Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Καλωδιωση σε καινουριο σπιτι


  • Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
38 απαντήσεις σ'αυτό το θέμα

#16 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3282 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 09:32 PM

Ανεξαρτητα για το αν θα χρησιμοποιηθει η οχι ασυρματο δυκτιο, επειδη μια φορα χτιζεται το σπιτι η μελετη και η εγκατασταση την δομημενης καλωδιοσης πρεπει να γινει αναγκαστικα!

 

Εμενα πιο πολυ η απορια μου ειναι , και για να αποφυγω την επιπλεον αγορα switses σε καθε δωματιο που θα χρειαστω περισσοτερα του ενος UTP ειναι.. πχ σε ενα δωματιο θελω να συνδεσω σε δυκτιο και υπολογιστη, και εκτυπωτη, και media player και ενα ps3 πχ , και το τηλεφωνο παμε μανι μανι στα 5 UTP για ενα δωματιο. και αντε οκ το κοστος για 5 ξεχωριστα καλοδια το ξεπερναμε. 5 UTP τι μεγεθος spiral σωληνα χρειαζοντε για να χωρεσουν να περασουν? και στον τοιχο θα πρεπει να βαλω 5 μπριζες ξεχωριστες? η υπαρχουν μπριζες και με 5 θεσεις UTP?



Ad Bot

Ad Bot

#17 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54767 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 04 May 2013 - 10:29 PM

για μενα τα καλωδια τα περνας για δυο λογους.

α.ασυρματο σε 3 οροφους δυσκολα πιανει.

β.αν θες σε ενα πριζακι με utp βαζεις ενα access point και δινεις ασυρματα.

γ.μπορεις να βαλεις switch αντι για 5 utp.δεν προκειταν  να πιταρεις 1000αρι link.κατα τα αλλα ναι μπορουν να περασουν 5 Utp απο ενα σωληνα και μπορεις να τα βγαλεις σε 2 η 3 διπλα πριζακια σε διαφορετικες πλευρες του δωματιου.δεν θυμαμαι να υπαρχουν τριπλα πριζακια αλλα αν βαλεις 2 η 3 κολλητα δεν βγαινουν μεγαλα.εγω θα περναγα διαφορετικα καλωδια .το να μου βγει ολο το Project αντι πχ 1000 ευρω 1200 δεν θα με πειραζε.



συν οτι με το ασυρματο δεν προκειται να πιασεις μεγαλες ταχυτητες ειδικα μεταξυ οροφων.μετα θα λες γιατι δεν γινεται σωστο streaming.



η γνώμη μου είναι να βάλεις καλά καλώδια και τα αφήνεις να υπάρχουν είναι πολύ νωρίς για να αξιοποιηθούν σε σπίτι  δεν είσαι σε εταιρία που θα τα χρησιμοποιούν κάθε μέρα... ένα καλό ασύρματο δίκτυο θα σε βολέψει περισσότερο.

ποσοι θα παρακαλαγαν να ειχαν περασει καλωδια και ψαχνουν μετα ρουτερς για να κανουν streaming ικανοποιητικα και δεν μπορουν λογω χαμηλης ποιοτητας σηματος.



#18 Peperone

Peperone

    Member

  • Members
  • 318 μηνύματα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 10:46 PM

αν μιλάμε για steaming είναι άλλο θέμα. αλλά μετά πάμε να φτιάξουμε ένα ποιοτικό δίκτυο θέλει και CAT6 πρίζες θέλει και πρόβλεψη που θα μπουν οι συσκευές ώστε να μη σκοντάφτεις στα καλώδια ...



#19 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54767 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 04 May 2013 - 10:50 PM

αν μιλάμε για steaming είναι άλλο θέμα. αλλά μετά πάμε να φτιάξουμε ένα ποιοτικό δίκτυο θέλει και CAT6 πρίζες θέλει και πρόβλεψη που θα μπουν οι συσκευές ώστε να μη σκοντάφτεις στα καλώδια ...

ε ενταξει για να βαλει 5 συσκευες θα ειναι και το streaming στο προγραμμα.πριζακια μπροει να βαλει και στις 2 πλευρες του δωματιου για να ειναι καλυτερα.ολα ειναι θεμα κοστους.αμα θελει βαζει και σε καθε τοιχο διπλο πριζακι για να εχει παντου.το αν θα χρειαστεις μια κουλουρα η δυο δεν αλλαζει το κοστος .αν γινει στην αρχικη εγκατασταση ειναι μια χαρα παρα να πρεπει μετα να γκρεμισει τοιχους κτλ για να τα περασει.στην αρχη ειναι αρκετα ευκολο να περαστουν σωληνες κτλ.



#20 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3282 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 04 May 2013 - 10:53 PM

Iσχυει αυτο?  οτι δηλαδη αν βαλω  CAT6a αντι για CAT5e μπορει να εχω προβλημα με τις γωνιες που μπορει να χρειαστει να σχηματιστουν οπως περνανε τα καλωδια μεσα στους τοιχους?  και επειδη το θεωρω πολυ δυσκολο να μην χρειαστει σε καποια σημεια να γινουν γωνιες, μηπως καλυτερα να περασω CAT5e?



