Προς το περιεχόμενο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο


hyrytama

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ολο θεμα ειναι κατι παραπανω απο αστειο. Αλλα το προβλημα που βγαινει απο αυτο ειναι με τη χρηση του σε δημοσιους χωρους. Ειχες που ειχες τον καθε ασχετο βλαχο που σε κοιταγε με μισο ματι, τωρα θα σε βγαζει κι εξω απ' το μαγαζι αν εχεις η.τ. ενω αν εχεις κανονικο ως συνηθως ο νομος δε θα τηρειται...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 11,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Εκτός κι αν δεν κατάλαβα καλά, θα απαγορευτεί η πώληση. Αν δε μπορείς ν αγοράσεις, πώς θα καπνίσεις;

 

 

 

ειχα και εγω το ιδιο ερωτημα για την τσεχια που πουλανε σοκολατες με καναβη ενω κανονικα απαγορευεται η πωληση προιοντων καναβης ενω επιτρεπεται να εχεις δεντρακια σπιτι σου. οπως επισης απαγορευεται και η εισαγωγη καναβης. αλλα τα καταστηματα που πουλανε τις σοκολατες ειναι νομιμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΧΑχαχαχαχα,τοσο πολυ επεσε η πωληση του κανονικου τσιγαρου και θελουν να κοψουν το ηλεκτρονικο?Ετσι ειναι,δεν βγαζουν λεφτα απο τα ηλεκτρονικα το κρατος ,ακι σου λεει παμε να το κοψουμε γιατι κανει κακο στην υγεια[ενω το τσιγαρο που τοσα χρονια εχει θερισει κοσμακι και κοσμακι,ειναι καλο,ο λογος ειναι απλος,ΧΡΗΜΑΑΑ]

Με λιγα λογια το κρατος σου λεει

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ,ΜΟΝΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ,ΨΩΦΗΣΤΕ.

Το θεωρω ανεκδοτο να απαγορευσουν το ηλεκτρονικο,δεν το πιστευω.Για ποιον λογο?Οτι εχει βλαβερες ουσιες[περιπου 20 ενω το τσιγαρο 4000]?Το τσιγαρο τι εχει?Καλες ουσιες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά, δεν την έχω ακολουθήσει με προσοχή την συζήτηση, αλλά θα ήθελα να πω τα εξής, για τα οποία μπορώ να δώσω και επιστημονικά δεδομένα, αν χρειαστεί:

 

- Το κράτος δεν το συμφέρει πλέον να καπνίζει πολύς κόσμος. Τα λεφτά που παίρνει από τους φόρους των τσιγάρων τα δίνει διπλα και τριπλά για τα προβλήματα υγείας που αυτό προκαλεί. Γι' αυτό και οι προσπάθειες περιορισμού του καπνίσματος.

- Οι διάφορες ανακολουθίες ή ανόητες αποφάσεις στο θέμα του καπνίσματος δεν προέρχονται από την επιθυμία της πολιτείας να βγάλει λεφτά. Πολύ απλά, η καπνοβιομηχανία έχει τεράστια δύναμη και λαδώνει αβέρτα όποιον μπορεί για να μην προχωρήσει η αντικαπνιστική δράση της πολιτείας. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά έχει αποδειχθεί πολλάκις σε άλλες χώρες, οπότε κάνουμε κάποιες βάσιμες υποθέσεις.

- Το ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό τσιγάρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λογικό να πάρει άδεια. Το κανονικό τσιγάρο κυκλοφορεί εδώ και πολλές δεκαετίες και για χιλιάδες λόγους δεν είναι πρακτικά δυνατό να απαγορευθεί έτσι ξαφνικά. Τώρα υποτίθεται ότι έχουμε δομές που δεν θα επιτρέπουν πλέον να κυκλοφορούν νόμιμα καινούργια επιβλαβή προϊόντα, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Το ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί α βοηθήσει στη διακοπή είναι μια υπόθεση. Ποιος μας λέει όμως ότι δε θα γίνει μια νέα μάστιγα, με χιλιάδες νέους να το αρχίζουν, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι αβλαβές; Δεν είναι τόσο απλές αυτές οι αποφάσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

[...]

