Προς το περιεχόμενο

Σύγκρουση ιατρικών διαγνώσεων: Δικαιολογημένη στα ανθρώπινα πλαίσια, αποτέλεσμα ασχετοσύνης ή οικονομ. συμφέροντος ή σύγκρουσης ειδικοτήτων?


funbreaker

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ταλαιπωρούμαι εδώ και μερικούς μήνες από ένα πρόβλημα αιμορροίδων.

Αρχικά ήταν αρκετά ήπιο το πρόβλημα και είχε διαγνωστεί ήπια εσωτετρική αιμορροιδοπάθεια ώσπου πρόσφατα έγινε ανυπόφορο.

Είχα πάει λοιπόν σε γαστρεντερολόγο για να το λύσω και επειδή δεν περνούσε με παρέπεμψε σε χειρούργο κι εγώ πήγα σε τρεις:

 

  1. Ο πρώτος (σε ιδιωτικό ιατρείο) μου είπε πως έχω οξεία ραγάδα και αιμορροίδες ταυτόχρονα και πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για θεραπεία με φάρμακα και να κάνω διπλή εγχείριση (πλάγιας σφιγκτηροτομής + peter lord δώρο όπως είπε) και για τα δύο προβλήματα για την οποία ζήτησε 1500 ευρώ (και άλλα 1500 θα καλύπτε ο ΕΟΠΥΥ).
  2. Ο δεύτερος (σε ιδιωτικό ιατρείο) μου είπε πως έχω οξεία ραγάδα και πως η αιμορροίδα είναι αποτέλεσμά της και θα φύγει αν φύγει η ραγάδα αλλά χρειάζεται επέμβαση (πλάγιας σφιγκτηροτομή) οπωσδήποτε για την ραγάδα το κόστος της οποίας θα ήταν 800 και για μένα 700 (+ αόριστη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ).
  3. Όντας λοιπόν σίγουρος πως χρειάζομαι χειρουργείο πήγα και σε τρίτο γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί η κατάσταση ήταν γελοία (3λεπτη εξέταση χωρίς ιστορικό και πολλά λόγια) και η διάγνωση ήταν πως δεν έχω ραγάδα αλλά μια μικρή φλεγμωνή και πως δεν χρειαζομαι σε καμία περίπτωση χειρουργείο ούτε για αστείο και μου έδωσε φάρμακα.

 

Μετά από αυτή την περιπέτεια επέστρεψα στον αρχικό μου γιατρο, τον γαστρεντερολόγο, του είπα όλη αυτή την περιπέτεια και έμεινε άναβδος. Με ξαναεξέτασε, ραγάδα δεν έβρισκε με τίποτα και μετά από πάρα πολλή επιμονή κατάφερε να βρει ένα ίχνος ραγάδας με πάχος τρίχας και την αιμορροίδα που υπήρχε απ την αρχή. Μου είπε λοιπόν πως αυτό το πράμα όχι απλά δεν χρειάζεται επείγουσα εγχείριση όπως μου είπαν οι άλλοι αλλά είναι και τραγική, αντιεπιστημονική, ακραία και επικίνδυνη λύση και πως για εγχείριση θα έπρεπε να πάω μόνο αν χειροτέρευε και αφού είχα δοκιμάσει όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες καθώς η εγχείριση κρύβει σε καποια ποσοστά και παρενέργειες ακράτειας κτλ.

Επίσης τον ρώτησα: Το να εντοπίσεις και να κρίνεις κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, μονοσήμαντο και συνηθισμένο? Και μου είπε, ναι απόλυτα.

 

Οπότε προβληματίζονται τώρα εγώ:

Έχω 4 γιατρούς με 4 διαφορετικές διαγνώσεις και προτάσεις θεραπείας για κάτι συνηθισμένο και εύκολα διαγνώσιμο.

  1. Είναι άσχετοι όλοι?
  2. Είναι άσχετοι οι 3 εκτός απ τον γαστρεντερολόγο?
  3. Είναι λαμόγια αυτοί που προτείνουν εγχείριση για να βγάλουν λεφτά ρισκάροντας την υγεία μου?

 

Μέχρι τώρα άκουγα γενικά να κατηγορούν διάφορους γιατρούς και δεν τα πολυπίστευα αλλά με αυτά που συνάντησα στην περίπτωση μου έχω εκπλαγεί.

