Προς το περιεχόμενο

Οδηγός overclocking για core 2 Duo & Quad cpus


phovos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οδηγός overclocking για επεξεργαστές core 2 duo και core 2 quad

----====Beginners guide====----

 

Πριν ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπερχρονίζοντας τον

επεξεργαστή του χάνει την εγγύηση του κατασκευαστή. (Ελπίζω να μην το κάνει κανείς και τους το πει... ;) )

 

Καλό είναι να κάνουμε κι ενα backup τα δεδομένα μας πριν ξεκινήσουμε γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος data corruption

 

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ O/C...ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ???

 

1)ΜΗΤΡΙΚΗ

Πριν προχωρήσουμε στον υπερχρονισμό του επεξεργαστή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η μητρική μας μπορεί να αντέξει το έξτρα φορτίο και δεν θα είναι αυτή που θα "κόψει" τις δυνατότητες της cpu μας λόγω του περιορισμένου της FSB.Οι καλές μητρικές για o/c έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο forum και με ένα απλό search μπορούμε να τις βρούμε.

Τα chipset που θα πρέπει να ψάξουμε είναι τα P35 και 680i και φυσικά περιμένουμε και το Χ38 23 Σεπτεμβρίου που δείχνει πολλά υποσχόμενο .Δε μπαίνω στη διαδικασία να πω ποιο είναι καλύτερο για O/C γιατί ξέρουμε όλοι που θα καταλήξει η συζήτηση (εγώ πάντως έχω P35 ;) )

 

2)ΨΥΞΗ

Εδώ φτάνουμε σε ένα πολύ βασικό κομμάτι της διαδικασίας του υπερχρονισμού.

Ένας επεξεργαστής που δεν έχει σωστή ψύξη σημαίνει οτι δε θα αποδώσει και τα αναμενόμενα mhz. Υπάρχουν πολλές καλές λύσεις στην αγορά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μπορείτε να βρείτε ενα review ΕΔΩ , με όλες τις γνωστές αερόψυκτρες που κυκλοφορούν.

Δεν αναφέρομαι σε υδροψυξη ή extreme cooling (DI,tec Κλπ) γιατί προϋποθέτουν έμπειρους χρήστες και ο οδηγός αυτός γίνεται κατά βάση για αρχάριους.

 

3)ΜΝΗΜΗ

Θα χρειαστούμε μνήμες με δυνατότητα o/c . Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι τσιπάκια φοράνε ,ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υπερχρονιστούν ανάλογα και να μη "κόψουν" το υπόλοιπο σύστημα.

DDR2 ram list

 

Διαχωρισμός βάση ταχύτητας

DDR2 667 4-4-4-XX

DDR2 800 5-5-5-XX

DDR2 1066 5-5-5-XX

 

Το πρώτο μέρος (667-800-1066)αναφέρεται στο μέγιστο FSB(front side bus) σε Mhz που μπορούν να πιάσουν οι μνήμες με την εγγύηση της εταιρίας (rated) . Επειδή έχουν double data rate (DDR) διαιρούμε το (667,800,1066) δια 2 οπότε έχουμε 667/2=333 , 800/2=400 , 1066/2 533Mhz fsb

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στα timings (4-4-4-ΧΧ).Ο κανόνας είναι όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα (Φυσικά μιλάμε για benchmarks και οχι για πραγματικές συνθήκες εργασίας)

 

4)ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ

Βασικότατο μέρος για ένα σταθερό σύστημα είναι το τροφοδοτικό. Το psu μας πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος μας για ρεύμα ειδάλλως θα έχουμε αστάθειες και το αποτέλεσμα αυτών αναποτελεσματικό overclock.

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τα καλύτερα τροφοδοτικά της αγοράς.

 

5)CPU

χωρίς επεξεργαστή overclock δε γίνεται(Σωπα ρε φίλε τι μας λες??:mrgreen:) θα πάρουμε όμως έναν οποιοδήποτε επεξεργαστή ή θα κοιτάξουμε να διαλέξουμε ένα "ΚΑΛΟ" κομμάτι

 

Αν γνωρίζουμε δυο πραγματάκια και με λίγη τύχη μπορούμε να διαλέξουμε ενα καλό επεξεργαστή που θα κλοκάρει αρκετά καλά. Αυτό που ψάχνουμε είναι το stepping.

