Προς το περιεχόμενο

CCNA πληροφορίες?


APAGON

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολους ,

Σκεφτομαι να ξεκινησω μαθηματα CCNA στη ελληνοαμερικανικη ενωση και θα ηθελα καποιες πληροφοριες σχετικα με το διπλωμα. Καταρχην αξιζει στο τομεα των δικτυων και κατα ποσο ανταποκρινεται στην αγορα εργασιας ? Το προβλημα μου ειναι οτι ειμαι μεταπτυχιακος φοιτητης στο Kingston University στο τμημα Networking and Data Communications και εχω απογοητευτει απο τα μαθηματα τα οποια ειναι εντελως θεωρητικά με πολυ γενικες γνωσεις και δεν υπαρχει πρακτικο μερος .Γενικα γνωριζω (μπορει και λανθασμενα) οτι με αυτο το διπλωμα μπορεις να διαχειριζεσαι ενα CISCO Router και γενικα να μπορεις να εχεις γνωσεις στο πρακτικο μερος των δικτύων.Θα παρακλουσα οποιος μπορει, να μου αναφερει την αποψη του σε σχεση με αυτο.

Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

γεια σου φιλε,

διαβασα το post σου....για το αν εχει ανταποκριση στην αγορα εργασιας(ελλαδα) δεν γνωριζω γιατι δεν εργαζομαι...παντως επειδη ψαχνομαι αρκετα ολες οι μεγαλες εταιριες θεωρουν επιθυμητο προσων το ccna,αλλες μαλιστα και ccnp....το αν αξιζει να το κανεις,πιστευω αξιζει 100% ειδικα στην ελληνοαμερικανικη ενωση(εκει το εκανα και γω)...πολυ ωραιο περιβαλλον....πολυ μπροστα και απο γνωσεις οι καθηγητες αλλα και στον εξοπλισμο(που αλλες ακαδημιες κοιτανε με τα κυαλια)...θα μαθεις αρκετα πρακτικα πραγματα,προχωρα!οσο αναφορα το μεταπτυχιακο που αναφερεσαι,επειδη ενδιαφερομουν και γω...επελεψα τελικα το brunel(data communications systems) και μαλλον δικαιοθηκα απο αυτα που λες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοίτα να δεις. Από τι στιγμή που θες να πας να πάρεις ένα δίπλωμα για να δεις και κάποια πράγματα στη πράξη, δε λέω καλό είναι να ξεκινήσεις για κανα CCNA. Απλά έχε κάποια πράγματα στο νου, όπως ότι είναι αποκλειστικά για προϊόντα Cisco, όχι ότι είναι απαραίτητα κακό, νομίζω είναι αρκετά τα λεφτά για μαθήματα κλπ,κλπ, και ότι αν δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με cisco μπορεί να σου φανούν λίγο "μπαστούνια" στην αρχή τα πράγματα. Τώρα όσο για την ανταπόκριση στην αγορά απ ότι ξέρω δεν θα πάει χαμένο αφού στην ουσία θα έχεις πιστοποίηση σε cisco. Περισσότερες πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει η εξέταση του CCNA μπορείς να βρεις εδώ (τι θέματα καλύπτει δλδ) http://www.cisco.com/web/learning/le3/le2/le0/le9/learning_certification_type_home.html

 

Επίσης αν έχεις όρεξη πραγματικά να ασχοληθείς τότε σου προτείνω με κλειστά μάτια να ασχοληθείς με τον εξομοιωτή Dynamips. http://dynagen.org/ . Εξομοιώνει Routers της Cisco. Τρομερό εργαλείο.Κάνεις σχεδόν ότι θα έκανες αν είχες έναν router( και όχι μόνο ένα αφού μπορείς να εξομοιώσεις όσους θες). Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις IOS για να μπορέσεις να το δουλέψεις. Το μόνο ελάττωμα που μπορώ να βρω είναι ότι δεν μπορείς να ρυθμίσεις Switches και ότι με τα vlan είναι λίγο "περίεργη" η διαδικασία. Επίσης τσέκαρε και αυτό το site.http://7200emu.hacki.at/index.php

στο οποίο έχει τα πάντα για το dynamips βοήθεια παραδείγματα, μέχρι και ενότητες με τα test της Cisco με παραδείγματα υπάρχει για τα διάφορα Certifications όπως CCNA,CCNP και πάει λέγοντας. Πολύ καλό.

