Προς το περιεχόμενο

Επεξήγηση χαρακτηριστικών ψηφιακών μηχανών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

θα ήθελα να αγοράσω μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αλλά έχω μπερδευτεί με όλους αυτούς τους όρους και τα χαρακτηριστικά. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει; Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν δεν μας πεις ποιοι οροι σε μπερδευουν δεν νομιζω να βρεθει κανεις να απαντησει... πες μας σε ποια πραγματα κολας να σε βοηθησουμε καλυτερα :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικα θα σου πω λιγο τι χρειαζεται για να βγει μια φωτογραφια για να καταλαβεις λιγο καλυτερα πως λειτουργουν τα πραγματα.

Στην φωτογραφια παιζει πολυ μεγαλο ρολο το φως και με βαση αυτου γινεται η φωτομετριση για να βγει μια φωτογραφια.

3 παραμετροι παιζουν ρολο σε μια φωτογραφια

1) Διαφραγμα δηλαδη ποσο πολυ θα ανοιξουν οι λεπιδες του φακου για να μπει φως (στην περιπτωση σου το 2,6-5,8).

2) Iso δηλαδη η τεχνιτη αυξηση της φωτεινοτητας της εικονας. Σε υψηλα Iso παρατηρηται το φαινομενο του θορυβου και ειδικα στις compact καλο ειναι να το ρυθμιζεις χαμηλα.

3) Ταχυτητα κλειστρου δηλαδη για ποση ωρα θα μεινει ανοιχτος ο φακος απο την στιγμη που θα κανεις κλικ. Οι βραδυνες ληψεις θελουν μια πιο αργη ταχυτητα κλειστρου για να αποτυπωθει στον αισθητηρα σωστα η φωτογραφια.

 

Το 35-105mm που λες ειναι η εστιακη αποσταση δηλαδη με λιγα λογια το zoom. Η συγκεκριμενη τιμη λεει οτι σε wide ο φακος θα ειναι 33mm και σε τερμα zoom φτανει στα 105mm. Τωρα στην περιπτωση σου επειδη φανταζομαι οτι ψαχνεις για compact πρεπει να ψαξεις κατι που εχει χαμηλο διαφραγμα και κατι που δεν εχει τοσο εντονο θορυβο σε υψηλα iso (400-800 εκει ειναι το οριο των compact, μετα απο εκει δεν εχεις φωτογραφια).

Οπου αλλου κολησεις εδω ειμαστε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Δηλαδή το 2,6-5,8 δηλώνει το πόσο θα ανοίξει το διάφραγμα. Γιατί όμως αφήνει μια περιοχή από 2,6-5,8. Το πρώτο πχ είνει την ημέρα και το δεύτερο τη νύχτα ή δεν έχει σχέση;

Ακόμη η ταχύτητα του κλείστρου είναι στάνταρ ή τη ρυθμίζει μόνη της η μηχανή ανάλογα με το αν είναι μέρα η νύχτα;

Τέλος δεν μπορώ να συγκρίνω εύκολα χαρακτηριστικά μηχανών γιατί άλλη εταιρία λέει 35-105, άλλη 30-120 κλπ (για το φακό) τι είναι καλύτερο;Άλλη πάλι αναφέρει ταχύτητα κλείστρου και φακό, ενώ άλλη φακό και διαφραγμα.

Έχω καταλήξει στην Nikon Coolpix S610, τι λέτε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό το site το είχα βρει κι εγώ, όμως τα περισσότερα αν όχι όλα μου φαίνονται κινέζικα. Κάτι απλούστερο αν ξέρει κάποιος. Πχ πότε μια μηχανή είναι καλύτερη όταν έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο άνοιγμα διαφράγμτος 2,6-5,8 ή 2,5-5,9. Σε τι συνδυασμό με το φακό και το ISO κλπ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γράφουν επάνω πχ 35-105mm, 2,6-5,8, ISO 2000 κλπ

 

2.6 - 5.8 = Πόσο φως δέχεται ο φακός από καθόλου έως τέρμα zoom. Όσο μικρότερα νούμερα τόσο καλύτερος ο φακός. Δηλαδή δέχεται περισσότερο φως άρα μπορείς να τραβήξεις την ίδια φωτογραφία σε λιγότερο χρόνο αποφεύγοντας κουνήματα, θόρυβο τη νύχτα κτλ.

 

"Ακόμη η ταχύτητα του κλείστρου είναι στάνταρ ή τη ρυθμίζει μόνη της η μηχανή ανάλογα με το αν είναι μέρα η νύχτα;" Μπορείς είτε να ρυθμίζεις εσύ την ταχύτητα και η μηχανή να αναλάβει το άνοιγμα του φακού ή να ρυθμίζεις το άνοιγμα και να υπολογίζει η μηχανή την ταχύτητα. Ή να το πας τελείως χειροκίνητα και να φτιάχνεις μόνος σου και τα δυο. Αν τα υποστηρίζει η μηχανή όλα αυτά, υπάρχουν και τελείως αυτόματες, αλλά μόλις μάθεις λίγο από φωτογραφία θα ψάχνεις για φωτογραφική πάλι :-)

 

35-105mm = Χονδρικά το zoom. Εδώ το τι είναι καλύτερο εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου. Το πρώτο νούμερο είναι στην ουσία πόση εικόνα θα υπάρχει μέσα στο οπτικό πεδίο της μηχανής. Μικρό νούμερο είναι καλό για τοπία κτλ. Το δεύτερο νούμερο είναι πόσο μπορεί να μεγεθύνει. Ιδανικά θες μικρό πρώτο και μεγάλο δεύτερο αλλά ειδικά σε compact δύσκολα θα το βρεις.

 

 

 

ISO 2000 = Φωτοευαισθησία του αισθητήρα (ή του φιλμ στις αναλογικές). Μικρό νούμερο σημαίνει λιγότερος θόρυβος αλλά θέλει αρκετό φως για να βγει φωτογραφία σε γρήγορο χρόνο (δηλαδή μέρα). Μεγάλο νούμερο χρειάζεσαι την νύχτα. Κάνεις πιο ευαίσθητο τον αισθητήρα και μπορείς να τραβάς φωτο σε σχετικά καλούς χρόνους με το τίμημα ότι (ειδικά στις compact) θα έχεις περισσότερο θόρυβο. Πόσο περισσότερο εξαρτάται από τη μηχανή αλλά στις μικρές γενικά πάνω από ISO 400 φαίνεται έντονα θόρυβος. Μπορείς να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες στον υπολογιστή μετά με ειδικά προγράμματα για να μειώσεις τον θόρυβο.

 

Η Nikon Coolpix S610 είναι μέτρια και δεν έχει manual χειρισμούς, αλλά είναι φθηνή. Εγώ λέω να περιμένεις την Fuji FinePix F70EXR που θα βγει τον Αύγουστο. Θα είναι διαμαντάκι η μηχανή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...