Προς το περιεχόμενο

[INFO] ARCH Linux: Απόψεις, Ερωτήσεις, Σχόλια


jemadux

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκινώ αυτό το θέμα με σκοπό να δούμε πόσοι χρησιμοποιούμε ARCH στα pc μας, τι είδους χρήση κάνουμε, και να αναφέρουμε και τις εντυπώσεις μας!

 

πριν ενα χρονο ειχα πει στον firewalker οτι το archlinux ειναι πολυ δυσκολο για μενα αλλα οπως και να το κανουμε το archlinux ειναι σχεδον

ενα σχολειο οπως ολες δυσκολες διανομες οπως Gentoo , και Slackware !

 

μερικοι που χρησιμοποιουν archlinux ειναι οι giannis12a firewalker , tritonas , Caret markelos και εγω ...

 

προσωπικη ιστορια : καπου τον ιουλη προσπαθησα να βαλω archlinux ολα καλα και δουλεψε σχεδον ευκολα

ξαφνικα ομως κατι ειχε γινει με τον radeon και δεν μπορουσα να μπω στο linux --τοτε δεν ηξερα καν την μεθοδο chroot

εε τι να κανω εβαλα debian .... ολα μια χαρα και τελη αυγουστου χαλαει η μητρικη του τοτε λαπτοπ ....

Αγοραζοντας τοτε αυτο το λαπτοπ η πρωτη σκεψη ηταν Arch linux ... ουτε καν μπηκα στον κοπο να δω τα winblows 7

δεν μπορω να πω ... ειχα και broadcom και ετσι οπως εγινε σε 2 μερες εκανα να δουλεψει η broadcom

επομενο βημα : fgrlx μετα kernel panic ..........

 

πριν βγει το KDE 4.6 τις προηγουμενες 4 βδομαδες δοκιμαζα να μπει το archlinux με KDE 4.5 αλλα τζιφος

κατι ο hal κατι το editing κατι το αλλο ...

απο την πεμπτη απλα δουλευει το arch-ακι .....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 4,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

είναι απ'τις καλύτερες διανομές λόγω κοινότητας (κυρίως).

 

έχει ίσως το πιο χρήσιμο + εύχρηστο wiki.

 

προσωπικά έπαψα να το χρησιμοποιώ γιατί ήθελα κάτι πιο συντηρητικό λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου.

Με βλέπω να επιστρέφω σε κανα εξάμηνο. ^_^

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ arch μετά από κανά 2 χρόνια με ubuntu. Έχοντας όρεξη για διάβασμα και πειραματισμό, δε δυσκολεύτηκα καθόλου στο στήσιμο (απίστευτο documentation). Φοβερό το ArchBuildSystem (έχω ήδη ανεβάσει 2 noobικα πακέτα στο AUR :P). Το μόνο πρόβλημα που έχω συναντήσει ήταν με το udev αλλά λύθηκε μπαμ-μπαμ (προσωρινά) με ένα patch από έναν χρήστη στο forum (τρομερή community αν και λίγο snob) και πλέον το πρόβλημα λύθηκε και στην πηγή του με ένα patch στον kernel, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Γενικά, το κόβω να κάθομαι καιρό με το Arch :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προσπάθησα και εγώ να ασχοληθώ με το arch μετά απο πολλά χρόνια σε debian και fedora αλλά με κούρασε πολύ και επειδή δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθώ επέστρεψα σε fedora για κύριο σύστημα. Πάντως έχω παράπονα απο το community καθώς σε μεγάλο βαθμό τα μέλη θεωρούν τους εαυτούς τους "ανώτερους" απο τους λοιπούς χρήστες linux (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα μετά απο 4 μήνες περιστασιακής επικοινωνίας με την arch community)....

