Προς το περιεχόμενο

Κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικίας (140Euro +)


panos-insomniac

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βασικά έχω το εξής θέμα με τα κοινόχρηστα που λαμβάνω. Έχω την εντύπωση ότι είναι πολλά, ειδικά το κοινόχρηστο ρεύμα. Ρώτησα φίλους και γνωστούς και συμφώνησαν μαζί μου αλλά είπα να απευθυνθώ και σε μια μεγαλύτερη κοινότητα για μία πιο σφαιρική άποψη.

 

Η ιστορία έχει ως εξής. Κάθε δίμηνο η ΔΕΗ έρχεται με ένα ποσό 140+ ευρώ για όλους τους ενοίκους. Το οίκημα είναι μια τυπική πολυκατοικία στο Περιστέρι (Αττικής), τετραώροφη με 5 διαμερίσματα. Η κατανάλωση (απ' όσο ξέρω) είναι από τα φώτα της σκάλας (με χρονοδιακόπτη), ο ανελκυστήρας και 6 φώτα (υποτίθεται χαμηλής κατανάλωσης, δεν θυμάμαι ισχύ) που μένουν το βράδυ ανοιχτά για το parking (τρομάρα μας).

 

Πώς σας φαίνεται το ποσό; Μήπως είναι τα 6 φώτα; Αν ναι, θα ήταν πιο οικονομικό ένα φωτοκύτταρο;

 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχει φροντίσει ο διαχειριστής να συνεννοηθεί με τη δεη ότι είναι ρεύμα κλιμακοστασίου-κοινόχρηστο και να μην πληρώνετε γι αυτό τσάμπα φόρους και ερτ η τα πληρώνετε;

 

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ φτηνά είναι !!!!

 

Μην ξεχνάς ότι στον κοινόχρηστο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνονται τα δημοτικά τέλη για όλες τις κοινόχρηστες επιφάνειες της πολυκατοικίας τα οποία είναι αρκετά υψηλά, (πολλά τετραγωνικά και με υψηλότερη επιβάρυνση ανά m2 από τα διαμερίσματα). Ζήτα ένα λογαριασμό για να τα δεις και θα σου πέσει το σαγώνι..

Αυτά δεν θα μειωθούν ότι και να κάνετε και είναι ο μισός λογαριασμός και βάλε.

 

Επίσης το ασανσέρ καίει πάρα πολύ ρεύμα (380 volt παροχή).

Τέλος, ρεύμα καίει και ο καυστήρας του καλοριφέρ..

 

Τα παραπάνω είναι το συντριπτικό ποσό στο λογαριασμό.. Τα φώτα στις σκάλες και στους εξωτερικούς χώρους θα αυξήσουν σημαντικά το λογαριασμό μόνο αν τα έχετε ανοιχτά μέρα νύχτα, με κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως.

 

Αφού έχετε οικονομικές λάμπες δε θα γλυτώσετε τίποτα ιδιαίτερο με ανιχνευτή κίνησης. Ίσα ίσα που οι λάμπες στα προβολάκια καίγονται πιο εύκολα..

Επίσης, οι λάμπες στους εξωτερικούς χώρους δουλεύουν κυρίως τη νύχτα, οπότε η κατανάλωση είναι μειωμένη (νυχτερινό τιμολόγιο).

 

Στις λάμπες του κλιμακοστασίου , το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι να είναι σωστά ρυθμισμένος ο timer (στα 2 λεπτά περίπου) και όχι στα 10 για να μην καίνε.

 

Δοκιμάσαμε να αντικαταστήσουμε τις λάμπες πυράκτωσης στις σκάλες με οικονομικές, αλλά καίγονταν με τρομερό ρυθμό (άναψε σβήσε συνέχεια) και βγαίνουν πολύ πιο ακριβές τελικά από τις παλιές.

Όσες καίγονται πλέον τις αλλάζουμε με παλαιού τύπου και λιγότερα watts, γιατί τελικά το κόστος έβγαινε αρκετά μεγαλύτερο με το ρυθμό που καίγονταν (από οικονομικές καρφούρ, μέχρι philips)..

 

Α, συνήθως και οι αποθήκες στο υπόγειο τροφοδοτούνται με κοινόχρηστο ρεύμα (ένα φως σε κάθε αποθήκη), και όχι από το ρολόι του καθενός.

 

Αν κανένας έχει κάνει καμιά πατέντα και έχει βάλει κανένα ψυγείο στην αποθήκη, του πληρώνετε το ρεύμα !!! (αν και δε νομίζω ότι το σηκώνει η γραμμή, αλλά ξέρω εγώ ; )

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειναι τεραστιο το ποσο νομιζω.Αν βαλετε σε ολους τους κοινοχρηστους χωρους λαμπες οικονομιας θα μειωθει αρκετα πιστευω.

 

Αυτό δε παίζει για τους λόγους που πολύ σωστά ανέφερε ο kfyros.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κανονικά θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό ασανσέρ όσοι μένουν σε ψηλότερους ορόφους.

