Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

πιατο-δορυφορικα καναλια


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
52 απαντήσεις σ'αυτό το θέμα

#31 pournaras

pournaras

    Senior Member

  • Members
  • 3085 μηνύματα
  • LocationΑρτα

Δημοσίευση 19 March 2011 - 05:49 AM

Εμφανισιακα το πιατο ειναι πιο μικρο, και δεν ειναι τελειως στρογγυλο αλλα μοιζει πιο πολυ με αυγο. Παρολα αυτα εχει την ιδια απολαβη με καποιο μεγαλυτερο που δεν ειναι offset. Λειτουργικα δεν σε απασχολει πως το κανει :rolleyes:
Ο καθε τηλεοπτικος δορυφορος βρισκεται πανω απο τον Ισημερινο, και ο καθενας εχει τη δικη του θεση πανω στη νοητη αυτη γραμμη, που εμεις το μεταφραζουμε σε μοιρες ανατολικα η δυτικα. Πχ ο δικος μας ο Hellas sat βρισκεται στις 39 μοιρες ανατολικα.
Εχοντας σταθερο το πιατο σου, μπορεις να πιασεις ενα δορυφορο με το κεντρικο LNB και αναλογα το μεγεθος του πιατου, μπορεις να βαλεις και αλλα 2-3 LNB δεξια, αριστρερα του κεντρικου, για να πιασεις 2-3 δορυφορους ακομη (αν ειναι κοντα μεταξυ τους). Πχ μια κλασσικη διαταξη ειναι το κεντρικο LNB να κοιταει τον ASTRA στις 19,2 μοιρες (που μας στελνει πιο αδυναμο σημα), και διπλα του να μπει ενα δευτερο να πιανει τον Hotbird στις 13 μοιρες.
Αυτα ως προς τη ληψη οταν το πιατο ειναι σταθερο. Αν παμε σε κινητο πιατο μπορεις να καλυψεις πιο πολλους δορυφορους, αλλα εκει ανεβαινει το κοστος κατακορυφα γιατι τα μοτερ αυτα ειναι αρκετα ακριβα (και αχρηστα πλεον κατ' εμε).

Ad Bot

Ad Bot

#32 Hamurabi

Hamurabi

    Senior Member

  • Members
  • 1899 μηνύματα

Δημοσίευση 19 March 2011 - 06:45 AM

σευχαριστω πολυ πουρναρα. Κατι ακομα.. Διαφορα τιμης prime focus πιατου με οffset πιατο? Και ποιο να προτιμησώ κ γιατι?

α και αλλη μια: στην τηλεοραση μου εχω αποκωδικοποιητη digea για ψηφιακα ελληνικα καναλια. Αν κανω αυτα που συζηταμε εδω,θαχω δυο αποκωδικοποιητες?

#33 MiDi_MiLiZ

MiDi_MiLiZ

    Senior Member

  • Members
  • 4030 μηνύματα
  • LocationBanned

Δημοσίευση 19 March 2011 - 10:06 AM

σευχαριστω πολυ πουρναρα. Κατι ακομα.. Διαφορα τιμης prime focus πιατου με οffset πιατο? Και ποιο να προτιμησώ κ γιατι?

α και αλλη μια: στην τηλεοραση μου εχω αποκωδικοποιητη digea για ψηφιακα ελληνικα καναλια. Αν κανω αυτα που συζηταμε εδω,θαχω δυο αποκωδικοποιητες?

Πανω κατω οτι ειπε ο pournaras.
Τα offset πιατα ειναι αυτα που δεν ειναι τελειως παραβολικα και δεν εχουν το LNB στο κεντρο, αλλα λιγο πιο χαμηλα. Δημοσιευμένη Εικόνα

Τα prime focus ειναι τα κλασσικα παραβολικα πιατα με το LNB στο κεντρο. Δημοσιευμένη Εικόνα

Τα offset εχουνε μεγαλυτερο efficiency απο τα prime focus, και ετσι απαιτειται μικροτερη διαμετρος για να εχεις την ιδια απολαβη. Ωστοσο δεν μπορουν να υιοθετηθουν για μεγαλες διαμετρους, διοτι γεωμετρικα απαιτειται το LNB να βρισκεται πολυ μακρια απο το πιατο, στις μεγαλυτερες διαμετρους. Ετσι λοιπον, για εναν δυσκολο δορυφορο προτιμωνται τα κλασσικα prime focus μεγαλης διαμετρου, ενω για πιο ευκολους δορυφορους προτιμουνται τα offset. Γενικα σε διαμετρους εως 1.20 δυσκολα να βρεις prime focus.

