Προς το περιεχόμενο

Βρέθηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου ή και πάλι όχι?


funbreaker

  

230 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Ποιος πιστεύετε ότι θάφτηκε στον τύμβο;

    • Μέγας Αλέξανδρος
      66
    • Ρωξάνη & Αλέξανδρος Δ'
      11
    • Ολυμπιάδα
      13
    • Ηρακλής, γιος του Αλεξάνδρου
      4
    • Θεσσαλονίκη, αδερφή του Αλεξάνδρου
      4
    • Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλεξάνδρου
      2
    • Φίλιππος Β' (για όσους αμφισβητούν την έρευσή του)
      1
    • Φίλιππος ο Αριδαίος
      0
    • Ηφαιστίωνας
      26
    • Κάσσανδρος
      17
    • Αντίπατρος
      3
    • Αντίγονος ο μονόφθαλμος
      2
    • Νέαρχος
      11
    • Λαομέδων
      2
    • Κενοτάφιο φτιαγμένο για το Μέγα Αλέξανδρο
      33
    • Πολυάνδρειο στρατιωτών
      12
    • Άλλο (πείτε ποιος)
      23
  2. 2. Τι θεωρείτε πιθανότερο σχετικά με τη σύληση του τύμβου;

    • Ο τύμβος δεν είναι συλημένος.
      36
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πριν πολλούς αιώνες.
      93
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς στη σύγχρονη εποχή.
      10
    • Ο τύμβος συλήθηκε μερικώς πολλές φορές σε διάφορες περιόδους.
      49
    • Ο τύμβος έχει συληθεί ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα μίας ή πολλών διαφορετικών συλήσεων.
      27
    • Ο τύμβος έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί.
      6
    • Άλλο (εξηγείστε).
      9
  3. 3. Από που προέρχεται η άμμος;

    • Η άμμος προέρχεται από φυσικά αίτια.
      59
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε από την αρχή αμέσως μετά την ταφή του νεκρού.
      67
    • Η άμμος αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό κατά της τυμβωρυχίας και τοποθετήθηκε αργότερα.
      85
    • Άλλο (εξηγείστε).
      19


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 8,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

ο τάφος ηταν για εναν άνθρωπο,τον οποιο έκαψαν κιολας.

Ολοι οι άλλοι ειναι μεταγενέστεροι ή πρόσωπα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης.

 

Τωρα τι λεει το μογγολο η παλαγγια,τα ακουω βερεσε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αμφίπολη: Η απάντηση των ανθρωπολόγων για τα υπόλοιπα 393 οστά

http://www.thetoc.gr/politismos/article/amfipoli-i-apantisi-twn-anthrwpologwn-gia-ta-upoloipa-393-osta

amfipoli-i-apantisi-twn-anthrwpologwn-gi

Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νέα σχέδια από τη γεωμετρική απόδοση της σεισμικής τομογραφίας του λόφου Καστά

 

 

 

Όπως δημοσίευσε πρώτο το zougla.gr το 1998-99 διενεργήθηκε έρευνα στον τύμβο Καστα από τρεις γεωφυσικούς: τον Λάζαρο Πολυμενάκο, τον Σταύρο Παπαμαρινόπουλο και τον Αθανάσιο Λιόση. Στην έρευνα συμμετείχε και η συνεργάτις του αείμνηστου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. Οι επιστήμονες με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε το 2004 σε περιοδικό Αρχαιολογίας. Σύμφωνα με την κα Κουκούλη-Χρυσανθάκη, η οποία μίλησε στο zougla.gr, η έρευνα μαρτυρά την ύπαρξη λίθινων κατασκευών και θεωρεί τις ενδείξεις σημαντικές.

Η αρχιτέκτονας Βιργινία Καβράκη χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της αλλά και τη 3D τεχνολογία, βασιζόμενη στη σεισμική τομογραφία που δημοσιεύθηκε το 2004 έκανε μια πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης της δομής του τύμβου. Τα σχέδια αυτά τα οποία παρουσίασε το zougla.gr πριν από λίγες ημέρες, βασίζονται στα τεχνικά δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αρχιτέκτονας βασίστηκε και σε ένα σχέδιο του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεωδόρου, ο οποίος έχει κάνει έρευνα στον τύμβο Καστά με γεωραντάρ. Φωτογραφία από αυτή την έρευνα κυκλοφόρησε στον Τύπο. 