- Το κράτος δεν το συμφέρει πλέον να καπνίζει πολύς κόσμος. Τα λεφτά που παίρνει από τους φόρους των τσιγάρων τα δίνει διπλα και τριπλά για τα προβλήματα υγείας που αυτό προκαλεί. Γι' αυτό και οι προσπάθειες περιορισμού του καπνίσματος.

[...]

Συμφωνώ σ όσα λες αλλά για το συγκεκριμένο δε νομίζω να το βλέπει το κράτος το θέμα σε τόσο βάθος χρόνου. Θέλει λεφτά εδώ και τώρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα υποτίθεται ότι έχουμε δομές που δεν θα επιτρέπουν πλέον να κυκλοφορούν νόμιμα καινούργια επιβλαβή προϊόντα, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Το ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί α βοηθήσει στη διακοπή είναι μια υπόθεση.

 

Φίλιππε, είμαι από τους πρώτους που το είχαν δει σαν γκατζετάκι και χλεύαζα την πιθανότητα να βοηθά στην διακοπή, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχω δεί με τα ίδια μου τα μάτια τι μπορεί να κάνει. Όταν είδα πως άτομα που πάλευαν δέκα χρόνια να το κόψουν (με τσιρότα, τσίχλες, βελονισμούς, υπνωτισμούς και λοιπές μαλακίες) να είναι smoke-free στο τρίμηνο, και μάλιστα χωρίς καν φιλτράκια νικοτίνης, ε αυτό κάτι σημαίνει.

 

Σίγουρα δεν δουλεύει έτσι για όλους, σίγουρα δεν θα το κόψουν οι εννιά στους δέκα. Το θέμα είναι πως αποτελεί έναν "ανεπίσημο" σύστημα διακοπής του καπνίσματος το οποίο, σε σχέση τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα συμβατικές μεθόδους, δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Κυρίως γιατί imho ταυτόχρονα καταπολεμά την κίνηση χέρι/στόμα.

 

Ναι, γενικώς δεν είναι ακίνδυνο. Συγκριτικά με το κάπνισμα όμως δεν θα το έλεγα καν "λιγότερο επικίνδυνο", θα το έλεγα ακίνδυνο. Και αυτό όχι σύμφωνα με ΕΟΦ ή FDA, αλλά με τόσες ανεξάρτητες πηγές (ανάμεσά τους και ο δημόκριτος) και βέβαια σύμφωνα με την κοινή λογική, δεν υπάρχει καύση, δεν υπάρχει καπνός. Μείον κάτι χιλιάδες ουσίες.

 

Αν έχουν παραπάνω στοιχεία για την επικινδυνότητά του ας τα παρουσιάσουν. Τεκμηριωμένα, όχι παπαρολογώντας, "βρέθηκαν κάποιες ουσίες" και τα ρέστα. Αυτές είναι τακτικές FDA, που (μόνο αυτός, περιέργως) βρήκε λίγο DEG σε ενα εκ των είκοσι δειγμάτων και τα έβγαλε όλα επικίνδυνα, την ίδια ώρα που το DEG το κάπνιζαν οι αμερικάνοι στα μάλμπορο σαν φουγάρα και το πασπάλιζαν οι κυράτσες στην μούρη τους για δεκαετίες.

 

Το να το απαγορεύουν λόγω "επικίνδυνων ουσιών" την ίδια ώρα που επιτρέπουν το συμβατικό τσιγάρο, είναι απλά ηλίθιο. Είναι σαν να μου λενε πως απαγορεύουν ξέρωγω στους πολίτες να αγοράζουν αεροβόλα για λόγους ασφαλείας, την ίδια στιγμή που τους επιτρέπουν (και φορολογούν αδρά) να έχουν assault rifle. :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

by varzaf:

 

Υπουργός στον Υφυπουργό

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Πως πήγανε οι φοροι απο τα καύσημα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ : Χάλια κύριε υπουργέ ο κόσμος πάει με τα πόδια

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Τότε να κάνουμε μια καμπάνια υπέρ της χρήσης του αυτοκινήτου για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και όποιος συλλαμβάνεται να περπατά θα έχει πρόστιμο από 100-100,000 ευρώ.

