Προς το περιεχόμενο

Υδρόμελο - Mead


subdee

Προτεινόμενες αναρτήσεις

mead.jpg?iact=hc&vpx=442&vpy=267&dur=1405&hovh=213&hovw=236&tx=121&ty=97&ei=V_01TYW5Gc2n8QP7hZG4BQ&oei=Fv01TYrZNNS38QOYlqi2BQ&esq=8&page=7&tbnh=144&tbnw=159&start=128&ndsp=21&ved=1t:429,r:8,s:128

Γνωρίζει κανείς κάποιο μαγαζί στην Αθήνα που να ασχολείται με παραγωγή mead; Ή αν υπάρχει κάποιος οινοποιός που θα γνωρίζει τη σωστή διαδικασία για την παραγωγή του; Ή στη χειρότερη να πουλάει προκατασκευασμένο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα βρεί πριν κάτι χρόνια ένα ρώσικο ή ουκρανικο σε δίλιτρες φιάλες ονόματι Медовое (Medovoye, =Mead στα ρώσικα, =μελένιος στα ελληνικά) το οποίο γαμούσε άσκημα. Νομίζω πρέπει να ξαναβγώ στη γύρα και να το αναζητήσω.

 

εντιτ: Γιούχου, εισάγεται ακόμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν λέγεται υδρόμελο, αλλά.. υδρόμελι

 

 

Πρόκειται πιθανότατα για ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά. O λόγος για το υδρόμελι, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, αφού φτιάχνεται με μέλι και νερό, ή αλλιώς mead, όπως είναι ευρέως γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική. Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Hρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Bίκινγκς. Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο «μήνας του μέλιτος», καθώς στο Mεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Πρόκειται για ένα ποτό που μοιάζει με το κρασί, έχει χρώμα χρυσαφί και είναι αρκετά εύκολο να το παρασκευάσετε.

 

Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε υδρόμελι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως ακριβώς και όταν παρασκευάζετε κρασί, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξετε: Πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκεύη και εργαλεία που έχουν αποστειρωθεί σωστά και σχολαστικά. O καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να αποστειρώσετε τα σκεύη σας καθαρίζοντας και ξεπλένοντάς τα πολύ προσεκτικά, κατά προτίμηση με απιονισμένο νερό και μεταμπισουλφίτ (θα το βρείτε σε καταστήματα που πωλούν είδη οινοποιίας). Για να μετατρέψετε τη σκόνη σε διάλυμα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας ή των πωλητών.

Θα χρειαστείτε

 

• 1½ κιλό μέλι, κατά προτίμηση ανθόμελο

• 1 πακέτο ζύμες (μαγιά) για κρασί (Προσοχή: Όχι για ψωμί)

 

Aν θέλετε, όταν βράζει το μέλι με το νερό, μπορείτε, ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα, να προσθέσετε διάφορα φρούτα ή άλλα υλικά που θα αρωματίσουν ελαφρά το υδρόμελι που θα παρασκευάσετε. Kάποια από αυτά τα συστατικά (π.χ. το λεμόνι) μπορεί να λειτουργήσουν όπως κάποια χημικά πρόσθετα που θα μπορούσατε να βάλετε στο υδρόμελί σας για καλύτερα αποτελέσματα. Tέτοια υλικά είναι: σταφίδες, μία κουταλιά μαύρο τσάι, λίγες σταγόνες λεμόνι, βατόμουρα ή άλλα φρούτα του δάσους κ.ά.

 

Σκεύη και εργαλεία

 

• 1 μεγάλη κατσαρόλα

• 1 διάφανη γυάλινη νταμιτζάνα (5 lt)

• 1 χωνί

• 1 τρόμπα (σαν αυτήν που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε το λάδι από τους τενεκέδες)

• 1 φλιτζάνι

• 1 μπαλόνι

• 1 καρφίτσα

• Γυάλινα μπουκάλια

• Φελλούς

• 1 ταπωτικό μηχάνημα για φελλούς

 

Προσοχή: Mην ξεχνάτε ότι όλα τα παραπάνω σκεύη θα πρέπει να είναι αποστειρωμένα.

 

Πώς θα το παρασκευάσετε

 

1 . Bάζετε στην κατσαρόλα το μέλι, όποια άλλα πρόσθετα θέλετε να χρησιμοποιήσετε (π.χ. λεμόνι), και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλινη νταμιτζάνα που έχετε αγοράσει.

2 . Tα αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Aν επιπλέουν «σκουπιδάκια» από το μέλι στο μείγμα σας, μπορείτε να τα βγάλετε με ένα σουρωτήρι (σύμφωνα όμως με κάποιους, αυτά είναι που δίνουν τελικά τη γεύση στο ποτό σας και ίσως είναι σκόπιμο να τα αφήσετε).

3 . Aφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο και με τη βοήθεια ενός χωνιού το ρίχνετε στην νταμιτζάνα και κλείνετε το πώμα της.

4 . Aφήνετε το μείγμα στην νταμιτζάνα για ένα ολόκληρο βράδυ, ώστε να κρυώσει.

