Προς το περιεχόμενο

Κουζινα υγραεριου VS ηλεκτρικης κουζινας


mitsoschios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κινδυνος για ΜΠΟΥΜ υπαρχει μεγαλος (θα γινει χρηση της κλασσικης φιαλης υγραεριου)?

 

Δηλαδη αν ειναι μικρος εισαι διατεθειμενος να ζεις με αυτο το αγχος καθημερινα ?  :rolleyes:

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δηλαδη αν ειναι μικρος εισαι διατεθειμενος να ζεις με αυτο το αγχος καθημερινα ?  :rolleyes:

Οχι βεβαια,απλα οσοι ειναι χρηστες υγραεριου δε μου εχουν αναφερει κατι(μιλαμε και για εκτος forum συζητησεις που εχω κανει).Ειναι αυτη η ατιμη η κριση που σε κανει να τα υπολογιζεις ολα.... :mad:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η γυναικα φοβαται το υγραεριο οπως ο διαβολος το λιβανι!

Εγω παντως πιστευω οτι μερικες φορες ειναι υπερεκτιμημενη η ανδρικη λογικη  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η κουζίνα με το αέριο είναι μακράν καλυτερη κατά τη γνώμη μου.

Χρήστης από το 2007 (κουζίνα με μπουκαλα) αλλά και πολύ θετική εμπειρία από τους κουμπάρους μου οι οποίοι τη χρησιμιποιούν πολλά χρόνια, σε οικογένεια με 3 παιδιά, κλπ.

Η οικονομία μεγάλη αλλά και φοβερός έλεγχος στο μαγείρεμα. Πλήρης αμεσότητα. Να φανταστεί κανείς ότι μαγειρεύοντας αν πχ φουσκώσει κάτι που βράζει, δεν τραβάς στην άκρη την κατσαρόλα όπως με κάθε άλλη κουζίνα αλλά χαμηλώνεις τη φωτια και αμέσως "πέφτει".

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που κανένας επαγγελματίας, στην δουλειά ή στο σπίτι, δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρική.

Τα θέματα ασφάλειας θεωρώ ότι είναι λυμένα αυτό τον καιρό. Και όσοι ευαγγελίζονται πόσο πιο ασφαλής είναι η ηλεκτρική μάλλον ξεχνάνε ότι οι περισσότεροι έχουν και ένα γκαζάκι για να κάνουν το καφεδάκι τους (για οικονομία ή για πιο μερακλίδικο).

Εκεί που πραγματικά έχω ένα θέμα (για να μην ωραιοποιώ καταστάσεις) είναι σε κάνα τηγάνισμα (καλαμαράκια, κλπ) τα οποία "πετάνε" πολύ λάδι και σε μια άλλη εστία ίσως θα μπορούσα να βάλω γύρω γύρω εφημερίδες για να μην γίνεται κ..λος ενώ με το αέριο δεν μπορείς λόγω ανοιχτής φλόγας.

Δεύτερο (και τελευταίο κατά τη γνώμη μου) μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που θέλεις να την καθαρίσεις είναι πιο δύσκολο από μια ηλεκτρική αφού εκεί (στην ηλεκτρική) την περνάς με το vetex ενώ στην αερίου ίσως πρέπει να βγάλεις και όλα τα τζερτζελα από το κάθε "ματι"

Στην περίπτωση της χρήσης με μπουκάλα, υποχρεωτικά επιλογή κουζίνας με μία εστία ηλεκτρική just in case τελειώσει η μπουκάλα (εγκατάσταση με διπλή μπουκάλα λύνει το πρόβλημα)

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θέμα ασφαλείας δεν παίζει εδώ και πολλά χρόνια με τις βαλβίδες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στις μπουκάλες.

Στα δίκτυα αερίου που στήνονται δε, υπάρχουν πλέον περισσότερες από μια ανά κανάλι.

Τώρα αν κάποιος ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό για κάτι ώρες, έχει πρόβλημα όσφρησης και δεν το καταλάβει, και ανάψει φωτοβολίδα στην κουζίνα του με όλα τα πορτοπαράθυρα κλειστά, έ τι να πω είναι άξιος της μοίρας του.

 

Σκεύη κάνουν μια χαρά και τα αλουμινένια και τα μαντεμένια και αυτά που λένε εδώ ανοξείδωτα. Δηλαδή 18/10 ή 316 ατσάλι.

