Προς το περιεχόμενο

Οδηγος: Κεραιες τηλεοπτικού σήματος - Εγκατάσταση


graphist83

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχω μια απορεια, μου λες να γυρισω την κεραια προς υμηττο, απο τα αστυνομικα που ειμαι , ομως , δεν "βλεπω" τον υμηττο εν αντιθεση με την αιγινα. Μηπως μου το προτινεις αυτο λογο του οτι ειναι πιο κοντα η κεραια του υμηττου ? Κατι ακομα μια διευκρινιση , ποια η διαφορα της ποιοτητας με την ισχυς του σηματος ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 516
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Η ισχυς σημαινει ποσο πολυ ποσότητα του σήματος φτάνει στο δεκτή σου. Η ποιότητα σημαίνει χονδρικά ποσο καλα φτάνουν αυτα τα δεδομένα χωρις σφάλματα στο δεκτή σου. Εαν η κεραια ειναι σωστα κεντραρισμένη χωρις ανακλάσεις κτλ, τοτε η ποιότητα θα ειναι μεγαλύτερη.

 

Αρα εν ολίγοις το πρώτο εχει να κάνει με την απόστασή, το δεύτερο με το σημάδι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ευχαριστω, αυτο που εκανα, ειναι να βαλω εναν ενυσχιτη, που υπηρχε στα αναλογικα καναλια, να δω τι θα γινει και εκει που η ισχυς ηταν 24-72% , πηγε 95%.

Η ποιοτητα ειναι σταθερη 92 %. Ειναι καλη η ποιοτητα η πρεπει να παιξω να το βρω στο 100 % ?αλα

 

EDIT

 

Μολις εβαλα και ενα καλης ποιοτητας καλωδιο με κερδος σε καποια καναλια γυρω στο 5 %.

Επεξ/σία από jimakos75
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 μήνες μετά...

Επειδή βλέπω ότι το έχεις θα σε ζαλίσω και εγώ λίγο...

 

Το πρόβλημά μου είναι το εξής:

 

Έχουμε ένα διώροφο σπίτι στο οποίο επάνω μένει ο ιδιοκτήτης και κάτω ένας φίλος.Από την κεραία στην οροφή φεύγει ένα καλώδιο και πηγαίνει σε ενισχυτή ιστού(υποθέτω).Από εκεί ένα καλώδιο φεύγει στο επάνω σπίτι και ένα στο κάτω.

 

Τώρα,για χ-ψ λόγους το καλώδιο που πηγαίνει κάτω είναι εξωτερικό,δηλαδή από τον ενισχυτή στην τηλεόραση του φίλου.Αυτό σημαίνει όλες οι πρίζες κεραίας του σπιτιού είναι νεκρές.

 

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε σήμα σε όλο το σπίτι(βασικά για την ώρα σε σαλόνι-δωμάτιο).

 

Είπα να δοκιμάσω να συνδέσω το καλώδιο που κατεβαίνει από την κεραία με μία πρίζα στο σαλόνι και όντως στο δίπλα δωμάτιο πιάσαμε μία τετράδα καναλιών(digea).

 

Αυτό που σκέφτομαι είναι πως θα γίνει δουλειά απλά λόγω απωλειών(καλώδιο στο καλώδιο κτλ) δεν καταφέραμε να πιάσουμε όλα τα κανάλια.

 

Σκέφτομαι πως με έναν εσωτερικό ενισχυτή θα γίνει δουλειά...πχ από το καλώδιο στον ενισχυτή και από εκεί σε μία πρίζα ώστε να πάει και στο υπόλοιπο σπίτι.

 

Η άλλη λύση είναι καλώδιο-splitter-σαλόνι/δωμάτιο αλλά θέλω να αποφύγω να τρυπήσω τοίχο....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πως το σύνδεσες στην πρίζα? Ηταν διελεύσεως και το έδωσες στην έξοδο η στην είσοδό?