Και απο τα τσιγάρα δεν πιστεύω να μην τα πήγαμε καλά;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δυστυχώς και εκεί ο κόσμος άρχισε να το κόβει

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Τότε να αυξήσουμε την τιμή του

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε ο κόσμος έκοψε τα τσιγάρα και κάνει στριφτό γιατί έτσι είδε ότι καπνίζει λιγότερο και κάνει καλό στην υγεία του και στην τσέπη του αφήστε που τελευταία κάποιοι κάνουν Ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν θέλουν να ξανακαπνίσουν κανονικό τσιγάρο και πολύ φοβάμαι ότι τους χάνουμε μόνιμα από πελάτες και το χειρότερο δεχόμαστε πιέσεις και από τις καπνοβιομηχανίες ότι δεν τις προστατεύουμε καθόλου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το διάολό μου. Μην αυξάνεις την τιμή στα τσιγάρα αφού μας κάνουνε καλό και βάλε αύξηση στα καπνά για τα στριφτά για να τους δείξω εγώ ποιος κάνει κουμάντο αλλά να πεις ότι το ζητάει το ΔΝΤ γιατί εμείς είπαμε άλλους φόρους δεν βάζουμε.

Όσο για αυτό το Ηλεκτρονικό τσιγάρο νομίζω ότι το 2008 ο FDA είχε βρει μια καρκινογόνο ουσία σε κάποιο από αυτά ψάξτε λίγο και να τα απαγορεύσουμε να τελειώνουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι κύριε υπουργέ ξέρετε από τότε παρά τις προσπάθειες από τις καπνοβιομηχανίες να βρουν κάτι επίσημο εναντίον του Ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βρέθηκε τίποτε εις βάρος του αντιθέτως σε διάφορες έρευνες αποδείχθηκε ευεργετικό για την υγεία του κόσμου.

Όσο γιαυτό με τις καρκινογόνες ουσίες ο FDA μετά από πιέσεις των γιατρών αναγκάστηκε να πει ότι ανιχνεύτηκαν σε κάποιο φίλτρο από τα πολλά που εξέτασαν 8 νανογραμμάρια νιτροζαμίνες/γρ που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις αλλά επειδή αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρή μπροστά στις 11190 νανογραμμάρια νιτροζαμίνες/γρ που έχουν τα κανονικά τσιγάρα και τις 400 τοξικές ουσίες δεν δόθηκε συνέχεια και στα περισσότερα κράτη πωλούνται ελεύθερα μάλιστα πολλές εταιρείες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές βγάζουν υγρά για Η/Τ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Δεν με ενδιαφέρει τί κάνουν τα άλλα κράτη βρες ένα τρόπο να απαγορευτούν πχ. EOΦ τον Μπεχράκη ,τους δημοσιογράφους τα κανάλια Εδώ είμαστε Ελλάδα και το μεσοπρόθεσμο λέει ξεκάθαρα πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας και αυτοί κόβουν το κάπνισμα αν είναι δυνατόν πρέπει να κάνουμε κάτι να ξανακαπνίσουν ΟΛΟΙ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα κυρ. Υπουργέ.

Ά και κάτι άλλο επειδή ο Έλληνας μάλλον δεν θα έχει λεφτά για να ξανακαπνίσει και πολύ φοβάμαι μην δοκιμάσουν άλλα μέσα πχ. κομπολοϊ τι θα κάνουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Οτι και άν κάνουν για να αποφύγουν το κάπνισμα θα φορολογείται γιατί δεν το έχω τίποτα να υποχρεώσω σ'όλους να μαζεύουν αποδείξεις από αγορές τσιγάρων .

