή του στην ελληνική αγορά, τη στιγμή που γραφόταν η παρουσίαση, ξεκινάει από τα 148.95 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) και συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του είναι τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα
 • Υψηλές επιδόσεις (ειδικά σε εγγραφή)
 • Εξαιρετική απόδοση στο Steady State Performance Test
 • Συνοδευτικό λογισμικό και προσαρμογέας για φατνία 3.5 ιντσών
 • Πάχος 7mm
 • Υποστήριξη TRIM
 • Διάρκεια εγγύησης
Μειονεκτήματα
 • Απουσία αποστάτη για φατνία με ύψος μεγαλύτερο των 7mm
 • Θα περιμέναμε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της ανάγνωσης
Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία του OCZ Vector 150 240GB είναι :


Δημοσιευμένη Εικόνα

Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος, crmaris
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris35 Σχόλια

καλά την υποστήριξη TRIM δεν την βάζεις στα πλεονεκτήματα από την στιγμή που την έχουν ΟΛΟΙ :P
Οι απλοί μηχανικοί δίσκοι κρατάνε και 1.000.000 ωρες λειτουργίας αυτο πρεπει να ξεπεραστεί απο τους ssd 5 χρονια ζωής απο 50GB ειναι πολυ λιγο...
Απο τη στιγμή που αναφέρεις τη συνεργασία με την OCZ εχεις χάσει και την αντικειμενικότητα σου αυτομάτως.
:D :D :D

Sent from my iPhone using Insomnia
Θεωρείς πως υπάρχει κάποιο σημείο στην παρουσίαση που μεροληπτω; :)

Οι απλοί μηχανικοί δίσκοι κρατάνε και 1.000.000 ωρες λειτουργίας αυτο πρεπει να ξεπεραστεί απο τους ssd 5 χρονια ζωής απο 50GB ειναι πολυ λιγο...


το ότι λέει τόσες ώρες το MTBF δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας, άσε που τα 50GB την μέρα και κάθε μέρα δεν τα πιάνεις ούτε για πλάκα...

κατά τα άλλα οι νέοι Samsung 850 Pro έχουν 10 χρόνια εγγύηση ή 150ΤΒ writes...

Θεωρείς πως υπάρχει κάποιο σημείο στην παρουσίαση που μεροληπτω; :)


Τωρα τη διαβάζω.
Αν βρω θα σου πω.

Πιςτευω ομως οτι καταλαβαίνεις τι εννοώ γράφοντας το.
Για το τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας διαβάζοντας απο την αρχή του άρθρου για τη συνεργασία σας με την OCZ .. :)

Sent from my iPhone using Insomnia

πανακριβος!!!

Χμ.... Το σκεφτομαι για 2 120GB Raid0 για να αντικαταστησω 2 Vertex 3 120GB. To ιδιο και για εναν φιλο μου που εχει τους Samsung 830. Λετε να αξιζει; 

Τωρα τη διαβάζω.
Αν βρω θα σου πω.

Πιςτευω ομως οτι καταλαβαίνεις τι εννοώ γράφοντας το.
Για το τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας διαβάζοντας απο την αρχή του άρθρου για τη συνεργασία σας με την OCZ .. :)

Sent from my iPhone using Insomnia

 

Η "συνεργασία" είναι αυτή που βλέπεις να αναφέρεται και στο κουτάκι στην αρχή της παρουσίασης, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Οι ssd εχουν ταβάνιασει στα 550 read&write εδω και πολυ καιρο ενώ τα MacBook Air με Samsung ssd msata πιάνουν 1,5GB/sec. Καλύτερος ssd ειναι αυτός με τα καλυτερα iops, lifespan τιμή κλπ. Μια καλη λιση ειναι η σειρά evo της Samsung.

Οι ssd εχουν ταβάνιασει στα 550 read&write εδω και πολυ καιρο ενώ τα MacBook Air με Samsung ssd msata πιάνουν 1,5GB/sec.


τα Macbook Air δεν έχουν mSATA SSD αλλά PCI-E based SSD, για αυτό πιάνουν πάνω από SATA3 ταχύτητες...

επίσης βλέπω κάτι 700αρια, όχι 1.5GB/sec που λες...

Οι απλοί μηχανικοί δίσκοι κρατάνε και 1.000.000 ωρες λειτουργίας αυτο πρεπει να ξεπεραστεί απο τους ssd 5 χρονια ζωής απο 50GB ειναι πολυ λιγο...

Δηλαδή σαν να λέμε 114 περίπου χρόνια βάση του MTBF. Τι να πω, εγώ ελάχιστους έχω δει να περνάνε τη δεκαετία και μιλάμε για μέση χρήση 1-2GB τη μέρα, όχι 50..... Αυτά σε σταθερούς γιατί άμα πιάσουμε τους φορητούς η κατάσταση είναι δράμα τελείως....