 

Ο σωστός τρόπος είναι να εντοπιστεί το άκρο του καλωδίου στην ταράτσα που καταλήγει στο διαμέρισμα σου. Εκει θα πρεπει να συνδεθεί ο ενισχυτής.

 

Άωρα για το εαν θα πιάνει σωστά η οχι πρέπει να μετρηθούν οι απώλειες καθως μπορει ο ενισχυτές να μην επαρκεί (λιγο δύσκολο) και να τσεκαριστεί για τυχόν εσφαλμένες διακλαδώσεις, κακες συνδέσεις καθως πολυ πιθανόν να εχουν πειραχτεί απο ιδιώτες κατα καιρούς.

 

Η αλλη λυση εξωτερικό καλώδιο, Splitter και διανομή εξωτερικά με τρυπήματα σε τοίχους. Εαν γινει στα σωστά σημεία μπορει και να μην φαίνεται καθόλου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον στο τελευταίο θα καταλήξω,γιατί είναι το μόνο που θα είμαι σίγουρος ότι θα το κάνω σωστά....ευχαριστώ για την συμβουλή σου φίλε μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Γνωριζοντας μερικα πραγματα για εγκατασταση κεραιας τηλεορασης,και βλεποντας τα αρθρα σας εδω,αποφασισα να αλλαξω ενισχυτη Ιστου στην κεραια μου στην Σαλαμινα,οπου και ειχα προβλημα με τα ψηφιακα καναλια της Degea και ιδιως με το STAR,SKY.MEGA,ΟΠΟΥ και δεν τα επιανα σχεδον καθολου,μεχρι στιγμης.
Αγορασα λοιπον τον ενισχυτη ιστου MISTRAL VU3sF-40 ο οποιος ειναι απο τους καλυτερους της αγορας για δυσκολες περιοχες οπως η Σαλαμινα,με ενισχυση εως και 40 db στα UHF,και αντικατεστησα τον παλαιο ενισχυτη που ειχα (MISTRAL STA 34 DB ενισχυση στα UHF).
Το αποτελεσμα μετα την αντικατασταση του ενισχυτη ηταν καλο,επιασα τα τρια αυτα καναλια,και αλλα που δεν επιανα πριν,αλλα οχι ομως τοσο καλα οσο θα επρεπε.
Κοιτωντας παλι την εγκατασταση,ειδα οτι ο μικτης-ενισχυτης ηταν μακρια απο την κεραια (5 μετρα),και οτι το καλωδιο ηταν απο τα πιο απλα.
Αποφασισα τοτε λοιπον,να αλλαξω καλωδιο,και να βαλω τον μικτη κατω απο την κεραια.Αγορασα καλωδιο,της ταξεως 1,50-2 ευρω το μετρο και συγκεκριμενα το:BIOKAL VECTOR DGS 1300 Ομοαξονικό καλώδιο TV - SAT υψηλής ποιότητας Class A++  με απωλειες κατω απο 17 db/100m/850 mhz,αλλα επειδη ειχε βραδιασει και δεν μπορουσα να αλλαξω ολο το καλωδιο της εγκαταστασης απο την κεραια μεχρι μεσα στο σπιτι,μπορεσα και εκανα μονο τα εξης:
1.Εβαλα τον μικτη κατω απο την κεραια σε αποσταση 70 cm,και τον συνεδεσα με την κεραια με το νεο καλωδιο.
2.Απο τον μικτη-ενισχυτη μεχρι το τροφοδοτικο μεσα στο σπιτι,αφησα το παλαιο καλωδιο,λογω νυχτας οπως σας ειπα.
3,Απο το τροφοδοτικο μεσα στο σπιτι,αλλαξα το καλωδιο εξοδου προς την τηλεοραση,με το νεο καλωδιο.
Αμεσως μετα εκανα σαρωση και το αποτελεσμα ηταν εντυπωσιακο.Επιασα 35 ψηφιακα καναλια,που και δεν ειχα πιασει ποτε μεχρι στιγμης εδω στην Σαλαμινα,και με ληψη απο Αιγινα.
Μερικα καναλια βεβαια,δεν επαιζαν τελεια,εχαναν για δεκατα του δευτερολεπτου τα pixels.αλλα σε γενικες γραμμες,ημουν πολυ ευχαριστημενος,και σκεπτομουν,οτι αυριο που θα αλλαξω,και το υπολοιπο καλωδιο,θα εχω ακομη καλυτερα αποτελεσματα.
Την αλλη μερα το πρωι αλλαξα λοιπον και το υπολοιπο καλωδιο-απο την εξοδο του μικτη ενισχυτη μεχρι την εισοδο του τροφοδοτικου μεσα στο σπιτι (περιπου 15 μετρα αποσταση)-και εκανα παλι σαρωση,χωρις να εχω πειραξει καθολου την κεραια.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ:Απο 35 καναλια που επιανα,τωρα πιανω 17 !!!!!!!!
Κοιταξα μην εχω κανει λαθος σε καποια ενωση,καποιο βισμα,αλλα ολα ειναι ενταξει.
Ξαναεβαλα το παλαιο καλωδιο,το οποιο ειναι χαμηλης ποιοτητας,και μαλιστα καπου ηταν κομμενο και το εχω ενωσει με 2 βυσματα RF αρσενικο και θηλυκο,και παλι πιανω 35 ψηφιακα καναλια.
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΩ?
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάπου εχεις σίγουρα βραχυκυκλώσει το καλώδιο δε κάποιο φισακι. Οι τρίχες του μπλενταζ της γείωσης ειναι πολύ ψιλές, τσέκαρε πολύ προσεχτικά μην ακουμπά καμιά από αυτές με την μεσαία λήψη.

