Προς το περιεχόμενο

Αρχαίες Ελληνικές Συνταγές


Daemonos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας, είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μου αρέσει η μαγειρική χωρίς όμως δυστυχώς να έχω πάει να βγάλω κάποια σχολή... τώρα τελευταία κινούμαι στο να κατανοήσω την αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή κουζίνα, προτείνω εδώ να μιλήσουμε περί αυτού αλλα και όποιος ασχολείται και θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις του ας το κάνει, συγκεκριμένα έχω προσπαθήσει να βρω το εξής βιβλίο χωρίς όμως αποτέλεσμα... όποιος το έχει η κάτι παρόμοιο ας μου το πεί γιατί με ενδιαφέρει...

ξεκινάω παραθέτοντας μερικές που βρήκα με μια αναζήτηση...Ηδού!:

 

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: Ο μάγειρος δε διαφέρει από τον ποιητή, γιατί και των δύο τέχνη είναι η φαντασία τους! Με την αξιοποίηση της φωτιάς, οι μάγειροι επεξεργάζονταν με φαντασία τις πρώτες ύλες, εξελίσσοντας τα εδέσματα. Άλλωστε τον άνθρωπο στην καθημερινότητα του τον απασχολεί η τροφή και η διάθεση για καλό φαγητό.

 

 

 

 

ΟΜΕΝΤΑΤΑ (ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ)

 

 

 

Υλικά

 

500 γρ. κιμά

 

1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί

 

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

1/2 κουτ. αλάτι ανακατεμένο με 1 κουτ. λίγο λευκό κρασί

 

λίγοι σπόροι κουκουναριού

 

κόκκους πιπεριού

 

2 κούπες βρασμένο κρασί μέχρι να μήνη το μισό

 

λίγη λαδόκολλα

 

 

 

Εκτέλεση

 

Αναμίξατε τον κιμά με το βουτηγμένο σε κρασί ψωμί. Τρίψτε τα μπαχαρικά και βάλτε τα στο κρέας. Σχηματίστε μικρά μπιφτέκια και βάλτε μέσα τους το κουκουνάρι και τους κόκκους του πιπεριού. Βάλτε τα στη λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε τα μαζί με το βρασμένο κρασί.

-------------------------------------------------------------

 

Ομελέτα με μέλι ( Tiropatina)

 

 

 

Υλικά

 

500 ml γάλα

 

6 αυγά

 

3 κουτ. σούπας μέλι

 

Τριμμένο πιπέρι

 

 

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι και τα αυγά μέχρι να γίνουν χυλός.

 

Τηγανίζουμε τον χυλό μέχρι να ψηθεί και πασπαλίζουμε με πιπέρι

 

------------------------------------------------------------

 

Αυγά με σάλτσα καρυδιών ( In ovis apalis)

 

 

 

Υλικά

 

8 αυγά σφιχτά

 

50 γρ. τριμμένο καρύδι

 

1 κουτ. Σούπας μέλι

 

1 κουτ. Σούπας σέλινο ψιλοκομένο

 

Αλάτι πιπέρι

 

Λίγο ξίδι

 

 

 

Εκτέλεση

 

Βράζετε τα αυγά για 5 - 6 λεπτά , τα κόβετε στην μέση και αφαιρείτε τον κροκό.

 

Ανακατεύετε τους κροκούς με το μέλι, τα τριμμένα καρύδια, το ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι. Σερβίρετε τα αυγά γεμίζοντας τα με το μίγμα.

 

-------------------------------------------------------------

 

Κοτόπουλο a la Fronto

 

 

 

Υλικά

 

1 – 1 ½ κιλό κοτόπουλο

 

100 ml λάδι

 

200 ml κρασί άσπρο ανακατεμένο με 2 κουτ. Γλυκού αλάτι (Liquamen)

 

1 πράσο

 

Φρέσκο άνηθο

 

Κόλιανδρο

 

Πιπέρι

 

Και 1 φλιτζ. Κρασί βρασμένο μέχρι να μείνει το μισό

 

 

 

Εκτέλεση

 

Αρχίστε τηγανίζοντας το κοτόπουλο στο λάδι προσθέτοντας σταδιακά το κρασί με το αλάτι, το πράσο, τον άνηθο, το κόλιανδρο. Αφήστε να ψηθούν για μια ώρα περίπου στους 220 βαθμούς στον φούρνο. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο γαρνίρετε ένα πιάτο με το βρασμένο κρασί και σερβίρετε το κοτόπουλο αφού προσθέστε το τριμμένο πιπέρι.