Αυτόν τον εξομοιωτή και το site όπως θα δεις το χρησιμοποιεί πολύς κόσμος που δίνει τα certifications της cisco καθώς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεις πως λειτουργούν πρακτικά κάποια πράγματα, να εξομοιώνεις συνθήκες πραγματικού δικτύου and the list goes on.:-D:-D. Επειδή το χρησιμοποιώ για αυτό και στο προτείνω. θα σε βοηθήσει αφάνταστα.

Ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα με command prompt μιας και όλα γίνονται μέσω αυτού . Gui ξέχασε το.:-D

Ελπίζω να βοήθησα;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συμφωνω με τις πηγες μαθησης του προλαλυσαντα,απλα πιστευω οτι αυτες θα πρεπει να χρησιμοποιουνται σαν δευτερευων εξασκηση..χανεται ολο το νοημα ενος lab...αλλο ειναι να εισαι χαλαρος σπιτι σου και να κανεις προσομοιωση και αλλιως να εισαι με την πιεση χρονου μεσα στο εργαστηριο...κοινως σε βοηθα να αντιμετωπισεις τις πραγματικες συνθηκες εργασιας... επειδη δεν εχει πρακτικη εμπειρια καλο θα ηταν να παει να το παρακολουθησει, να δει στην πραξη τα labs του ccna...ναι μεν ειναι ακριβη η παρακολουθηση των μαθηματων,αλλα και η πρακτικη εμπειρια και αφομοιωση με πραγματικο εξοπλισμο ανεκτιμητη....και κατι τελευταιο,η παρακολουθηση του ccna στην ενωση θα σε βοηθησει αφανταστα στο πλανο διαβασματος σου,γιατι θα εισαι αναγκασμενος να διαβαzεις(λογω των assesments και του final exam) στο τελος καθε semester και ετσι θα εισαι σε συνεχη εκγρυγωρση....απο την αλλη αν πας να διαβασεις μονος σου θα σε πιασει μια αναβλητικοτητα(που οφειλεται στον ογκο και δυσκολια κατανοησης της θεωριας και labs) και στο τελος ισως τα παρατησεις....auta!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ Apagon,

 

Κάνουμε ακριβώς το ίδιο μεταπτυχιακό. Βρίσκομαι και εγώ στο ίδιο δίλημμα με σένα σχετικά με το αν χρειάζεται να πάω στην hau ή να κάτσω να διαβάσω μόνος μου. Το δίλημμά μου οφείλεται α) στο κόστος και β) στο αν θα τα φέρω εις πέρας συνδυάζοντας msc και ccna. Για να μην συγχέουμε τα πράγματα, άλλο το μεταπτυχιακό και άλλο το ccna. Σε όλα τα μεταπτυχιακά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι θεωρία με αρκετά μαθηματικά και λίγη έως ελάχιστη πρακτική εμπειρία. Aπ' την άλλη μεριά με την πιστοποίηση cisco δε θα μάθεις fourier, κώδικες σφαλμάτων κλπ, αλλά θα μάθεις πως θα προγραμματίζεις cisco routers/switches, εφαρμοσμένα πράγματα δηλαδή που θα σου χρησιμεύσουν μετέπειτα επαγγελματικά. Όπως σωστά λένε οι προλαλήσαντες το dynamips θα σε βοηθήσει αρκετά στο να κάνεις εξάσκηση πάνω στο IOS, αλλά πως να φτιάχνεις καλωδιάσεις κλπ δε θα τα μάθεις μόνος σου αν δεν έρθεις σε επαφή με τον πραγματικό εξοπλισμό. Το μεταπτυχιακό πιστεύω μετράει περισσότερο σαν χαρτί, αλλά και το ccna σου δίνει ένα επιπλέον συν στο βιογραφικό σου. Επίσης, το πρώτο χαρτί το έχεις μια ζωή, ενώ το δεύτερο πρέπει να το ανανεώνεις κάθε 3 χρόνια και αυτό με χαλάει λίγο.