Οσο για το αν μπορεις να αλλαζεις δορυφορο μεσω του αποκωδικοποιητη.
Χοντρικα σκεψου, οτι καθε πιατο αντιστοιχει σε ενα μοναδικο δορυφορο. Ετσι μπορει αν βαλεις 1 πιατο για τον 19.2 μοιρες πχ. Αν καποια στιγμη θελησεις να εχεις κι αλλο δορυφορο τοτε πρεπει να στησεις 2ο πιατο και να στοχευσεις το δορυφορο που θες.

Ωστοσο οπως προανεφερε ο pournaras υπαρχει και η μεθοδος της παρακεντρης εστιασης, δηλαδη τοποθετεις 2 η παραπανω LNB στο ιδιο πιατο, τα οποια θα πιανουν ανακλασεις απο αλλους δορυφορους. Σε αυτην την περιπτωση παντως απαιτειται μεγαλη διαμετρος πιατου για να κανεις αποτελεσματικη δουλεια εστω με 2 δορυφορους, απο 1.20μ και πανω. Ας πουμε η εφαρμογη για τους 2 πολυ εμπορικους δορυφορους 19.2 και 13 γινεται αρκετα συχνα.Υπαρχουν ειδικες βασεις για να τοποθετεις παραπανω απο 1 LNb στο ιδιο πιατο. Δημοσιευμένη Εικόνα

Απο πλευρας εγκαταστασης θα χρειαστεις την εδικη βαση για τα LNB και ενα disecq switch, το οποιο πολυ μπακαλικα για να καταλαβεις "ενωνει" τα σηματα των 2 δορυφορων στο ιδιο καλωδιο που θα ερχεται στον αποκωδικοποιητη σου. Και απο τον αποκωδικοποιητη θα μπορεις να επιλεγεις καναλια και απο τους 2 δορυφορους, θα τα εχεις στη λιστα και απλα θα κανεις zapping.

Φυσικα υπαρχουν εφαρμογες και με περισσοτερα LNB στο ιδιο πιατο.

#34 Hamurabi

Hamurabi

    Senior Member

  • Members
  • 1899 μηνύματα

Δημοσίευση 19 March 2011 - 01:15 PM

Εγω που ενδιαφερομαι για τον Astra και τον Hotbird που ειναι κλασσικη επριπτωση τι να κανω λετε;
ενα offset πιατο 1.20cm kai 2 lnb?

Eπισης στην περιπτωση μου που χρησιμοποιω αποκωδικοποιητη mpeg4 για digea ψηφιακα ελληνικα καναλια... θα εχω μετα 2 αποκωδικοποιητες;

#35 MiDi_MiLiZ

MiDi_MiLiZ

    Senior Member

  • Members
  • 4030 μηνύματα
  • LocationBanned

Δημοσίευση 19 March 2011 - 01:35 PM

Σε σχεση με την αρχικη εγκατασταση θα χρειαστεις επιπλεον 1 single LNB, 1 ειδικη βαση-αξονα που να στηριζει 2 LNB και 1 diseqc switch 2x1.

Mε 1.20 offset θα εισαι ενταξει, θα κεντραρεις τον 19.2 και παρακεντρα θα εχεις το LNB για τον 13 που ετσι κι αλλιως ειναι πολυ δυνατος. Kαι με μικροτερη διαμετρο λογικα θα εισαι οκ, αλλα οσο μεγαλυτερος ο δισκος τοσο καλυτερα και το 1.20μ νομιζω πως ειναι το ιδανικο στην περιπτωση αυτη.

Οσο για το αλλο ερωτημα, η απαντηση ειναι ναι. 2 αποκωδικοποιητες και 3 τηλεχειριστιρια...

#36 Hamurabi

Hamurabi

    Senior Member

  • Members
  • 1899 μηνύματα

Δημοσίευση 19 March 2011 - 01:42 PM

ευχαριστω και παλι...
και συνεχιζω...
απτα HD FTA καναλια υπαρχεi κανενα που να αξιζει; ντοκυμαντερ,κυνηγι-ψαρεμα,μουσικο σε στυλ MΤV αυτες οι κατηγοριες μενδιαφερουν.