 

:-D

 

Εγώ ακόμα περιμένω κάποιος να μας πεί ΠΟΙΕΣ είναι οι επικίνδυνες γαμωουσίες που ανιχνεύτηκαν... να μην ελπίζω, ε;

 

edit: ανακοίνωση της nobacco:

 

Θεωρούμε ότι είναι προφανές από τη μέχρι τώρα παρουσία και πορεία της NOBACCO στο δύσκολο και πολυποίκιλο χώρο του Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ότι έχουμε εξ’ αρχής αποφασίσει να αντιμετωπίζουμε τις όποιες αναδυόμενες καταστάσεις με ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και επαγγελματισμό, με μοναδικό σκοπό την εδραίωση και διαρκή ενίσχυση της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας και του αγοραστικού κοινού.

 

Ο χώρος του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου είναι εκ φύσεως δαιδαλώδης και η σχετική πληροφορία που ρέει μέσω του διαδικτύου είναι ακόμη πιο συγκεχυμένη. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε και ενημερωνόμαστε τάχιστα και επακριβώς σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο. Αλλά δεν σταματάμε μόνο εκεί. Μέσω της συμμετοχής της NOBACCO σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα που αφορά στην ασφάλεια της χρήσης του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, όχι απλά συνεχίζουμε να πληροφορούμαστε αλλά προβαίνουμε άμεσα σε στοχευμένες και συστηματικές επιστημονικές μελέτες έτσι ώστε, να επιβεβαιώσουμε σε επιστημονική βάση αυτό που ήδη γνωρίζουμε: ότι η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου της NOBACCO σε σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό είναι απείρως λιγότερο βλαπτική σε σχέση με αυτή του Κανονικού Τσιγάρου.

 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε εντελώς ανούσιο να σερνόμαστε σε κάθε μορφής παραφιλολογία με αφορμή κάθε λογής εξαγγελία, ειδικότερα όταν αυτή δεν βασίζεται σε συστηματικά επιστημονικά αποτελέσματα ή διαστρεβλώνει, παρερμηνεύει και γενικεύει αποτελέσματα απομονωμένων πειραμάτων.

 

Θα θέλαμε λοιπόν να σας διαβεβαιώσουμε ότι αμέσως μόλις υπάρξουν επιστημονικώς τεκμηριωμένα αποτελέσματα και πειραματικά ευρήματα και επ’ ουδενί νωρίτερα, θα ενημερωθείτε άμεσα. Επιπροσθέτως, θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν βρεθεί για τα υγρά της NOBACCO.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θες να μεγαλώσεις να σοβαρέψεις ρε παιδί μου... να κόψεις τις παρανομίες...

και εκεί που στρώνεις βγάζουν καινούργιες :P

στη ζούλα το ηλεκτρονικό πλέον :P καλά που έχω κάνει παραγγελία ένα λίτρο υγρό τουλάχιστον :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως, όπως ακριβώς είχα προγραμματίσει με το νέο χρόνο να περάσω στο η.τ., έτσι θα συνεχίσω.

 

(απλά θα χρειαστεί να βιαστώ να προμηθευτώ συμπράγκαλα :P)

 

Εκτός αν μέχρι τότε καταφέρει ο ΕΟΦ να μας αποκαλύψει πως και γιατί το η.τ. είναι (πιο) επιβλαβές (από το συμβατικό).

 

Μέχρι τότε, συγγνώμη, αλλά ας με κλείσουν μέσα..

 

Ρητορικά:

 

Τα αρωματάκια που βάζουμε για να ξεβρωμίσει η τουαλέτα μας, τα αρωματικά κεράκια και τα προϊόντα αρωματοθεραπείας είναι επίσης εισπνεόμενα. Έχουν την έγκριση του ΕΟΦ;

 

Όχι.

 

Και δεν την χρειάζονται.

 

Γιατί; Γιατι τα παραπάνω δεν θεωρούνται φαρμακευτικά σκευάσματα. Για τον ίδιο λόγο, όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν συσκευή ατμίσματος, ο ΕΟΦ είναι αναρμόδιος.