Επειδή πήγα στην hau και ρώτησα από κοντά για πληροφορίες το κόστος ανέρχεται στα 3,450 Ε για 9 μήνες. Κάθε χρόνο τα ακριβαίνουν και έχει καταντήσει λίγο εμπόριο η ιστορία. Επίσης παλιά μπορούσες δωρεάν να παρακολουθήσεις και το wireless σεμινάριο αν ήσουν σπουδαστής της hau, κάτι που το έβγαλαν τώρα και απλά μπορείς να εξειδικευτείς στο security μετά με 50% έκπτωση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρίσκομαι και εγώ στο ίδιο δίλημμα με σένα σχετικά με το αν χρειάζεται να πάω στην hau ή να κάτσω να διαβάσω μόνος μου.

Δεν χρειάζεται να κάνεις μαθήματα. Έχω 2 γνωστούς που το πήραν με προσωπικό διάβασμα, ο ένας με την πρώτη ο άλλος με τη δεύτερη -αλλά ενώ εργαζόταν full time-, χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία στα δίκτυα.

 

Αν μιλάμε γενικά για δίκτυα, αυτά που καλύπτει το CCNA δεν αρκούν για να γεφυρώσουν το χάσμα θεωρίας - πράξης πέρα από συγκεκριμένες εφαρμογές με συγκεκριμένο εξοπλισμό. Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου για κάποιον που θέλει να δει στην πράξη τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές των δικτύων είναι να πειραματιστεί στον δικό του χρόνο με τα σχετικά εργαλεία Unix-like λειτουργικών.

 

Σαν τυπικό προσόν βέβαια το CCNA έχει κύρος, αλλά, τουλάχιστον για όποιον έχει ήδη μια επαφή με την πληροφορική, τα μαθήματα δεν είναι απαραίτητα και το κόστος τους είναι πράγματι υπερβολικό. Αυτή είναι και η γνώμη γνωστού μου που έχει εργαστεί ως CCNA instructor.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 χρόνια αργότερα...

Η ύλη έχει παραμείνει η ίδια από το καλοκαίρι του 2007. Το μόνο που στην πράξη έχει αλλάξει είναι το SDM (Security Device Manager), το οποιο τυπικά αποτελεί μέρος της εξεταζόμενης ύλης αλλά αφού η Cisco δεν το χρησιμοποιεί πλέον στον πραγματικό κόσμο, έχει σταματήσει να "πέφτει" και στις εξετάσεις. Κατά τ' άλλα τα ίδια.

 

Κι εγώ είμαι της άποψης ότι κάποιος μπορεί να πάρει το χαρτί με προσωπικό διάβασμα, χωρίς να πληρώσει σεμινάρια, Ελληνοαμερικάνικες ενώσεις κλπ. Στην πράξη δεν χρειάζεται καν να στήσει Cisco lab (όπως έκανα εγώ), γιατί το Packet Tracer φτάνει και περισσεύει για το CCNA. Πάντως ένα πλεονέκτημα του να κάνεις μαθήματα επί πληρωμή είναι πως γίνεσαι μέρος της Cisco academy και έχεις κάποια έξτρα (κατά τη γνώμη μου μάλλον άχρηστα).

 

Ένας γνωστός μου Cisco instructor συμφωνεί με... αυτόν του nske και πιστεύει ότι οι ώρες της Ελληνοαμερικάνικης ένωσης είναι ΠΑΡΑ πολλές. Περισσότερο τις κάνουν για να δικαιολογήσουν τα λεφτά τους. Αν κάποιος δεν αντέχει να διαβάσει μόνος του και θέλει οπωσδήποτε να πάει σε HAU και σία, πρακτικά τού αρκεί ένας κύκλος εντατικών μαθημάτων 80 ωρών, διάρκειας 1-2 μηνών το πολύ.

 

Περισσότερη σημασία έχει το από πού θα διαβάσει. Κατά τη γνώμη μου τα επίσημα συγγράμματα της Cisco είναι λίγο για τα μπάζα, ενώ τα βιβλία του Odom, του Lammle κλπ. αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή (μπορούν να βρεθούν και τζαμπέ στο Ίντερνετ). Επίσης υπάρχουν πάμπολλα sites με δωρεάν τεστάκια, ερωτήσεις που πέφτουν αυτούσιες στις εξετάσεις κλπ.