Δεν θέλω να κατηγορίσω κανέναν γιατρό, σε κάθε κλάδο υπάρχουν και λαμόγια και φοβεροί και ευσυνείδητοι επαγγελματίες αλλά ποιά είναι η γνώμη σας για όλα αυτα???? Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσω και παρόμοιες περιπτώσεις.

 

 

 

 

 

 

Επεξ/σία από funbreaker
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 130
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • Moderators
  1. Είναι άσχετοι όλοι?
  2. Είναι άσχετοι οι 3 εκτός απ τον γαστρεντερολόγο?
  3. Είναι λαμόγια αυτοί που προτείνουν εγχείριση για να βγάλουν λεφτά ρισκάροντας την υγεία μου?

 

Ενδιαφέρον.

 

Γιατί να μην είναι άσχετος ο γαστρεντερολόγος σου και να έχει δίκιο κάποιος από τους άλλους;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνηθιζεται, ο καθε γιατρος να λεει τα δικα του.

 

Κι εγω πριν 18 χρονια ειχα επισκεφτει καμποσους γιατρους για καποιο προβλημα, ενας απ αυτους μου ειχε προτεινει εγχειρηση στη κλινικη του, ο οποια ομως ειχε το κινδυνο να με αφησει φυτο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενδιαφέρον.

 

Γιατί να μην είναι άσχετος ο γαστρεντερολόγος σου και να έχει δίκιο κάποιος από τους άλλους;

 

Δεν ξέρω μια εκτίμηση κάνω, εξάλλου αφού δεν είμαι ειδικός δεν μπορώ να ξέρω και γι αυτό παρέθεσα όλες τις εκδοχές. Οι δύο χειρούργοι πάντως μου φάνηκαν λαμόγια και ο τρίτος που δεν είχε συμφέρον από κάποια εγχείρηση την απέκλεισε κατηγορηματικά όπως ο γαστρεντερολόγος.

 

Οι άλλοι ήταν απλώς ιατροί ή παθολόγοι κτλ;

 

Χειρούργοι όπως αναφέρω. Είναι πιο εξειδικευμένουι με το αντικείμενο υποτίθεται γι αυτό και τους επισκεύφθηκα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μου με τους γιατρους ΔΕ βγαζεις ακρη!!!!!

Να σου πω δικα μου παραδειγματα?

 

1)Αυτια: οταν ημουν μικρη με ταλαιπωρουσαν παρα πολυ ωτιτιδες. Καθε λιγο και λιγακι ημουνα με αντιβιωσεις φριχτους πονους κλπ. Εφτασα σε σημειο να μην ακουω καθολου ξερω γω απο το ενα αυτι. 2 γιατροι μου προτειναν να γινει επεμβαση με κατι σωληνακια, ουτε που θυμαμαι. Ο τριτος, καλη του ωρα, ειχε πει οτι ειναι ευαισθησια της παιδικης ηλικιας και σε καμια περιπτωση δε θελει νυστερι. Να ναι καλα ο ανθρωπος γιατι θα χα νπει στα νοσοκομεια ΤΖΑΜΠΑ.

 

2)Θυρεοειδης ή αλλιως, το μεγαλο γλεντι: Μ ειχαν παει οι γονεις μου σε 7-8 γιατρους, ΟΛΟΙ με περγαμηνες, μεγαλες θεσεις διδακτορικα κλπ. Ε ή που μου προτειναν αμεσα νυστερι ή που εδιναν ο,τι να ναι αγωγη χωρις να χουν καταλαβει τι ακριβως επαιζε με το προβλημα μου! Ευτυχως που τελικα η παιδιατρος που χα μικρη, μας προτεινε εναν ανθρωπο με μεγαλη εμπειρια που αποδειχτηκε σωστοτατος.

 

3)Αιματολογικο: αιματολογος να βλεπει το προβλημα μου και να λεει οτι ΠΡΕΠΕΙ να εξετασουμε το μυελο των οστων. Ευτυχως αλλοι 2 που πηγα μετα ειπαν οτι δε χρειαζεται, κι ετσι εγινε. Καταλαβαινετε ποση ταλαιπωρια και εξοδα και αγχος γλιτωσαμε.