 

-------------------------------------------------------------

 

Τηγανιτό Μοσχαράκι (Vittelina Fricta)

 

 

 

Υλικά

 

1 κιλό μοσχάρι

 

300 γρ. σταφίδες ξερές

 

1 κουτ. Σούπας μέλι

 

2 κουτ. Σούπας ξίδι

 

200 ml κρασί

 

100 ml λάδι

 

100 ml βρασμένο γλυκό κρασί

 

100 ml σέλινο

 

Πιπέρι, αλάτι, κύμινο, ρίγανη,

 

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

 

 

 

Εκτέλεση

 

Σε τηγάνι βαθύ βάζετε όλα τα υλικά και μόλις πάρει βράση το κατεβάζετε από την φωτιά.

 

Τηγανίζετε το μοσχάρι για λίγο να πάρει χρώμα. Και το βάζετε στην σάλτσα να μαριναριστεί για 10 λεπτά.

 

Το βάζετε στην φωτιά και το αφήνετε να ψηθεί.

 

Το σερβίρετε με την σάλτσα.

 

--------------------------------------------------------------

 

Σουφλέ από μικρά ψάρια (Patina de pisciculis)

 

 

 

Υλικά

 

500 γρ. βρασμένο φιλέτο ψαριού ή μικρά ψάρια

 

150 γρ. ξερές σταφίδες

 

½ κουτ. Γλυκού πιπέρι

 

1 κουτ σούπας σέλινο ψιλοκομμένο ( Liebstoeckl)

 

1 κουτ. Σούπας ρίγανη

 

2 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

 

200 ml λάδι

 

100 ml κρασί άσπρο ανακατεμένο με ½ κουτ. Γλυκού αλάτι (Liquamen)

 

Λίγο άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ)

 

 

 

Εκτέλεση

Βάλτε τις σταφίδες, το λάδι, το πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη, τα κρεμμύδια και το σέλινο σε μια κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα μέχρι να δέσουν όλα μαζί. Έπειτα προσθέστε τα βρασμένα ψάρια και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Δέστε την σάλτσα με το κορν φλάουερ και σερβίρετε.

 

------------------------------------------------------------

 

Σπιτικό γλυκό (Domestica)

 

 

 

Υλικά

 

200 γρ. φρέσκοι ή ξεροί χουρμάδες

 

50 γρ. μικρά κομμάτια ξηρών καρπών (όχι τριμμένα)

 

Λίγο αλάτι

 

Κόκκινο γλυκό κρασί με μέλι

 

 

 

Εκτέλεση

Αδειάζετε το εσωτερικό των χουρμάδων και τους γεμίζετε με τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε τους με λίγο αλάτι και βουτηχτέ τους στο γλυκό κόκκινο κρασί με μέλι.

 

Οι χουρμάδες θα πρέπει να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι που η γέμιση τους να χυθεί έξω 5 – 10 λεπτά

Οι παρακάτω συνταγές είναι από το αρχαίο ρωμαϊκό βιβλίο του MARCUS GAVIUS APICIUS: DE RE COQUINARIA. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες αλλά δυστυχώς όχι στην ελληνική. Οι συντάγες είναι ενδεικτικές των καθημερινών φαγητών που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι. Η αρχαία ελληνική κουζίνα δεν απέχει πολύ από την αρχαία ρωμαϊκή, αφού υπήρχαν μεγάλες αλληλεπιδράσεις. Οι παρακάτω συνταγές είναι επιλεγμένες από ένα βιβλίο που μετέφρασε από τα λατινικά ο Robert Maier και από τη ηλεκτρονική σελίδα της Micaela Pantke, μόνο που τις έχουμε μεταφράσει στα ελληνικά.

 

Αρχίκα πρέπει να σας εισάγω σε μερικά λατινικά συστατικά :

 

•Caroenum: βρασμένος μούστος (βρασμένο καινούργιο κρασί μέχρι να μείνει το μισό)

•Defritum: βρασμένος μούστος ή παχύ πετιμέζι

•Liebstoeckl: Στα λατινικά ονομάζεται 'levisticum officinale'. Είναι ένας βολβός με κίτρινα λουλούδια, του οποίου ξερένουν τις ρίζες και τις χρησιμοποιούν για μπαχαρικό. Μοιάζει πολύ με το σέλινο.

•Liquamen: σάλτσα από παστό ψάρι. Πιθανό υποκατάστατο του αλατιού

•Passum: Πάρα πολυ γλυκιά σάλτσα κρασιού

•Poleiminze: Ένα είδος μέντας

•Saturei: Στα Λατινικά λέγεται 'satureia hortensis'. Φύετται στη Νότια Ευρώπη και χρησιμοποιήτο κυρίως σε πιάτα με φασόλια.