 

Γενικά πάντως χρειάζεται αρκετό διάβασμα (γι' αυτό νομίζω είναι καλύτερα να σπάσει στα δύο η εξέταση, σε ICND1 και 2).

 

edit: άσχετο, αλλά ρε Gi0 πολύ ωραίο το blog σου. Κάθομαι και διαβάζω διάφορα άρθρα τώρα, πολύ ωραία τα γράφεις :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συμφωνω με τις πηγες μαθησης του προλαλυσαντα,απλα πιστευω οτι αυτες θα πρεπει να χρησιμοποιουνται σαν δευτερευων εξασκηση..χανεται ολο το νοημα ενος lab...αλλο ειναι να εισαι χαλαρος σπιτι σου και να κανεις προσομοιωση και αλλιως να εισαι με την πιεση χρονου μεσα στο εργαστηριο...κοινως σε βοηθα να αντιμετωπισεις τις πραγματικες συνθηκες εργασιας... επειδη δεν εχει πρακτικη εμπειρια καλο θα ηταν να παει να το παρακολουθησει, να δει στην πραξη τα labs του ccna...ναι μεν ειναι ακριβη η παρακολουθηση των μαθηματων,αλλα και η πρακτικη εμπειρια και αφομοιωση με πραγματικο εξοπλισμο ανεκτιμητη....και κατι τελευταιο,η παρακολουθηση του ccna στην ενωση θα σε βοηθησει αφανταστα στο πλανο διαβασματος σου,γιατι θα εισαι αναγκασμενος να διαβαzεις(λογω των assesments και του final exam) στο τελος καθε semester και ετσι θα εισαι σε συνεχη εκγρυγωρση....απο την αλλη αν πας να διαβασεις μονος σου θα σε πιασει μια αναβλητικοτητα(που οφειλεται στον ογκο και δυσκολια κατανοησης της θεωριας και labs) και στο τελος ισως τα παρατησεις....auta!

 

 

Η μεγαλη διαφορα ειναι μια.αλλο να πληρωσεις τα τρελλα λεφτα στην καθε εταιρεια που κανει μαθηματα και αλλο να τα κανεις σπιτι και να πληρωσεις μονο εξετασεις.ολα αυτα εν οψη κρισης.και οχι πολυ καλο χαρτι αλλα να πληρωσεις οσα πληρωσεις κα ιστο τελος ναμην βρισκεις δουλεια εδω στην ελλαδα ετσι οπως ειναι ....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βασικα για το ccna θα προτεινα να παιξεις μπαλλα μονος σου και με ενα GNS να στησεις οτι τοπολογια θες. δεν ειναι κατι δυσκολο το CCNA.. αν πας για παραπανω, τοτε ισως χρειαζεται ακαδημια για να εχεις και καποιον να σου λυνει αποριες. και παλι ΑΝ δεν δουλευεις πανω στο αντικειμενο, γιατι αν το κανεις πολλες αποριες σου θα λυνονται στην πραξη οσο τα δουλευεις. εγω τωρα παω για CCNP Security και μαθηματα δε θα κανω. ευτυχως λογω εργασιας πολλα πραγματα τα βλεπω στην πραξη...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδιά καταρχάς να ευχαριστήσω τους προλαλήσαντες γιατι μου έλυσαν πολλές από τις απορίες

 

μια ερώτηση ακόμα...

 

θέλω να δώσω εξετάσεις. που απευθύνομαι;αν πάω στην ελληνοαμερικάνικη ένωση μπορώ να δώσω εξετάσεις χωρίς να έχω παρακολουθήσει τα μαθήματα τους;

 

άλλες εναλλακτικές παίζουν;

 

και κάτι ακόμα...κάθε πότε μπορείς να δίνεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεις να δώσεις όποτε θέλεις απλως πας σε ενα εξαταστικό κεντρο και δηλώνεις ότι θελεις να εξεταστεις την ταδε μερα και ώρα. Η ΕΑ δεν πρεπει να ειναι εξεταστικό κεντρο, τουλαχιστον στη Θεσσαλονικη δεν ειναι, ειναι ομως η infolab.. 230 ευρώ ειναι η εξεταση, οπότε πηγαινε διαβασμένος.