 

Μόνο σε περίπτωση υγρών νικοτίνης υπάρχει "πρόβλημα". Το οποίο δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καν, αφού κάλλιστα θα μπορούσαν να τα ελέγξουν με διάθεσή τους π.χ. από τα φαρμακεία. Όπως συμβαίνει με τσίχλες και τσιρότα νικοτίνης.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Στο επόμενο επεισόδιο του Υπουργείου Υγείας: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κου Μπεχράκη, δεν έχει αποδειχτεί ακόμα πως ο αέρας της πρωτεύουσας είναι ασφαλής για τον οργανισμό μας. Κατα συνέπεια, απαγορεύεται η εισπνοή του. Όποιος σώνει και καλά πρέπει να αναπνεύσει, μπορεί να το κάνει στην εξάτμιση οποιουδήποτε αυτοκινήτου. θα φορολογείται αναλόγως μάρκας και ρύπων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλιππε, είμαι από τους πρώτους που το είχαν δει σαν γκατζετάκι και χλεύαζα την πιθανότητα να βοηθά στην διακοπή, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχω δεί με τα ίδια μου τα μάτια τι μπορεί να κάνει. Όταν είδα πως άτομα που πάλευαν δέκα χρόνια να το κόψουν (με τσιρότα, τσίχλες, βελονισμούς, υπνωτισμούς και λοιπές μαλακίες) να είναι smoke-free στο τρίμηνο, και μάλιστα χωρίς καν φιλτράκια νικοτίνης, ε αυτό κάτι σημαίνει.

 

Γενικά δεν διαφωνώ ότι μπορεί να ισχύει, αλλά όταν είσαι επίσημος οργανισμός (ΕΟΦ, FDA ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο) ή απλά επιστήμονας, για να πεις ότι βοηθάει, πρέπει να έχεις στα χέρια σου συγκεκριμένες μελέτες, με συγκεκριμένα κριτήρια (χρόνο παρακολούθησης, τυχαιοποίηση δείγματος, ομάδα ελέγχου και διάφορα τέτοια). Οπότε, μπορεί εγώ κι εσύ να έχουμε μια κάποια άποψη, αλλά η τεκμηρίωση είναι διαφορετικό πράγμα και θέλει χρόνο.

 

Ναι, γενικώς δεν είναι ακίνδυνο. Συγκριτικά με το κάπνισμα όμως δεν θα το έλεγα καν "λιγότερο επικίνδυνο", θα το έλεγα ακίνδυνο. Και αυτό όχι σύμφωνα με ΕΟΦ ή FDA, αλλά με τόσες ανεξάρτητες πηγές (ανάμεσά τους και ο δημόκριτος) και βέβαια σύμφωνα με την κοινή λογική, δεν υπάρχει καύση, δεν υπάρχει καπνός. Μείον κάτι χιλιάδες ουσίες.

 

Αν έχουν παραπάνω στοιχεία για την επικινδυνότητά του ας τα παρουσιάσουν. Τεκμηριωμένα, όχι παπαρολογώντας, "βρέθηκαν κάποιες ουσίες" και τα ρέστα. Αυτές είναι τακτικές FDA, που (μόνο αυτός, περιέργως) βρήκε λίγο DEG σε ενα εκ των είκοσι δειγμάτων και τα έβγαλε όλα επικίνδυνα, την ίδια ώρα που το DEG το κάπνιζαν οι αμερικάνοι στα μάλμπορο σαν φουγάρα και το πασπάλιζαν οι κυράτσες στην μούρη τους για δεκαετίες.

Όταν έχεις ένα νέο προϊόν, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί και να είναι επιβλαβές (έστω και αμυδρές), το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Κάθε νέο προϊόν αντιμετωπίζεται -και έτσι είναι το σωστό ως γενικός κανόνας- ως επικίνδυνο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Άρα, νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο εδώ. Δηλαδή, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί μπορεί να υπάρχουν απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια. Μόλις υπάρξουν και φανεί ότι είναι ασφαλές, θα επιτραπεί και η χρήση του.