 

 

Γενικοτερα εχουμε δει οτι δυστυχως πολλες φορες διαφωνουν μεταξυ τους. Και ναι ειναι αρκετοι αυτοι που κανουν λαθος ειτε γιατι δεν εχουν εμπειρια ειτε απο αμελεια , λογω μη λεπτομερους εξετασης. Αυτο που προτεινω ειναι να βρεις ΕΝΑΝ γιατρο που θα εμπειστευτεις και θα πας, χωρις να ζητας κι αλλες γνωμες γιατι πραγματικα τρελαινεσαι και δε ξερεις τι να κανεις.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πού να μπλέξει κανείς και με καμιά σοβαρή ασθένεια. Όλα τελικά καταλήγουν να είναι θέμα επιλογής του ασθενούς (και χρημάτων). Παίρνεις τη σωστή απόφαση, ζεις. Παίρνεις τη λάθος, πεθαίνεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο που προτεινω ειναι να βρεις ΕΝΑΝ γιατρο που θα εμπειστευτεις και θα πας, χωρις να ζητας κι αλλες γνωμες γιατι πραγματικα τρελαινεσαι και δε ξερεις τι να κανεις.

 

Μα και πως θα γίνει αυτό? Έχω πάει σε 4 μέχρι τώρα και έχω 4 διαφορετικές διαγνώσεις και προτάσεις και πιθανώς αν πάω σε 5ο θα συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Να το παίξω στα ζάρια? Πώς είναι δυνατόν για την περίπτωσή μου που έχει σχετικά εύκολη και μονοσήμαντη διάγνωση να υπάρχουν τόσο τρομερές αποκλείσεις?

Η αλήθεια είναι πως απ τους 4 εμπιστεύομαι τον γαστρεντερολόγο επειδή μου φαίνεται καλός άνθρωπος και επιστήμονας αλλά αυτό είναι μια υποκειμενική εκτίμηση μιας και δεν είμαι ειδικός.

 

Δηλαδή τελικά θα πρέπει να αποφασίσω εγώ στην τύχη την θεραπεία μου έχοντας να επιλέξω ανάμεσα στις προτάσεις όσων γιατρών θα πάω?

 

Πού να μπλέξει κανείς και με καμιά σοβαρή ασθένεια. Όλα τελικά καταλήγουν να είναι θέμα επιλογής του ασθενούς (και χρημάτων). Παίρνεις τη σωστή απόφαση, ζεις. Παίρνεις τη λάθος, πεθαίνεις.

 

Ναι εκεί καταλήγω κι εγώ και μου κάνει τρομερή εντύπωση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο για τα χρηματα ξαναπες το. Παιζει παντως μια συγχυση σχετικα με τους ιδιωτικους γιατρους και τα νοσοκομεια. Δηλ απ τη μια γενικα ισχυει οτι θελουν να εκμεταλλευονται καταστασεις, και θα σου πουν να κανεις και 2 εξετασεις παραπανω. Αλλα απ την αλλη, που ξερεις οτι και στα δημοσια οταν δε προτεινουν τη χ εξεταση το κανουν γιατι οντως ξερουν οτι δε χρειαζεται 100% και οχι γιατι "ενω δε πεθαινεις κιολας" ας μη ξοδευουμε πορους;

Και το κακο ειναι οτι εχω (και προφανως εχουν πολλοι), παραδειγματα και για τις δυο περιπτωσεις.

 

 

@topic starter δυστυχως ναι, εσυ θα πρεπει ν αποφασισεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

funbreaker

Προφανώς δεν μπορούμε να σου πούμε ποιός έχει δίκιο. Σίγουρα υπάρχουν άσχετοι και λαμόγια, αλλά είναι σημαντική και μια άλλη διάσταση. Κάθε επαγγελματίας είναι εξειδικευμένος σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό ξέρει, αυτό εμπιστεύεται.

Ο χειρουργός έχει μάθει να λύνει τα προβλήματα χειρουργικά, ενώ ο γαστρεντερολόγος συντηρητικά. Και μεταξύ δυο χειρουργών, ο ένας μπορεί να είναι καλός σε μια τεχνική και ο άλλος σε μια δεύτερη. Όταν λοιπόν βλέπουν έναν ασθενή, το μυαλό τους πάει σε αυτό που έχουν εκπαιδευθεί να κάνουν.