 

Τσέκαρε το καλώδιο μήπως από κάποιο στραμπούληγμα εχει κοπεί, με κάποιο πολυμετρο.

 

Για σωστό έλεγχο πρέπει στις συχνότητες που πιάνεις να δεις πόση ισχύ και ποιότητα σήματος κατεβάζει ο δεκτής σου. Πιο σωστά θα έπρεπε με κάποιο πεδιομετρο να ελεγχθεί το MER και CBER που κατεβάζει η κεραία σου. Ισως να απαιτεί και μια μικρή μετατόπιση για να βελτιώσει έτσι και αλλιώς το αποτέλεσμα.

 

Εαν το καλώδιο σου ειναι κάλο και δεν ειναι κομμένο η βραχυκυκλωμένο δοκίμασε να κατεβάσεις λιγο την ισχύ από τον ενισχυτή σου. Μπορεί να το κλιπαρει απο υπερβολική ενίσχυση και να ανεβάζει πολύ το κλάσμα CBER. Το παλιό καλώδιο ανέβαζε περισσότερο την αντίσταση ειδικά με ενώσεις, αυτό σημαίνει οτι κοβόταν ελαφρώς η υπερδηγηση.

 

Όλα αυτά βεβαία με πεδιομετρο λύνονται άμεσα. Τώρα απο απόσταση μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

 

Είδες η σωστη θεωρία πόσο βοηθά να έχεις σωστότερο αποτέλεσμα, χαίρομαι που σε εξυπηρέτησε ο οδηγός.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ..ΠΗΡΑ ΤΟΝ DOOP.ΣΥΝΔΕΣΑ ΤΟ ΣΚΑΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ DOOP.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΕΩ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΤΕ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΗΧΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΞΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ BBC KAI DEUTCHE WELLE(Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ DOOP EINAI HD) .ΤΟ ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ ΤΟΥ DOOP  ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝ-ΟFF.ΟΛΗ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΠΟΙΟΣ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:shifty: Χρειάζομαι τη βοήθεια του κοινού...


Διώροφο σπίτι. Στο 2ο όροφο πιάνει τα κανάλια τα ψηφιακά στον 1ο όχι (να τονίσω ότι είναι 2 ξεχωριστά σπίτια)

Ανεβαίνω ταράτσα, βλέπω 2 κεραίες :wacko:  και δε βγάζω άκρη.. Επίσης βλέπω 2 καλώδια και υποθέτω ότι το ένα πάει στο 2ο και το άλλο στο 1ο. Τέλος, γνωστός μου μου λέει ότι θα πρέπει να πάρω ένα 2πλο δέκτη ( :blink: ?????) το οποίο πάει πάνω στην κεραία και έχεις TV1, IN & TV .


