Προς το περιεχόμενο

Στήσιμο desktop ιδανικό για το Microsoft Flight Simulator X (FSX)


pnick

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή απασχολεί κάποια μέλη του forum το θέμα του σωστού συστήματος για καλή απόδοση του εξομοιωτή πτήσης της Microsoft, και επειδή εδώ και καιρό ασχολούμαι με το θέμα, ανοίγω εδώ αυτό thread για να μοιραστώ ό,τι έχω αποκομίσει σχετικά με το hardware που απαιτείται για να βγάλει κανείς το maximum της απόδοσης, του κατά γενική ομολογία ακόμα και τώρα κορυφαίου εξομοιωτή πτήσης παγκοσμίως. Σε άλλο μέρος (πιθανόν στα Games) θα ανοίξω θέμα σχετικά με το configuration του προγράμματος, την σωστή σειρά προσθήκης add-ons, της ρυθμίσεις που αφορούν τους drivers των καρτών γραφικών και άλλα συναφή.

 

Ξεκινώντας να πούμε ότι παρότι το FSX ακόμα και τώρα παραμένει το πιο ρεαλιστικό από πλευράς γραφικών πρόγραμμα εξομοίωσης, στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ παλιάς κωδικοποίησης. Φανταστείτε ότι ακόμα και τώρα κρατάει κωδικούς σε ορισμένα μέρη του από το 1998. Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια βελτίωσής του δεν έχει πλέον να κάνει με την Microsoft, η οποία μετά το 2006 που βγήκε η έκδοση X αρκέστηκε να βγάλει 2 Service Packs (1 και 2) και κάποια πακέτα με ελάχιστες προσθήκες, μη προγραμματιστικές (Acceleration και Gold), ενώ στην συνέχεια παραχώρησε το πρόγραμμα στην Lockheed Martin (η εταιρία που σχεδίασε το F-16) η οποία το εξέδωσε με την ίδια προγραμματιστική βάση ως Prepar3D (v1.0-1.4) και πρόσφατα το έβγαλε με υποστήριξη DirectX 11 (τρέχουσα έκδοση v2.0).

 

Ό,τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια σχετικά γίνεται από εταιρείες που δημιουργούν add-ons για meshes, textures, airport packages, airplanes, weather engines κ.λπ. (aerosoft, REX, ORBX, flytampa κ.ά) και από developers οι οποίοι έχουν δημιουργήσει open source υλικό και υποστήριξη του προγράμματος, και έχουν φάει χιλιάδες (και λίγες λέω) ώρες για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του FSX με διάφορα κόλπα (tweaks) και δοκιμές για το τί την επηρεάζει.  

 

Μετά από αυτήν την απαραίτητη εισαγωγή, ας περάσουμε στο ζουμι.

 

Όταν μιλάμε για hardware προορισμένο για το FSX, ουσιαστικά μιλάμε για επεξεργαστές Intel και κάρτες γραφικών Nvidia. Μη σπεύσουν κάποιοι να χαλάσουν και το παρόν θέμα με αντιπαραθέσεις. Στις ατέλειωτες ώρες που έφαγα ψάχνοντας στοιχεία για το FSX διεπίστωσα ότι η παγκόσμια κοινότητα των φίλων της εξομοίωσης έχει καταλήξει για το τι είναι καλύτερο για το πρόγραμμα αυτό. Όποιος θέλει ας ανατρέξει. Feedback για AMD επεξεργαστές δεν θα βρεί πουθενά (σε κανένα σοβαρό site και forum τέλος πάντων), ενώ για κάρτες της AMD υπάρχει προτίμηση σε ποσοστό 10 με 20% παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί Nvidia και για αυτό υπάρχει άπειρο feedback στο Internet για τις σωστές ρυθμίσεις των drivers της, ώστε το FSX να αποδίδει σωστά, με καλά fps, ομαλή και με καλής  ποιότητας εικόνα.

