Προς το περιεχόμενο

Tobii – Lenovo: με τα μάτια σου μόνο


gsarig

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στην έκθεση της φετινής CeBIT ήταν αυτή της Σουηδικής Tobii, που σε συνεργασία με τη Lenovo επέδειξε ένα laptop που ο χρήστης του μπορεί να το χειριστεί με τα μάτια. Συγκεκριμένα, μια ειδική συσκευή που έχει ενσωματωθεί στο σύστημα καταγράφει την κίνηση των ματιών του χρήστη, μετακινώντας τον κέρσορα στο σημείο που αυτός κοιτάζει. Το παρατεταμένο κοίταγμα σε ένα σημείο ενεργοποιεί την επιλογή του (κλικ).

Εικόνα: P1010218.jpg Εικόνα: P1010220.jpg Εικόνα: P1010222.jpg Εικόνα: P1010223.jpg

Δοκιμάζοντάς το μάλιστα στο περίπτερο της Tobii, διαπιστώσαμε πως η απόκριση της εφαρμογής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως πρόκειται για prototype, που σημαίνει πως ακόμη δεν είναι έτοιμο για κυκλοφορία στην αγορά. Όπως πάντως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Σουηδικής εταιρείας, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι πολλοί: από την ενσωμάτωση σε αυτοκίνητα ώστε να «αφυπνίζει» τον οδηγό όταν αντιλαμβάνεται ότι η προσοχή του έχει αποσπαστεί, έως τη χρήση του από άτομα με ειδικές ανάγκες. Και από την αξιοποίησή του σε παιχνίδια, έως την καθημερινή χρήση του από απλούς χρήστες ως εναλλακτικός τρόπος χειρισμού του υπολογιστή από απόσταση.

 

Εικόνα: Tobii_IS_Eye_Tracker_component.JPG Εικόνα: Tobii-IS-1-Eye-Tracker-1.JPG Εικόνα: Tobii-IS-1-Eye-Tracker-4.JPG

Επειδή μάλιστα πρόκειται για αυτόνομο εξάρτημα με το συνοδευτικό του λογισμικό, η εγκατάσταση θα μπορούσε θεωρητικά να γίνεται ακόμη και σε οποιοδήποτε laptop ή desktop, χωρίς να είναι απαραίτητο να έρχεται εξ’ αρχής προεγκατεστημένο στο σύστημα. Άλλωστε, εκτός από το laptop, στο περίπτερο της Tobii είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συσκευή ενσωματωμένη και σε οθόνη.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πολύ καλή ιδέα, αλλά δε φαίνεται ιδιαίτερα λειτουργικό το ότι χρειάζεται παρατεταμένο κοίταγμα για κλικ (χάσιμο χρόνου...)

 

Υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρίες που θα τους βοηθήσει πολύ. Έχω την εντύπωση όμως ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι καινούργια μιας και γνωρίζω άτομο που χρησιμοποιεί μόνο τα μάτια για να χειρίζεται υπολογιστή εδώ και χρόνια (συμφορουμίτης). Προφανώς πλέον μπαίνει σε μαζική παραγωγή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Members

Και αν κοιτανε δυο ατομα ταυτοχρονα στο υπολογιστη ποιος θα τον ελεγχει ?

 

Την κάναμε κι εμείς αυτή την ερώτηση (σε κάποια φάση η υπάλληλος της Tobii θέλησε να αλλάξει μια ρύθμιση του προγράμματος με το ποντίκι και εγώ έπρεπε να κοιτάζω αλλού γιατί μπέρδευα τον κέρσορα :mrgreen:).

 

Η απάντηση ήταν ότι γι' αυτό εκτιμούν πως το συγκεκριμένο σύστημα θα χρειαστεί γύρω στα 2-3 χρόνια για να κυκλοφορήσει, γιατί έχουν να λύσουν πρώτα τέτοιου είδους ζητήματα.

 

Παρόλο που η απόκρισή του είναι αρκετά καλή, είναι σίγουρο πως χρειάζεται ακόμα δουλειά και σε άλλα επίπεδα (κυρίως ως προς την ευχρηστία του και όχι ίσως τόσο τεχνικά) για να γίνει πραγματικά λειτουργική λύση. Πάντως έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οχ δεν μας βλεπω καλα εμας στους gamers θα μας πεταψουν τα ματια εψς αυτα τα καινουργια γιατι με το που ειπε καινουργιες προοπτικες καταλβα πως εννοουσε το gaming οχι οτι με ενοοχλει οχι ντακσι cool απλως ρε φιλε με τοση ευκολια και τεχνολογια μας "βλεπω" να μην μπορουμε να σηκωσουμε ουτε το μικρο μασ δαχτυλακι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επιτέλους και είχα βαρεθεί να κουνάω το ποντίκι ένα-δυο εκατοστά τη φορά (χαχαχα) tongue.giftongue.giftongue.giftongue.giftongue.giftongue.gif

Άντε να βγει και αναγνώριση ομιλίας ώστε να μη χρειάζεται ούτε να πληκτρολογώ tongue.giftongue.giftongue.giftongue.gif

 

Edit:

Καλή ιδέα όπως λέει ο από κάτω να μπορούμε να ανοίγουμε το φως με τα μάτια και άλλα πράγματα αλλά όχι και τον κέρσορα που τον κουνάμε άντε 2 εκατοστά τη φορά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χαζομαρα σε γενικες γραμμες.κατσε 5-8 ωρες μπροστα απο ενα τετοιο λαπτοπ και να δεις πως ποσο κουρασμενος θα νιωθεις.τα ματια σου θα εχουν γινει σαν της κουκουβαγιας.τωρα μεσα στο σπιτι να χρησιμοποιηθει παλι βλακεια ειναι δηλ.δεν εχουμε χερια για να ανοιξουμε την τηλεοραση ή το φως ή οτιδηποτε αλλο? σιγα την καινουργια εμπειρια που θα προσθεσει στην ζωη μας.τα χερια και τα ποδια γιατι μας τα εδωσε ο θεος?

 

τωρα για τα αυτοκινητα καλη ιδεα ειναι για τους νυσταγμενους οδηγους.για τα ατομα με ειδικες αναγκες ειναι πολυ καλη ιδεα αλλα αφορα μονο ατομα που εχουν πληρη παραλυση πχ.steven hawkins.ας περιμενουμε να το δουμε στην πραξη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.youtube.com/watch?v=4j2kw5MJK24

 

Και αν κοιτανε δυο ατομα ταυτοχρονα στο υπολογιστη ποιος θα τον ελεγχει ?

 

οποιος την εχει μεγαλυτερη....την κορη :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...