Πάνω στο καπάκι του επεξεργαστή (IHS) υπάρχουν χτυπημένοι κάποιοι κωδικοί που λένε το μοντέλο του επεξεργαστή το μέγεθος της cache και διαφορές άλλες πληροφορίες. εκεί λοιπόν υπάρχει κι ένας κωδικός που μας ενδιαφέρει αρκετά κι αυτός είναι το sSpec number

 

Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν E4400 SLA3F οποίος αντιστοιχεί σε stepping L2

dsc01495222222do1.jpg

 

Κατά καιρούς η Intel αλλάζει stepping στους επεξεργαστές της και συνήθως το νέο είναι και σχετικά βελτιωμένο συγκριτικά με το παλιό,χωρίς βέβαια αυτό να είναι κανόνας.Αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν πάρουμε τον επεξεργαστή είναι να ψάξουμε και να μάθουμε ποιο είναι το καλό stepping για τη συγκεκριμένη cpu και να το αγοράσουμε.

 

Με τις μέχρι τώρα δοκιμές ξέρουμε ότι π.χ στους Ε4400 το M0 κλοκάρει σχετικά καλύτερα από το L2 και ότι στους Q6600 το G0 έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παλιότερο B3 (και χαμηλότερο TDP)

 

Να σημειώσω ότι ένα "καλό" stepping δεν εγγυάται και καλό overclock απλά αυξάνουμε τις πιθανότητες να πάρουμε ένα καλό κομμάτι και τίποτα περισσότερο.

 

5)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

core temp 0.95 : πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασίας.

Cpu Z : Ειναι μια πολύ καλή εφαρμογή για να διαβάζετε τις ρυθμίσεις σας για fsb,multiplier,rams,v core κλπ

prime95 V.25x : ένα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο στρεσάρει τους πυρήνες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να αντέξουν τα Mhz που τους φορτώσαμε.Βασικό είναι να ενεργοποιήσετε το error checking στο prime ειδάλλως δε θα ειδοποιηθείτε για errors του επεξεργαστή (advanced menu--> enable round off checking)

royl8.gif

 

LETS START :mrgreen:

 

Σα πολύ δε βιάζεστε???:D πριν αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να ξέρουμε πως να κάνουμε clear CMOS σε περίπτωση που η μητρική δε περνά το post (το μπιπ που κάνει στην εκκίνηση).Αν ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής σας μπορείτε να δείτε πως γίνεται αυτή η διαδικασία.

 

Εφόσον δεν είμαστε benchmark Freaks καλό θα είναι να αποφασίσουμε από πριν ποια είναι η επιθυμητή συχνότητα που θέλουμε να φτάσουμε τον επεξεργαστή μας για 24/7 χρήση (Και να ελπίζουμε ότι θα την φτάσει :mrgreen:)

 

Ο βασικός κανόνας είναι

 

CPU speed = multiplier x FSB (Ταχύτητα επεξεργαστή = πολλαπλασιαστής x front side bus)

 

Παράδειγμα:

O γνωστός σε όλους Q6600 τρέχει στα 2,4Ghz.Η συχνότητα είναι αποτέλεσμα του 9x (πολλαπλασιαστή) επί 266Mhz FSB (9*266=2394Mhz)

 

όταν κάνουμε o/c δεν ανεβάζουμε μόνο το FSB του επεξεργαστή.Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα χρειαστεί να πειράξουμε όπως η ταση τροφοδοσίας του επεξεργαστή ( Vcore ) , τάση του NΒ(northbridge) , memory (vdimm) κ.α

 

Επίσης υπάρχουν παράμετροι που θα χρειαστούν ρύθμιση στις μνήμες τα λεγόμενα timings τα οποία αρχικά και ανεβάζουμε σε 5-5-5-15 ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που το σύστημα είναι ασταθές δε θα φταίνε οι μνήμες μας γι αυτό.Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή συχνότητα επεξεργαστή ,τότε μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε με τα timings(να τα ρίχνουμε δλδ) ώστε να πάρουμε όλη τη ταχύτητα που μπορούν να αποδώσουν οι μνήμες μας.