Έχω χάσει τη μπάλα γιατί είμαι πανάσχετος... Καμιά βοήθεια??????????? :shifty:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάπου σφάλει η καλωδίωση σου η κάποιο μέρος του συστήματος.

 

Εφόσον είσαι όπως λες άσχετος, κάλο θα ηταν να βρεις κάποιον εγκαταστατη δορυφορικών - κεραιών (όχι απλό ηλεκτρολόγο) να σου βρει την βλάβη. Ετσι θα αποφύγεις την αγορά άσχετων και άχρηστων εξαρτημάτων, δεκτών κτλ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε graphist83 λύσε μια απορία αν ξέρεις παρακαλώ. Το πρόβλημα που έχω είναι στα κανάλια MTV και Mad. Ενώ το πρωί παίζουν κανονικά, το βράδυ σε αυτά τα 2 κανάλια έχω κολλήματα.Πως γίνεται αυτό.

Επίσης έχω δύο τηλεοράσεις και γιατί στην μία τηλεόραση που είναι πιο μακριά από τον ενισχυτή γραμμής έχω σήμα 70% ενώ στην άλλη που είναι πολύ πιο κοντά στον ενισχυτή έχω σήμα 61%.Το καλώδιο της κεραίας που είναι κοντά στον ενισχυτή το έχω ενώσει με προέκταση στρίβοντας τα μεταξύ τους χωρίς όμως να ακουμπάει το μπλεντάζ( αν το λέω καλά) στο ομοαξονικό.Το καλώδιο της κεραίας που έχω στην τηλεόραση με το 61% σήμα είναι σχεδόν ολοκαίνουργιο σε σχέση με το άλλο που έχω 70% σήμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σας αδέρφια!

Μένω στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η ταράτσα βλέπει Χορτιάτη, που υποτίθεται από κει λαμβάνουμε το σήμα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο επίγειο ψηφιακό σήμα αλλάξαμε κεραία και βάλαμε τρίαινα, για το λόγο ότι με την προηγούμενη δεν πιάναμε την τελευταία ομάδα σταθμών στο κανάλι 59 για Θεσσαλονίκη (ΑΡΤ, ΤΙΜΕ, Χαλκιδικής κλπ.), αλλά και πάλι τζίφος.

Η οικοδομή είναι τετραόροφη. Μένω στον 1ο όροφο και μάλλον η υπάρχει εξασθένιση σήματος.

Όμως πώς είναι δυνατόν, όλα τα κανάλια να παίζουν τζάμι, με ένταση λήψης κοντά στο 80% και ποιότητα στο 97% σε όλους τους σταθμούς, πλην της τελευταίας ομάδας που είναι ανύπαρκτη;

Διότι αν είχα απώλεια σε όλα τα κανάλια θα το καταλάβαινα. Το 59 να είναι ανύπαρκτο; Υπάρχει περίπτωση η καλωδίωση να εξαφανίζει συχνότητες, ή κάποια αιτία εντός σπιτιού ή γύρω από την ευρύτερη περιοχή να εξαφανίζει τη συχνότητα των 778000 Hz;

 

Επίσης, κάτι που μού έκανε εντύπωση είναι το εξής που βρήκα εδώ: "Μπα, δεν είναι αυτό, αν η πολυκατοικία ειδικά είναι στις δυτικές συνοικίες το ότι δεν λαμβάνει την 59 είναι το απόλυτα λογικό, αφού η ισχύς τους είναι μακράν πιο χαμηλή από τους άλλους, ούτε καν το 1/3! Και αν υπάρχει και απώλεια στα καλώδια λόγω μήκους ή παλαιότητας, τότε σε καμία περιοχή δεν υπάρχει λήψη!"

 
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...