Προς το περιεχόμενο

Εβραιοι. Γιατι υπηρξαν τοσες διωξεις;


Luxx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι εννοείς "θρησκείες της Βίβλου"; Η Βίβλος, όπως πιστεύω ότι είναι προφανές, δεν έχει καμιά αναφορά στο Ισλάμ. Ούτε σε "ιουδαϊστική" θρησκεία. Στην ουσία τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης συνθέτουν την Torah (μέρος της εβραϊκής Βίβλου) - η αντίστοιχη χριστιανική Πεντάτευχος στη μετάφραση των Εβδομήκοντα.

 

Διαφορετικά λέγονται Αβρααμαϊκές Θρησκείες. Οι 3 θρησκείες ουσιαστικά προέρχονται απο τη Π.Διαθήκη και με απλά λόγια είναι "new versions". Ο Χριστιανισμός ήρθε και είπε "η Π.Διαθήκη είναι λάθος, ορίστε η Καινή που είναι το new version". Κάτι το αντίστοιχο έκανε και το Ισλάμ το οποίο δέχεται την Παλαιά και Νέα Διαθήκη, αλλά υποστηρίζουν ότι έχει αλλοιωθεί το περιεχόμενό τους και ότι το Κοράνι διορθώνει τα πάντα. Ακόμα δέχονται τον Ιησού ως προφήτη (αλλά όχι ως υιό του Θεού). Συνεπώς έχουν αρκετά μεγάλη συγγένεια μεταξύ τους.

 

Έχω μια μικρή διαφωνία. Έχουν αρκετές διαφορες για να χαρακτηρίζονται αιρέσεις αλλά και οι τρεις βασίζονται στο μοντέλο Γέννηση, ενάρετη ζωή, θάνατος, παραδεισος-κόλαση, δευτερα παρουσία.

 

Όπως είπα και παραπάνω, λογικό να έχουν αρκετές ομοιότητες αφου σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στα ίδια βιβλία.

 

Όσο για τη Δευτέρα παρουσία όχι, οι Εβραίοι ακόμα περιμένουν τη πρώτη ενώ στο Ισλάμ "ο Θεός είναι μόνο ένας"...άρα δεν έχει ούτε υιό ούτε άγιο πνεύμα.

Εξ'άλλου η θεμελιώδης διαφορά του Χριστιανισμου με τις άλλες δυο είναι 1) ο Τριαδικός Θεός 2) η σταύρωση-άφεση αμαρτιών-ανάσταση (μέρες που είναι :P).

 

Οι αιρέσεις δεν μπορούν να έχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Όταν μιλάμε για αίρεση θα έχουν προσθαφαιρέσει κάμποσα βιβλία, θα έχουν προσθαφαιρέσει κανα 2 μυστήρια, ίσως ερμηνεύουν κάποια κομμάτια διαφορετικά. Είναι προφανές ότι κάποια αίρεση δεν μπορεί να θεωρηθεί Χριστιανική αν δεν έχει "Ιησού", ενώ αν έχει "Ιησού" προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί Ιουδαϊκή η Ισλαμική.

 

κλπ στο ίδιο καζάνι βράζανε.

 

Κυριολεκτικά; :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 356
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Είναι προφανές ότι κάποια αίρεση δεν μπορεί να θεωρηθεί Χριστιανική αν δεν έχει "Ιησού", ενώ αν έχει "Ιησού" προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί Ιουδαϊκή η Ισλαμική.

 

To islam για την ακρίβεια "έχει Ιησού"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To islam για την ακρίβεια "έχει Ιησού"

 

Σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση υπο την Χριστιανική έννοια όπου Ιησούς = Θεός όπου παίζει κεντρικό ρόλο με τον θάνατο+ανάσταση (ενώ στο Ισλάμ έχουμε μόνο ανάληψη).

 

O Μεσσίας (o Al-Mahdi) που περιμένει το Ισλάμ δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Χριστιανικό "Ιησού".