#37 neo24gr

neo24gr

    Junior Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 μηνύματα

Δημοσίευση 06 April 2011 - 07:59 PM

ρε παιδια τα φωτα σας!
ειχα εναν παλιο αναλογικο receiver και μου δοθηκε ενα skymaster dxs5 .
το συνδεσα ολα καλα,αλλα δεν μπορω να πιασω το DMAX το γερμανικο,κατι που το επιανε κανονικα το παλιο αναλογικο receiver που ειχα.
εφαγα ολη την μερα ψαχνοντας καναλια ,κουνωντας την κεραια,αλλα τιποτα!
τι πρεπει να κανω,γιατι δεν ξερω και τι αλλο να κανω.

#38 MiDi_MiLiZ

MiDi_MiLiZ

    Senior Member

  • Members
  • 4030 μηνύματα
  • LocationBanned

Δημοσίευση 06 April 2011 - 08:12 PM

ρε παιδια τα φωτα σας!
ειχα εναν παλιο αναλογικο receiver και μου δοθηκε ενα skymaster dxs5 .
το συνδεσα ολα καλα,αλλα δεν μπορω να πιασω το DMAX το γερμανικο,κατι που το ειπανε κανονικα το παλιο αναλογικο receiver που ειχα.
εφαγα ολη την μερα ψαχνοντας καναλια ,κουνωντας την κεραια,αλλα τιποτα!
τι πρεπει να κανω,γιατι δεν ξερω και τι αλλο να κανω.

To receiver σου ειναι ψηφιακο, αρα δεν αποκωδικοποιει αναλογικα καναλια.

#39 neo24gr

neo24gr

    Junior Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 μηνύματα

Δημοσίευση 06 April 2011 - 08:38 PM

μα εκπεμπει και ψηφιακα αποσο το εψαξα.
η κανω λαθος?
http://www.pirmasoft.../astra/dmax.htm

μονο που δεν ξερω πως να μεταφρασω της πληροφοριες αυτες της σελιδας!

#40 TheELF

TheELF

    Senior Member

  • Members
  • 16797 μηνύματα

Δημοσίευση 06 April 2011 - 08:55 PM

μα εκπεμπει και ψηφιακα αποσο το εψαξα.
η κανω λαθος?
http://www.pirmasoft.../astra/dmax.htm

μονο που δεν ξερω πως να μεταφρασω της πληροφοριες αυτες της σελιδας!

Μια χαρά εκπέμπει αλλά είναι αρκετά δύσκολη η λήψη του εδώ Θεσσαλονίκη π.χ. θέλει 1 μέτρο πιάτο και καλή ρύθμιση και όσο πας νότια τόσο μεγαλύτερο πιάτο χρειάζεσαι.

μονο που δεν ξερω πως να μεταφρασω της πληροφοριες αυτες της σελιδας!

Στο μενού του δέκτη σου στην επιλογή INSTALL κάπου θα έχει εντολή για να βάλεις/δεις τα TP(transponder) εκεί πρέπει αν δεν το έχει ήδη να βάλεις καινούργιο TP με
Frequency 12.24600 GHz
SR 27500
Polarization V

μόνο έτσι θα μπορέσει να βρει το κανάλι,αλλά μόνο αν έχεις αρκετά καλή λήψη.

#41 neo24gr

neo24gr

    Junior Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 μηνύματα

Δημοσίευση 06 April 2011 - 09:09 PM

Μια χαρά εκπέμπει αλλά είναι αρκετά δύσκολη η λήψη του εδώ Θεσσαλονίκη π.χ. θέλει 1 μέτρο πιάτο και καλή ρύθμιση και όσο πας νότια τόσο μεγαλύτερο πιάτο χρειάζεσαι.


Στο μενού του δέκτη σου στην επιλογή INSTALL κάπου θα έχει εντολή για να βάλεις/δεις τα TP(transponder) εκεί πρέπει αν δεν το έχει ήδη να βάλεις καινούργιο TP με
Frequency 12.24600 GHz
SR 27500
Polarization V

μόνο έτσι θα μπορέσει να βρει το κανάλι,αλλά μόνο αν έχεις αρκετά καλή λήψη.