Δεν χρειάζονται κάποια ειδικά και καλά για γκάζι.  Βάζω στοίχημα πως και το μπρίκι που φτιάχνετε ελληνικό καφέ στο γκαζάκι είναι ατσάλι 18/10 ή τουλάχιστον 18/8. ;)

 

Για την ποιότητα του μαγειρέματος απλά καμία σχέση με ρεύμα.  Νερό/λάδι, βράζει πιο αμέσα και σταματάει πιο άμεσα σε σχέση με ρεύμα. Σταθερότερες θερμοκρασίες ακόμα και αν προσθέσεις νερό στα μακαρόνια π.χ. Δεν θα σταματήσει να βράζει το νερό αν προσθέσεις ένα ποτήρι νερό και να κολλήσουν όλα. Το ίδιο και με το λάδι στις πατάτες.

 

Για οικονομία πάλι δεν έχει καμία σχέση. Σε κουζίνα με 3 μάτια γκαζιού, ηλεκτρικό φούρνο, 1 ηλεκτρικό μάτι για back up (αυτές κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα), σε τετραμελή οικογένεια που γιορτάζει όοοολες τις γιορτές με σόι κ μαγειρέματα 1 μπουκάλα ανά 4-6 μήνες. 20-25€ η μπουκάλα ή όσο έχει όταν θα το διαβάσετε.

Σε 2 άτομα με τυπικό μαγείρεμα ούτε θυμάμαι πόσο κρατάει ή πότε αλλάχτηκε. Σε σχέση με ρεύμα αυτό είναι τρελή οικονομία όχι απλά οικονομία. Και αν ανέβει όπως δείχνει και άλλο η τιμή της kW/h χωρίς να ακολουθήσει κατά πόδας το αέριο θα συμφέρει ακόμα περισσότερο.

 

Στα αρνητικά αν μαγειρεύεις με λάδια, ναι είναι λίγο πιο δύσκολο το καθάρισμα αλλά τίποτα τρομερό μπροστά στα πλεονεκτήματα Στην τελική βάζεις μια σίτα πάνω από τα τηγάνια. Θέλει επίσης λίγη εξάσκηση να συνηθίσεις τον νέο τρόπο/χρόνο μαγειρέματος αλλά αυτό θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε νέα συσκευή.

 

Χρηστικά αν καταλήξετε σε μπουκάλα κρατάτε μια κάβα σε αποθήκη, μπαλκόνι ή όπου βολεύει για την ώρα της σκάτζας και προληπτικά αλλαγή σωλήνες σύνδεσης κάθε 2 χρόνια που κάνουν 3-4€/m. 

 

 

Μετά από καιρό πάντος συνηθισμένος σε γκάζι, έτυχε τις προάλλες να μαγειρέψω σε ηλεκτρική κουζίνα σε φιλικό σπίτι.

Νομίζα πως ήταν χαλασμένη...

 

 

 

/sc

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μη μπερδέυουμε το υγραέριο (LPG) με το φυσικό αέριο.

 

Πέρα από τη χημική σύσταση και όλα τα άλλα για το αν οι μπουκάλες είναι ασφαλείς , αν οι γραμμές έχουν βαλβίδες κλπ υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά:

 

το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα ενώ το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο.

 

Αυτό από μόνο του προσφερει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στο φυσικό αέριο.

 

Καταλαβαίνω ότι ο topic starter μιλά και Φυσικό αέριο και όχι υγραέριο (σε μπουκάλες φαντάζομαι).

 

Προσωπικά θα έβαζα Φ.Α αλλά όχι μπουκάλες υγραερίου.

 

 

edit:

 

Τώρα πρόσεξα ότι μιλά για μπουκάλες υγραερίου και όχι ΦΑ.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να συμπληρωσω εδω οτι εκανα λαθος στη διατυπωση ορισμενες φορες και αναφερομαι μονο για χρηση υγραεριου με τις γνωστες μπουκαλες.Υπαρχει καποιος μηχανισμος που να δειχνει το επιπεδο στο οποιο βρισκεται η μπουκαλα(π.χ. για να μου δειχνει οταν τελειωνει το υγραεριο για να την αλλαξω εγκαιρα)?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μπαίνει κάτι σε πιεσόμετρο σαν ένδειξη στάθμης καθώς αυτό έχει νόημα σε μπουκάλα αερίου.

Ρώτα εκεί που θα τις πάρεις αν και προσωπικά δεν μου έχει χρειαστεί. 

Μόλις φτάνει στα τελευταία της η μπουκάλα ξεκινάει και πέφτει το επίπεδο της φλόγας και στα τελειώματα κάνει διακοπές σαν να πάει να σβήσει. Ξεβιδώνεις τον σωλήνα από την μπουκάλα φέρνεις την γεμάτη από την αποθήκη/μπαλκόνι, ξανασυνδέεις και αυτό είναι όλο.