 

Γενικά, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι του διαβόλου. Είναι πιθανό να βοηθάει στη διακοπή και πιθανότατα είναι προτιμότερο του κανονικού τσιγάρου (αν και ενδεχομένως όχι ακίνδυνο).

Επίσης, είναι πιθανό πίσω από τις απαγορεύσεις να κρύβεται η πανίσχυρη καπνοβιομηχανία, που χάνει πελατεία.

Η παρέμβασή μου είχε μόνο σκοπό να επισημάνω ότι δεν είναι τόσο απλό να δίνονται άδειες σε προϊόντα. Σε 5 χρόνια μπορεί οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να πεθαίνουν αβέρτα για κάποιον Χ λόγο που τώρα αγνοούμε. Σκεφτείτε τι θα λέμε τότε γι' αυτούς που το άφησαν να κυκλοφορεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δηλαδη αν παραγγειλετε απο ebay πως θα σας πιασουνε?

 

Σαν συσκευη πιστευω ουτε κι εδω θα μπορεσουνε να την απαγορευσουνε. Τι θα απαγορευσουν δηλαδη, μια μπαταρια με μια αντισταση; Κι αυτο λογω του ΕΟΦ; Ασχετο. Απλα θα δωσουν βαρος στα υγρα με τη νικοτινη. Τωρα πως θα το καταφερουν να κοψουν την ιδιωτικη εισαγωγη...

Αυτα βεβαια στο ελαχιστον ειναι ανησυχητικα, το προβλημα ειναι η απαγορευση του απο τους δημοσιους χωρους, πραγμα το οποιο ειναι τελειως ηλιθιο.

 

Γενικά δεν διαφωνώ ότι μπορεί να ισχύει, αλλά όταν είσαι επίσημος οργανισμός (ΕΟΦ, FDA ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο) ή απλά επιστήμονας, για να πεις ότι βοηθάει, πρέπει να έχεις στα χέρια σου συγκεκριμένες μελέτες, με συγκεκριμένα κριτήρια (χρόνο παρακολούθησης, τυχαιοποίηση δείγματος, ομάδα ελέγχου και διάφορα τέτοια). Οπότε, μπορεί εγώ κι εσύ να έχουμε μια κάποια άποψη, αλλά η τεκμηρίωση είναι διαφορετικό πράγμα και θέλει χρόνο.

 

 

Όταν έχεις ένα νέο προϊόν, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί και να είναι επιβλαβές (έστω και αμυδρές), το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Κάθε νέο προϊόν αντιμετωπίζεται -και έτσι είναι το σωστό ως γενικός κανόνας- ως επικίνδυνο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Άρα, νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο εδώ. Δηλαδή, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί μπορεί να υπάρχουν απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια. Μόλις υπάρξουν και φανεί ότι είναι ασφαλές, θα επιτραπεί και η χρήση του.

 

Γενικά, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι του διαβόλου. Είναι πιθανό να βοηθάει στη διακοπή και πιθανότατα είναι προτιμότερο του κανονικού τσιγάρου (αν και ενδεχομένως όχι ακίνδυνο).

Επίσης, είναι πιθανό πίσω από τις απαγορεύσεις να κρύβεται η πανίσχυρη καπνοβιομηχανία, που χάνει πελατεία.

Η παρέμβασή μου είχε μόνο σκοπό να επισημάνω ότι δεν είναι τόσο απλό να δίνονται άδειες σε προϊόντα. Σε 5 χρόνια μπορεί οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να πεθαίνουν αβέρτα για κάποιον Χ λόγο που τώρα αγνοούμε. Σκεφτείτε τι θα λέμε τότε γι' αυτούς που το άφησαν να κυκλοφορεί.

 

Η υποκρισια Φιλιππε ειναι, οτι απαγορευεις κατι επειδη δεν εχεις αρκετα στοιχεια για το αν κανει κακο, αλλα δεν απαγορευεις κατι που εχεις απειρα στοιχεια και ξερεις πλεον με σιγουρια οτι κανει κακο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...