Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Θερμοπομπομποι ποσο ρευμα καιει


 • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
240 απαντήσεις σ'αυτό το θέμα

#1 gtr4460

gtr4460

  Senior Member

 • Members
 • 479 μηνύματα

Δημοσίευση 11 Οκτώβριος 2011 - 03:11 μμ

παιδια θελω να παρω εναν θερμοπομπο για το δοματιο μιας ποθ εχω αποριψι ολες της αλες λυσεις για διαφορους λογους.
Το θελω ποιο πολυ για το βραδυ για συμπληροματηκη θερμοτητα στον υπνο να μην καιω το καλοριφερ εχει κανεις να μου περιπου τη καταναλωση εχουν στο ρευμα.
Μηλαμε για δοματιο 20τετραγονικων,διαβασα καπου οτι η νορβηγηκη θερμοπομποι της ανταχ η καπως ετσι ειναι και οικονομικοι,αλα μαλων εκει μιλαμε για μαρκα και ωπου μαρκα και ακρηβη.
ακουω γνωμες

#2 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 11 Οκτώβριος 2011 - 04:58 μμ

Επειδή πολλοί ρωτάνε, θα βάλω κάτω λίγο τη λογική για να πλαισιώσουμε το θέμα.

Απόδοση όσον αφορά στη καταναλισκώμενη ενέργεια:
Αρχή: Όσο ρεύμα καις, ακριβώς τόση θερμική ενέργεια λαμβάνεις τελικά ανεξάρτητα της τεχνολογίας και της εμπορικής ονομασίας του θερμαντικού στοιχείου. Εξαιρουμένων των κλιματιστικών που μπορούν να λειτουργήσουν «αντλώντας» θερμότητα και είναι πιο σύνθετα.
Συμπέρασμα: δεν έχει νοήμα η σύγκριση της απόδοσης όσον αφορά στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά βαθμό Κελσίου που ανεβάζεις το θερμόμετρο. Οποιοδήποτε θερμαντικό στοιχείο οποιασδήποτε τεχνολογίας καταναλώνει πχ 1 kWh θα αποδίδει τελικά στο περιβάλλοντα χώρο ακριβώς την ίδια θερμική ενέργεια. Άρα επιλέγοντας αποκλειστικά με αυτό το κριτήριο απλά βρίσκεις τη συσκευή με το μικρότερο κόστος/Watt.


Απόδοση όσον αφορά την αίσθηση:
- Η θερμαινόμενη επιφάνεια του σώματος όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο γρηγορότερα αποδίδει τη παραγόμενη θερμότητα στο χώρο μέσω ακτινοβόλησης κι επαφής.
- Η θερμαινόμενη επιφάνεια μπορεί να έχει σχήμα που να βοηθάει στο να εστιάζει τη θερμική της ακτινοβολία προς συγκεκριμένο τομέα του χώρου. Στη περίπτωση αυτή αν κινείσαι κυρίως στο σημείο που εστιάζει το θερμαντικό σώμα ζεσταίνεσαι περισσότερο και σου δίνει την αίσθηση του αποδοτικού, ενώ αν κινείσαι πέρα δώθε και στα τυφλά σημεία θα θεωρήσεις το αντίθετο.
- Αν το σώμα λειτουργεί περισσότερο θερμαίνοντας τον αέρα που το περιβάλλει μέσω της επαφής, παρά εκπέμποντας τη θερμότητά του, τότε υπάρχει διαφορά στη ταχύτητα που ζεσταίνει το χώρο αν τα ρεύματα αέρα είναι παθητικά (πχ κοινό καλοριφέρ) ή ενεργητικά (πχ αερόθερμα).

Συμπέρασμα:
Όταν καταλήξεις στο πού και πώς θέλεις να τοποθετήσεις το θερμαντικό σώμα στο χώρο σου και με ποιό τρόπο θέλεις να σε ζεσταίνει (όλα όσα αναφέρω στα περί «αίσθησης», οπότε ανάλογα στο πού δίνεις το βάρος επιλέγεις τη σχετική τεχνολογία θερμαντικού σώματος), τότε απλά από τις διαθέσιμες μάρκες αγοράζεις τη συσκευή που κοστίζει λιγότερο ανά Watt.