5 . Παίρνετε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό μέχρι τη μέση και προσθέτετε σε αυτό τις ζύμες (μαγιά) για κρασί. Την αφήνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και στη συνέχεια ρίχνετε το περιεχόμενο του φλιτζανιού στην νταμιτζάνα.

6 . Bγάζετε το πώμα της νταμιτζάνας και εφαρμόζετε καλά και προσεκτικά το μπαλόνι (χωρίς να το έχετε φουσκώσει) στο λαιμό της (προσέξτε να το σφίξετε γύρω από το λαιμό της νταμιτζάνας). Έτσι, θα γίνει η ζύμωση.

7 . Mετά από περίπου 1 ώρα, το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει, αλλά δεν είναι ακόμα πολύ τεντωμένο. Tότε παίρνετε μία καρφίτσα και κάνετε 4-5 μικρές τρύπες στο μπαλόνι. Έτσι θα βγαίνουν τα αέρια έξω, αλλά δεν θα μπαίνει αέρας μέσα, οπότε και θα παραμένει στείρο το περιβάλλον όπου γίνεται η ζύμωση. Aν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι οι τρύπες έχουν φράξει από αφρό, μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα (χρησιμοποιώντας την καρφίτσα).

8 . Mετά από περίπου 2 εβδομάδες, το μπαλόνι αρχίζει να πέφτει. Αφού μείνει πεσμένο για λίγες ημέρες και το ποτό φαίνεται διαυγές, τότε η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί.

9 . Ήρθε η στιγμή να αποστειρώσετε τα μπουκάλια σας και την τρόμπα, ώστε να μεταφέρετε το υδρόμελι από την νταμιτζάνα στα μπουκάλια. Προσέξτε καθώς γεμίζετε τα μπουκάλια να σταματάτε εγκαίρως, ώστε να μην τραβήξετε με την τρόμπα και το ίζημα.

10. Tώρα πια μπορείτε να βάλετε τους φελλούς και να αφήσετε το ποτό σας να παλιώσει, περιμένοντας μια ιδιαίτερη περίσταση για να το απολαύσετε. Γενικά, μετά από 2 με 6 μήνες είναι κατά κανόνα έτοιμο να το καταναλώσετε, εντούτοις, όσο περισσότερο μένει στα κλειστά μπουκάλια, τόσο καλύτερο γίνεται καθώς παλιώνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@freedubus

 

Χρήσιμο το link σου. Θα το ψάξω να δώ αν αξίζει.

 

@Swimmer21

 

Αυτή τη συνταγή την έχεις δοκιμάσει εσύ ή κάποιος γνωστός σου; Γιατί συνταγές βρήκα άπειρες στον γούγλη, αλλά θα προτιμούσα κάτι που έχετε δοκιμάσει οι ίδιοι για να μπώ σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς την παρασκευή του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 7 μήνες μετά...

Επαναφορά.

 

Σήμερα αρχίζω επιτέλους την διαδικασία να φτιάξω το πρώτο μου υδρόμελο για να έχω να πίνω τον χειμώνα που θα μας έρθει! :) :) :)

 

Το μόνο που μου απομένει πριν ξεκινήσω είναι, αν μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο μαγαζί στην Αθήνα να αγοράσω τον απαραίτητο και μη εξοπλισμό όπως τις νταμιτζάνες, το ταπωτικό μηχάνημα κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα βρεί πριν κάτι χρόνια ένα ρώσικο ή ουκρανικο σε δίλιτρες φιάλες ονόματι Медовое (Medovoye, =Mead στα ρώσικα, =μελένιος στα ελληνικά) το οποίο γαμούσε άσκημα. Νομίζω πρέπει να ξαναβγώ στη γύρα και να το αναζητήσω.

 

εντιτ: Γιούχου, εισάγεται ακόμα.

 

ποιο ειναι

?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επαναφορά.

 

Σήμερα αρχίζω επιτέλους την διαδικασία να φτιάξω το πρώτο μου υδρόμελο για να έχω να πίνω τον χειμώνα που θα μας έρθει! :) :) :)

 

Το μόνο που μου απομένει πριν ξεκινήσω είναι, αν μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο μαγαζί στην Αθήνα να αγοράσω τον απαραίτητο και μη εξοπλισμό όπως τις νταμιτζάνες, το ταπωτικό μηχάνημα κτλ.

 

 

Αντί για μηχάνημα που να βάζει φελλούς, μπορείς να πάρεις γυάλινα μπουκάλια που να δένουν με καπάκι και να βάλεις στο καπάκι γύρω γύρω, αφού το κλείσεις, κερί. Είναι το ίδιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αντί για μηχάνημα που να βάζει φελλούς, μπορείς να πάρεις γυάλινα μπουκάλια που να δένουν με καπάκι και να βάλεις στο καπάκι γύρω γύρω, αφού το κλείσεις, κερί. Είναι το ίδιο.

 

Σαν τα μπουκάλια μπύρας εννοείς;

 

http://depositphotos.com/2034165/stock-photo-Beer-bottle-top-view.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...