 

bios3wl0.jpg

 

Γενικές ρυθμίσεις στο BIOS

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις στο bios ώστε να ετοιμάσουμε το σύστημα μας για υπερχρονισμο.Τα ονόματα μπορεί να διαφέρουν από μητρική σε μητρική οπότε ψάχνουμε κάτι που να ταιριάζει στη περιγραφή που δίνω κάθε φορά.

 

1. C1E ->disable (Επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας)

2. SpeedStep ->Disable (ρίχνει τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή ώστε να εξοικονομεί ενεργεία κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το σύστημα μας)

3. pci express bus -->100Mhz (από default είναι auto αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα αυξηθεί ανεβάζοντας το fsb θέτουμε τη τιμή σε 100 ή 101)

4. pci bus -> 33Mhz (Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει η επιλογή οπότε σε αυτη τη περίπτωση θέτοντας 100Mhz στο pci express αυτόματα κλειδώνει και η pci στα 33Mhz)

5)CPU spread spectrum-> disable (όλοι οι οδηγοί λένε να είναι disable αλλά δεν είναι και απαράβατος κανόνας)

 

BIOS-->advanced

bios1vm7.jpg

 

CPU Frequency : εκφράζει το FSB σε Mhz .Ανάλογα το πολλαπλασιαστή που έχουμε το θέτουμε έτσι ώστε να πιάσουμε την επιθυμητή συχνότητα.

 

DRAM Frequency : η ταχύτητα της μνήμης RAM. Το καλύτερο από θέμα απόδοσης είναι να έχουμε τη μνήμη 1:1 με τον επεξεργαστή.

 

Αν έχουμε π.χ μια cpu όπως ο E4400 o οποίος είναι 2Ghz (10*200)

και οι μνήμες μας είναι DDR800 (800/2=400Mhz) για να πάει 1:1 με τη maximum rated συχνότητα της μνήμης θα πρέπει να ανεβάσουμε το fsb του στα 400Mhz δηλαδή παίζουμε με έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς:

 

10x400=4000Mhz(πράγμα δύσκολο)

9x400=3600Mhz (εφικτό)

8x400=3200Mhz (σχετικά εύκολο)

 

Memory Voltage : εδώ μπορούμε να συμβουλευτούμε τον κατασκευαστή της μνήμης μας για να δούμε μέχρι πόσα volt μπορούμε να της δώσουμε χωρίς φόβο

 

CPU VCore : Εδώ έχουμε ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Μπορείτε να βρείτε ποιες είναι οι min-max τιμές vCore που προτείνει η Intel ΕΔΩ .

Να σημειώσω ότι καλύτερα να μην αφήνουμε το Vcore auto αλλά να δίνουμε κανονικά τιμή στο bios(έστω κι αν είναι ίδια με τη default)

Κάποιοι πρώτα ανεβάζουν vcore π.χ στο 1,4-1.45 και όταν φτάσουν στην επιθυμητή συχνότητα αρχίζουν να το ρίχνουν με μικρά βήματα(ενδιάμεσα το σύστημα περνά stress tests) και μόλις αποσταθεροποιηθεί πηγαίνουν ένα βήμα πίσω και ταυτόχρονα έχουν βρει το Vcore που χρειάζεται η cpu τους για τη δεδομένη συχνότητα.

Υπάρχει και δεύτερη λογική διαδικασία(την οποία και προτιμώ)που θα περιγράψω αργότερα.

 

Τις 4 τελευταίες ρυθμίσεις αρχικά τις αφήνουμε στο auto.

 

Βασικός κανόνας overclock(τον οποίο και προτιμώ)

1)Ανεβάζουμε FSB με βήματα των 5 Mhz

2)Ελέγχουμε για σταθερότητα (prime95/orthos) ενώ παράλληλα ελέγχουμε τις θερμοκρασίες μας με το core temp

3)Αν δεν έχει errors ανεβάζουμε άλλα 5Mhz

 

Αν βγάλει errors ανεβάζουμε ένα κλικ το Vcore

Αν σταθεροποιηθεί ανεβάζουμε άλλα 5Mhz και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία

 

Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου ανεξάρτητα από το Vcore ο επεξεργαστής δεν ανεβαίνει άλλο πάει να πει ότι φτάσαμε στο ΟΡΙΟ του . Αν αυτό το όριο είναι ένα αξιοπρεπές o/c 25-30%(ανάλογα τη cpu) για 24/7 χρήση έχει καλός, αν όχι πάει να πει ότι πέσαμε σε πατάτα επεξεργαστή και βαράμε το κεφάλι μας στο τοίχο 3 φορές :-D

 

Επίσης σε περίπτωση που το σύστημα δεν ολοκληρώσει το post για ΧXX fsb ή έχουμε reboot ή blue screen of death(BSOD) εκτός των προηγούμενων υπάρχει και η περίπτωση να φταίνε και τα παρακάτω:

 

-Η τάση μνήμης(Vdimm) είναι χαμηλή

-Τα timings είναι σφιχτά (aggressive)

-To northbridge χρειάζεται τάση

 

Θυμόμαστε ότι σκοπός μας είναι να πάρουμε όσα περισσότερα σταθερά Mhz γίνεται με τη λιγότερη δυνατή τάση=>Λιγότερη θερμοκρασία λειτουργίας

 

Μιας και αναφέραμε τη θερμοκρασία λειτουργίας καλό θα ήταν να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεπερνάμε τους 55-60 βαθμούς σε full load, και αυτό είναι ένα όριο που θέτω εγώ για τους επεξεργαστές που δουλεύω.Υπάρχουν χρήστες που ανέχονται και μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά προσωπικά προτιμώ λίγο λιγότερο o/c παρά θερμοκρασίες 65-70oC

 

Να θυμάστε:όταν ανεβάζουμε το FSB σιγά σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες.όταν όμως ανεβάσουμε και το Vcore οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς.

 

Stress Testing

Προηγουμένως αναφέραμε ότι πρέπει με κάθε αύξηση στο fsb να ελέγχουμε το σύστημα για τη σταθερότητα του.Κάποιοι χρήστες δεν έχουν εξοικειωθεί με τα προγράμματα οπότε ας κάνουμε μια μικρή παρουσίαση και εδώ.

 

Αρχικά ανοίγουμε το cpuZ και το coretemp ώστε να έχουμε μια εικόνα από τις θερμοκρασίες και τις λοιπές ρυθμίσεις του συστήματος μας.

ooey0.gif

 

Ανοίγουμε το prime95 και επιλέγουμε small FTTs. Μόλις το κάνουμε τότε λογικά όλοι οι πυρήνες μας θα έρθουν σε πλήρες φόρτο κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και από τη διαχείριση εργασιών (task manager)

 

tmgxv5.gif

 

Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, κάτι που δε μας ανησυχεί εφόσον δε ξεπερνούν τη μέγιστη που αναφέραμε πριν. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε να βελτιώσουμε τη ροή αέρα μέσα στο κουτί μας , να συμμαζέψουμε τα καλώδια ή να τοποθετήσουμε μια καλύτερη ψήκτρα αν χρησιμοποιούμε τη stock.

Αν χρησιμοποιούμε aftermarket ψήκτρα και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να μειώσουμε το overcklock του επεξεργαστή μας ώστε να ρίξουμε και τις θερμοκρασίες.

 

Επόμενη λογική ερώτηση είναι πόση ώρα πρέπει να τρέξουμε το Prime για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σταθεροί?

Προσωπικά με κάθε αύξηση FSB ελέγχω για μια ώρα και συνεχίζω . Η ώρα ελέγχου αυξάνετε όσο ανεβαίνουν και τα Mhz(προσωπική άποψη) .όταν φτάσω στην επιθυμητή συχνότητα o/c τότε το αφήνω για 8-10 ώρες ώστε να βεβαιωθώ ότι το σύστημα είναι rock stable

 

Προσοχή:Εχει τύχη να παρουσιαστεί error ακόμα και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς stress

 

Παραθέτω και μια εικόνα από error του prime σε Quad core CPU

p95ss9.gif

 

TIPS

-Max overclock με minimum Vcore => minimum θερμοκρασίες λειτουργίας

-έλεγχος αν η ψήκτρα πατάει καλά πάνω στη cpu

-τοποθέτηση καλή θερμοαγώγιμης πάστας πάνω στη cpu (arctic silver5 ή arctic silver ceramique)

-Συμμάζεμα στα καλώδια και δημιουργία καλού air flow μέσα στο κουτί με τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες(12cm) έναν μπροστά να βάζει αέρα κι ένα πίσω να βγάζει.