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θυμάμαι όταν είχα βάλει arch το πόσο καλό documentation είχε και φυσικά το arch wiki. Το μόνο σχετικά δύσκολο είναι η εγκατάσταση η οποία φυσικά λόγω του καλού documentation δεν αποτελεί πρόβλημα . Μετά απο αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το μόνο που με προβλημάτισε είναι ότι ενώ ο pacman είναι αρκετά καλός δεν είναι ευρέως γνωστός. Λόγω του περιορισμένου αριθμού έτοιμων πακέτων σε σχέση με άλλες διανομές έπρεπε να στραφείς στο aur για package builds ή να γράψεις τα δικά σου . Γενικότερα πλέον προτιμώ διανομές που υιοθετούν deb ή rpm και έχω γυρίσει σε fedora . Όταν μάλιστα πχ η google, adobe δίνει και έτοιμο repository.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία διανομή η κύρια που χρησιμοποιώ εδώ και καιρό. Αρκετά γρήγορη και πλήρης. Τα αποθετήρια της με καλύπτουν τέλεια, Το AUR-ABS τρομερό σου δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης των πακέτων που δίνουν συνήθως μόνο οι source διανομές.

Πάνω από όλα όμως συμπαθώ την απλότητα της-KISS ftw- καθώς είναι η μόνη διανομή, από όσες έχω χρησιμοποιήσει, στην οποία έχω την αίσθηση πως έχω στα χέρια μου τον έλεγχο του παραμικρού μέρους του. Πολύ εύκολη ρύθμιση με ουσιαστικά μόνο ένα αρχείο ρύθμισης του συστήματος κλπ. Αν είχα γρήγορο υπολογιστή που να τραβάει το ατελείωτο compile θα έστηνα gentoo(και αν αποκτήσω σταθερό, όπως σκοπεύω, θα το κάνω σύντομα), αλλά στο laptop μου και όπου δεν έχω χρόνο για compile χρησιμοποιώ arch.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Πάντως έχω παράπονα απο το community καθώς σε μεγάλο βαθμό τα μέλη θεωρούν τους εαυτούς τους "ανώτερους" απο τους λοιπούς χρήστες linux (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα μετά απο 4 μήνες περιστασιακής επικοινωνίας με την arch community)....

Παραπονα δεν εχω, το ακριβως αντιθετο(ας ειναι καλα πχ ο flamelab απο το adslgr,φανταζομαι καπου εδω θα τριγυρναει).Οντως ομως αυτο τον ελιτισμο τον εχω δει και εγω μερικες φορες.Απτην αλλη,τον εχω δει απο πολλους χρηστες με αρκετες γνωσεις στη x/y διανομη,οποτε δεν νομιζω πως αποτελει "προνομιο" του arch.

Κατα τ αλλα θα πω το ξεφτισμενο απο τη χρηση και κοινοτυπο, εμαθα αρκετα που δεν ηξερα οταν χρησιμοποιουσα suse,ubuntu και sabayon.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχεδον 2 μηνες τρεχω arch και δε το αλλαζω. Το installation δε μου φανηκε δυσκολο, μιας και ειχα φτιαξει debian testing net install απο το μηδεν, οποτε δεν ηταν και τιποτα το φοβερο, αν εξαιρεσεις οτι επρεπε να βαλεις λιγο παραπανω χερι σε μερικα σημεια.

 

Γενικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος και το θεωρω πολυ πιο απλο απο το ubuntu & debian testing που εχω χρησιμοποιησει, μιας και δεν χρειαζεται να βαζεις sources, ppa, κλειδια κτλ κτλ και οι nvidia drivers μπαινοβγαινουν με μια απλη εντολη!

 

Το Wiki ειναι επιοικως φανταστικο... οτι προβλημα και να εχεις, θα βρεις την λυση κατα 90% στο troubleshooting καθε ενοτητας.

 

Αυτο που του λειπει κατι ειναι ενα remastersys, γιατι η διαδικασια του να κανεις backup ειναι λιγο χαωτικη αν δεν εισαι τοσο εξοικιωμενος με το linux γενικοτερα.

 

Απο προβληματα, ναι κι εγω ειχα προσφατα με το udev και φτιαχτηκε μεχρι που αλλαξα mb χθες και επειδη δεν εχω τον sata σε raid θυρα δεν μπαινει κανονικα (απο fallback μονο)... θα το φτιαξω αυριο (λογικα downgrade udev), οπως κι επισης οταν εβαλα επανω αλλον εναν δισκο IDE 250gb δεν μπορουσε λεει να βρει τον sata για να ξεκινησει... τον εβγαλα ομως, γιατι δεν ηθελα να βαλω χερι στο fstab...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

βασικα το εχω στο laptop και στο desktop και ειναι πλεον το κυριο λειτουργικο μου(μπαινω σε 7 αναγκαστικα μονο για δουλεια).