Την άδεια την γεμίζεις όποτε μπορέσεις και την κρατάς κάβα με την σειρά της. 

 

Για το βαρύτερο από τον αέρα απλά δεν επιτρέπεται νομικά να λειτουργείς υγραέριο σε υπόγειο εντός κατοικημένης ζώνης, καθώς δεν θα έχει από κάπου να φύγει. Από ισόγειο και πάνω δεν υπάρχει θέμα.

 

 

/sc

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θέμα ασφαλείας δεν παίζει εδώ και πολλά χρόνια με τις βαλβίδες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στις μπουκάλες.

Στα δίκτυα αερίου που στήνονται δε, υπάρχουν πλέον περισσότερες από μια ανά κανάλι.

Τώρα αν κάποιος ξεχάσει το γκάζι ανοιχτό για κάτι ώρες, έχει πρόβλημα όσφρησης και δεν το καταλάβει, και ανάψει φωτοβολίδα στην κουζίνα του με όλα τα πορτοπαράθυρα κλειστά, έ τι να πω είναι άξιος της μοίρας του.....................................

 

/sc

 

 

Ούτε αυτό το σενάριο s/f παίζει πλέον αφού όταν δεν υπάρχει φλόγα στην εστία κόβεται και η παροχή του αερίου από την κουζίνα.

Μόνη πιθανότητα να ανοίξει ο ίδιος ο χρήστης την στρόφιγγα της μπουκάλας χωρίς το σωλήνα επάνω (προφανώς αυτοκτονικός τύπος που δεν τον σώζει τίποτα) ή τρύπημα του λαστιχένιου σωλήνα. Αυτό όμως μπορεί να λυθεί είτε με την αντικατάστασή του κατά διαστήματα όπως ειπώθηκε ή με την τοποθέτηση μόνιμου χαλκοσωλήνα για αέριο. Έτσι κι αλλιώς αφού η κουζίνα είναι κάτι μόνιμο μπορεί ο χρήστης να βρει ένα μέρος που τον εξυπηρετεί για την μπουκάλα και από εκεί μέχρι την κουζίνα να τοποθετήσει μία και καλή μεταλλική παροχή.

Για το θέμα του τελειώματος της μπουκάλας, όπως είπα και παραπάνω, ή δεύτερη μπουκάλα καβάτζα για αλλαγή όταν χρειαστεί ή (αν υπάρχει χώρος) δύο μπουκάλες συνδεδεμένες ταυτόχρονα έτσι ώστε με μία βάνα να κάνει κανείς μεταγωγή από την μία στην άλλη πχ όπως εδώ. Βέβαια αυτό το σχεδιάγραμμα αφορά επαγγελματική εγκατάσταση γι' αυτό και έχει 4 μπουκάλες αλλά you get the picture

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παντως βρε παιδια ο περισσοτερος κοσμος (που χρησιμοποιει ηλεκτρικη κουζινα) εχει μια φοβια (δικαιολογιμενη εν μερη) για το υγραεριο,αλλά πιστευω οτι πλεον οι ασφαλιστηκες διαταξεις μειωνουν κατα πολυ το κινδυνο.Μερικα υποθετικα σεναρια που εχω κανει:αν π.χ. χυθει κατι πανω στην εστια την ωρα του μαγειρεματος και σβησει η φλογα,υπαρχει καποιο ειδος ανιχνευτη που να το αντιλαμβανεται και να κοβει τη παροχη?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παντως βρε παιδια ο περισσοτερος κοσμος (που χρησιμοποιει ηλεκτρικη κουζινα) εχει μια φοβια (δικαιολογιμενη εν μερη) για το υγραεριο,αλλά πιστευω οτι πλεον οι ασφαλιστηκες διαταξεις μειωνουν κατα πολυ το κινδυνο.Μερικα υποθετικα σεναρια που εχω κανει:αν π.χ. χυθει κατι πανω στην εστια την ωρα του μαγειρεματος και σβησει η φλογα,υπαρχει καποιο ειδος ανιχνευτη που να το αντιλαμβανεται και να κοβει τη παροχη?

 

κ πως να μην εχει φοβια,αφου μιλαμε για αερια καυσιμα,που εκτος της εκρηξης/φωτιας γουατεβερ,ειναι κ δηλητηριωδη σε τυχον διαρροη.υπαρχουν πολλα σπιτια που εχουν ολη μερα τα παραθυρα κλειστα για διαφορους παραλογους η λογικους λογους.

 

στην ιδια κατηγορια βαζω κ αυτους με τις σομπες κεροζαν κ υγραεριου,που λογω χειμωνα κλεινουν τα παραθυρα κ ντουμανιαζονται αβερτα με τα παιδια τους.