ΠΡΟΣΟΧΗ: συγκρίνεις κόστος/Watt όταν πρόκειται για συσκευές που έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: μπορείς να συγκρίνεις άμεσα ένα αερόθερμο με ονομαστική κατανάλωση 300 Wh με ένα καλοριφέρ λαδιού κατανάλωσης 1500 Wh; ΌXI, διότι το αερόθερμο είναι σχεδόν συνεχώς αναμμένο ενώ το καλοριφέρ ναι μεν καταναλώνει παραπάνω ρεύμα αλλά μόλις ζεσταθεί κλείνει με θερμοστάτη μέχρι να αποδώσει τη θερμότητα στο χώρο. Δε ξέρεις δηλαδή πόσο θα καίει το καλοριφέρ ανά ώρα. Μόνο με πρακτική δοκιμή θα δεις τί συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζεις δηλαδή εκτός από τη μέγιστη ονομαστική κατανάλωση και το duty cycle σε λειτουργία σε συγκεκριμένο χώρο.
 • madsc τους αρέσει

#3 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 12 Οκτώβριος 2011 - 12:18 μμ

Όπου ακούτε «υπέρυθρη θέρμανση» μην ανησυχείτε. Η υπέρυθρη ακτινοβολία εκπέμπεται από ΟΛΑ τα σώματα στο σύμπαν που βρίσκονται πάνω από το απόλυτο μηδέν, δηλαδή πάνω από −273.15°C. Εκπέμπουμε εμείς οι ίδιοι, εκπέμπει το στυλό και το γραφείο που έχω μπροστά μου, εκπέμπουν τα πάντα. Σε όσο πιο μεγάλη θερμοκρασία βρίσκεται ένα υλικό σώμα, τόσο περισσότερη υπέρυθρη ακτινοβολία εκπέμπει. Όταν καθόμαστε πχ μπροστά από ένα τζάκι και ζεσταινόμαστε, η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι που το κάνει αυτό. Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι που μας ζεσταίνει από οποιοδήποτε θερμό σώμα, δεν είναι κάποια νέα ακτινοβολία. Δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολία (δεν είναι στη κλάση φαινομένων της UV ή της ραδιενεργής), δηλαδή είναι σχετικά με το ορατό φως μεγαλύτερου μήκους κύματος και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Εκείνο που εννοούν γράφοντας «σώματα υπέρυθρης θέρμανσης» κρίνοντας κι από την όψη τους, είναι πως λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους ζεσταίνουν εμάς και το χώρο περισσότερο μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας (όπως κάνει ένα τζάκι ή μια κουκουνάρα) αντί να ζεσταίνουν τον αέρα γύρω τους (με την επαφή) και να δημιουργούν θερμά ρεύματα αέρα μέχρι να ζεσταθεί ο χώρος (όπως κάνει ένα καλοριφέρ/αερόθερμο). Η διαφορά τους δηλαδή έχει να κάνει με την απόδοση που αφορά την αίσθηση που περιέγραψα παραπάνω, δηλαδή μας ζεσταίνουν πιο ΑΜΕΣΑ κι αν κρίνω από την όψη τους λειτουργούν κι εστιακά (δηλαδή όταν κάθεσαι μπροστά τους νιώθεις άμεσα ζέστη). Έτσι που τα βλέπω θα έλεγα πως εξομοιώνουν την ύπαρξη ενός τζακιού χωρίς τη φλόγα.

Απλά πράγματα όλα αυτά, απλά επειδή ο κόσμος ακούει περί ακτινοβολίας και ψαρώνει δημιουργείται μια σύγχυση. ^_^

#4 flik

flik

  Senior Member

 • Members
 • 3.622 μηνύματα

Δημοσίευση 12 Οκτώβριος 2011 - 12:50 μμ

... Έτσι που τα βλέπω θα έλεγα πως εξομοιώνουν την ύπαρξη ενός τζακιού χωρίς τη φλόγα.

Αυτό νομίζω και εγώ.
Κατα τα άλλα πολύ σωστή η ανάλυσή σου.

#5 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 12 Οκτώβριος 2011 - 01:03 μμ

Το αστείο είναι πως αυτοί που σκέφτηκαν τις εμπορικές ονομασίες «σώματα υπέρυθρης θέρμανσης» κ.τ.ό. από τη μία πετυχαίνουν να ψαρώσουν το κόσμο νομίζοντας πως θα αποδίδουν περισσότερη ενέργεια απ'όση καταναλώνουν (πράγμα αδύνατον), από την άλλη βλέπω παντού και ρωτάνε για την ασφάλεια, άρα τρομάζει κιόλας ο άλλος που το ακούει. Δηλαδή περίπτωση τίτλου που τραβάει και απωθεί ταυτόχρονα πελάτες!