#21 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54767 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 04 May 2013 - 11:00 PM

Iσχυει αυτο?  οτι δηλαδη αν βαλω  CAT6a αντι για CAT5e μπορει να εχω προβλημα με τις γωνιες που μπορει να χρειαστει να σχηματιστουν οπως περνανε τα καλωδια μεσα στους τοιχους?  και επειδη το θεωρω πολυ δυσκολο να μην χρειαστει σε καποια σημεια να γινουν γωνιες, μηπως καλυτερα να περασω CAT5e?

ο σωληνας δεν θα αφησει ετσι και αλλιως το καλωδιο να κανει τρελη γωνια οποτε no worries.οχι οτι σε εταιρειες τακαλωδια δεν ειναι cat6 και ομως δεν τους εχουν κανει κατι παραξενες γωνιες μερικες φορες ακομα και μεσα στο Rack.δεν θα το σπασεις το καλωδιο να λυγισει τελειως ετσι και αλλιως.



#22 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3282 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 05 May 2013 - 07:21 PM

οι απαιτησεις ειναι πολλες , με τις τοσες ηλεκτρικες συσκευες που υπαρχουν και μου μας αναγκαζουν να γεμιζουμε το σπιτι πολυμπριζα και καλοδια...

Για αρχη στο υπογειο θα υπαρχει ιδικος χωρος home cinema , οπου εκει θα πρεπει να προβλεφθει , 1. καλωδιο hdmi στο ταβανι για προτζεκτορα, 2. καλωδια ηχειων για 7.1 , 3. τουλαχιστον 4 καλωδια UTP για να συνδεοντε PC , BLURAY , MEDIA PLAYER , PLAYSTATION , 4, καλωδια δωριφορικης και TV , 5. τηλεφωνο

Στο υσογειο που θα ειναι το σαλονι και εκει πρεπει να υπαρχει σχεδον η ιδια εγκατασταση με το υπογειο , χωρις την εγκατασταση καλωδιου HDMI στο ταβανι.

Στον οροφο που ειναι κρεβατοκαμαρες και το γραφειο και εκει φανταζομαι θελω σε καθε δωματιο να ερχοντε 2 καλωδια UTP CAT6a ενα για ΙΝΤΕΡΝΕΤ και ενα για τηλεφωνο, kai η δυαντοτητα να μπορει να παιζει και διαφορετικο καναλι nova η ΟΤΕ TV

 


Εκτος εχω αφησει εντελος την εγκατασταση του συναγερμου ο οποιος εχω μεσανυχτα για το τι καλωδια χρειαζοντε και που.

Ολα αυτα τα καλωδια θα μαζευοντε στον χωρο του υπογειου σε ενα pach panel και απο εκει σε switsh και το router.

Σε οσα ανεφερα ειμαι οκ? η εχω ξεχασει κατι το οποιο δεν μου ερχετε τωρα στο μυαλο και μπορει να χρειαστει στο μελον?



#23 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54767 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 05 May 2013 - 08:57 PM

απο αυτα που προβλεπεις παντα βαζε +1 για τα απροβλεπτα.επισης αρκετες πριζες ρευματος για να μην τραβας 800 πολυπριζα.επισης γα το συναγερμο η περνανε καλωδιο για συναγερμο που θα πηγαινουν και αυτα εκει που θα ειναι ο συναγερμος πχ κοντα στο patch panel η περνας Utp.και τα 2 κανουν.



#24 BEDROCK

BEDROCK

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 μηνύματα

Δημοσίευση 05 May 2013 - 09:24 PM

Σχεδιαγραμμα νούμερο 1 καθώς και χρήση καλωδίων Cat6 για την δομημενη.


Το καλώδιο του ΟΤΕ θα στο τερματίσουν στην είσοδο του οικοπέδου όπου θα μπει και το εσκαλιτ και από εκεί μπορείς να το εισάγεις όπως εσύ θες στην οικεία σου.

Για Wifi check τη σειρα Unify της Ubiquiti , compact, Poe ready και mounting ready για ceiling & wall.

Sent from my iPad using Insomnia

#25 biomecanoid

biomecanoid

    Senior Member

  • Banned
  • 1850 μηνύματα

Δημοσίευση 05 May 2013 - 11:48 PM

πάντως όλα αυτά δεν μπορεί να στα κάνει ο ηλεκτρολόγος γιατί δεν έχει τις γνώσης, θες και ένα άτομο τις πληροφορικής



#26 poulinos

poulinos

    Super Goofy

  • Super Moderators
  • 54767 μηνύματα
  • LocationGoofy Land

Δημοσίευση 06 May 2013 - 11:16 AM

Σχεδιαγραμμα νούμερο 1 καθώς και χρήση καλωδίων Cat6 για την δομημενη.