 

αρκετοι δε που τα χρησιμοποιουν δεν εχουν καν καποιο πυροσβεστηρα η κατι αναλογο.στα μαγαζια που μαγειρευουν οι σεφ απο πανω τους εχει ακροφυσια με συστημα πυροσβεσης.στο σπιτι τι γινεται?βαζουμε τις φωνες?

 

 

για μενα ειναι εντελως ανευθυνη η χρηση καυσιμων και αεριου-υγραεριου εντος διαμερισματων.ειναι μια λογικη περασμενων δεκαετιων.ειναι ημιμετρο,κ οταν δεν υπαρχει σαφης περιορισμος,(πχ καμπινγκ) δεν αξιζει το ρισκο κ το αγχος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι και όταν πριν κάνα αιώνα έγινε προσπάθεια το "θηρίο" (ο σιδηρόδρομος Πειραιάς - Θησείο) που ήταν ατμομηχανή να γίνει ηλεκτρικό τότε ο πολύς κόσμος θαύμαζε τους "θαρραλέους" που ανέβαιναν στο τραίνο και κινδύνευαν από ηλεκτροπληξία!!!

Στο θέμα μας τώρα, σαφώς και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας γιατί πια η τεχνολογία αυτή δεν είναι κάν στην αρχή της αλλά δοκιμασμένη για χρόνια (και μάλιστα έχουμε μάθει στην "καμπούρα" άλλων λαών άρα το παίρνουμε και τεσταρισμένο).

Στην περίπτωση που σβήσει η φλόγα πολυ απλά σταματάει η παροχή.

Ο μόνος κίνδυνος που έχει το αέριο (το φυσικό με τις σωληνώσεις) είναι σε περίπτωση διαρροών από φυσικές καταστροφές (πχ σεισμούς). Αλλά δυστυχώς τότε αυτό θα επηρέαζε όλους μας και δεν θα έκανε διαχωρισμό σε μαγειρεύοντες σε ηλεκτρικό, αέριο ή τρώγοντας delivery ;)


.......................για μενα ειναι εντελως ανευθυνη η χρηση καυσιμων και αεριου-υγραεριου εντος διαμερισματων.ειναι μια λογικη περασμενων δεκαετιων.ειναι ημιμετρο,κ οταν δεν υπαρχει σαφης περιορισμος,(πχ καμπινγκ) δεν αξιζει το ρισκο κ το αγχος.

 

ε ρε πόσα χρόνια πίσω είναι τόσες χώρες ανά την υφήλιο.

Πάλι δίνουμε τα φώτα (τα ηλεκτρικά και ουχί τα του αερίου)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κοιτα,οτι κ να λεμε,η ουσια ειναι μια,απλα ο καθενας εχει δικα του "ισα".ειναι σαφες οτι το ρευμα ειναι το πιο ελεγχομενο μεσο ειτε για θερμανση ειτε για μαγειρεμα.ουτε θα τρυπησει κανα καλωδιο,ουτε ντουμανια βγαζει ουτε φλογες.ναι εγινε προοδος στον τομεα του φυσικου αεριου/υγραεριου κ δεν ειναι το "γκαζι" του 50,αλλα το μεσο ειναι ιδιο.

 

απλα οπως ειπα ο καθενας εχει τα δικα του μετρα κ σταθμα.προτιμω να παιζω εκ του ασφαλους σε ζωτικης σημασιας πραματα που αφορουν κ τριτους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παντως βρε παιδια ο περισσοτερος κοσμος (που χρησιμοποιει ηλεκτρικη κουζινα) εχει μια φοβια (δικαιολογιμενη εν μερη) για το υγραεριο,αλλά πιστευω οτι πλεον οι ασφαλιστηκες διαταξεις μειωνουν κατα πολυ το κινδυνο.Μερικα υποθετικα σεναρια που εχω κανει:αν π.χ. χυθει κατι πανω στην εστια την ωρα του μαγειρεματος και σβησει η φλογα,υπαρχει καποιο ειδος ανιχνευτη που να το αντιλαμβανεται και να κοβει τη παροχη?

Βαλβίδες ασφαλείας λέγονται και υπάρχουν για αυτό ακριβώς τον σκοπό (να κόβουν την παροχή του αερίου αν για κάποιο λόγο σβήσει η φλόγα). Γενικότερα τα θέματα ασφαλείας έχουν λυθεί προ πολλού, λίγη προσοχή χρειάζεται στην αλλαγή της φιάλης και προληπτική αντικατάσταση του λάστιχου σύνδεσης κάθε 1-2 χρόνια, όπως πολύ σωστά είπε ο madsc.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...