 

Τωρα σε ότι ειπώθηκε σχετικα με τον αν χρειαζεται φροντιστηριο ή οχι ειμαι αρκετα διχασμένος. Εμενα με βοηθαει πολύ να παρακολουθω ένα μαθημα, γλυτώνω πολλές ώρες διαβάσματος και κυρίως έρχομαι σε επαφη με ανρώπους που γνωρίζουν το επάγγελμα οπότε παιρνω και γνώσεις που δεν θα μπορουσα να παρω αν διαβαζα μονος μου. Συνηθως ο εκπαιδευτης δεν ειναι καποιος που δεν έχει επαφη με την αγορα εργασίας οπως στα σχολεια - πανεπιστημια αλλά εχει εργασιακη εμπειρία στο χώρο, κατι που θεωρω πολύ σημαντικό αφου πλεον δεν ζητας ακαδημαικες γνώσεις αλλά γνωσεις που θα χρησιμοποιήσεις αμεσα στη δουλεια σου. Ενα ακομα συν του φροντιστηριου ειναι ότι σε αναγκάζει να διαβάζεις είτε με ονλαιν τεστ είτε με εξετάσεις που δινεις στο τελος κάθε ενότητας πράγμα που σε κανει να εισαι σε συνεχη τριβη με το αντικείμενο ενώ εγώ τουλάχιστον αν διαβαζα μονος είτε σε καποια φάση θα "φυδιαζα" είτε λόγω όγκου υλης θα τα παρατουσα ή θα εβγαζα την υλη σε διπλάσιο χρόνο από οτι σε ενα φροντιστηριο.

 

Από την αλλη και το CCNA και από οτι μαθαινω και το CCNP (κυριως αυτο) διαβάζονται εύκολα και χωρίς τη βοηθεια καποιου, υπάρχει αφθονο υλικό στο ιντερνετ, πολλά βιβλία, βιντεο (ναγκετς) κλπ που λύνουν τις απορίες και ειναι σαν να κανεις ονλαιν φροντιστηριο..

 

Εγω προσωπικά θα ήθελα στο CCNA να έχω καποιον πιο εμπειρο από κοντα να μου δειξει καποια πράγματα και αφου μπω σε ενα καναλι διαβασματος μετα να συνεχίσω μονος, το CCNP αλλωστε επειδη αρχίζει να εξειδικευεται αρκετά θελει περισσότερη μελέτη παρα επεξηγηση από καποιον, το http://www.ietf.org/ να ειναι καλα και όρεξη για διαβασμα να υπάρχει...

 

Παντως 3000 μου φαινονται παρα πολλά, τουλαχιστον Θεσσαλονικη ειναι 1750 στην ΕΑ για 280 ώρες (που οντως ειναι πολλες και πολλές φορες επαναλαμβάνουν καποια πραγματα) και 1350 με καρτα ανεργίας στην Infolab (αλλιως 2000) για 240 ώρες + το ονλαιν υλικό και τα τεστάκια στο σαιτ της cisco + την εκπτωση 100-130 ευρώ που προσφέρουν για την 1η εξέταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

θέλω να δώσω εξετάσεις. που απευθύνομαι;αν πάω στην ελληνοαμερικάνικη ένωση μπορώ να δώσω εξετάσεις χωρίς να έχω παρακολουθήσει τα μαθήματα τους;

ΕΙχα ρωτησει περιπου ενα χρονο πριν και η απαντηση ηταν πως πρεπει να κανω τα μαθηματα. Αλλα προτεινω να το επιβεβαιωσεις πριν αποφασισεις κατι, γιατι οπως ειπα ειναι παλια πληροφοριαhappy.gif

edit: άσχετο, αλλά ρε Gi0 πολύ ωραίο το blog σου. Κάθομαι και διαβάζω διάφορα άρθρα τώρα, πολύ ωραία τα γράφεις :P

 

Να σαι καλα mistersmilie.png

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...