Προς το περιεχόμενο

[Παρουσίαση] MSI Wind U100


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών έχει κάνει την εμφάνιση της το τελευταίο χρόνο χωρίς να υπάρχει ακόμα μια επίσημη ονομασία. Είτε υποφορητοί (subnotebook), είτε netbook κατά Intel είτε mini Laptop, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών αφού συνδυάζει πολύ καλές επιδόσεις, μικρότερο μέγεθος από το συνηθισμένο και το κυριότερο, αρκετά καλή τιμή.

Το ASUS EEE PC 701 έδειξε το δρόμο σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων κάνοντας την ASUS να κυκλοφορεί συνεχώς νέα μοντέλα. Στη χώρα μας η περιορισμένη και αργοπορημένη διάθεση του δεν βοήθησε στην δημοτικότητα του κάτι που όμως δεν ισχύει με το Wind U100 της MSI το οποίο είναι από τους κορυφαίους υπολογιστές της νέας κατηγορίας και παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Το MSI Wind έκανε την εμφάνιση μέσα στον Ιούλιο σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία του στην Αμερική στην οποία παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα διαθεσιμότητας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης. Θα κυκλοφορήσει σε άσπρο, μαύρο και ροζ χρώμα ενώ στη διάθεση μας είχαμε τη μαύρη έκδοση και κοστίζει €399
 

post-331-129062986176_thumb.jpg post-331-129062986044_thumb.jpg post-331-129062986161_thumb.jpg


Το ελληνικό πακέτο διαθέτει ελληνικούς χαρακτήρες στο πληκτρολόγιο καθώς και την ελληνική έκδοση των Windows XP παράλληλα με την Γερμανική, Γαλλική και Αγγλική. Στη συσκευασία εκτός του υπολογιστή περιλαμβάνεται ο φορτιστής, τα εγχειρίδια λειτουργίας, τα Windows XP SP3 καθώς και μια όμορφη θήκη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Με διαστάσεις 260 x 180 x 19-31 (mm) το Wind έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ζυγίζει 1 κιλό και αποτελείται από οθόνη 10ʼ ιντσών με LED panel για μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας, ικανή για αναλύσεις μέχρι 1024x600. Εδώ υπάρχει και η πρώτη ένσταση αφού θα ήταν καλύτερη μια μεγαλύτερη ανάλυση όπως 1280x768 την οποία έχουμε δει στο HP Mininote 2133 που έχει και μικρότερη οθόνη 8.9 ιντσών.
 

post-331-129062986192_thumb.jpgpost-331-1290629862_thumb.jpg post-331-129062986232_thumb.jpg


Πάντως η συγκεκριμένη ανάλυση είναι αρκετά καλή αφού εμφανίζει καθαρά και μεγάλα τα εικονίδια των Windows XP ενώ η εμφάνιση των ιστοσελίδων είναι ικανοποιητική με απαραίτητο κακό το αρκετό scrolling. Η επιφάνεια της οθόνης δεν είναι γυαλιστερή κάνοντας πιο εύκολη τη θέαση της σε εξωτερικούς χώρους.

Η Intel είναι η υπεύθυνη για τον επεξεργαστή – διαμάντι που υπάρχει μέσα στο Wind. O Intel Atom είναι ο μικρότερος επεξεργαστής κατασκευής 45nm με τη μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας. Χρονισμένος στα 1.6 GHz δείχνει ικανός να ανταπεξέλθει ακόμα και σε απαιτητικές εργασίες όπως αναπαραγωγή HD Video όπως θα δείτε στη συνέχεια.

Στην αριστερή πλευρά του Wind υπάρχει η θύρα κλειδώματος του υπολογιστή (Kensington Lock), η είσοδος φορτιστή, οι έξοδοι εξαερισμού του υπολογιστή καθώς και δύο USB θύρες.
 

post-331-129062986247_thumb.jpg post-331-129062986262_thumb.jpg post-331-129062986277_thumb.jpg

Στη δεξιά πλευρά βλέπουμε μια τρίτη θύρα usb, card reader (SD/MMC/MS/MSpro), υποδοχή για εξτρά μικρόφωνο, υποδοχή ακουστικών, έξοδο vga με μέγιστη ανάλυση 2048×1536 καθώς και θύρα δικτύου 10/100.

Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ αφού περιλαμβάνει webcam με ανάλυση 1.3mp, ενσωματωμένο μικρόφωνο, υποστήριξη σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα 802.11b/g καθώς και Bluetooth 2.0 +EDR. Εσωτερικά η μνήμη περιορίζεται στο 1gb DDR2 ενώ είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός ακόμα dimm φτάνοντας συνολικά τα 2gb ram.

Τα κυκλώματα ήχου (HD 5.1) και γραφικών είναι ενσωματωμένα στη μητρική πλακέτα Intel 945GC Express ενώ τα ενσωματωμένα ηχεία δεν εντυπωσιάζουν με την απόδοση τους.

Η έλλειψη οδηγού DVD/CD είναι κάτι αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών και δε θα επηρεάσει τους περισσότερους αφού οι τιμές των usb stick με πολλαπλάσιες χωρητικότητες έχουν πέσει αρκετά. Χρήσιμος θα είναι ένας εξωτερικός οδηγός DVD με δυνατότητα εγγραφής μόνο για όσους έχουν συγκεκριμένες ανάγκες η για όσους θέλουν να πειραματιστούν με την εγκατάσταση άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Σκληρός δίσκος

Η MSI επέλεξε να εξοπλίσει το Wind με σκληρό δίσκο 2ʼ5 SATA της Western Digital και χωρητικότητα 80gb. Η απόφαση αυτή μπορεί να ξενίσει αφού τα ASUS EEE PC και Acer Aspire One της ίδιας κατηγορίας υπολογιστών έχουν επιλέξει τη λύση των Flash δίσκων που μπορεί θεωρητικά να έχουν μεγαλύτερη απόκριση και μειωμένη κατανάλωση μπαταρίας, όμως η αρκετά περιορισμένη χωρητικότητα τους είναι σημαντικός αρνητικός παράγοντας.

Μπαταρία

Φτάσαμε στο μεγαλύτερο μειονέκτημα της συσκευής. Η μπαταρία 3 cell με την οποία διατίθεται το Wind δεν είναι ικανή να δώσει μεγάλη αυτονομία στη συσκευή, κάτι που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του.

Συγκεκριμένα σε δοκιμές μας κάτω από τα Windows XP η αυτονομία του μηχανήματος έφτασε τις 2 ώρες και 7 λεπτά σε αναπαραγωγή ταινίας xvid με απενεργοποιημένη την δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης καθώς και χαμηλή ρύθμιση φωτεινότητας.

Στη συνέχεια ενεργοποιήσαμε την ασύρματη σύνδεση και σερφάραμε στο Διαδίκτυο για 1 ώρα και 45 λεπτά πριν η μπαταρία παραδώσει το πνεύμα της.

Η MSI θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα το Wind με μπαταρία 6 cell που σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας η αυτονομία θα αγγίζει τις 5 ώρες με την ασύρματη υποστήριξη ενεργοποιημένη. Το επιπλέον κόστος υπολογίζεται περίπου στα 100 δολάρια.

Πληκτρολόγιο και Touchpad

Το πληκτρολόγιο του Wind είναι μεγάλο με ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των πλήκτρων κάτι που βολεύει όσους πληκτρολογούν γρήγορα. Τα πλήκτρα της τελείας, του κόμματος, του ερωτηματικού είναι σχεδόν στο μισό μέγεθος από τα υπόλοιπα και σίγουρα χρειάζεται λίγη περισσότερη εξάσκηση για να τα συνηθίσετε. Στο πληκτρολόγιο περιλαμβάνονται και τα function keys (F1-F12) τα οποία έχουν και δεύτερη λειτουργία που σχετίζεται με ρυθμίσεις του υπολογιστή όπως η ρύθμιση της φωτεινότητας, του ήχου, ανοιγοκλείσιμο wi-fi,Bluetooth κ.α
 

post-331-129062986293_thumb.jpgpost-331-129062986301_thumb.jpg

Το Touchpad αν και μικρό είναι εύκολο στο χειρισμό αλλά το κουμπί που αντιστοιχεί σε αριστερό - δεξί mouse κλικ είναι λίγο σκληρό και δε πατιέται εύκολα τουλάχιστον στην αρχή.