 

Εξ'άλλου η "αίρεση" είναι λίγο αδόκιμος όρος. Με αυτή τη λογική Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες είναι όλοι αιρετικοί ο ένας για τον άλλον. Ο σωστότερος είναι "διαιρέσεις" ή "ομολογίες".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Οι Εβραίοι υπέστησαν τόσες διώξεις για δύο, κυρίως, λόγους:

 

πρώτον, ήταν εύκολος στόχος, υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε από πίσω δικό τους εθνικό κράτος, ώστε να δημιουργηθεί διακρατικό/διπλωματικό ζήτημα μεταξύ του κράτους όπου υφίσταντο τις διώξεις και του δικού τους. Επομένως, ήταν ένας εύκολος και ασφαλής υποψήφιος για το διαχρονικό ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου: έπεφτε πανούκλα γιατί οι Ευρωπαίοι ήταν βρωμύλοι και έτρωγαν εκεί που έχεζαν: οι Εβραίοι έφταιγαν. Ξεσπούσε πόλεμος γιατί ο τάδε αιμομίκτης βαρώνος γούσταρε κι άλλο έδαφος για να έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κυνηγάει ελάφια; Οι Εβραίοι έφταιγαν.

 

δεύτερον, αποτελούσαν κλειστή κοινωνία, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε εθνικό κράτος από πίσω (άρα κάθε κοινότητα ήταν μια μικρογραφία πόλης-κράτους) και αυτό εκνεύριζε τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή η άρνηση (αντίσταση) στην αφομοίωση.

 

Τα περί παρασίτων και πλούτου ανάγονται εν πολλοίς στη σφαίρα της φαντασίας, τουλάχιστον από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω για την Εβραϊκή κοινότητα στα Γιάννενα. Έχουν γίνει ορισμένες πολύ καλές μελέτες σχετικά με την πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης γενικά και τη δομή της Εβραϊκής κοινότητας ειδικότερα: δυστυχώς, δεν τις έχω σε ηλεκτρονική μορφή και τα βιβλία είναι σε άλλο σπίτι. Αν, όμως, το νήμα παραμείνει ανοιχτό υπόσχομαι να σκανάρω μερικές σελίδες για να δείτε τι "πλούσια" και "exclusive" επαγγέλματα ασκούσε η πλειοψηφία των δύστυχων που εξόντωσαν οι ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: αχθοφόροι, βαρελάδες, χτίστες, παντοπώλες. Σαφώς υπήρχαν και (εύποροι) έμποροι, όπως υπάρχουν εύπορα μέλη σε κάθε κοινότητα.

 

Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, πέραν των "κλασικών" διωκτών των Εβραίων, όπως τους έχουμε στο νου μας σήμερα (δηλαδή τους Ναζί) αντισημιτισμός, σε επίπεδο κρατικών και επισήμων αποφάσεων, εκδηλωνόταν από πολύ νωρίτερα (λ.χ. η εκδίωξη των Εβραίων από τη Βρετανία το 13ο αιώνα, η υποχρέωσή τους να φορούν κίτρινο διακριτικό -αντίστοιχο του Ναζιστικού κίτρινου άστρου- αργότερα κίτρινο και μετά κόκκινο σκούφο ώστε να αναγνωρίζονται, στη Βενετία του 14ου-17ου αιώνα κτλ. Αντίστοιχα διακριτικά, άλλου χρώματος, ήταν υποχρεωμένοι να φορούν και οι Χριστιανοί στην Οθωμανική αυτοκρατορία).

 

Επομένως, όταν έχεις μια κοινότητα της οποίας πατρίδα είναι οι ομόθρησκοί της και κάθε τόσο για οτιδήποτε στραβό φταίχτες είναι αυτοί, θεωρώ πως δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο μια κλειστή κοινότητα (όπως κλειστές είναι όλες οι κοινότητες μεταναστών, περισσότερο ή λιγότερο) περιχαρακώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ούτε γιατί αποτελούσε εύκολο στόχο.

