Προς το περιεχόμενο

Ιστορικες φωτογραφιες


CROM271

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Γη.

 

AYqPo2cs.jpg

 

Η Laika.

 

lXMvP6q.jpg

 

Η πρώτη φωτογραφία του Firewalker κρύβει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω: Τραβήχτηκε από το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Voyager 1 και ονομάστηκε “pale blue dot” (Ισχνή μπλέ κουκίδα) από τον Carl Sagan.

 

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977 με στόχο να εξερευνήσει τον Δία, τους δακτυλίους του Κρόνου και τους Ουρανό και Ποσειδώνα.

Το 1981 ο γνωστός αστροφυσικός και συγγραφέας (ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του προγράμματος Voyager) Carl Sagan είχε την ιδέα να περιστραφεί ο Voyager 1 ώστε οι κάμερες του να ευθυγραμιστούν με την Γη και να τραβήξει φωτογραφία της από τα εξωτερικά σύνορα του Ηλιακού Συστήματος. Η φωτογραφία θα είχε ελάχιστη επιστημονική αξία (λόγω της απόστασης) όμως θα είχε μεγάλη συναισθηματική και εικαστική αξία αφού θα απαθανάτιζε τον πλανήτη μας μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος.

 

Εισηγήθηκε την ιδέα του στην NASA, αλλά έλαβε σαν απάντηση ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ.

Αν και ουσιαστικά η αποστολή του Voyager 1 είχε ολοκληρωθεί (η τροχιά του είχε περάσει και τον Ποσειδώνα) και τα ενεργειακά του αποθέματα έδειχναν απρόσμενα μεγάλα, οι τεχνικοί προϊστάμενοι της NASA είχαν πολλές επιφυλάξεις:

Το αίτημα του Sagan απαιτούσε χειρισμούς που δεν ήταν μέσα στον αρχικό φάκελλο της αποστολής του Voyager 1, η μεγάλη απόσταση του από την Γή θα έκανε δύσκολη την ευθυγράμμιση, οι κάμερες του δεν ήταν κατασκευασμένες να τραβήξουν φωτογραφίες κόντρα στον Ήλιο (ακόμα και από αυτήν την απόσταση υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν) και τέλος θα γινόταν σπατάλη πολύτιμης ενέργειας.

 

Ο Sagan δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε για χρόνια να πιέζει την NASA και να χρησιμοποιεί φίλους και συνεργάτες του με επιρροή στην επιστημονική κοινότητα. Μετά από 8 χρόνια και αρκετό παρασκήνιο (το 1989) πέτυχε τελικά τον σκοπό του και πήρε το ΟΚ.

Η NASA ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια να ανασυνθέσει την αρχική ομάδα που χειριζόταν τον Voyager 1 – είχαν περάσει 12 χρόνια από την εκτόξευσή του και πολλοί επιστήμονες από το τεχνικό προσωπικό είχαν μετατεθεί ή συνταξιοδοτηθεί.

 

Τελικά στις 14 Φεβρουαρίου του 1990 η αποστολή εξετελέσθει: Το Voyager 1 τράβηξε με απρόσμενη επιτυχία μία σειρά από φωτογραφίες των έξι από τους οκτώ πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος (συμπεριλαμβάνοντας την Γή) που ονομάστηκαν Family Portrait (Οικογενειακό Πορτραίτο). Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από απόσταση 6 δισσεκατομυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, στις εσχατιές του Ηλιακού μας Συστήματος.

Στις δύο κάμερες χρησιμοποιήθηκαν τα πιό “σκοτεινά” διαθέσιμα φίλτρα και η συντομότερη δυνατή έκθεση. Ακόμα και έτσι ο Ερμής δεν ήταν δυνατό να φωτογραφηθεί αφού ήταν καλυμμένος από την εκτυφλωτική λάμψη του ήλιου. Επίσης η ευθυγράμμιση με τον πλανήτη Άρη δεν ήταν επιτυχής. Οι φωτογραφίες αποθηκεύτηκαν προσωρινά σε μαγνητικά μέσα και στην συνέχεια ξεκίνησε η πολυήμερη διαδικασία της αποστολής τους στην Γή.

Μία από αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζει την Γή μέσα στο αχανές διάστημα. Ο πλανήτης μας καταλαμβάνει μόλις 12 pixel στην φωτογραφία και ανακλά ένα απαλό γαλάζιο χρώμα που οι επιστήμονες της NASA το απέδωσαν στους ωκεανούς σε συνδυασμό με τους πάγους των πόλων και τα σύννεφα της ατμόσφαιρας.

Ονομάστηκε από τον Carl Sagan “pale blue dot” και κατά την γνώμη μου είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχω δεί: Αποδίδει μοναδικά την ασημαντότητα του πλανήτη μας μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος αλλά και την ματαιότητα του ανθρώπινου πολιτισμού, ενώ από την άλλη μεριά εκπέμπει το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο πλανήτης μας είναι μοναδικός - είναι το μοναδικό μας σπίτι και πρέπει να το προσέχουμε. Όσο την κοιτάς, τα πιό μεγαλειώδη (με την επίγεια προοπτική) έργα του ανθρώπου, μοιάζουν ασήμαντα – το ίδιο και τα εθνικά σύνορα, οι φυλές, οι πόλεμοι κ.τ.λ.