Επεκτασιμότητα

Το μόνο που δε περιμέναμε από το συγκεκριμένο σύστημα ήταν η δυνατότητα επέκτασης μερικών υποσυστημάτων του. Η MSI μας διαψεύδει πανηγυρικά αφού είναι δυνατή η προσθήκη επιπλέον μνήμης 1gb DDR2 πολύ εύκολα φτάνοντας τη συνολική μνήμη στα 2gb. Παράλληλα είναι δυνατή η αλλαγή του σκληρού δίσκου με άλλον μεγαλύτερης χωρητικότητας ενώ ήδη έχουν αναφερθεί και αναβαθμίσεις με σκληρό δίσκο τεχνολογίας Flash SSD. Τέλος η αλλαγή ασύρματης κάρτας είναι λίγο πιο δύσκολη αλλά εφικτή, δίνοντας έτσι στον υπολογιστή τη δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα 802.11n.
 

post-331-129062986221_thumb.jpg post-331-129062986211_thumb.jpg


Το άνοιγμα του υπολογιστή για την επίτευξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω αναβαθμίσεις προϋποθέτει την ακύρωση της εγγύησης όπως μας ενημερώνει ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του Wind χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι ισχύει.

Λειτουργικά συστήματα και Επιδόσεις

Tο Wind το οποίο δοκιμάσαμε έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows XP SP3. Με το άνοιγμα του υπολογιστή καλείστε να επιλέξετε μια από την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική η Γερμανική έκδοση των Windows και στη συνέχεια ολοκληρώνεται η εγκατάσταση.
Μέσα από την ιστοσελίδα της MSI είναι φανερή η πρόθεση της να κυκλοφορήσει τη συσκευή με προεγκατεστημένη τη διανομή Suse Linux της Novell αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική αναφορά στη θερμοκρασία του υπολογιστη που ύστερα από εντατική χρήση, κρατείται σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να ενοχλεί. Μάλιστα το μέρος με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία είναι το touchpad ενώ το κάτω μέρος του υπολογιστή και το πληκτρολόγιο έχουν αρκετά ικανοποιητική θερμοκρασία. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λειτουργία του ανεμιστήρα τοποθετώντας το Wind στους πιο αθόρυβους φορητούς υπολογιστές που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Windows XP

Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft παίρνει παράταση ζωής αφού είναι από τις καλύτερες λύσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών. ʽΌπως θα δείτε και από το παρακάτω βίντεο, οι επιδόσεις του υπολογιστή με τα Windows XP θυμίζει αρκετά ενός επιτραπέζιου υπολογιστή πριν 2-3 χρόνια.

Το άνοιγμα εφαρμογών όπως Word, Excel είναι αρκετά γρήγορο ενώ τα Windows είναι έτοιμα προς χρήση σε χρόνους περίπου των 30 δευτερολέπτων από το άνοιγμα της συσκευής, αρκετά καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό που δοκιμάσαμε.

Τα όρια του επεξεργαστή και του κυκλώματος γραφικών φαίνονται στην αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Αν και η απόδοση βίντεο wmvHD ανάλυσης 720p – 1080p ήταν σχεδόν άψογη, τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί με τον διαδεδομένο codec h.264 είναι αρκετά βαριά για το Wind. Σε γρήγορες σκηνές παρατηρήσαμε ασυγχρονισμό εικόνας και ήχου στην ανάλυση 720p ενώ είναι αδύνατη η ομαλή αναπαραγωγή οποιασδήποτε ταινίας που έχει δημιουργηθεί με codec h.264 στην ανάλυση 1080p.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δοκιμάσαμε αρκετούς media players και ο KM Player είχε με διαφορά τις καλύτερες επιδόσεις από όλους.
 

