Προς το περιεχόμενο

Νέα έκδοση του Apache Web server με βελτιωμένες επιδόσεις


parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ίδρυμα ASF (Apache Software Foundation) γιόρτασε πρόσφατα τη 17η επέτειο της κυκλοφορίας του Apache HTTP Server εκδίδοντας τη νέα έκδοση του δημοφιλούς λογισμικού ανοικτού κώδικα. Με την έκδοση 2.3 να εξυπηρετεί σκοπούς δοκιμών κατά την ανάπτυξη, η έκδοση 2.4 είναι η πρώτη μείζονα ενημέρωση από το 2005, οπότε και κυκλοφόρησε η προηγούμενη σταθερή έκδοση 2.2. Η νέα έκδοση ενσωματώνει χαρακτηριστικά που την καθιστούν καταλληλότερη για περιβάλλοντα με αυξημένη κίνηση δεδομένων.

 

Ο Apache είναι ο πλέον χρησιμοποιούμενος εξυπηρετητής Web σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Netcraft, τον χρησιμοποιούν περίπου 400 εκατομμύρια ιστότοποι ανά τον κόσμο, δηλαδή το 65% όλων των ιστοτόπων. Δεύτερος έρχεται ο IIS (Internet Information Services) της Microsoft, ο οποίος εξυπηρετεί περίπου το 14,5% των ιστοτόπων. Ίσως όμως πιο σημαντικός θα πρέπει να θεωρείται ο ανταγωνισμός που προέρχεται από τον Nginx: Μολονότι ο Nginx διεκδικεί μερίδιο αγοράς μικρότερο από 10%, τον τελευταίο μήνα μόνο αύξησε τα νούμερά του κατά περίπου 12.000 ιστοτόπους, με τον Apache να χάνει το ίδιο διάστημα 18.000 ιστοτόπους, σύμφωνα με τη Netcraft.

 

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός πως τα νέα χαρακτηριστικά του Apache 2.4 αντιγράφουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά υψηλών επιδόσεων που έκαναν τον Nginx δημοφιλή. Συγκεκριμένα, ο Apache 2.4 αναβαθμίζεται ώστε να λειτουργεί καλύτερα σε περιβάλλοντα αυξημένης διακίνησης δεδομένων. Η απόδοση έχει βελτιωθεί, ώστε να είναι εφικτές περισσότερες ταυτόχρονες συνδέσεις με χρήση λιγότερης μνήμης. Το πρόσθετο ανάστροφης διαμεσολάβησης (reverse proxy module) τώρα επιτρέπει σε οργανισμούς να εκθέτουν πολλαπλούς εσωτερικούς εξυπηρετητές μέσω μίας μοναδικής διεύθυνσης IP, ακόμη και αν οι διευθύνσεις των εσωτερικών εξυπηρετητών αλλάζουν συχνά. Οι διαχειριστές μπορούν πλέον να ορίζουν περιόδους timeout σε πολλαπλάσια των χιλιοστών δευτερολέπτου και οι περιορισμοί πόρων μπορούν επίσης να ελεγχθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Τέλος, ο μηχανισμός προσωρινής αποθήκευσης (caching) έχει βελτιωθεί για να ανταποκρίνεται καλύτερα σε σενάρια χρήσης με μεγάλη διακίνηση δεδομένων.

 

 

Link.png Site: Computerworld

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευπρόσδεκτες οι αλλαγές,κι ας έχουν να γίνουν από το 2005.Ο apache είχε φτάσει να συναγωνίζεται τον firefox στην "τσαπατσούλικη" διαχείρηση μνήμης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...