#6 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 01:00 μμ

Τελικά τι να πάρω παιδιά για να ζεστάνω 20 τ.μ? Τι συμφέρει περισσότερο? Σκεφτόμαι για κάτι τέτοιο Link, αλλά κάνει δουλειά?

#7 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 01:17 μμ

Τελικά τι να πάρω παιδιά για να ζεστάνω 20 τ.μ? Τι συμφέρει περισσότερο? Σκεφτόμαι για κάτι τέτοιο Link, αλλά κάνει δουλειά?

Το τί σε συμφέρει εξαρτάται από τί αποτέλεσμα θέλεις να πετύχεις.

ΑΝ θα κάθεσαι κατά κανόνα ΜΠΡΟΣΤΑ από αυτή τη θερμαντική πλάκα, τότε θα σου είναι αρκετό και θα σου βγει ΠΡΑΚΤΙΚΑ πιο αποτελεσματικό/οικονομικό από κάτι που θα περίμενες να ζεστάνει όλο το χώρο. Μη περιμένεις όμως από αυτό το πράγμα να σου κάνει το δωμάτιο φούρνο, με 416 Watts που έχει είναι σα να έχεις σόμπα αλογόνου σε μικρή προς μεσαία σκάλα και είναι πολύ λίγα για 20 τ.μ.

ΑΝ τριγυρνάς μέσα στο χώρο και θες να ζεσταίνει όλος ο αέρας του δωματίου ή ο χώρος δεν είναι ενιαίος, τότε αυτό δε θα σου κάνει τίποτα κι είναι και πολύ ακριβό. Στη περίπτωση αυτή χρειάζεσαι καλύτερα ένα αερόθερμο που κοστίζει το 1/3 από αυτό και αποδίδει 2-4 φορές περισσότερη θερμότητα. Απλά πρόσεξε να έχει θερμοστάτη και μικρή σκάλα εως 1000 Watt για να μη καίει τα άντερά του αν το ανάβεις επί ώρες.

#8 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 03:17 μμ

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Ο χώρος είναι ενιαίος και το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω είναι να ζεστένεται όλο το δωμάτιο.
Γι αυτό σκέφτομαι αν είναι να πάρω 2 απο τα παραπάνω.
Δεν έχω βρεί κάποιο με περισσότερα Watt και θερμοστάτη. Έχεις κάποιο να μου προτείνεις?
Αυτά είναι ίδιου τύπου? 1 2

Για τα αεροθερμα απλά έχω διαβάσει ότι δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα..

Αυτά φαίνονται όμορφα, αλλά κάνουν δουλειά? 3

Σόρυ για τις πολλές ερωτήσεις, αλλα εχω μπερδευτεί..

#9 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 04:36 μμ

Έχω μια εμπειρία χρήσης αερόθερμου, επειδή ένας φίλος μου έμενε σε χώρο περίπου 20 τ.μ. και ως μόνο μέσο είχε ένα μικρό αερόθερμο (και περνούσα ώρες μαζί του). Αν το αφήσεις κάποια ώρα, όντως ζεσταίνει το δωμάτιο. Εμείς να φανταστείς επειδή έπρεπε να έχουμε ένα καλώδιο χοντρό κεραίας που να έρχεται από το μπαλκόνι, είχαμε κι ελάχιστα ανοιχτή μια πόρτα (απλή, ούτε καν διπλό τζάμι) και μέσα το δωμάτιο ζεσταινόταν μετά από κάποια ώρα λειτουργίας και τη παλεύαμε (ένα δωμάτιο ταράτσα ήταν, χάλια σκέψου).

Κοίτα σχετικά με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, δε νομίζω πως ισχύει. Απλά ξέρεις τί, αν πχ έρχεσαι από έξω που είναι κρύο και υγρασία και μπαίνεις σε δωμάτιο που έχει ζεσταθεί ο αέρας (αερόθερμο ή κλιματιστικό) δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, σου φαίνεται στιγμιαία πως είναι κάπως ξερή η ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι τίποτα ενοχλητικό όμως όταν είσαι μέσα. Εννοείται δε το βάζεις να φυσάει μόνιμα στα μούτρα σου γιατί είναι λογικό να νιώσεις μια δυσφορία μετά από λίγη ώρα. Ειτε αερόθερμο, είτε κλιματιστικό, είτε ανεμιστήρας το καλοκαίρι, αν φυσήξουν στα μούτρα σου σου ξεραίνουν την αναπνοή και κινδυνεύεις να αρρωστήσεις, είναι γενικώς κανόνας να μη το κάνεις αυτό. Από την άλλη αν βγαίνεις πχ από το μπάνιο κι έχεις πλυθεί είναι πολύ γαμάτο να σε στεγνώνει.