Την Τετάρτη η αρχιτέκτονας παρουσίασε στην εκπομπή του Ζοugla Tv «Tα μυστικά της Αμφίπολης» νέα σχέδια αλλά παράλληλα εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκαν.
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια παραπάνω άποψη... δείτε το και μετά πείτε μου συμπεράσματα

 

https://www.youtube.com/watch?v=npdlEBgSzPk#t=15

Επεξ/σία από Daemonos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

 

Καπέλωμα στην ανασκαφή της Αμφίπολης

 

10943440_10205960367869419_344400548_n.j

 

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Μια πολύμηνη σιωπή θα σπάσει σε λίγο. Μια σιωπή με νόημα. Χωρίς προεκλογικούς εντυπωσιασμούς, χωρίς πολιτικά ελατήρια και χωρίς επικοινωνιακές μεθοδεύσεις» .

 

Η ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή μας προδιαθέτει να καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή θα απαντήσει σε όλους όσους επικρίνουν το έργο των ανασκαφών της Αμφίπολης.

Τα άρθρα που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αναφέρονται στα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας ξέφυγαν από τα όρια κάθε δεοντολογίας αφού επιχειρήθηκε η πολιτικοποίηση του θέματος των ερευνών με στόχο τον στιγματισμό της ομάδας.

Η κριτική που ασκήθηκε έως τώρα από θεσμικούς και μη παράγοντες, σίγουρα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ομάδας αρχαιολόγων που προωθεί το καπέλωμα της ανασκαφής, από μια επιστημονική επιτροπεία προκειμένου να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος ενώ παράλληλα διαφαίνεται η προσπάθεια που επιχειρούν ορισμένοι για το μπλοκάρισμα της επιστημονικής μελέτης.

Η δολοπλοκία αυτή μεταξύ αρχαιολόγων προέρχονται από την ανησυχία για το έργο τους , όσοι έχουν κάτι να επιδείξουν, καθώς τα ευρήματα του ταφικού μνημείου στο Λόφο Καστά Μεσολακκιάς τείνουν να τους διαψεύσουν , για όσα υποστήριζαν επί χρόνια με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι έρευνες τους.

Με την εφαρμογή της επιτροπείας, η ανασκαφική ομάδα δεν θα βρίσκεται υπό τον συντονισμό του εκάστοτε προϊσταμένου εφορίας αρχαιοτήτων αλλά θα κατευθύνονται από τα μέλη της επιτροπής

Η ομάδα των επιφανών υποστηρίζει ότι οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας ανασκαφής όταν αυτή χρήζει περαιτέρω διερεύνησης . 

«Μια σιωπή με νόημα» γράφει ο Μιχάλης Λεφαντζής και ίσως δεν έχει άδικο. 

10942849_10205960368229428_369601574_n-3

 

ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Εντύπωση προκαλεί η κριτική που ασκεί η Διευθύντρια του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ Βελένη σε άρθρο της στην parallaxi με τον τίτλο «Ποιός χρειαζόταν την Αμφίπολη» http://www.parallaximag.gr/parallax-view/poios-hreiazotan-tin-amfipoli

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

1) ποιος μας λέει ότι ο περίβολος είναι απαραίτητα σύγχρονος με τον τάφο; 

2) Ποιο είναι το ακλόνητο τεκμήριο ότι ο τύμβος είχε πάνω του τον λέοντα, όταν οι επιστήμονες που τον έστησαν εκεί όπου σήμερα είναι λένε ότι είχαν βρει θεμελίωση της βάσης του; 

3)Πως είναι δυνατόν να μην είναι ελληνιστικό, τουλάχιστον, ένα ταφικό μνημείο τόσο «παστίτσιο», όπως λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι,με τόσο πολλά εκλεκτικιστικά στοιχεία δηλαδή, ένα χαρακτηριστικό που φωτογραφίζει μεταγενέστερες της κλασικής εποχές; - See more at: 

