Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Καλωδιωση σε καινουριο σπιτι


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
38 απαντήσεις σ'αυτό το θέμα

#1 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 03 May 2013 - 04:09 PM

Καλησπέρα. και χρονια πολλα.
Χτίζουμε ένα καινούριο  σπίτι (μεζονετα 3 επιπεδων) και θέλω να υπάρχει η σωστη υποδομή απο καλωδιωσεις  απο την αρχη για να μην χρειαστει μετα να τρυπαμε παλι τοιχους κλπ...

 


Καταρχην οσον αφορα τον ΟΤΕ.  ο Οτε μας φερνει την γραμμη με κολονα μεχρι την εισοδο του κτηματος  σωστα?  Απο την εισοδο του κτηματος (6 στρεμματα) μεχρι εκει που ειναι τα σπιτια ειναι μια αποσταση 70 μετρα. Για αυτα τα 70 μετρα τι ειναι καλυτερο απο καλωδειο να κανω για να μην εχω μεγαλες απωλειες?

 

τωρα στα εσωτερικα του σπιτιου τι καλωδιωσεις πρεπει να εχω για να:

 

1. Να υπαρχει σε καθε οροφο συνδεση στο δυκτιο

2. καθε οροφος να εχει δυνατοτητα για δουφορικη εγκατασταση

3. συναγερμος σε ολο το σπιτι ΚΑΙ συνδεση με καμερες ασφαλιας οι οποιες υπαρχουν σκορπιες στο κτημα

 

Σας ευχαριστω προκαταβολικα!

 

 



#2 girogooos

girogooos

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 μηνύματα

Δημοσίευση 03 May 2013 - 04:12 PM

μπορεις να βαλεις και υπογεια τα καλωδια του οτε



Ad Bot

Ad Bot

#3 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 03 May 2013 - 04:41 PM

To γνωριζω. Στους δυπλανους που κοιταξα ο οτε τους τα εχει βαλει με κολονα και οχι υπογεια παντως



#4 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54020 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 03 May 2013 - 06:21 PM

α.δυσκολο ο οτε να στο φερει υπογεια σε μονοκατοικια.επειδη θα εισαι ενα σπιτι λογικα θα στο φερει απο καποιο box οπτοε θα στο αφησει στην εισοδο.εσυ απο εκει μπορεις ειτε να πας υπογεια ειτε να πας εναερια.μπορεις να περασεις utp για εξωτερικους χωρους.και cat5 να περασεις ειναι μια χαρα αλλα μπορεις και cat6.απλα καλο θα ειναι να ειναι για εξωτερικους χωρους.Καποοι περνανε καλωδια νομιζω τα λενε Pet σαν του οτε που ειναι πολυζευγα εγω γενικοτερα προτιμω το utp.καλο θα ηταν να εχεις 2 utp να υπαρχει και ενα spare.

τωρα για μεσα στο σπιτι αν θες 100αρι δικτυο και 1000 αλλα οχι official περνα cat5e.ενα για το τηλεφωνο και ενα για το ιντερνετ.και τα καταληγεις ολα σε Patch panel.απλα τα βαζεις σε δικους τους σωληνες μακρια απο ρευματα.αν δεν σε νοιαζει να βγει λιγο παραπανω θα πηγαινα σε utp cat6a.px Panduit Κτλ.αν το budget δεν βγαινει τοσο τοτε για το ιντερνετ cat6a και για το τηλεφωνο απλα ενα 5e η ενα απλο cat6.

για τα δορυφορικα   i have no idea.

για τους συναγερμους αλλοι περνανε utp αλλοι περνανε καλωδιο συναγερμου που ειναι πιο φτηνες.οι καμερες επισης θελουν δικο τους καλωδιο καποιοι κανουν κατι πατεντες και ριχνουν Utp νομιζω και μετα το κανουν convert.



#5 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 03 May 2013 - 07:14 PM

α.δυσκολο ο οτε να στο φερει υπογεια σε μονοκατοικια.επειδη θα εισαι ενα σπιτι λογικα θα στο φερει απο καποιο box οπτοε θα στο αφησει στην εισοδο.εσυ απο εκει μπορεις ειτε να πας υπογεια ειτε να πας εναερια.μπορεις να περασεις utp για εξωτερικους χωρους.και cat5 να περασεις ειναι μια χαρα αλλα μπορεις και cat6.απλα καλο θα ειναι να ειναι για εξωτερικους χωρους.Καποοι περνανε καλωδια νομιζω τα λενε Pet σαν του οτε που ειναι πολυζευγα εγω γενικοτερα προτιμω το utp.καλο θα ηταν να εχεις 2 utp να υπαρχει και ενα spare.