 

Ποια ρύθμιση FSBxMulti είναι καλύτερη???

Αν υποθέσουμε ότι ο επεξεργαστής μας είναι ο core 2 quad Q6600 ο οποίος έχει κλειδωμένο πολλαπλασιαστή προς τα πάνω και μια συχνότητα τελικού overclock π.χ 3000Mhz τότε με ποια από τις δύο ρυθμίσεις έχω καλύτερη απόδοση???

 

9x333 = 2997Mhz

ή

8x375 = 3000Mhz

 

Σε πραγματικές συνθήκες εργασίας δε πρόκειται να δείτε διαφορά όποια κι από τις δυο χρησιμοποιήσετε. Αν μιλάμε για synthetic benchmarks (pcMark/3Dmark Κλπ) τότε θα πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα με το υψηλότερο FSB.

Αυτό όμως έρχεται με ένα κόστος και αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση των τάσεων(για να πετύχουμε το FSB) κάτι που συνεπάγεται και την αύξηση της θερμοκρασίας. Η τελική απόφαση είναι δική σας :mrgreen::mrgreen:

 

χρήσιμα Links:

Effect of room temp on CPU load temps

Lapping the Ultra-120 Extreme

How to apply arctic silver 5

 

Link για τον αρχικό οδηγό του graysky απο το XS από τον οποίο κι έγινε ελεύθερη μετάφραση καθώς και προστέθηκαν κάποια στοιχεία και links από μένα.

 

Ελπίζω οι rookies του αθλήματος να πάρουν αρκετές απαντήσεις στα θέματα που τους βασανίζουν

 

Αν έχω γράψει καμιά μπούρδα παρακαλώ μη το πείτε γιατί θα στεναχωρηθώ και ίσως αυτοκτονήσω μετά :mrgreen::mrgreen:

 

Ο παραπάνω οδηγός είναι απλά ενημερωτικός και σε καμία περίπτωση δε φέρω καμία ευθύνη για καταστροφή του υλικού σας :-P

  • Like 24
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ενα μεγαλο μπραβο και απο μενα :-D

Πιστευω οτι θα βοηθησει να μειωθουν τοπικς του στυλ

''Πηρα C2D, με ποιο μαγικο κουμπακι παει στα 45.000 GHz ; '' :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

 

Επιτελους το νεο CPU-Z(1.41) διαβαζει σωστα το Vcore.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

hehe την επόμενη φορά θα γράψω κι ένα guide για το πως να συμπεριφέρεστε όταν πετύχετε μπανάνα cpu.

 

Είναι απίστευτο πόσο μπανανομαγνήτης είμαι...

 

anyway thanks για τα καλά σας λόγια! :D :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καντε και ενα αρθρο ρε παιδια για τους amdx2?

 

Nα εξηγούμε τί ? Πώς θα ανεβάσεις +400MHz ? Γιατί με αερόψυξη παραπάνω από + ~ 400MHz δύσκολα θα πας ... Εκτός αν είσαι under water, όπου μπορείς να δώσεις κάτι ακόμα ... :razz: Γενικά δεν είναι για o/c οι AMD, έχει χιλιοειπωθεί :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μόνο extra που πρέπει να προσέξεις στους AMD είναι να ρίχνεις τον πολλαπλασιαστή του Hyper transport(από default είναι 5x)για να μη ξεπερνά τα 1000Mhz

Τα υπόλοιπα είναι πάνω κάτω τα ίδια

π.χ αντ'ι για να απενεργοποιήσεις το EIST απ ενεργοποιείς το cool and quiet ;)

 

Εφόσον κάποιος ξέρει τα βασικά και εξοικειωθεί με το bios και τις επιλογές του, δηλαδή ξέρει τι κάνει η κάθε μία τότε τα υπόλοιπα είναι σχετικά εύκολα όταν μιλάμε για λογικές συχνότητες για 24/7 λειτουργία

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...