 

Τα παραπάνω δε συνιστούν δικαιολογία των σημερινών πολιτικών του κράτους του Ισραήλ, αν και αυτό το θέμα χωράει τεράστια συζήτηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' εμέ, η θρησκεία ήταν απλώς η δικαιολογία του παρελθόντος. Το ναζιστικό καθεστώς ήταν κάπως πιο ειλικρινές, εν γένει το πρόβλημα νομίζω είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο κλειστής σέκτας (βάσει θρησκείας) σε συνδυασμό με τον οικονομικό παρασιτισμό εις βάρος του κράτους που φιλοξενεί τον εκάστοτε Εβραϊκό πληθυσμό.

 

Το οποίο μπορεί να το δει κανείς είτε ως εξελικτική ανωτερότητα ενός έθνους με αλύγιστη αλληλεγγύη, είτε ως καρκίνωμα που εκμεταλλεύεται πηγές εισοδήματος ενώ ταυτόχρονα αρνείται να αφομοιωθεί.

 

Πολυ σωστα,συνοπτικη και ορθη διατυπωση της πραγματικοτητας.Προσθεστε σε αυτο οτι το μεγαλυτερο μερος του παγκοσμιου πλουτου ανηκει σε Εβραιους,συν τον ελιτισμο που κρυφα διακατεχει αυτον τον λαο απεναντι στους αλλους λαους και βλεπεις για ποιους 2 βασικους λογους,ο ρατσισμος κατα των Εβραιων,καταδικαστεος οπως καθε ειδος ρατσισμου,παρολα αυτα ειχε και εχει απηχηση σε ενα μεγαλο μερος της λαικης μαζας,ανα χωρα.

 

Ειχα καποτε εναν φιλο Εβραιο σκακιστη,μεγαλυτερο απο μενα στην ηλικια κατα πολυ,που ηταν πολυ προβληματισμενος γιατι η κορη του ειχε ερωτευτει ενα Ελληνα,ετσι το εθετε παρολο οτι ηταν Ελληνας πολιτης και αυτος.Και επειδη αυτος ηταν μορφωμενος ανθρωπος,(αποφοιτος του Cambridge)ελεγε οτι δεν τον ενοιαζε γιατι το Ελληνοπουλο ηταν πολυ καλο παιδι,αλλα μου παραπονιοταν οτι θα υπηρχε μεγαλη αντιδραση εις βαρος του απο την υπολοιπη Εβραικη κοινοτητα της περιοχης του,αν επετρεπε τον γαμο.Τελικα δεν ξερω τι εγινε.Επισης μια και μονο φορα με ειχε φιλοξενησει σπιτι του,και ενω ειχε πει στην γυναικα του να μου φερει εναν καφε ,ο καφες ποτε δεν ηρθε και ο ανθρωπος ειχε αλλαξει 5 χρωματα γιατι αισθανοταν ντροπη για την αγενεια της απενταντι μου.Αλλα μπορει να αποτελει μεμονωμενη περιπτωση καθοτι ειχα στο παρελθον 3 μαθητες στο φροντιστηριο που δουλευω που ηταν Εβραικης καταγωγης,που και αυτοι και οι γονεις τους με αγαπουσαν πολυ και σαν καθηγητη και σαν ανθρωπο.

 

Δειτε και εδω ενα video απο εναν πολυ συμπαθητικο τυπο που ειχε τα κοτσια οχι μονο να φυγει απο τον Ιουδαισμο οντας Εβραιος αλλα και να γινει ορθοδοξος ιερεας.Το παραθετω γιατι νομιζω οτι ειναι σχετικο με το θεμα.Να ξεκαθαρισω οτι προσωπικα ειμαι αθεος αλλα ο εν λογω κυριος ειναι διασκεδαστικος.Ειναι Αμερικανος πολιτης Εβραικης καταγωγης.

 

http://www.youtube.com/watch?v=fGTp1Q162Gw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παιδιά όλη η ιστορία με το σύγχρονο ισραήλ είναι όπως το είπε ο isay "οι διώξεις της εβραϊκής θρησκείας ειναι οι πιο «διαφημισμένες» στο δυτικό κόσμο" έχουν πάρει το θέμα με τα σαπουνια και το έχουν προβάλει σε όλο τον κόσμο χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο οι φτωχοί παλαιστίνιοι, και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια υπερδύναμη στη μέση ανατολή και έναν δυστυχισμενο λαό να εχει αγανακτήσει απο την διεθνή κοινότητα. Αυτά τα επιβεβαιώνει και ο Dr. Norman Finkelstein Wikipedia ο οποίος είναι Εβραίος και οι γονείς του έχουν βασανιστει στα χέρια των Γερμανών.