Ωστόσο, το εύρημα της Αμφίπολης, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ξεπέρασε και την επιστημονική, αλλά και την επικοινωνιακή του ομάδα. Το ίδιο το εύρημα αποδείχθηκε πολύ ανώτερο των διαχειριστών του, μια και η πολυπλοκότητά του χρειάζεται βαθιά γνώση πολλών ειδικοτήτων, προσεκτικές κινήσεις, ωριμότητα, περίσκεψη που δεν του χαρίστηκε. Δεν του δόθηκε ο επαρκής χρόνος να ωριμάσει στη σκέψη των ειδικών, ώστε να εκφραστούν εμπεριστατωμένες απόψεις για την αρχιτεκτονική του, τη διακόσμησή του, τη γλυπτική του, το ιδεολογικό και το πολιτικοοικονομικό του πλαίσιο, τη σημασία κατασκευής του κατά την εποχή του. Βιασύνη, προχειρότητα, αδεξιότητες και παραλείψεις στην ανασκαφή που τις μαρτυρούσαν οι ίδιες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που διοχέτευε η επικοινωνιακή ομάδα, πέρα από τα αντιφατικά λεγόμενά τους. Σε μια ευνομούμενη χώρα, μια χώρα του υπέροχου αλλού, λέμε τώρα, μια λογική πολιτεία θα ζητούσε τις ευθύνες από αυτούς που προκάλεσαν αυτόν τον οχετό, στην Ελλάδα, όμως, ποτέ κανείς δεν φταίει σε τίποτα, παρά μόνο οι άλλοι που θέλουν εμποδίσουν γιατί φθονούν!

Από εδώ και πέρα ο δρόμος είναι πιο δύσκολος. Το μνημείο χρήζει άμεσης ορθολογιστικής αντιμετώπισης από ομάδα ειδικών (όχι απαραίτητα «διασήμων»), οι οποίοι θα σκύψουν πάνω του με τη δέουσα προσοχή και θα περισώσουν ό, τι μπορεί να περισωθεί, προπαντός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιατί η Αμφίπολη παρά τη δημοσιότητα που έλαβε θα παραμείνει στην ιστορία ως ένα μελανό παράδειγμα στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης και καπήλευσης των προσδοκιών ενός λαού και ως ένα παράδειγμα ανασκαφικής έρευνας και πρακτικής προς αποφυγήν.

 

Πηγή: thousandnews.gr

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχαίος τάφος με νομίσματα βρέθηκε στις Σέρρες]

Αρχαίος τάφος, που έκρυβε μέσα του νομίσματα και κομματάκια χρυσού, βρέθηκε σε δημοτική έκταση, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, έξω από τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Ο τάφος βρέθηκε κατά τις σκαπτικές εργασίες της δημοτικής αρχής προκειμένου να κατασκευαστεί στο σημείο υπαίθριο θέατρο.

 

Το ανασκαφικό μηχάνημα όμως αποκάλυψε τον αρχαίο τάφο και οι εργασίες σταμάτησαν. Αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία και οι αρχαιολόγοι, της ΚΗ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών.

 

«Υπάρχουν πολλοί τάφοι στην περιοχή», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Ανδρέας Δαϊρετζής, ενώ επεσήμανε «ότι στην περιοχή έχουν βρεθεί πριν από χρόνια αρκετοί αρχαίοι τάφοι κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του επαρχιακού- νέου δρόμου Νέας Ζίχνης- Μεσσοράχης».

 

Τα ευρήματα του αρχαίου τάφου παρέλαβε αρχαιολόγος της ΚΗ εφορίας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί η χρονολογία του τάφου. Σύμφωνα με το δήμαρχο Νέας Ζίχνης,ο αρχαίος τάφος φαίνεται ότι έχει συληθεί.

 

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2015/01/blog-post_8363.html

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

O αρχαιολόγος Θέμελης μιλάει για τη δημοσιότητα της Αμφίπολης:

 

http://pelop.gr/?page=article&DocID=216356&srv=11

 

Μεταξύ άλλων:

"Νομίζω ότι η πολλή δημοσιότητα, η βιασύνη των ανακοινώσεων, η αποσπασματική προσφορά εικόνων μέσα από το διαδίκτυο, που προκαλούσε τα σχόλια, γιατί το έκαναν αυτό; Κατά τη γνώμη μου διότι ήθελαν τα σχόλια, διότι δεν το κάνεις εάν δεν θέλεις να προκαλέσεις τον άλλο να σχολιάσει. Δεν ήταν σωστός αυτός ο τρόπος. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ούτε όταν βρέθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών, δεν έσπευσαν οι Αγγλοι αρχαιολόγοι να βγάζουν ένα-ένα τα ευρήματα και να τα παρουσιάζουν στο κοινό. Τα παρουσίασαν σαν σύνολο. Δεν μπορείς να βγάζεις εικόνες κακές, φωτοσκιασμένες, με μπάζα και να τις προσφέρεις στο διεθνές κοινό και να επενδύει πάνω σε τρομερές ελπίδες όταν δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει εκεί. Εγιναν σφάλματα δημοσιότητας θα έλεγα."

 

Πόσο αλήθεια...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...