Θερμοστάτη πάνω κάτω όλα πρέπει να έχουν και για λόγους ασφαλείας (αν δεν έχει δεν το παίρνεις). Αυτό που δείχνεις ωραίο είναι (λέει πως είναι κι αθόρυβο, δεν είναι κακό αυτό) αλλά δε θα ήταν κακό να έχει και παραπάνω ισχύ. Θα προτιμούσα ένα με δύο σκάλες λειτουργίας, μία στα 1000W και μία στα 2000W περίπου, ώστε όταν ξεκινάς να βάζεις τη μεγάλη σκάλα για να ζεστάνει γρήγορα και μετά από λίγο βάζεις τη μικρή για να κάνει συντήρηση και να καίει και λιγότερο ρεύμα. Οπότε αν είναι πάρε αυτό που γράφει 1000/2000W. Ακόμα κι αυτό θα κάνει μια χαρά τη δουλειά και βλέπεις πόσο φτηνό είναι. Πάντως αν αυτό που δείχνεις εκεί είναι αθόρυβο, είναι καλύτερη επιλογή.

Αυτό με τις πλάκες που προτείνεις να πάρεις δύο, ΟΚ, δύο μαζί θα κάνουν δουλειά σίγουρα. Αν θέλεις κάτι πιο elite για το χώρο και να το ανάβεις όλη μέρα, επένδυσε σε δύο τέτοια, ναι. Απλά κατά τη γνώμη μου είναι πολύ τσιμπημένα γι αυτό που κάνουν. Με τόσα χρήματα δηλαδή που είναι η διαφορά από το αερόθερμο βγάζεις και τα λεφτά του ρεύματος για το χειμώνα. Εγώ για τόσο μικρό χώρο και για τη πάρτη μου, θα προτιμούσα ένα απλό αερόθερμο ~30€ να το βάζω να δουλεύει στα 1000W περίπου.

Όπως γουστάρεις εσύ, είναι μια επιλογή. Υπολόγισε πως το ρεύμα κοστίζει ανά κιλοβατώρα περίπου 0,071€ (συνήθως είναι κλιμακωτή χρέωση δες εδω), δηλαδή 1000W συνεχής κατανάλωσης σημαίνει +1€ κάθε 14 ώρες συνεχούς λειτουργίας περίπου.


Υ.Γ. Τώρα που το θυμήθηκα, σχετικά με την αίσθηση ξερής ατμόσφαιρας κι αν υπάρχει θέμα υγείας, να ξέρεις πως υπάρχουν και μικροί υγραντές (από Κίνα μεριά, τους βρίσκεις φτηνά κι εύκολα) που δουλεύουν χωρίς να θερμαίνονται, με ελάχιστη κατανάλωση (ακόμα και σε usb υπολογιστή μπαίνουν μερικοί) και θα το διορθώσουν αυτό.

#10 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 05:16 μμ

Ευχαριστώ και πάλι φίλε μου για τις απαντήσεις σου. Κατάλαβα ότι εμπιστεύεσαι τα αεροθερμα περισσότερο και ειδικά σαν value for money..

Απλα αν μπορείς διαφώτισε με για το αν και τα αερόθερμα αλλά και οι πλάκες που σου εδειξα, σταματάν να δουλεύουν όταν πιάσουν κάποια θερμοκρασία ή λειτουργούν συνεχώς σε πλήρη ισχύ?

Το ηλεκτρικό τζάκι μ άρεσε για το κλίμα που δημιουργεί σε μια σοφίτα :devil: το βλέπω σαν καλή γκομενοπαγίδα.. αλλά κάνει κάτι παραπάνω απο ένα απλό αερόθερμο?

#11 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 05:37 μμ

Για το αν θα δουλέυουν συνέχεια (το duty cycle) εξαρτάται από τη περίπτωση. Συγκεκριμένα για τους θερμοπομπούς δε γνωρίζω, αλλά υποθέτω ναι. Το αερόθερμο θα δουλεύει σχεδόν συνέχεια γιατί η αντίσταση ψύχεται από τον ανεμιστήρα, ειδικά στη μικρή σκάλα.