 

http://m.youtube.com/watch?v=cNQSV3BBtZ4

 

Συγχαρητηρια αξιζουν σε αυτον τον καθηγητη τον Finkelstein,απλα τρομερη προσωπικοτητα ,δημοκρατης και ανθρωπιστης. Μπραβο Spadi great post πες μου οτι εισαι και vegan να σε βαλω στους ινσομνια φιλους.:devil:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα περί παρασίτων και πλούτου ανάγονται εν πολλοίς στη σφαίρα της φαντασίας

 

Δεν γνωρίζω αν συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη αυτό αλλά στην Αγγλία στο μεσαίωνα οι εβραίοι ήταν κατά παράδοση τοκογλύφοι. Ο λόγος είναι ότι από τη μια τους απαγορευόταν να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή να έχουν δική τους γη ενώ από την άλλη η εκκλησία θεωρούσε την τοκογλυφία αμαρτία. Οπότε βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Και οι τοκογλύφοι δεν είναι πολύ αγαπητοί.

 

Έχω την εντύπωση ότι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τα στερεότυπα για τους εβραίους.

 

Αν δεν ισχύουν αυτά που λέω, διορθώστε με.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν γνωρίζω αν συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη αυτό αλλά στην Αγγλία στο μεσαίωνα οι εβραίοι ήταν κατά παράδοση τοκογλύφοι. Ο λόγος είναι ότι από τη μια τους απαγορευόταν να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή να έχουν δική τους γη ενώ από την άλλη η εκκλησία θεωρούσε την τοκογλυφία αμαρτία. Οπότε βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Και οι τοκογλύφοι δεν είναι πολύ αγαπητοί.

 

Έχω την εντύπωση ότι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τα στερεότυπα για τους εβραίους.

 

Αν δεν ισχύουν αυτά που λέω, διορθώστε με.

 

Ισχυει,ιστορικο γεγονος.Γενικα στην Μεσαιωνικη Ευρωπη εκαναν αυτην την δουλεια Η δευτερη πιο προσφιλης τους απασχοληση ηταν το εμποριο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Δεν γνωρίζω αν συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη αυτό αλλά στην Αγγλία στο μεσαίωνα οι εβραίοι ήταν κατά παράδοση τοκογλύφοι. Ο λόγος είναι ότι από τη μια τους απαγορευόταν να ασκήσουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή να έχουν δική τους γη ενώ από την άλλη η εκκλησία θεωρούσε την τοκογλυφία αμαρτία. Οπότε βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Και οι τοκογλύφοι δεν είναι πολύ αγαπητοί.

 

Έχω την εντύπωση ότι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τα στερεότυπα για τους εβραίους.

 

Αν δεν ισχύουν αυτά που λέω, διορθώστε με.

 

Σαφώς υπάρχει ιστορική βάση σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ξεχνούν ότι τα επαγγέλματα αυτά ουσιαστικά τους επιβάλλονταν και μάλιστα για "θρησκευτικούς" λόγους.

 

Τα στερεότυπα είναι δεδομένο ότι έχουν (κάποια) υπαρκτή βάση. Όμως, βασίζονται στη γενίκευση: "οι Ηπειρώτες είναι τσιγκούνηδες", λ.χ. Προφανώς υπάρχουν τσιγκούνηδες Ηπειρώτες (και προφανώς υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που εξηγούν την "τσιγκουνιά" τους -ή εκείνη των Σκοτσέζων, διασημότερο παράδειγμα αυτό). Στερεότυπο καθίσταται κάτι όταν, από ορισμένα υπαρκτά περιστατικά, φτάνει να καλύπτει γενικά και αδιάκριτα το σύνολο μιας ομάδας.