 

Δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή xvid, divx ταινιών ενώ παράλληλα το σύστημα εκτελούσε άλλες εργασίες (word, google earth, firefox με 5 tabs) χωρίς να παρατηρείται κάποια σημαντική μείωση στην ταχύτητα. Ο φόρτος του επεξεργαστή ήταν μέσα σε λογικά πλαίσια ενώ το σύστημα επανέρχεται από κατάσταση ύπνου (sleep mode) σε χρόνους ρεκόρ.

Συνολικά η όλη αίσθηση που αποκομίζουμε από το MSI Wind απέχει εντελώς από οποιοδήποτε αργό υπολογιστή ικανού μόνο για επεξεργασία κειμένου και τίποτα άλλο.

Σε αυτό συνηγορεί το βίντεο που η MSI(?) έχει κυκλοφορήσει και δείχνει τις ικανοποιητικές επιδόσεις του Wind απέναντι σε δημοφιλή παιχνίδια όπως τα Word of Warcraft, Warcraft 3, Trackmania ενώ σε παιχνίδια πρώτου προσώπου περασμένης γενιάς όπως το Half Life και Farcry παρουσιάζονται εμφανή προβλήματα.
 

https://www.youtube.com/watch?v=5FLQC1qZiCY

 

Windows Vista

Ανέλπιστα καλές επιδόσεις είχαμε δοκιμάζοντας την 32bit έκδοση των Windows Vista SP1 ενώ δε συναντήσαμε πρόβλημα στον εντοπισμό drivers για όλα τα υποσυστήματα του Wind.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναβαθμίζοντας τη μνήμη στα 2gb, ο δείκτης επιδόσεων που υπάρχει ενσωματωμένος στα Vista, εμφανίζει βαθμολογία 2.7 όταν σε MacBook με επεξεργαστή Core2Duo 1.83GHz έχουμε βαθμολογία 3.1 !!

Το γραφικό περιβάλλον Aero δεν ζορίζεται κάτι που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.



Mac OS X Leopard

Και όμως είναι δυνατή η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος της Apple μέσα από την ειδική έκδοση Kalyway, δημιουργία του OSx86 Project χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα.

Για μια ακόμη φορά εντυπωσιαστήκαμε από τις επιδόσεις του Wind αφού το Leopard τρέχει αρκετά γρήγορα και σχεδόν με όλες τις λειτουργίες του. Το πρόβλημα υπάρχει σε μερικούς drivers με σημαντικότερη την έλλειψη συμβατού driver για την κάρτα ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi που φέρει το μηχάνημα, καθιστώντας την άχρηστη. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι το άνοιγμα του υπολογιστή και η αντικατάσταση της κάρτας με μια άλλη που έχει υποστήριξη για Leopard. Το κόστος των συγκεκριμένων καρτών κυμαίνεται περίπου στα 20 ευρώ.

Ενημέρωση 15/12/08 : Κυκλοφόρησε επιτέλους συμβατός driver που ενεργοποιεί την ασύρματη κάρτα δικτύου του MSI Wind στο Mac OSX Leopard. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.



 

Το μικρόφωνο καθώς και η είσοδος ακουστικών είναι από τα χαρακτηριστικά της συσκευής τα οποία δε λειτουργούν με τη συγκεκριμένη έκδοση του Mac OS X Leopard.

Ubuntu 8.04

Κάνοντας χρήση του Wubi μέσα από τα Windows XP, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση του Ubuntu 8.04, της δημoφιλούς διανομής linux, δημιουργώντας παράλληλα dual boot έτσι ώστε να επιλέγουμε με πιο από τα δύο λειτουργικά θέλουμε να ξεκινήσουμε.
Και στο Ubuntu υπάρχει πλήρης υποστήριξη drivers για όλα τα υποσυστήματα. Μετά το τέλος της εγκατάστασης το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ακολουθήσετε μερικές χρήσιμες οδηγίες για την εγκατάσταση συμβατών drivers για τη κάρτα ασύρματης πρόσβασης.

Το Compiz φυσικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αφού δε περιορίζεται στο ελάχιστο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Wind. Για περισσότερα ρίξτε μια ματιά στο επόμενο βίντεο.
 