 

[Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες της Γης από το διάστημα είναι ελάχιστες – αν εξαιρέσουμε αυτές που έχουν τραβηχθεί από την Σελήνη ή από τεχνητούς δορυφόρους – υπάρχουν μόνον αυτές του Family Portrait από το Voyager 1 και δυό – τρείς πιό κοντινές από το Pioneer 10 όπου διακρίνονται η Γή και η Σελήνη.]

 

Το όλο εγχείρημα θεωρήθηκε άθλος για τους τεχνικούς της NASA, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Voyager 1 δεν περιλάμβανε “ασκήσεις ακριβείας” στα όρια του Ηλιακού Συστήματος, με υπολογιστές τεχνολογίας του ΄70 (με συνολική υπολογιστική δύναμη ίση με ένα σημερινό κινητό τηλέφωνο απλό, όχι smartphone!!).

Μετά την ολοκλήρωση της λήψης των φωτογραφιών, ακολούθησε μία λιτή και συγκινητική τελετή στο κέντρο ελέγχου αποστολής και οι κάμερες του Voyager 1 έσβησαν για πάντα αφού έπρεπε να εξοικονομηθεί ενέργεια για τα υπόλοιπα όργανα του διαστημοπλοίου, έτσι κι΄αλλιώς δεν υπήρχε κάτι για να φωτογραφίσει πιά, στο διαστρικό κενό που βρισκόταν.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το γεγονός ότι η λήψη των φωτογραφιών “Family Portrait” δεν περιλαμβανόταν στον φάκελλο αποστολής του Voyager 1, έδωσε την αφορμή στους διάφορους “συνομοσιολόγους” να ξεσαλώσουν:

Τα σενάρια ξεφουρνίζονταν το ένα μετά το άλλο και περιλάμβαναν από εξωγήινη παρέμβαση στο διαστημόπλοιο, μέχρι ιό στους υπολογιστές του Voyager 1 τοποθετημένο από τους Σοβιετικούς κατά την κατασκευή του (μην ξεχνάμε ότι ήταν τα χρόνια του ψυχρού πολέμου). Κλασσικά, στην συνέχεια οι φωτογραφίες αμφισβητήθηκαν ως προς την αυθεντικότητα τους – όπως ακριβώς και του προγράμματος Apollo στην Σελήνη). Η ανθρώπινη παράνοια σε όλο το μεγαλείο της!

 

Το Voyager 1 συνεχίζει το μοναχικό του ταξίδι, έχοντας κλείσει 35 χρόνια από την απογείωση του. Τα όργανά του εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα και συνεχίζει να επικοινωνεί με την Γή, πέρα από κάθε προσδοκία, ενώ τα επίπεδα ενέργειας του δείχνουν ότι αν δεν πάει κάτι στραβά, θα μας στέλνει δεδομένα για αρκετά χρόνια ακόμα.

Βρίσκεται 18,7 δισσεκατομυρία χιλιόμετρα από την Γή και είναι το πιο μακρινό τεχνούργημα του ανθρώπου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του στον σύνδεσμο:

 

http://voyager.jpl.nasa.gov/index.html

  • Like 27
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 110
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Μικρό αφιέρωμα σε θανάτους διασήμων.  Μερικά είναι graphic οπότε καλύτερα σε σπόιλερ.

 

 

 

Κλασικούρα.

Ο Jack Ruby εκτελεί εν ψυχρώ τον Lee Harvey Oswald και μαζί με αυτόν βάζει ταφόπλακα και στις έρευνες για τον θάνατο του Kennedy

EVN-509_Oswald-shot-by-Ruby_1963.jpg

 

 

O Τσαουσέσκου με την γυναίκα του αφήνουν τον μάταιο τούτο κόσμο, ενώ, εκτός από την φωτογραφία, η εκτέλεσή τους καταγράφεται και μεταδίδεται (δεν ξέρω εάν ήταν ζωντανά) από την Ρουμανική τηλεόραση

 

1848220604_1357249818.jpg

 

 

H σορός του Τσε σε κακό χάλι λίγο πριν θαφτεί και εξαφανιστεί για κάμποσες δεκαετίες (βοήθησε και το γεγονός ότι από πάνω χτίστηκε αεροδιάδρομος). Παρακάτω τα οστά του που βρέθηκαν και ξαναθάφτηκαν.

 

 

Che3.jpg

 

che_2.jpg

 

 

Ένα μίνι αφιέρωμα στην Ρωσική ιστορία:

 

O Λένιν νεκρός, τότε.....

01b-koporso.jpg

 

...και τώρα. Βλέπετε καμία διαφορά; Ας είναι καλά το συνεργείο που συντηρεί την ταρίχευσή του συχνά πυκνά.