 

Γενικά, με τους Εβραίους εύκολα ξεχνάμε ότι την ιστορική τους πορεία τη "χρωστούν" στις αποφάσεις και τις επιβολές των επικριτών τους. Πρώτα τους απαγόρευαν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα (όταν δεν τους εξόριζαν ή έσφαζαν) και μετά τους κατηγορούσαν που πετύχαιναν στο επάγγελμά τους.

 

Χαρακτηριστική όσο και εξώφθαλμη αλλοίωση της πραγματικότητας (όσο μπορεί να ονομάσει κανείς πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται σε ένα θρησκευτικό βιβλίο 2.000 περίπου ετών) είναι το συχνό ανάθεμα "οι Εβραίοι σκότωσαν τον Κύριό μας", καθώς πολύ βολικά ξεχνάμε ότι τον Ιησού σκότωσαν οι Ρωμαίοι, και όχι οι Εβραίοι. Βέβαια, εν συνεχεία η Ρώμη έγινε το επίκεντρο της θρησκείας αυτής, οπότε δεν ταιριάζει να θυμόμαστε πως αυτοί που στήριξαν στη συνέχεια την ταυτότητά τους (και την οικονομία τους, την κρατική τους οντότητα κτλ.) πάνω στο Χριστιανισμό, ήταν αυτοί που κάρφωσαν στο σταυρό τον Ιησού.

 

Πέρα από αυτό, φτάνοντας στην τελευταία μεγάλη δίωξη των Εβραίων, επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαγγελματικοί αυτοί περιορισμοί δεν υπήρχαν πλέον -τουλάχιστον όχι στο αυστηρό πλαίσιο του μεσαίωνα.

 

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η λογοτεχνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αλλά και τη διαιώνιση ορισμένων στερεοτύπων (λ.χ. του καμπούρη, γαμψομύτη αργυραμοιβού -O Έμπορος της Βενετίας, Όλιβερ Τουίστ ή του φονιά παιδιών -The Canterbury Tales -το περίφημο "φάε το φαΐ σου ή θα'ρθει ο Οβριός να σε πάρει" που λεγόταν μετ' επιτάσεως στα προπολεμικά Γιάννενα και το έχω ακούσει από συγγενείς).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σαφώς υπάρχει ιστορική βάση σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ξεχνούν ότι τα επαγγέλματα αυτά ουσιαστικά τους επιβάλλονταν και μάλιστα για "θρησκευτικούς" λόγους.

 

Τα στερεότυπα είναι δεδομένο ότι έχουν (κάποια) υπαρκτή βάση. Όμως, βασίζονται στη γενίκευση: "οι Ηπειρώτες είναι τσιγκούνηδες", λ.χ. Προφανώς υπάρχουν τσιγκούνηδες Ηπειρώτες (και προφανώς υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που εξηγούν την "τσιγκουνιά" τους -ή εκείνη των Σκοτσέζων, διασημότερο παράδειγμα αυτό). Στερεότυπο καθίσταται κάτι όταν, από ορισμένα υπαρκτά περιστατικά, φτάνει να καλύπτει γενικά και αδιάκριτα το σύνολο μιας ομάδας.

 

Γενικά, με τους Εβραίους εύκολα ξεχνάμε ότι την ιστορική τους πορεία τη "χρωστούν" στις αποφάσεις και τις επιβολές των επικριτών τους. Πρώτα τους απαγόρευαν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα (όταν δεν τους εξόριζαν ή έσφαζαν) και μετά τους κατηγορούσαν που πετύχαιναν στο επάγγελμά τους.

 

Χαρακτηριστική όσο και εξώφθαλμη αλλοίωση της πραγματικότητας (όσο μπορεί να ονομάσει κανείς πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται σε ένα θρησκευτικό βιβλίο 2.000 περίπου ετών) είναι το συχνό ανάθεμα "οι Εβραίοι σκότωσαν τον Κύριό μας", καθώς πολύ βολικά ξεχνάμε ότι τον Ιησού σκότωσαν οι Ρωμαίοι, και όχι οι Εβραίοι. Βέβαια, εν συνεχεία η Ρώμη έγινε το επίκεντρο της θρησκείας αυτής, οπότε δεν ταιριάζει να θυμόμαστε πως αυτοί που στήριξαν στη συνέχεια την ταυτότητά τους (και την οικονομία τους, την κρατική τους οντότητα κτλ.) πάνω στο Χριστιανισμό, ήταν αυτοί που κάρφωσαν στο σταυρό τον Ιησού.