 

Το FSX αρχικά σχεδιάστηκε ως single threaded εφαρμογή. Από το SP1 και μετά (αν θυμάμαι καλά) δόθηκε η δυνατότητα χρήσης και παραπάνω πυρήνων. Αυτό λοιπόν που κατ' αρχήν χρειάζεται το FSX είναι επεξεργαστές με υψηλή single core απόδοση και κατά δεύτερον με περισσότερους του ενός πυρήνες. Έχει βρεθεί μετά από άπειρες δοκιμές (κι εγώ έχω κάνει τις δικές μου)  ότι το FSX χρησιμοποιεί και τους 4 φυσικούς πυρήνες ενός τετραπύρηνου επεξεργαστή. Το περισσότερο βάρος παίρνει ο core0 πάντα γιατί σε αυτόν τρέχουν τα fibers, ενώ στους υπόλοιπους (μαζί και με τον πρώτο) μοιράζεται το υπόλοιπο βάρος του προγράμματος. Το Hyper Threading θεωρείται εντελώς άχρηστο για το FSX και δεν βελτιώνει καθόλου την απόδοσή του (ό,τι ισχύει από ό,τι μαθαίνω και για όλα τα παιχνίδια).

 

Αυτήν την στιγμή ο (εμπορικός-προσιτός) επεξεργαστής με την μεγαλύτερη single thread απόδοση είναι ο i7 4770k με κάτι Xeon-ες να τον ξεπερνάνε μόνο, ενώ αφήνει πίσω και τους 6πύρηνους του socket 2011 που είναι το τρέχων. Για τον λόγο αυτό ο επεξεργαστής αυτός θεωρείται ο κορυφαίος για το FSX από τους guru της εξομοίωσης παγκοσμίως (μεταξύ αυτών και ο Nick Needham, ο απόλυτος γνώστης θα λέγαμε του θέματος με παγκόσμια αναγνώριση). Οι 6πύρηνοι επεξεργαστές δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα πολύ στο FSX (λόγω κόστους κυρίως) και έτσι δεν έχει πιστοποιηθεί το κατά πόσον 2 παραπάνω physical cores προσφέρουν ουσιαστικά στην βελτίωση της απόδοσής του. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι με το σωστό affinity οι 6πύρηνοι μάλλον θα προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στο τρέξιμο του FSX.

 

Εδώ μπορούμε να παραθέσουμε την τρέχουσα σειρά προτίμησης για τους επεξεργαστές που προορίζονται να μπούν σε συστήματα φτιαγμένα για το FSX αποκλειστικά:

1. i7 4770k

2. i7 3770k

3. i5 4670k

4. i7 2600k-2700k (κάπως ξεπερασμένοι πλέον)

5. i 7 920 κ.λπ. πολύ ξεπερασμένοι πλέον

 

Να πω τελειώνοντας, ότι είναι θέσφατο για τους φίλους του FSX το overclocking. Κι αυτό γιατί είναι από τους λίγους τρόπους να αυξήσει κανείς τα καθαρά frames του προγράμματος (εννοώ αυτά τα fps που δεν προέρχονται από tweaking). Και είναι λογικό γιατί όπως προείπα μετράει πολύ το πόσο δυνατός είναι ο κάθε πυρήνας (και ειδικά ο πρώτος) που συμμετέχει στο τρέξιμο του FSX.

 

Πάμε στο θέμα της κάρτας γραφικών. Λέγεται ευρέως ότι στο FSX η GPU προσφέρει το 25% στην τελική απόδοση και ότι το κύριο βάρος είναι στον επεξεργαστή. Αυτό αληθεύει εν μέρει.

Η κάρτα γραφικών σηκώνει πιο πολύ φορτίο όταν το σενάριο έχει έντονο καιρό και άρα βαριά  textures καιρού (ουρανός-σύννεφα) και θάλασσα. Η CPU σηκώνει πιο πολύ βάρος σε σενάριο με πολλά Auto-generated κτήρια, βαριά αεροδρόμια, μεγάλες πόλεις, αυτοκίνητα και αεροπλάνα σε κυκλοφορία κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς καλή κάρτα, ο επεξεργαστής είναι άχρηστος. Το minimum στις κάρτες γραφικών θεωρείται η gtx 660 ti και προσφάτως η 760. Ουσιαστικά, αυτοί που ασχολούνται σοβαρά με το άθλημα, κοιτάνε τις gtx 770 και 780. H Titan ελάχιστα είναι δοκιμασμένη, όπως και η 780ti (λόγω κόστους), ενώ ουσιαστικά προσφέρουν στο FSX μόνο σε σενάρια με βαριά textures καιρού και μόνο. Πάνω από πόλεις και αεροδρόμια η απόδοσή τους δεν έχει βελτιωθεί από τον καιρό της 580 και πολύ. Να καταγράψω και την προσωπική μου εμπειρία. Με την gtx 770 που έχω στο σύστημά μου δεν έχω συναντήσει σενάριο καιρού που να μη το τρέχει απροβλημάτιστα. Πεσμένα fps (κάτω από τα 30) θα δώ μόνο στα CPU hungry σενάρια που προανέφερα και με επεξεργαστή τον i7 3770k στα 4.3 GHz. Να επισημάνω τέλος ότι το FSX δεν υποστηρίζει SLI, οπότε κανείς κοιτάει για μονή και δυνατή κάρτα.