101357d3_lenin2Bdead.jpeg

 

Ο Ρασπούτιν λίγο μετά την ανάσυρσή του από τον παγωμένο Νέβα

 

Dead_Rasputin.jpeg

 

 

H ψηφιακή αποκατάσταση του κρανίου του Τσάρου Νικολάου ΙΙ που βοήθησε στην ταυτοποίηση των οστών του.

 

images?q=tbn:ANd9GcTfnKvz72-5lfej8_98xfq  Final_Cad.jpg

 

 

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 The Photograph That Ended a War But Ruined a Life
"Murder of a Vietcong by Saigon Police Chief"

Eddie Adams, 1968

murder-vietcong-saigon-police-chief-eddi

 

The Photograph That Kept Che Alive
"The Corpse of Che Guevara"

Freddy Alborta, 1967

che-corpse-freddy-alborta.jpg

 

 The Photograph That Almost Wasn't
"Gandhi at his Spinning Wheel"

Margaret Bourke-White, 1946

gandhi-spinning-wheel.jpg

 

 Dr Fritz Klein stands in a mass grave in Belsen

image3_fritz_klein.jpg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Henry Ford, the developer and manufacturer of the first affordable American automobile, checks out his first car in December 1936. The car was built and assembled in this Detroit brick barn in 1892.

 
 
detroit-1936.jpg

 

Challenger's crew.

d6997c0c.jpg

 

Challenger's explosion.

challenger-disaster-myths-explosion_3173

 

11th September 2001, Twin Towers.

127550d1265924982-9-11-picture-collectio

 

A-man-stands-in-the-rubble-and-calls-out

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Challenger's explosion.

challenger-disaster-myths-explosion_3173

 

 

Τι μου θυμισες τωρα...Σε καποια φαση ειχα διαβασει πολλα για το  Challenger επειδη το θυμαμαι απο μικρος ως ενα κοσμοϊστορικο γεγονος (μαζι με το Τσερνομπιλ), και βρηκα την παρακατω φωτογραφια που είναι μάλλον frame από το βίντεο της έκρηξης.  Ειναι λιγες στιγμες πριν η μετα την δικη σου, και δειχνει καθαρα τον θαλαμισκο του Challenger ολοκληρο να πεφτει σαν βαριδιο στη Γη αποκολλημένος από το διαλυμένο σκάφος και χωρίς κανένα τρόπο διάσωσης.  Οι αστροναυτες (καποιοι τουλαχιστον) ηταν ακομη ζωντανοι, αφου βρεθηκαν ανοιχτες 3 συσκευες οξυγονου εκτακτης αναγκης, και πιθανότατα ακόμη και την στιγμή της σύγκρουσης. Υπάρχουν κι άλλες εικόνες με το θέμα στο ιντερνετ.

 

Challenger_breakup_cabin.jpg

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μερικες ακομα (πιστευω) ιστορικες φωτογραφιες.

 

Γερμανος στρατιωτης διαβαζει πινακιδα στην Κανδανο που "αιτιολογει" την σφαγη των πολιτων.

399px-Bundesarchiv_Bild_101I-779-0003-22

Σταλινγκραντ για την συνεχεια.

Το σπιτι του Παβλοφ

Pavlov%27s_House.jpg

Tο κεντρο της πολη μετα την απελευθερωση της.

RIAN_archive_602161_Center_of_Stalingrad

Σοβιετικος στρατιωτης ανεμιζει την κοκκινη σημαια στη κεντρικη πλατεια της πολης.

Bundesarchiv_Bild_183-W0506-316%2C_Russl

Δυστυχηματα τωρα.

26/7/2000, το Κονκορντ της πτησης Air France 4590 συνετριβη στην Γαλλια.

konkort6.jpg

Το αεροσκαφος Hindenburg τυλιγεται στις φλογες, στις 6/5/1937 σκοτωνοντας ετσι 36 ανθρωπους.

788px-Hindenburg_burning.jpg

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H παρακάτω φωτογραφία θεωερείται η τελευταία του Βρετανού Αν/χη Πέρσι Χάρισον Φώσετ, λίγο πριν εξφανιστεί για πάντα στη ζούγκλα του Αμαζονίου το 1925.  Ο Φώσετ έψαχνε κάποιον χαμένο πολιτισμό, που ταυτίζεται με το περίφημο Ελ Ντοράντο.  Ούτε οστά ούτε τάφος βρέθηκαν ποτέ, και οι ιστορίες για το τί απέγινε είναι πολλές και γενικά αποδείχτηκαν προσοδοφόρες για τους απογόνους του.

 

Ο Φώσετ είναι ο δεύτερος από δεξιά, με μούσι και καπέλο και ένα σκυλί στα χέρια.

 

fawparty.jpg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η μοναδική επιβεβαιωμένη φωτογραφία του William H. Bonney, ή αλλιώς Billy the Kid, είναι γνωστή εδώ και χρόνια.  Πριν λίγες ημέρες ανακαλύφθηκε και μία δεύτερη, για την οποία φυσικά ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες.  Στην αμφιλεγόμενη φωτογραφία κάτω, ο Bonney είναι στα δεξιά.

 

billy%20the%20kid_teen%20outlaw%20full_e

 

 

TheKid.jpg

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...