 

Από εκεί και πέρα, αν δεν έχεις κάποιον οικογενειακό γνωστό να συμβουλευθείς, πας κάπως στα τυφλά. Οι "συμπαθείς" γιατροί δεν είναι απαραιτήτως και με καλή επιστημονική κατάρτιση. Αυτό που θα μπορούσες να δεις είναι ποιός γιατρός μπορεί να σου εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασής του. Συνήθως ο καταρτισμένος μπορεί να σου πει δυο λόγια για τους κινδύνους, για τις εναλλακτικές θεραπείες και τέτοια. Το στυλ "αυτό έχεις, στο λέω εγώ ο γαμάτος και θα σου κάνω αυτό και θα γίνεις περδίκι" δεν με πείθει προσωπικά.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάνε και σε 5ο,6ο,7ο..

Φίλε νυστέρι εκεί πίσω δεν το βάζεις εύκολα..εφόσον λες ότι μπορεί νά σου δημιουργήσει κ χρόνιο πρόβλημα..

 

Πάνε καλύτερα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο,πανεπιστημιακό κτλ..

 

Όσο καλός κ να είναι ένας ιδιώτης,ο γιατρός που έχει δεκάδες,εκατοντάδες,χιλιάδες περιστατικά έχει την εμπειρία κ τα πιθανά λάθη αυτής..

 

Καλό ανώδυνο ξεμπέρδεμα να χεις..

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που θα μπορούσες να δεις είναι ποιός γιατρός μπορεί να σου εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασής του. Συνήθως ο καταρτισμένος μπορεί να σου πει δυο λόγια για τους κινδύνους, για τις εναλλακτικές θεραπείες και τέτοια. Το στυλ "αυτό έχεις, στο λέω εγώ ο γαμάτος και θα σου κάνω αυτό και θα γίνεις περδίκι" δεν με πείθει προσωπικά.

 

Ναι ένας απ τους λόγους που εμπιστευομαι περισσοτερο τον συγκεκριμένο είναι επειδή ακούει, δείχνει ενδιαφέρον και εξηγεί χωρίς να βαριέται. Επίσης δεν ασχολείται ιδιαίτερα με λεφτα, παίρνει λίγα γενικά και δεν το ψάχνει και δείχνει να δίνει σημασία στον ασθενή.

Αλλά όπως είπα όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και δεν μπορώ να ξέρω για την επιστημονική κατάρτιση του καθενός και ποιος τελικά έχει δίκιο άρα καταλήγουμε πως θα τζογάρω κι άμα κάτσει θα θεραπευτώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να πας σε δεύτερο γαστρεντερολόγο αν ήθελες δεύτερη διάγνωση, διότι αυτή η ειδικότητα θα κάνει τη διάγνωση και θα σε στείλει -αν χρειαστεί- σε χειρουργό. Ο χειρουργός εννοείται ότι θα σου προτείνει χειρουργείο, έτσι έχει μάθει να κάνει.

 

Οι περισσότεροι έχετε τη λανθασμένη εντύπωση ότι ο χειρουργός είναι κάτι παραπάνω από τον ειδικό ιατρό και "αν δε βρω άκρη με τον ειδικό τότε θα πάω πιο ψηλά -> στον χειρουργό" Ο χειρουργός δε βρίσκεται εκεί για να κάνει διάγνωση, βρίσκεται εκεί για να χειρουργεί και αυτό προτείνει πάντα σαν λύση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολλές φορές οι γιατροί κάνουν διάγνωση βάσει ειδικότητας.

Πολλές φορές όμως και οι ασθενείς ζητάνε την πιο εύκολη και ανώδυνη θεραπεία και δεν ακούνε τον ιατρό. Πρακτικά όμως και αυτό ενέχει κινδύνους.

 

Εφόσον όπως λες έχει το πρόβλημα εδώ και μήνες, μάλλον έχεις κάνει ήδη φαρμακευτική θεραπεία...  παρόλα αυτά το πρόβλημα σου ενώ ήταν ήπιο επιδεινώθηκε. Η λογική δείχνει ότι χρειάζεσαι κάτι πιο δραστικό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

OP, στη θέση σου θα αναρρωτιόμουν γιατί ο γαστρεντερολόγος με έστειλε σε χειρούργο και στην επανεξέταση διαπίστωσε ότι δεν χρειάζεται χειρουργείο, τελικά.

 

Συμφωνώ με τον Physics_Rulez, πήγαινε και σε άλλον γαστρεντερολόγο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...