 

Για το θέμα της μνήμης, να πούμε ότι το FSX ως 32bit-η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί παραπάνω από 4 GB RAM, οπότε ένα dual kit στα 8 GB φτάνει και περισσεύει, και δεν έχει και πολύ μεγάλη συνεισφορά στην απόδοση του FSX.

 

Τέλος, από πλευράς σκληρού δίσκου είναι νόμος πλέον όσοι ασχολούνται σοβαρά με την εξομοίωση να την τρέχουν μέσα από ssd δίσκο (και μάλιστα από δεύτερο ssd και όχι τον primary του συστήματος) για τους γνωστούς λόγους ομαλής και γρήγορης λειτουργίας που τους χρησιμοποιούν όλοι. Υπάρχει, κατά την γνώμη πολλών και βελτίωση στο πρόβλημα του stuttering και micro-stuttering με την χρήση ssd στο FSX.

 

Για να πάρει κανείς μια ιδέα για το τι συστήματα κυκλοφορούν για το FSX θα φέρω ένα παράδειγμα. Aν μου δινόταν η ευκαιρία να χτίσω σήμερα ένα σύστημα αποκλειστικά για το FSX χωρίς περιορισμό χρημάτων θα έφτιαχνα αυτό με βάση τα δεδομένα που συλλέγω εδώ και καιρό από ειδικά forum του εξωτερικού:

 

1. Κουτί: Corsair Carbide 500R.

2. Tροφοδοτικό: Corsair RM 650M 80+ Gold.

3. Μητρική: Gigabyte Z87Χ-D3H

4. Επεξεργαστής: Intel i7 4770k

5. Ψύξη: Corsair Hydro Series H100i

6. Μνήμες: Corsair Dominator Platinum 8GB (2x4gb) DDR3-1600MHz C8 Dual Channel Kit (8-8-8-24)

7. Ssd:  2xKingston HyperX 3k των 240gb, έναν για το σύστημα και έναν για τον εξομοιωτή και τα ατέλειωτα add-ons που υπάρχουν (τα 150gb μπορεί να τα φτάσει κανείς για πλάκα...)

8. Οθόνη από 22" έως 24" είναι καλά για το FSX. Για multi-monitor στησίματα δεν έχω ειδικές γνώσεις και δεν μπορώ να προτείνω κάτι.

9. EDIT (22-1-2014, 9:23) Κάρτα γραφικών: GTX 780 σε υλοποίηση από EVGA ή MSI. Η EVGA θα ήταν ασφαλώς η προτίμηση των περισσοτέρων, απλά την MSI την βάζω διότι έχει τέλεια συνεργασία με το Afterburner που είναι το μόνο Software που υπερκαλύπτει το bug του Corsair Link που δεν επιτρέπει σε άλλα λογισμικά τον έλεγχο της ψύξης της κάρτας γραφικών (το Corsair Link για όσους δεν γνωρίζουν, είναι Software που υποστηρίζει την λειτουργία των Hydro Series της Corsair που έχουν i στο τέλος, π.χ. H100i κ.λπ.)

 

Αυτά ως αρχή και βλέπουμε.

Επεξ/σία από pnick
  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Αυτην την φορμα τι την εχουμε δεν ξερω...

Α και για να ξερεις θα έπρεπε να σε αποκεφαλίσω αφου αποκάλεσες τον 2600κ ξεπερασμένο... ειναι 25 αργότερος απο τον 4770 αλλα πας μέχρι 5.3gh με αεροψηξη!!!

Για να ξερεις η επεξεργαστες εχουνε μινει στάσιμοι εδω και 4 χρονια. Εγω εχω i5 2400 και ουτε που σκέφτομαι να τον αλλάξω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μη με αποκεφαλίσεις!! Εντάξει δεν είναι ξεπερασμένος...