Για ηλεκτρικό τζάκι δε ξέρω. Λογικά κάτι παρόμοιο με τους θερμοπομπούς, χωρίς τη φινέτσα να υποθέσω.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, όσο ρεύμα ξοδεύεις > ακριβώς τόση θερμότητα κερδίζεις, είναι απολύτως αναλογικά ποσά! Οπότε αν ξέρεις πως δύο διαφορετικά σώματα δουλέυουν συνέχεια, για το ερώτημα «ποιό κάνει περισότερα» πολύ απλά κοιτάς τη κατανάλωση (Watts) και απαντάς από μόνος σου χωρίς δεύτερες γνώμες. Η διαφορά όλων αυτών είναι κυρίως στο τρόπο που σε ζεσταίνουν.
Το μπέρδεμα γίνεται όταν προσπαθείς να συγκρίνεις δύο διαφορετικά που όμως δε θα δουλέυουν συνέχεια, δηλαδή το duty cycle δεν θα είναι 100%. Εκεί η απόλυτη απάντηση είναι λίγο δύσκολη, μόνο με δοκιμή θα καταλάβεις ποιό καίει (κι άρα ποιό ζεσταίνει) περισσότερο.

Για το χώρο που θέλεις, αν δε μπάζει σοβαρά από κάπου, συνεχόμενα 1000W είναι υπεραρκετά να ξέρεις, ό,τι κι αν επιλέξεις. Από εκεί και πέρα όσο σηκώνει η τσέπη σου, πάρε όποιο σου κάνει κέφι.

#12 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 15 Οκτώβριος 2011 - 05:45 μμ

Απολύτως κατανοητά όλα. Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου. Θα τις λάβω σοβαρά υπόψη και θα αποφασίσω..

#13 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 16 Οκτώβριος 2011 - 10:50 μμ

Φίλε μου επειδή εμπιστεύομαι τη γνώμη σου, μπορείς να μου πεις την άποψη σου γιατί λέω μάλλον να πάρω κάποιο απο αυτά τα 2..
1 2

#14 PCharon

PCharon

  Senior Member

 • Members
 • 3.410 μηνύματα

Δημοσίευση 16 Οκτώβριος 2011 - 11:21 μμ

Έχουν την ίδια απόδοση, είναι σχεδόν ολόιδιες συσκευές, ακόμα και οι διαστάσεις τους είναι ίδιες (ο AEG είναι περίπου 2 εκατοστά πιο χοντρός και μισό κιλό πιο ελαφρύς). Το ίδιο και το αυτό είναι και οι δύο σα συσκευές.

Η ουσιαστική διαφορά είναι πως ο AEG είναι γερμανικός και ο ATLANTIC είναι γαλλικός.

Να προτείνω το γαλλικό ATLANTIC γι άσχετους λόγους; :mrgreen:

#15 jordan4

jordan4

  Senior Member

 • Members
 • 148 μηνύματα

Δημοσίευση 17 Οκτώβριος 2011 - 12:08 πμ

Έχουν την ίδια απόδοση, είναι σχεδόν ολόιδιες συσκευές, ακόμα και οι διαστάσεις τους είναι ίδιες (ο AEG είναι περίπου 2 εκατοστά πιο χοντρός και μισό κιλό πιο ελαφρύς). Το ίδιο και το αυτό είναι και οι δύο σα συσκευές.

Η ουσιαστική διαφορά είναι πως ο AEG είναι γερμανικός και ο ATLANTIC είναι γαλλικός.

Να προτείνω το γαλλικό ATLANTIC γι άσχετους λόγους; :mrgreen:


:mrgreen: Όχι και ότι οι Γάλλοι είναι καλύτεροι πάντως.. Αφού δεν έχουμε ελληνικά προιόντα να προτιμήσουμε..

Σαν συσκευές πάντως νομίζεις ότι αξίζουν τα λεφτά τους? Νομίζω ότι είναι καλύτερη λύση απο τις δυο πλάκες που σκεφτόμουν, αλλά γενικά είναι value for money?
Εσυ μου πρότεινες ένα απλο αερόθερμο και γι αυτό σκέφτομαι θα κάνω ποτέ απόσβεση? Θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα και αίσθηση?