•Silphium: Το άλλο όνομά της είναι 'ferula asa foetida'. Στην Ινδική κουζίνα λέγεται 'hing'. Πιθανότατα είναι υποκατάστατο του κρεμμυδιού και του σκόρδου, γι'αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε λιγότερες ποσότητες εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του.

 

Μετατροπές Ποσοτήτων

 

5ml = 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)

15ml = 1 κσ (κουτάλι της σούπας)

28.3g = 1 ουγγιά ( ==> 100g = 3.5 ουγγιές )

454g = 1 λίβρα ( ==> 1kg = 2.2 λίβρες )

250ml = 1 φλυτζάνι

1 l = 4 φλυτζάνια

180 C = 350 F

220 C = 425 F

 

 

Και τώρα οι συνταγές. Όλες είναι για περίπου 4 άτομα. Σε μερικές δεν αναφέρει ο Απίκιος το χρόνο ψησίματος γι'αυτό θα πρέπει να τον υπολογίσετε μόνοι σας !

 

ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

 

(Απίκιος 2, 1, 7)

 

Συστατικά:

---------------

500g κιμά

1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)

λίγοι σπόροι κουκουναριού και κόκκους πιπεριού

λίγο Caroenum

λίγη λαδόκολλα

 

Οδηγίες:

-------------

Αναμίξατε τον κιμά με το βουτηγμένο σε κρασί ψωμί. Τρίψτε τα μπαχαρικά και βάλτε τα στο κρέας. Σχηματίστε μικρά μπιφτέκια και βάλτε μέσα τους το κουκουνάρι και τους κόκκους του πιπεριού. Βαλτε τα στη λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο και μαγειρέψτε τα μαζί με το Caroenum.

 

 

PEPONES ET MELONES (Καρπούζια και πεπόνια)

 

(Απικ. 3, 7)

 

Συστατικά:

------------

1/2 πεπόνι

1/2 καρπούζι (πλυμμένα, καθαρισμένα και τεμαχισμένα και τα δυο)

500ml Passum

λίγο μέλι (ή Passum)

1 κσ ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/2 κγ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο Liquamen, η μια πρέζα αλάτι

Poleiminze, Silphium, ξύδι (αν θέλετε)

 

Οδηγίες:

-------------

Μαγειρέψτε τα φρούτα μέσα σ'ενα τηγάνι μέχρι να γίνουν.

Μερικές φορές προστίθεται και Silphium.

 

 

PATINA DE PIRIS (Soufflee Μπιζελιών)

 

(Απικ. 4, 2, 35)

 

Συαστατικά:

----------------

1kg μπιζέλια

6 αυγά

4 κσ μέλι

100ml Passum

λίγο λάδι

50ml Liquamen, ή 1/4 κλ αλάτι

1/2 κγ τριμμένο κύμινο

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για την γεύση

 

Οδηγίες:

-------------

Ανακατέψτε τα βρασμένα μπιζέλια με το μέλι, το Passum, το λάδι, το κύμινο και το αλάτι. Προσθέστε τα έξι αυγά και βάλτε το μέιγμα σε μια κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τα για 30 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία. Σερβίρετέ το αφού τρίψετε λίγο πιπέρι πάνω από το σουφλέ

 

 

 

TIROPATINAM (ένα είδος ομελλέτας)

 

(Απικ. 7, 13, 7)

 

Συστατικά:

------------

500ml γάλα

6 αυγά

3 κσ μέλι

λίγο τριμμένο πιπέρι

 

Οδηγίες:

-------------

Γλυκάνετε το γάλα και τα αυγά με το μέλι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένας χυλός. Τηγανίστε το χυλό μέχρι να ψηθεί και πασπαλίστε τον με το πιπέρι. Έπειτα σερβίρετε τον.

 

 

OVA SFONGIA EX LACTE (Τηγανίτες με γάλα)

 

(Aπικ. 7, 13, 8)

 

Συστατικά:

------------

8 αυγά

600ml γάλα

100ml λάδι

λίγο μέλι και λίγο πιπέρι

 

Οδηγίες:

-------------

Κάντε ο,τι κάνατε στην προηγούμενη συνταγή μόνο βάλτε το μέλι πάνω από την τηγανίτα και όχι μέσα της.