θα σε αποκεφαλίσω επειδή δεν χρησιμοποιείς την φορμα... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ μπορούμε να παραθέσουμε την τρέχουσα σειρά προτίμησης για τους επεξεργαστές που προορίζονται να μπούν σε συστήματα φτιαγμένα για το FSX αποκλειστικά:

1. i7 4770k

2. i7 3770k

3. i5 4670k

4. i7 2600k-2700k (κάπως ξεπερασμένοι πλέον)

5. i 7 920 κ.λπ. πολύ ξεπερασμένοι πλέον

 

Αν το HT θεωρείται άχρηστο τότε μάλλον ο 4670 είναι καλύτερος (και φθηνότερος) απο τον 3770 αφού έχει πιο δυνατούς πυρήνες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν το HT θεωρείται άχρηστο τότε μάλλον ο 4670 είναι καλύτερος (και φθηνότερος) απο τον 3770 αφού έχει πιο δυνατούς πυρήνες.

 

Καλημέρα. Είναι πολύ κοντά στα τέστ. Τόσο που δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Ο i7 3770k έχει και μεγαλύτερη L3 Cache memory (8MB vs 6MB) που θεωρείται σημαντικό για το FSX και είναι και από τους καλύτερους overclockers. Παίζει σημαντικό ρόλο, τέλος, το ότι έχει δοκιμαστεί πολύ και υπάρχει τεράστια εμπειρία διεθνώς στο πώς μπορείς να τον φτάσεις ψηλά.

Για την ιστορία να πούμε πως ο συνδυασμός έπεξεργαστή-κάρτας γραφικών που χρησιμοποιήθηκε όσο κανείς άλλος από τους λάτρεις της εξομοίωσης και του FSX είναι o i7 2600k (overclocked από 4,4 GHz μέχρι και 5,2 GHz) με την GTX 580. Πραγματικά, αυτό το hardware άφησε εποχή και μεσουρανούσε πριν 3-4 χρόνια.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχετικά με το θέμα της συνεισφοράς της κάρτας γραφικών ως hardware στο FSX παραθέτω ένα link άρθρου από πολύ γνωστό site για τους φίλους του FSX, την ιστοσελίδα του Srdan Kostic (του γνωστού και ως Kosta), ενός ερασιτέχνη πολύ γνωστού για τα διάφορα tweaks που έχει ανακαλύψει για βελτίωση του FSX. Για πρώτη φορά ο Kosta επιχειρεί σύγκριση μεταξύ καρτών-γιγάντων του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος, της gtx 580, της 680 και της Titan. Η σύγκριση γίνεται με τοποθέτηση των καρτών πάνω στο ίδιο σύστημα (το δικό του) και με τρέξιμο πολλών και διαφορετικών σεναρίων πτήσης στο FSX, άλλων GPU και άλλων CPU hungry. Το ίδιο κάνει και για τον άλλον "αδελφό" (μάλλον κλώνο) Simulator, το Prepar3D (P3D).

 

Τα αποτελέσματα είναι λίαν ενδιαφέροντα.

 

http://kostasfsworld.wordpress.com/fsxp3d-gpu-comparison-aka-gtx-titan-for-fsx-test/

 

Από την εξίσωση λείπει δυστυχώς η gtx 780 που για πολλούς είναι το πάνω όριο για αγορά κάρτας γραφικών για το FSX. Πιστεύω από αυτά που διαβάζω ότι δεν θα υπολειπόταν πολύ σε απόδοση από την Titan στα συγκεκριμένα σενάρια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου φίλε pnick

αυτο τον καιρό έψαχνα απο περιέργεια να δω τι PC parts παίζουν στην αγορα γιατι σύντομα θα φτιάξω και εγώ ένα PC,δυνατο σχετικά για το fsx κυριως, και ενώ δεν περίμενα να βρω κάτι για fsx και επιδόσεις έπεσα πάνω στο δικο σου ποστ, το οποίο ειναι και ολοκαινουριο

 

ασχολούμουν και εγώ αρκετα μέχρι πριν κανένα 3αρι χρονια αλλα για διαοφρους λόγους το αφησα πίσω, με το fs9

αλλα τώρα μιας και έχω κάποια χρήματα λέω να επιστρέψω, και μιας και έχει προχωρήσει η τεχνολογία και έχει γίνει πιο φθηνή, λέω να στραφώ και εγώ στο fsx

βρηκα πολυ χρήσιμο το ποστ σου

το μόνο που θα έλεγα ειναι ότι για κάποιον ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο μια οθόνη η σειρά gtx 7xx ειναι overkill, για να μην πω και η σειρά 6xx

εγώ μάλλον προσωπικά θα στραφώ στον i5 4670κ για ικανοποιητικές επιδόσεις σε λογική τιμή και με το απαραιτητο κλοκαρισμα, και στην gtx 770