περασα τις παραπανω ρυθμισεις και δεν μου βγαζεις καλο σημα,σχεδον μηδενικο βασικα,οποτε αυτο με την ημερα θα δοκιμασω να κουνησω την κεραια μπας και βελτιωθει το σημα,ειδαλως θα δοκιμασω το 2μετρο ταψι που εχω.
ευχαριστω πολυ!

#42 MiDi_MiLiZ

MiDi_MiLiZ

    Senior Member

  • Members
  • 4030 μηνύματα
  • LocationBanned

Δημοσίευση 07 April 2011 - 10:46 PM

περασα τις παραπανω ρυθμισεις και δεν μου βγαζεις καλο σημα,σχεδον μηδενικο βασικα,οποτε αυτο με την ημερα θα δοκιμασω να κουνησω την κεραια μπας και βελτιωθει το σημα,ειδαλως θα δοκιμασω το 2μετρο ταψι που εχω.
ευχαριστω πολυ!

Με ποιο τροπο ρυθμιζεις το πιατο σου?
Για συντονισμο σε καναλια που πιανουν οριακα απαιτειται ειδικος εξοπλισμος γιατι παιζουν ρολο και τα χιλιοστα. Παραλληλα πρεπει να πιανουν και τα χερια σου και να εχεις γνωσεις πανω στο θεμα. Προσεξε μην χασεις το δορυφορο τελειως.

YΓ. Εγκυκλοπαιδικο ενδιαφεροντος: Εισαι σιγουρος οτι το πιατο που εχεις ειναι 2 μετρων ή απλα ειναι γυρω στα 2 μετρα? Θαρρω πως δεν υπαρχουν 2μετρα πιατα, υπαρχουν 1.80 και μετα 2.30 αν δεν απατωμαι.

#43 japetus

japetus

    Senior Member

  • Members
  • 166 μηνύματα

Δημοσίευση 07 April 2011 - 10:54 PM

Το συγκεκριμένο το πιάνω απο βόρεια ελλάδα στα 89% σήμα με κάτοπτρο 1.40 κεντραρισμένο στον Αστρα

#44 neo24gr

neo24gr

    Junior Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 μηνύματα

Δημοσίευση 08 April 2011 - 12:03 AM

Με ποιο τροπο ρυθμιζεις το πιατο σου?
Για συντονισμο σε καναλια που πιανουν οριακα απαιτειται ειδικος εξοπλισμος γιατι παιζουν ρολο και τα χιλιοστα. Παραλληλα πρεπει να πιανουν και τα χερια σου και να εχεις γνωσεις πανω στο θεμα. Προσεξε μην χασεις το δορυφορο τελειως.

YΓ. Εγκυκλοπαιδικο ενδιαφεροντος: Εισαι σιγουρος οτι το πιατο που εχεις ειναι 2 μετρων ή απλα ειναι γυρω στα 2 μετρα? Θαρρω πως δεν υπαρχουν 2μετρα πιατα, υπαρχουν 1.80 και μετα 2.30 αν δεν απατωμαι.

το δορυφορικο πιατο το ρυθμιζω με τον κλασικο ελληνικο τροπο,ενας εξω γυρναει και ενα ςμεσα φωναζει:ωπααα,λιγο πισωωω!χωρις πλακα!
και κατι sat finder που εχω.
τον δορυφορο δεν τον εχασα αν και εκανα πολλες προσπαθειες σημερα!
βασικα βρηκα τον αναμεταδοτη 12246 V 27500 ,αλλα οταν το εβαλα να ψαξει δεν βρηκε το DMAX.
οποτε το ξαναγυρισα στον astra 2α,b,d.

ναι το πιατο μου ειναι 2 μετρων ακριβως,το ειχα αγορασει πριν πολλα χρονια απο ενα γερμανικο πολυκαταστημα (που τωρα εχει κλεισει).
γενικα πιανει κανεις dmax βορεια Ελλαδα?

#45 TheELF

TheELF

    Senior Member

  • Members
  • 16797 μηνύματα

Δημοσίευση 08 April 2011 - 09:26 AM

ΜΜΜ,τώρα που τα λέμε,ψηφιακό LNB έβαλες;;
Αν είσαι ακόμα με το αναλογικό δεν θα τα πιάσεις ποτέ.

Εγώ το πιάνω Θεσσαλονίκη,με σχεδόν 1M (90-95cm) και το πιάνω,βέβαια με συννεφιές,αεράκι και τέτοια χάνεται.