 

 

βασικα

 

 

ηθελα κατι απλο , να μου δινει τον ελεγχο , να ειναι φυσικα ρεων , χωρις εκδοσεις και bleeding edge.

 

μετα απο περιπου 3 χρονια σε debian , πλεον βρηκα "λιμανι" :mrgreen:

 

 

βασικα παντα.. :-D :-D

 

 

 

Περασαμε και σε .37 βλεπω!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω kde γιατι ετσι αλλα εχω τωρα με την αναβαθμιση του πυρηνα ενα βασικο σφαλμα

τα προφιλ του konsole εχουν αλλαξει ... και εκινητε ως default το παλιο custom που εχω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κανονικα μετα την αναβαθμιση καλυτερα να σβησεις ολο το .kde4 στο home σου ωστε να φτιαξει ενα νεο.

 

δεν εχω kde οποτε dont know..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγώ με Arch είμαι εδώ και 2,5 χρόνια σχεδόν!

 

Ξεκίνησα επειδή ο Desktop μου είναι πολύ παλιός και τα Windows2000 που έτρεχε γίνονταν όλο και πιο αργά, ακόμα και στο browsing είχα πρόβλημα. Αποφάσισα να βάλω μια ελαφριά διανομή έστω απλά για να σερφάρω και να μπορώ να βλέπω και καμιά ταινία. Αν και από παλιότερα που είχα ασχοληθεί λιγάκι μου άρεσε το KDE αποφάσισα να βάλω διανομή βασισμένη (εξ αρχής) στο Xfce για να είναι πιο ελαφριά.

 

Αφού δοκίμασα πρώτα το Xubuntu (δεν κατάφερα ποτέ να το εγκαταστησω) πήγα σε Zenwalk με Xfce. Όμως δε μου άρεσε καθόλου το Xfce και δεν φαινόταν να το σηκώνει και τόσο άνετα ο Η/Υ. Έτσι αποφάσισα να ψάξω για ελαφρύ KDE που μέχρι τότε το απέφευγα και καλά γιατί ήταν βαρύ. Βρήκα λοιπόν το KDEmod που ήταν πακέτο του Archlinux. Έτσι έκανα την προσπάθειά μου με το Arch. Και όπως λέμε: I never looked back.

 

Το καλό του Archlinux είναι ότι το κάνεις ότι θέλεις χωρίς πολύ κόπο. Θες να είναι ελαφρύ; Το κάνεις ελαφρύ. Θες βαρύ; Του βάζεις της Παναγιάς τα μάτια. Θεωρητικά αυτό γίνεται με όλες τις διανομές, αλλά πόσο εύκολο είναι ας πούμε να έχεις ελαφριά fedora; Το Archlinux έρχεται γυμνό και του προσθέτεις εσύ αυτά που θες. Αυτό είναι που μου αρέσει. Το ότι είναι rolling release είναι επίσης ότι καλύτερο. Βέβαια για μια οποιαδήποτε διανομή για να είναι πετυχημένη χρειάζεται 2 πολύ βασικά πράγματα που το Archlinux τα έχει. Καλά repositories με καλό package management και documentation/support. Σε αυτά το Archlinux είναι μέσα στις καλύτερες διανομές.

 

Το Archlinux αυτή τη στιγμή το τρέχω στο Desktop μου (είναι του 2001). Έχει σχεδόν παροπλιστεί αλλά ακόμα δουλεύει αρκετά καλά. Δεν είναι ότι πιο γρήγορο αλλά ακόμα και με KDE 4.6 τώρα πια μπορεί κανείς να κάνει τα βασικά. Επίσης Archlinux έχω στο laptop μου που το έχω 1 χρόνο. Δε κάνω τπτ το εξαιρετικό, πιο πολύ browsing, λίγο video/audio, κάνω και λίγο development. Επίσης Archlinux έχω και σε ένα laptop στη δουλειά που είναι κυρίως για browsing.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...