 

IN OVIS APALIS (Βραστά αυγά)

 

 

(Απικ. 7, 19, 3)

 

Συστατικά:

------------

8 σφιχτά αυγά (βράσιμο περίπου 4 λεπτά)

50g τριμμένο καρύδι

μέλι,πιπέρι, ξύδι, Liebstoeckl, Liquamen (ή αλάτι)

 

Οδηγίες:

-------------

Σάλτσα για τα αυγά: Ανακατέψτε μαζί το πιπέρι, το Liebstoeckl, το μουλιασμένο καρύδι. Προσθέστε το μέλι, το ξύδι και το Liquanem. Σερβίρετε το με τα αυγά.

 

 

VITELLINA FRICTA (Τηγανιτό Μοσχαράκι)

 

(Aπικ. 8, 5, 1)

 

Συστατικά:

------------

800g - 1kg μοσχάρι

300g ξερές σταφίδες

1 κσ μέλι

2 κσ ξύδι

200ml κρασί

100ml λάδι

100ml Defritum

100ml Liquamen (ή 1 κλ αλάτι)

πιπέρι, σπόροι από σέλινο, Liebstoeckl, κύμινο, ρίγανη, ξερό κρεμμύδι για τη γεύση

 

Οδηγίες:

-------------

Τηγανίστε το μοσχαράκι μέσα στο λάδι μέχρι να ψηθεί. Σ'ένα άλλο μικρό τηγάνι αακατέψτε μαζί τις σταφίδες, το ξύδι, το κρασί, το μέλι, το Liquamen και τα μπαχαρικά και αφήστε τα να βράσουν για λίγο. έπειτα χύστε το μίγμα πάνω από το μοσχαράκι και αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά και κατόπιν αφήστε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Μετά σερβίρετε το με τη σάλτσα μαζί.

 

 

IN VITULINAM ELIXAM (Bραστό Μοσχαράκι)

(Aπικ. 8, 5, 3)

 

Συστατικά:

------------

800g - 1kg μοσχάρακι

πιπέρι, Liebstoeckl, κύμινο, σπόροι πράσου

2 κσ μέλι

2 κσ ξύδι

100ml λάδι

100ml Liquamen (ή 100ml άσπρο κρασί + 1 κγ αλάτι)

λίγο άμυλο καλαμποκιού (corn flour)

 

Οδηγίες:

-------------

 

Μαγειρέψτε το μοσχαράκι για 1 1/2 ώρα μέχρι να ψηθεί καλά. Ανακατέψτε μαζί σε ένα άλλο τηγανάκι το μέλι, το ξύδι, το λάδι, το Liquanem και τα μπαχαρικά. Βράστε τη σάλτσα για λίγο και δέστε την με το άμυλο καλαμποκιού. Κατόπιν περιχύστε με τη σάλτσα το μοσχαράκι και αφήστε το να βράσει για άλλα δέκα λεπτά. Έπειτα σερβίρετε.

 

 

ALITER BAEDINAM SIVE AGNINAM EXCALDATAM (Αρνάκι στον ατμό)

 

 

(Aπικ. 8, 6, 2)

 

Συστατικά:

------------

10 αρνίσιες κοτολέτες

1 l άσπρο κρασί

100ml λάδι

2 μεγάλα κρεμμύδια (τεμαχισμένα)

2 κσ κόλλιανδρος

1 κγ πιπέρι

1 κσ Liebstoeckl

1 κγ κύμινο

200ml Liquamen (ή 2 κγ αλάτι)

 

Οδηγίες:

-------------

Βάλτε τις αρνίσιες κοτολέτες μέσα σ'ένα πήλινο μαζί με τα τεμαχισμένα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά. Προσθέστε το Liquamen, το λάδι, και το κρασί. Αφήστε τα για 45-60 λεπτά. Στη συνέχεια αδειάστε τη σάλτσα και δέστε την με το άμυλο καλαμποκιού. Σερβίρετε τις κοτολέτες μαζί με τη σάλτσα.

 

IN MITULIS (Μύδια)

 

(Aπικ. 9, 9)

 

Συστατικά:

------------

1kg φρέσκα μύδια

100ml Liquamen

1 πράσο, λεπτοκομμένο

1 κγ κύμινο

200ml Passum

1 κσ κομμένο Saturei

500ml άσπρο κρασί

ca. 500ml νερό

 

Οδηγιές:

-------------

Πρώτα βρέξτε και καθαρίστε καλά τα μύδια. Ανακατέψτε μαζι το Liquamen, το κρασί,

το νερό, το Passum και τα μπαχαρικά. Βράστε το ζουμί για 20 λεπτά, και κατόπιν προσθέστε τα μύδια. Βράστε για 10 λεπτά ακόμη και έπειτα σερβίρετε.