νομιζω οτι υπαρχει ενα λαθος εδω 


Συνημμένα Αρχεία

 • Συνημμένο Αρχείο  112.JPG   52,03K   80 downloads

Κάτι δε κατάλαβα. Δηλαδή το "κρυφό" interface είναι ενεργό; Αν δηλαδή κάποιος επιλέξει να τον αποσυναρμολογήσει (χάνοντας φυσικά την εγγύηση) και να τον βάλει σε mini-PCIe θύρα, θα έχει τις ανάλογες επιδόσεις;

Απλά να προσθέσω στο φίλο πιο πάνω ότι όσοι διαθέτουν ένα Samsung 840 ή 850 μπορούν να ενεργοποιήσουν την τεχνολογία RAPID μέσα από το πρόγραμμα της εταιρίας και θα δουν επιδόσεις σχεδόν επιπέδου RAID0 αλλά μόνο αν διαθέτουν έναν δίσκο και όχι συστοιχία raid (περισσότερες πληροφορίες εδώhttp://www.samsung.c...apid-Mode-0.pdf).
 

Αποτυπώνει συνολικά την πραγματικότητα για ένα νέο δίσκο που απλά έχει προχωρημένα χαρακτηριστικά...

Αποτυπώνει συνολικά την πραγματικότητα για ένα νέο δίσκο που απλά έχει προχωρημένα χαρακτηριστικά...


τι νέο ρε bot, ο Vector 150 είναι μοντέλο 2013...

νομιζω οτι υπαρχει ενα λαθος εδω 

 

Έχεις δίκιο. Διορθώθηκε με τη σωστή τιμή :)

  • cabdik τους αρέσει
Υπαρχει καποιο θεμα με τα διαγραματα το avira και boot up εχουν της ιδιες τιμες ακριβως;

Υπαρχει καποιο θεμα με τα διαγραματα το avira και boot up εχουν της ιδιες τιμες ακριβως;

 

διορθώθηκε :)

Απλά να προσθέσω στο φίλο πιο πάνω ότι όσοι διαθέτουν ένα Samsung 840 ή 850 μπορούν να ενεργοποιήσουν την τεχνολογία RAPID μέσα από το πρόγραμμα της εταιρίας και θα δουν επιδόσεις σχεδόν επιπέδου RAID0 αλλά μόνο αν διαθέτουν έναν δίσκο και όχι συστοιχία raid (περισσότερες πληροφορίες εδώhttp://www.samsung.c...apid-Mode-0.pdf).
 

 

Το κακο με το rapid mode απο οτι εχω διαβάσει ειναι οτι σου δεσμεύει ενα ποσοστό της μνήμης σου και δεν ξέρω αν αξίζει αυτη η θυσία σε ram

Κάτι δε κατάλαβα. Δηλαδή το "κρυφό" interface είναι ενεργό; Αν δηλαδή κάποιος επιλέξει να τον αποσυναρμολογήσει (χάνοντας φυσικά την εγγύηση) και να τον βάλει σε mini-PCIe θύρα, θα έχει τις ανάλογες επιδόσεις;

Γνωρίζει κανείς κάτι πάνω στο θέμα; Έκανα και μία αναζήτηση αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό (πέφτω πάνω στην παρουσίαση άλλων προϊόντων). Μου φαίνεται περίεργο που δεν έχει ασχοληθεί η κοινότητα με το θέμα αυτό. Από την άλλη, αν αγοραστεί για pcie χρήση θα προκαλέσει κανιβαλισμό άλλων προϊόντων της εταιρείας. 

 

Γενικά: Η σιωπή γύρω από την ύπαρξη κρυμμένης PCIe σύνδεσης δεν μου φαίνεται φυσιολογική. 

προφανώς είναι για testing σκοπούς. Μπορεί να είναι mini-PCIe θύρα αλλά δεν ακολουθεί το κανονικό form factor. Από όσο ξέρω η εταιρίες έχουν ειδικά μηχανήματα για να τεστάρουν κτλ τους SSD οπότε ίσως γιαυτό το σκοπό να είναι η συγκεκριμένη θύρα. 

τι νέο ρε bot, ο Vector 150 είναι μοντέλο 2013...

Off-topic
Γιατί τον λέτε όλοι bot?

Αποτυπώνει συνολικά την πραγματικότητα για ένα νέο δίσκο που απλά έχει προχωρημένα χαρακτηριστικά...

 

τι νέο ρε bot, ο Vector 150 είναι μοντέλο 2013...

 

 

μην εστιαζεις μονο στο "νεο" (αυτο σε πειραξε :P )

 

πρεπει να εχει κανει update στο firmware γιατι πλεον προσθετει και random καλολογικα στοιχεια..

..εχοντας ετσι τη δυνατοτητα να ποσταρει σχολιο και σε τοπικ που δεν αναφερουν τιμες!