τωρα για μεσα στο σπιτι αν θες 100αρι δικτυο και 1000 αλλα οχι official περνα cat5e.ενα για το τηλεφωνο και ενα για το ιντερνετ.και τα καταληγεις ολα σε Patch panel.απλα τα βαζεις σε δικους τους σωληνες μακρια απο ρευματα.αν δεν σε νοιαζει να βγει λιγο παραπανω θα πηγαινα σε utp cat6a.px Panduit Κτλ.αν το budget δεν βγαινει τοσο τοτε για το ιντερνετ cat6a και για το τηλεφωνο απλα ενα 5e η ενα απλο cat6.

για τα δορυφορικα   i have no idea.

για τους συναγερμους αλλοι περνανε utp αλλοι περνανε καλωδιο συναγερμου που ειναι πιο φτηνες.οι καμερες επισης θελουν δικο τους καλωδιο καποιοι κανουν κατι πατεντες και ριχνουν Utp νομιζω και μετα το κανουν convert.

 

Ευχαριστω για τις πολυτημες απαντησεις.

 

Το κεντρο του ΟΤΕ ειναι ευτυχως ακριβος απεναντι στα 10 μετρα απο το κτημα. οποτε πιστευω δεν θα ειναι δυσκολο να μου βαλουν την γραμμη.

 

Τωρα λογικα οσον αφορα τις καμερες κλπ πρεπει να ρωτησω καποιον ιδικο για να μην κανω καμια πατατα



#6 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54020 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 03 May 2013 - 09:15 PM

ναι για τις καμερες και για το δορυφορικο δεν ξερω θα σε γελασω.απλα βλεπω πολλους που στις καμερες εχουν converters σε utp.δεν ξερω κατι παραπανω.το κεντρο του οτε η το καφαο??



#7 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 03 May 2013 - 09:24 PM

ναι για τις καμερες και για το δορυφορικο δεν ξερω θα σε γελασω.απλα βλεπω πολλους που στις καμερες εχουν converters σε utp.δεν ξερω κατι παραπανω.το κεντρο του οτε η το καφαο??

 

Το Κεντρο του ΟΤΕ  ( το κτηριο οχι το καφαο ) ειναι απεναντι απο το κτημα στα 10 μετρα...  αλλα η αποσταση απο την εισοδο του κτηματος μεχρι τ0 σπιτι ειναι 70 μετρα. Αυτο μου δινει την ελπιδα οτι θα ειναι σχετικα  γρηγορη η διαδικασια να μου βαλουν γραμμη , αλλα και  οτι θα  εχω καλη ταχυτητα ελπιζω



#8 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54020 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 03 May 2013 - 09:58 PM

Το Κεντρο του ΟΤΕ  ( το κτηριο οχι το καφαο ) ειναι απεναντι απο το κτημα στα 10 μετρα...  αλλα η αποσταση απο την εισοδο του κτηματος μεχρι τ0 σπιτι ειναι 70 μετρα. Αυτο μου δινει την ελπιδα οτι θα ειναι σχετικα  γρηγορη η διαδικασια να μου βαλουν γραμμη , αλλα και  οτι θα  εχω καλη ταχυτητα ελπιζω

24 αρι θα εχεις αφου εισαι διπλα.και αμα δινουν και vdsl πας σε 30 η 50.ναι λογικα θα μπει αρκετα γρηγορα η γραμμη.λογικα θα τραβηξουν απο καποιο boxaki.



#9 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 06:49 PM

Εφτιαξα προχειρα 2 σχεδιαγραμματα με πιθανη εγκατασταση για να μου πειτε ποια ειναι τα πλεονεκτηματα και ποια τα μειωνεκτηματα της καθε μιας...
 
Συνημμένο Αρχείο  σχεδ3.png   234.86K   2 downloadsΣυνημμένο Αρχείο  σχεδ4.jpg   108.93K   2 downloads
 
Αυτο που με μπερδευει καταρχην ειναι ποια η διαφορα του pach panel και του swich , και αν χρειαζομαι και τα 2 μεσα στο rack...
 
Απο εκει και περα ειναι καλυτερο απο ενα pach panel να φευγουν ολες οι γραμμες για καθε δωματιο του σπιτιου? η o καθε οροφος να εχει το δικο του pach panel και απο εκει να φευγει γραμμη για καθε δωματιο?
 