Το καλώδιο του ΟΤΕ θα στο τερματίσουν στην είσοδο του οικοπέδου όπου θα μπει και το εσκαλιτ και από εκεί μπορείς να το εισάγεις όπως εσύ θες στην οικεία σου.

Για Wifi check τη σειρα Unify της Ubiquiti , compact, Poe ready και mounting ready για ceiling & wall.

Sent from my iPad using Insomnia

και μια δευκρινηση σε αυτο.ο οτε εκει που θα στο τερματισει βαλε ενα μικρο κουτακι αυτα τα πλαστικα για να στο τερματισει εκειμεσα και εκειμεσα βαλε μια ρεγκλετα krone για να μην κανεις ματισεις με το χερι κτλ.



#27 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3282 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 09 May 2013 - 10:56 AM

να ρωτισω κατι ακομα, τωρα που θα μου φερει ο ΟΤΕ την γραμμη μεχρι την εισοδο του οικοπεδου, εκει μου ειπε οτι πρεπει να εχω ενα τοιχειο για να μου την τοποθετησει.... Εκει ομως στο τοιχειο πως θα μου τερματισει την γραμμη? δηλαδη το καλωδιο που θα μου βαλει σε τι βισμα θα καταληγει? RG45? αν οχι , μπορω να βαλω κατι εγω εκει για να ειναι σε RG45 και απο εκει να καταληγει στο σπιτι?



#28 Vancas

Vancas

    Senior Member

  • Members
  • 234 μηνύματα

Δημοσίευση 09 May 2013 - 04:45 PM

Ότι λέει ο poulinos στο προηγούμενο post.

 

Στο τοιχείο θα πρέπει να έχεις προεγκαταστήσει ένα μικρό κουτάκι, το οποίο συνηστώ να είναι IP66 για προστασία από σκόνη και νερό.

Προσοχή να είναι IP με υποδοχή για καλώδιο και όχι μετά να το τρυπήσετε και να χάσει την στεγανότητα του.

Αν το κουτί είναι σε εξωτερικό χώρο εύκολα προσβάσιμο και από άλλους συνηστώ να υπάρχει και η δυνατότητα κλειδώματος (είτε στο κουτί μικτονόμησης είτε με εξωτερικό κουτί/κατασκευή) για την αποφυγή υποκλοπών κλπ.

 

 

Δεν τερματίζουν σε κάποιο βύσμα, αλλά όπως είπε ο poulinos μέσα σε αυτό θα βάλεις μία οριολωρίδα (ρεγκλέτα) πάνω στην οποία θα σου τερματίσουν την γραμμή.
Εκεί θα κάνεις και την μικτονόμηση με το καλώδιο που θα μεταφέρει την γραμμή στον κεντρικό κόμβο του σπιτιού.



#29 ababapanos

ababapanos

    Senior Member

  • Members
  • 3282 μηνύματα
  • LocationΚερκυρα

Δημοσίευση 09 May 2013 - 05:04 PM

Ότι λέει ο poulinos στο προηγούμενο post.

 

Στο τοιχείο θα πρέπει να έχεις προεγκαταστήσει ένα μικρό κουτάκι, το οποίο συνηστώ να είναι IP66 για προστασία από σκόνη και νερό.

Προσοχή να είναι IP με υποδοχή για καλώδιο και όχι μετά να το τρυπήσετε και να χάσει την στεγανότητα του.

Αν το κουτί είναι σε εξωτερικό χώρο εύκολα προσβάσιμο και από άλλους συνηστώ να υπάρχει και η δυνατότητα κλειδώματος (είτε στο κουτί μικτονόμησης είτε με εξωτερικό κουτί/κατασκευή) για την αποφυγή υποκλοπών κλπ.

 

 

Δεν τερματίζουν σε κάποιο βύσμα, αλλά όπως είπε ο poulinos μέσα σε αυτό θα βάλεις μία οριολωρίδα (ρεγκλέτα) πάνω στην οποία θα σου τερματίσουν την γραμμή.
Εκεί θα κάνεις και την μικτονόμηση με το καλώδιο που θα μεταφέρει την γραμμή στον κεντρικό κόμβο του σπιτιού.

 

Ευχαριστω για την απαντηση... καταλαβαινω απολυτα τι λες, απλα επειδη εκει στην ειδοσο στο τοιχειο θα χρειαστω να βαλω ενα modem router για να συνδεσω καμερες ασφαλειας , και το router θελει καλωδιο UTP τι να κανω?



#30 Vancas

Vancas

    Senior Member

  • Members
  • 234 μηνύματα

Δημοσίευση 09 May 2013 - 05:47 PM

Γιατί να βάλεις το Modem router στο τοιχείο αυτό;

 

To modem/router θα είναι στο σημείο που θα κάνεις τον κεντρικό "κόμβο" του σπιτιού.

 

Αν θες σε εκείνο το σημείο να έχεις και μία κάμερα η οποία παίζει με UTP, τότε όπως θα περνάς την γραμμή από το τοιχείο προς το σημείο που θα κάνεις τον κεντρικό κόμβο, περνάς παράλληλα και extra καλώδιο για την κάμερα.