 

Πέρα από αυτό, φτάνοντας στην τελευταία μεγάλη δίωξη των Εβραίων, επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαγγελματικοί αυτοί περιορισμοί δεν υπήρχαν πλέον -τουλάχιστον όχι στο αυστηρό πλαίσιο του μεσαίωνα.

 

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η λογοτεχνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αλλά και τη διαιώνιση ορισμένων στερεοτύπων (λ.χ. του καμπούρη, γαμψομύτη αργυραμοιβού -O Έμπορος της Βενετίας, Όλιβερ Τουίστ ή του φονιά παιδιών -The Canterbury Tales -το περίφημο "φάε το φαΐ σου ή θα'ρθει ο Οβριός να σε πάρει" που λεγόταν μετ' επιτάσεως στα προπολεμικά Γιάννενα και το έχω ακούσει από συγγενείς).

 

Πολυ σωστες επισημανσεις.Στο θεμα της σταυρωσης του Ιησου,δεν ξερω αν η ιστορικη επιστημονικητα επαρκει στο να αναζητησουμε ποιος ειναι ο ηθικος αυτουργος για την κρατικη(Ρωμαιοι)δολοφονια του.Επειδη η χριστιανικη πλευρα παρουσιαζει το Εβραικο ιερατειο σαν τον ηθικοο αυτουργο της καταδικης του απο τους Ρωμαιους.

 

Επισης ,και παρακαλω να μην παρεξηγηθω απο θρησκευομενους,επειδη μου αρεσει πολυ η ιστορια και εχω διαβασει πολυ,δεν ειμαι σιγουρος 100% περι της ιστορικοτητας του Ιησου και υπαρχουν επιστημονες,μειοψηφια ειναι η αληθεια,που την αμφισβητουν. Υπαρχουν επισης αρκετοι που ναι μεν δεν την αμφισβητουν,αλλα υποστηριζουν οτι δεν υπαρχουν αρκετες ιστορικες αποδειξεις για να την πιστοποιησουν 100%.

 

Επισης το γεγονος οτι τους ειχε σχεδον επιβληθει λογω κοινωνικου αποκλεισμου η τοκογλυφια εκεινη την εποχη,που ειναι σωστο,δεν σημαινει οτι δεν θησαυρισαν απο αυτο ,ετσι?Σιγουρα μακροπροθεσμα εγιναν πολυ πλουσιοι.

 

Βεβαια καποιοι εγιναν μεγαλοι επιστημονες και φιλοσοφοι τεραστιου βεληνεκους οπως ο υπεροχος Moses Maimonides που ηταν τρομερα μορφωμενος ανθρωπος και φανταστικος φιλοσοφος και γιατρος (1135-1204). Αρα υπηρχαν και αλλες δυνατοτητες αλλα σιγουρα περιορισμενες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

O Μεσσίας (o Al-Mahdi) που περιμένει το Ισλάμ δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Χριστιανικό "Ιησού".

 

Αν θυμάμαι καλά είναι ακριβώς το ΙΔΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, δε μιλά για κάποιον άλλο άνθρωπο/θεό/προφήτη αλλά για το ίδιο πρόσωπο που έζησε την ίδια στιγμή κλπ κλπ.

 

απλά δεν έχει το ίδιο ρόλο αν θες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισης το γεγονος οτι τους ειχε σχεδον επιβληθει λογω κοινωνικου αποκλεισμου η τοκογλυφια εκεινη την εποχη,που ειναι σωστο,δεν σημαινει οτι δεν θησαυρισαν απο αυτο ,ετσι?Σιγουρα μακροπροθεσμα εγιναν πολυ πλουσιοι.