 

 

Πληρώνουν όταν η διαχείρηση γίνεται σωστά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε προφανώς. Αλλιώς βγαίνει ένας random λογαριασμός. Αλλά το θέμα εδώ είναι το σύνολο του λογαριασμού της ΔΕΗ κι όχι τι αντιστοιχεί στον κάθε ένοικο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να σου πω ότι εγώ που μένω σε 7όροφη πολυκατοικία των 8 διαμερισμάτων, η δεη έρχεται γύρω στα 250 το δίμηνο. και με φώτα οικονομίας σε πυλωτή και είσοδο.

για το θέμα του καταμερισμού των κοινοχρήστων γενικά, πάντα (πρέπει) να λαμβάνεται υπ' όψιν ο όροφος του διαμερίσματος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως λίγο σας έρχεται...μια χαρά είσαι και ναι αν μένει ψηλότερα ο άλλος πληρώνει περισσότερο ασανσέρ...αλλά όχι και τίποτα τραγικό. Βέβαια είναι κατανοητό ότι ένα 3αρι στον 1ο θα πληρώνει έτσι και αλλιώς αρκετά περισσότερα για ασανσέρ απο μια γκαρσονιέρα στον 7ο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 χρόνια αργότερα...

Το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ.

 

Το ρευμα καταλογίζεται προφανώς ανάλογα με τον όροφο στα κοινόχρηστα.

 

Η μέγιστη κατανάλωση ρευματος είναι λόγω του ανσανσερ που είχα υπολογίσει πως κάθε πλήρης άνοδος κοστίζει 0,1 ευρώ. Η κάθοδος δεν γράφει ρευμα. Προφανώς αυτά παίζουν ανάλογα με πολλές παραμέτρους. τα συγκεκριμένα είναι με μέτρηση σε 6 ορόφους και ασανσερ 2007 υδραυλικου τύπου

 

Για να μην υπάρχει πρόσθετη φορολογία στο ρευμα πρέπει να εκδίδεται με συγκεκριμένο όνομα. Υπάρχει σχετική οδηγία απο τη ΔΕΗ

 

https://www.dei.gr/el/eksupiretisi-pelatwn/themata-pelatwn/koinoxristoi-xwroi

 

Οι λάμπες προφανώς δεν καίνε κάτι. Πάντα υπάρχει βέβαια η πιθανότητα κάποιος να κλέβει.

 

Σε μένα σε 6 ορόφους - 10 Διαμερίσματα το ρευμα έρχεται 180€ / 2 μηνο. ¨οσο και να το έχω ψάξει θεωρώ είναι η κατανάλωση του ανελκυστήρα. Το περίεργο είναι πως δεν έχει μεγάλη κίνηση η πολυκατοικία. Σχεδόν μηδενική.

 

Επίσης επειδή βλέπω τα κοινόχρηστα κάθε πολυκατοικίας, συνήθως παίζουν στα 150€ ακόμα και για 30 Διαμερίσματα.

 

Και φυσικά βάσει νομοθεσίας 2/2013 πρέπει οι διαχειριστές να αναρτούν φωτοτυπίες των αποδείξεων στην είσοδο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσο περισσότεροι οι όροφοι της πολυκατοικίας και τα διαμερίσματα, τόσο υψηλότερη ισχύ πρέπει να έχει ο ανελκυστήρας και άρα όλο και περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση του κοινόχρηστου ρεύματος. Ο τελευταίος όροφος της πολυκατοικίας πληρώνει περισσότερο ασανσέρ και δεν σχετίζεται αυτό μόνο το ρεύμα αλλά οτι επειδή λειτουργεί περισσότερο το ασανσέρ για να σε μεταφέρει από τον τελευταίο όροφο στο ισόγειο και αντίστροφα υπάρχει μεγαλύτερη φθορά από οτι για κάποιον που είναι στον 1ο όροφο, έτσι το κόστος συντήρησης του ασανσέρ επιμερίζεται ώστε οι ιδιοκτήτες στους τελευταίους ορόφους να πληρώνουν περισσότερο το κόστος συντήρησης.

 

Υπολογιστικό παράδειγμα στο περίπου για το σπίτι που αναφέρεις

 

Για τα 6 φώτα, αν δεν είναι οικονομίας αλλά οι παλαιοί λαμπτήρες, και πες οτι είναι ανοιχτά 12 ώρες όσο και ο δικός μας χρονοδιακόπτης με 30W ο καθένας, θα έχουν κατανάλωση 6 x 0.03W x 12h/ημ x 60ημ =  130 kWh/δίμηνο

 

Λογικά από το ασανσέρ θα σας έρχεται τόσο το ρεύμα. Μπορώ να κάνω και ένα παράδειγμα στο περίπου για την κατανάλωση του ασανσέρ αλλά επειδή είναι περίπλοκο το αφήνω. Το ασανσέρ αν είναι ηλεκτροκίνητο για 3-4 άτομα ο κινητήρας έχει ισχύ 2.5-3 kW.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...