Επίλογος

Αν και από τα πρώτα μοντέλα που φέρουν τον επεξεργαστή Atom της Intel, το MSI Wind καταφέρνει να χωρέσει αρκετά πράγματα σε μικρές διαστάσεις και να κρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα κάνοντας το μια αρκετά συμφέρουσα αγορά. Αποτελεί μια άψογη λύση φορητότητας για επαγγελματίες, φοιτητές και όχι μόνο οι οποίοι θέλουν να έχουν στη διάθεση τους οποιαδήποτε ώρα τα οφέλη ενός υπολογιστή χωρίς να οδηγούνται σε πολυέξοδες αγορές.

ʽΆλλες χρήσεις που σίγουρα θα είναι δημοφιλείς για το συγκεκριμένο υπολογιστή είναι ως φορητός media player η ως σύστημα πλοήγησης με εξωτερικό Blutooth GPS. Δοκιμάσαμε το Wind ως πλοηγό με δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα της κατηγορίας, το Destinator και το Microsoft Autoroute και δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα εκτός της μικρής αυτονομίας που έχει η μπαταρία 3 Cell με την οποία ήταν εξοπλισμένο το Wind.




Ο ανταγωνισμός που θα δεχθεί θα είναι μεγάλος αφού ήδη καταξιωμένες εταιρείες όπως η Acer, Gigabyte, Dell, Lenovo, Sony αναμένεται να εισέλθουν στην συγκεκριμένη αγορά ενώ μερικές που έχουν ήδη μπει, παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα όπως η ASUS και Hewlett Packard.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαφορές στη τιμή και στα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αναμένονται να είναι μεγάλες ενώ αναμένεται να περιοριστούν κυρίως σε πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα 802.11n, WiMAX, 3G, ενσωματωμένο δέκτη GPS ακόμα και με δυνατότητες tablet pc. Επιπλέον αναμένονται σύντομα τα πρώτα netbooks με επεξεργαστή VIA Nano ο οποίος στις πρώτες δοκιμές δείχνει δυνατότερος αν και με μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 116
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Χμ καλο φαινεται, η αληθεια ομως ειναι οτι θα προτιμουσα το 901 αυτη τη στιγμη αν και δυστυχως εχουν διαφορα στην τιμη και στο οτι το MSI εχει δισκο μεσα και οχι SSD

 

ΥΓ. Σε λευκο θα ηταν πολυ πιο ωραιο :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

πως καταφέρνω και κρατιέμαι και δεν αγοράζω netbook ένας Θεός ξέρει...

 

κάτι μου λέει ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμα...

 

ωραίο review HAL :-)

 

ArisG88 στο λευκό θα φαίνεται η μπίχλα όμως :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πάντως το λευκό Asus 900 που έχω είναι πολύ όμορφο. Βέβαια δεν ξέρω μετά από 2 χρόνια πώς θα δείχνει αλλά σίγουρα τώρα είναι πολύ ομορφότερο από το ολόμαυρο αδερφάκι του!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πως καταφέρνω και κρατιέμαι και δεν αγοράζω netbook ένας Θεός ξέρει...

 

κάτι μου λέει ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμα...

 

Μέρες το ζαχαρώνω και δεν με βλέπω να κρατιέμαι για πολύ ακόμα.

Αν είχε την 6άρα μπαταρία ήδη δεν νομίζω να περίμενα.

 

Ρε hal για καλό την έκανες την παρουσίαση;:P (κορυφαία btw :X)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και μένα μου άρεσε πολύ, θα περιμένω όμως την μπαταριά των 6 cel που θα είναι και πιο φθηνή λόγο linux. Ελπίζω δηλαδή να είναι έτσι όπως τα ξέρουμε μέχρι τώρα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το laptopακι παιδιά είναι καταπληκτικό.Το μόνο μειονέκτημα είναι η μπαταρία,αλλά αυτό φτιάχνει με την αγορά της μεγαλύτερης των 6cell.Τρομερή οθόνη και ανέλπιστα καλή η ποιότητα κατασκευής.Το συστήνω ανεπιφύλακτα,αν το βρείτε γιατί γίνεται ανάρπαστο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...