Μα αν δε θησαύριζαν, δε θα υπήρχε αιτία πίσω απ τις διώξεις. Αυτός όμως στον οποίο είσαι καταχρεωμένος, γίνεται εύκολα και η ρίζα όλων των κακών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Πολυ σωστες επισημανσεις.Στο θεμα της σταυρωσης του Ιησου,δεν ξερω αν η ιστορικη επιστημονικητα επαρκει στο να αναζητησουμε ποιος ειναι ο ηθικος αυτουργος για την κρατικη(Ρωμαιοι)δολοφονια του.Επειση η χριστιανικη πλευρα παρουσιαζει το Εβραικο ιερατειο σαν τον ηθικοο αυτουργο της καταδικης του απο τους Ρωμαιους.

 

Δε θα ήθελα να μπω σε θρησκευτική συζήτηση, το παράδειγμα το έφερα ως εξώφθαλμη αλλοίωση των δεδομένων (τα οποία δεδομένα, ιστορικά ή όχι, τα έχουμε από Χριστιανούς, όχι Εβραίους).

 

Επισης το γεγονος οτι τους ειχε σχεδον επιβληθει λογω κοινωνικου αποκλεισμου η τοκογλυφια εκεινη την εποχη,που ειναι σωστο,δεν σημαινει οτι δεν θησαυρισαν απο αυτο ,ετσι?Σιγουρα μακροπροθεσμα εγιναν πολυ πλουσιοι.

 

Κι αυτό χωράει συζήτηση, γιατί κάθε τόσο τους πατούσαν ένα προγκρόμ, κατάσχεση περιουσιών και πάμε από την αρχή (χαρακτηριστικό και πασίγνωστο reset, αλλά με Χριστιανούς θύματα, είναι αυτό των Ναϊτών Ιπποτών -γενικά, οσάκις το μεσαιωνικό κράτος έφτανε να χρωστάει πολλά, πατούσε ένα υποχρεωτικό "κούρεμα" στους δανειστές του -κούρεμα από το λαιμό και πάνω, συνήθως). Σαφώς έκαναν πολλοί περιουσίες, απλά επισημαίνω το στερεότυπο των "Εβραίων τοκογλύφων" δεν ισχύει, τουλάχιστον τις ημέρες πριν από το Ολοκαύτωμα: υπήρχαν και έμποροι, σίγουρα κάποιοι θα δάνειζαν και χρήματα, αλλά υπήρχε και τεράστια φτώχια στην Εβραϊκή κοινότητα.

 

Στα Γιάννενα υπήρχαν και γιατροί και λογοτέχνες (Γιοζέφ Ελιγιά) αλλά και άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό (Μαρδοχαίος Φριζής).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Για τον ίδιο λόγο που θεωρούνται έθνος οι Αμερικανοί, ας πούμε. Ή οι Ρώσοι (από Ευρώπη μέχρι Άπω Ανατολή).

 

Έθνος είναι οι Εβραίοι, με βασικό προσδιοριστικό άξονα τη θρησκεία. Αναφέρεσαι στη "φυλετική καθαρότητα" ή δεν κατάλαβα κάτι στην ερώτησή σου;

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τον ίδιο λόγο που θεωρούνται έθνος οι Αμερικανοί, ας πούμε. Ή οι Ρώσοι (από Ευρώπη μέχρι Άπω Ανατολή).

 

Έθνος είναι οι Εβραίοι, με βασικό προσδιοριστικό άξονα τη θρησκεία. Αναφέρεσαι στη "φυλετική καθαρότητα" ή δεν κατάλαβα κάτι στην ερώτησή σου;

 

 

Μπορώ να δεχθώ την ύπαρξη ενος ισραηλινού έθνους.Ενός εβραϊκού ή ενός χριστιανικού όχι όμως.

Τους εβραίους όμως πάντοτε τους αντιμετώπιζαν ως έθνος.Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα λανθασμένα.Αντί να πούνε πχ αυτός είναι Ρώσος (επίθετα με κατάληξη -itz -owitz- -ovitz είναι σλαβικά) λένε είναι Εβραίος.

 

Οι Ρώσοι είναι έθνος όμως.Αιώνες παρουσίας,με δική τους γλώσσα,κουλτούρα και παράδοση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...