Τελος σε καθε δωματιο θα ερχετε μια μπριζα UTP cat 6a σωστα? Αν για παραδειγμα σε αυτο το δωματιο θελουμε να συνδεσουμε και PC και ΛΑΠΤΟΠ και media player κλπ... εκει τι γινεται? πρεπει απο την μπριζα της γραμμης UTP που ερχετε στο δωματιο να συνδεθει νεο SWICH και απο εκει να φευγουν νεα UTP καλωδια για την καθε συσκευη? Αν ειναι ετσι επειδη μου φαινεται πολυ μπερδεμενη αυτη η συνδεσμολογια, σε καθε δωματιο και swich και αλλα καλωδια κλπ, πως αποφευγουμε να χτυπανε η μια IP με την αλλη και να μην εχουμε ασυμβατοτητες κλπ? Ειναι δηλαδη μετα ρυθμισεις που πρεπει να κανω εγω η ρυθμιζοντε οι IP του δικτυου αυτοματα?


#10 biomecanoid

biomecanoid

    Senior Member

  • Banned
  • 1850 μηνύματα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 07:21 PM

Από ότι φαίνεται θες κάποιον ειδικό να σου κάνει την δουλειά



#11 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 07:33 PM

Σιγουρα θα μου την κανει ιδικος την δουλεια, απλα πρεπει να αποφασησω τι , για να του πω τι να μου κανει....  γιατι και οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι ιδικα κατι  παλιοι δεν ειναι και πολυ ιδικοι στα θεματα δικτυου.



#12 Peperone

Peperone

    Member

  • Members
  • 318 μηνύματα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 07:57 PM

ιδικός και παλαιός ηλεκτρολόγος για στήσιμο δικτύου δεν συμβαδίζουν...



#13 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54020 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 04 May 2013 - 08:01 PM

Μην βαλεις 500 patch panel.δενεχει νοημα για Home Use με 10-20 πριζακια.εχει νοημα μονο σε εταιρειες.για μενα ολα να ξεκινανε απο ενα patch panel Που θα ειναι εκει και το ρουτερ και το switch>αν υποπτευεσαι οτι σε ενα δωματιο μπορει να βαλεις παραπανω πραγματα εκει η βαζεις switch η απλα περνας και τριτο Utp.2 για δικτυο και ενα για τηλεφωνο.βεβαια και του τηλεφωνου θα μπορει να χρησιμοποιηθει και για δικτυο σε περιπτωση αναγκης.το καλωδιο δεν ειναι τοσο ακριβο ουτε ο ηλεκτρολογος εχει προβλημα να περασει 3 utp αντι για 2.



ιδικός και παλαιός ηλεκτρολόγος για στήσιμο δικτύου δεν συμβαδίζουν...

+1



#14 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3268 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 08:11 PM

Μην βαλεις 500 patch panel.δενεχει νοημα για Home Use με 10-20 πριζακια.εχει νοημα μονο σε εταιρειες.για μενα ολα να ξεκινανε απο ενα patch panel Που θα ειναι εκει και το ρουτερ και το switch>αν υποπτευεσαι οτι σε ενα δωματιο μπορει να βαλεις παραπανω πραγματα εκει η βαζεις switch η απλα περνας και τριτο Utp.2 για δικτυο και ενα για τηλεφωνο.βεβαια και του τηλεφωνου θα μπορει να χρησιμοποιηθει και για δικτυο σε περιπτωση αναγκης.το καλωδιο δεν ειναι τοσο ακριβο ουτε ο ηλεκτρολογος εχει προβλημα να περασει 3 utp αντι για 2.



+1

 

 

Ευχαριστω για την απαντηση!

 

Οποτε εχουμε και λεμε

 

1. στο υπογειο το ΡΑΚ  με ενα pach panel 20 θεσεων , ενα switch και το modem/router.

2. και απο εκει για  καθε δωματιο του σπιτιου φευγουν 2 καλωδια  UTP cat6a.   (1 για DATA και 1 για τηλεφωνο)

3. Και στα δωματια που θα θελω να συνδεσω περισσοτερες απο μια συσκευες στο δυκτιο απλα βαζω swicth?

 

Με αυτα ειμαι οκ? και θα παιζει το 1000αρι απροβληματιστα?



#15 Peperone

Peperone

    Member

  • Members
  • 318 μηνύματα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 08:19 PM

η γνώμη μου είναι να βάλεις καλά καλώδια και τα αφήνεις να υπάρχουν είναι πολύ νωρίς για να αξιοποιηθούν σε σπίτι  δεν είσαι σε εταιρία που θα τα χρησιμοποιούν κάθε μέρα... ένα καλό ασύρματο δίκτυο θα σε βολέψει περισσότερο.