να το εγκαταστήσω πάνω σε ssd, και μάλιστα σε δευτερο απο το λειτουργικό μου φαίνεται υπερβολικο

για Ραμ λέω για αρχη 4gb μιας και το fsx ειναι 32bit και βλεπει μέχρι 3gb ενώ με tweak βλεπει περισσότερα, οπότε φαντάζομαι και τα 4 ειναι καλα

 

βεβεαια πρόσφατα είδα τις απαιτήσεις του 777pmdg και μου πέσαν τα μαλλιά...

http://www.precisionmanuals.com/pages/product/777LRF.html

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα.

 

Η σειρά 7 δεν είναι overkill αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις add-ons. Για να καταλάβεις, πριν την gtx770 που έχω τώρα είχα μια 660. Ήταν πολύ λίγη για το δικό μου στήσιμο του FSX. Με την 770 ξένοιασα. Οπότε καλά θα κάνεις την κοιτάξεις.

 

O i5 4670k δεν είναι κακή επιλογή. Ίσα-ίσα. Θα πρέπει απλά να τον υπερχονίσεις στα 4,5GHz περίπου για να τρέξεις το FSX απροβλημάτιστα.

 

Για την μνήμη δεν το σκέφτεσαι σωστά. Mε το Highmemfix=1 που είναι βασικό tweak για να αποφύγεις τα ΟΟΜ errors (=out of memory) που είναι από τα πιο βασικά bugs του FSX, θα χρησιμοποιείς full 4gb μνήμη μόνο για τον Simulator. Υπολόγισε και 2 με 2,5 gb κατά περίπτωση για να τρέχει από πίσω το λειτουργικό σου και άλλες εφαρμογές που θα έχεις ενεργές. Εγώ, ας πούμε, τρέχοντας το FSX με Windows 7 και κάποια άλλα πραγματάκια από πίσω (Afterburner, EZDok, CoreTemp κ.λπ.) χρειάζομαι συνολικά πάνω από 6,5 gb μνήμης. Οπότε με τα 8gb είμαι μια χαρά. Μη τσιγκουνευτείς για 2 modules μνήμης στα 80-90€.


Ξέχασα. Κοίτα και το λειτουργικό σου να είναι 64bit

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοείται έχω τα 64bit

 

στο fs9 έτρεχα όλα τα απαραίτητα add ons (rex, mesh, terrain, το fsinn που ειναι απο μόνο του βαρυ, fsglobal αεροσκάφη, αεροδρόμια...) οπότε το ίδιο σκοπεύω να κάνω και με το fsx

αν δεν καταφέρω να το τρέξω τέλεια με τα επιθυμητά fps θα μείνω στο fs9

η κάρτα έχει όντως τόση διαφορα?

 

με το σύστημα που βλεπω ότι έχεις, σε ζόρικα αεροδρόμια με κίνηση και τετοια με τα σχετικά add ons και με τις ρυθμίσεις του fsx στο τέρμα, έχεις frame drops? Στα πόσα fps το έχεις κλειδώσει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μη συγκρίνεις με fs9. Το βάρος των textures και του scenery ήταν πολύ χαμηλότερο, ίσως το μισό από πλευράς μνήμης. Η κάρτα έχει όντως τεράστια διαφορά. Με την gtx 660 δεν υπήρχε Mission στο FSX με βροχή-σύννεφα κ.λπ. που να το έτρεχα με σταθερά fps. Μιλάμε για slide-show...

Με την 770 το μόνο που με περιορίζει είναι η CPU πλέον. Έχω τον i7 3770k στα 4,5GHz αυτήν την στιγμή και με το στήσιμο που έχω κάνει με dx10 και το κατάλληλο tweaking, πολύ λίγα σενάρια μου ρίχνουν τα fps κάτω από 25. Το 95% τρέχει κρέμα και με τα περισσότερα sliders τέρμα δεξιά, πλήν 2-3 (τα effects του νερού ας πούμε). Εσωτερικά το έχω ρυθμίσει στο unlimited, αλλά μέσω Nvidia Inspector εφαρμόζω vsync με 1/2 refresh rate για απαλά 30fps μονίμως.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασχετο - σχετικό. 

Δεν θα χρειαζότkανε κανείς και τα κατάλληλα περιφερειακά για πληρέστερη εμπειρία;

joysticks, ειδικο keyboard κτλ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...