 

 

 

SCILLAS (Μεγάλες γαρίδες)

 

(Aπικ. exc. 17)

 

Συστατικά:

------------

500g μαγειρεμένες (ή βρασμένες) μεγάλες γαρίδες

1 κγ πράσινο πιπέρι

1 κσ Liebstoeckl

1/2 κγ τριμμένοι σπόροι σέλινου

2-3 κσ ξύδι

100ml Liquamen (ή 1/2 κγ αλάτι)

4-5 σφιχτοί βρασμένοι κρόκοι αυγού

 

Οδηγίες:

-------------

Μαγείρέψτε τις γαρίδες. Τρίψτε το πράσινο πιπέρι, το Liebstoeckl, και τους σπόρους του σέλινου. Προσθέστε το Liquamen, το ξύδι και τους κρόκους και ανακατέψτε καλά. Περιχύστε τις γαρίδες με το μίγμα και σερβίρετέ τις.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περισσότερες συνταγές θα δημοσιευτούν σε λίγο καιρό. Αναμείνατε νεότερες....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέλανας ζωμός

 

Υλικά:

 

Χοιρινό

Αίμα

Αλάτι

Ξύδι

 

-----

 

Εκτέλεση:

 

Βράζουμε το χοιρινό με αίμα και προσθέτουμε αλάτι και ξύδι. Σερβίρουμε σε ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ μερίδες και συμπληρώνουμε το γεύμα μας με κριθαρένιο ψωμί, μαύρο κρασί, ελιές και τυρί. LIKE A BOSS.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α ρε είλωτα. Αν είχες γεννηθεί Σπαρτιάτης τότε, μόνο αίμα νερό αλάτι και ξύδι θα σου έδιναν να τρώς. Ποντίκια και ακρίδες θα κυνηγούσες μπάς και λιγδώσεις το άντερο. Το χοιρινό, ψωμί, ελιές, τυρί, κρασί τα έτρωγαν οι πλούσιοι άνω των 30.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι λέω, που μου θές να συμπληρώσεις και το γεύμα σου. Ο Ξενοφώντας νομίζω λέει οτι γι' αυτό οι Σπαρτιάτες ήταν γαμάτοι πολεμιστές και τόσο πρόθυμοι να πεθάνουν στη μάχη, επειδή ο θάνατος ήταν προτιμότερος από το να συνεχίσουν να ζούν τρώγοντας τέτοια φαγητά. Μια φορά τη μέρα νεροζούμι και πολύ ήταν. Θεωρούσαν οτι ο καλοταισμένος στρατιώτης είναι ανεπαρκής στρατιώτης, και τους έλιωναν στην πείνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Daemonos οι αρχαιες ελληνικες συνταγες ειχαν και φουρνο και κορν φλαουερ?

Σχωρα με δεν εχω ιδεα απο μαγειρικη, αλλα αυτες δεν μου κανουν και για πολυ αρχαιες.

 

εκτος απ τον ζωμο μπλιαχ αναγουλιασα πρωι πρωι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Daemonos οι αρχαιες ελληνικες συνταγες ειχαν και φουρνο και κορν φλαουερ?

Σχωρα με δεν εχω ιδεα απο μαγειρικη, αλλα αυτες δεν μου κανουν και για πολυ αρχαιες.

 

εκτος απ τον ζωμο μπλιαχ αναγουλιασα πρωι πρωι

 

Φούρνο είχαν σίγουρα, τώρα προφανώς το κορν φλάουερ είναι παρεμφερή η όμοιο σε κάποιο άλλο συστατικό της τότε εποχής, μήν ξεχνάς πολλά χόρτα, καρικεύματα κτλ που χρησιμοποιούσαν τότε σήμερα έχουν εξαλειφθεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά και όχι τα γνωστά αρτζιμπούρτζι πάντως, θα του πρότεινα να βρεί και να διαβάσει το έργο του Αθήναιου, "Δειπνοσοφισταί".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά και όχι τα γνωστά αρτζιμπούρτζι πάντως, θα του πρότεινα να βρεί και να διαβάσει το έργο του Αθήναιου, "Δειπνοσοφισταί".

με εκπλήσσεις ωρες ωρες :blink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα δεν χρειαζεται να σε ξερω οταν τα 9 στα 10 σου ποστ ειναι τρολοχαβαλεδοκαφροπειραγματα, και ξαφνικα μου γραφεις για περικλη σοφοκλη και δειπνοφωτιστες!! :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...