Προς το περιεχόμενο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Richard Attenborough


Captain Nemo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Richard%20Attenborough.jpg

 

Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο πέθανε χτες, όπως ανακοίνωσε ο γιος του. Ήταν 90 ετών.

 

Είχε ζήσει μια γεμάτη ζωή, είχε σκηνοθετήσει μεγάλες ταινίες ενώ τις τελευταίες δεκαετίες είχε παίξει σε δημοφιλείς χολυγουντιανές παραγωγές που τον είχαν κάνει γνωστό και στις νεότερες γενιές (πχ. στο Τζουράσικ Παρκ).

 

Είχε γεννηθεί το 1923. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σχολείου στο Κέιμπριτζ, ενώ ο αδελφός του, Ντέιβιντ, φυσιογνώστης, έγινε κι αυτός διάσημος ως παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης.

 


 Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του στο θέατρο το 1941, ενώ σπούδαζε ακόμη στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

 

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1943, με έναν μικρό ρόλο σε μια ταινία των Νόελ Κάουαρντ και Ντέιβιντ Λιν. Στη σκηνή ξεχώρισε με το έργο Brighton Rock, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1947, μετά την τριετή θητεία του στη Βασιλική Αεροπορία.

 

Το 1959 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μπράιαν Φορμπς με τον οποίο ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Μπίβερ Φιλμς, η οποία όμως διαλύθηκε το 1964. Στο μεταξύ, εγκαταλείποντας τον αρχετυπικό ρόλο του ανερχόμενου νέου εργατικής καταγωγής, υποδύθηκε μια πλειάδα χαρακτήρων.

 

Τη δεκαετία του 1960 επιδόθηκε κυρίως σε ρόλους στρατιωτικού, σε έργα όπως Η μεγάλη απόδραση (1963), Όπλα στο Μπατίζο κ.ά. Το 1969 έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το μιούζικαλ-παρωδία Αυτός ο υπέροχος πόλεμος. Την επόμενη δεκαετία έδωσε μεγαλύτερο βάρος στη σκηνοθεσία, κάνοντας όλο και λιγότερες εμφανίσεις ως ηθοποιός. Ταινία-σταθμός στη σκηνοθετική καριέρα του υπήρξε το Γκάντι (1982), μια επική βιογραφία του Ινδού φιλειρηνιστή ηγέτη, η οποία κέρδισε πολλά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.

 

 

Κατά τη δεκαετία του 1990 επανέκαμψε ως ηθοποιός, εμφανιζόμενος στις ταινίες Τζουράσικ Παρκ (1993), Τα βότσαλα της άμμου (1996), Ελίζαμπεθ (1998), Ο Τζακ και η φασολιά (2001) κ.ά. Το 1976 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και το 1993 έλαβε τον τίτλο του βαρόνου.
Ανάμεσα στις ταινίες που σκηνοθέτησε ξεχωρίζουν επίσης: Κραυγή ελευθερίας (1987), Τσάπλιν (1992), Η χώρα της σκιάς (1993), Στην αγάπη και στον πόλεμο (1996, ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χεμινγουέι Αποχαιρετισμός στα όπλα), Η γέφυρα του Άρνχεμ (1997). Επίσης, έχει εκδώσει το βιβλίο In Search of Gandhi (1982), που σχετίζεται με την έρευνα που πραγματοποίησε για την ταινία του Γκάντι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απ'τους αγαπημένους μου ηθοποιους/σκηνοθέτες.

Πρόλαβε και τα έζησε τα χρονάκια του κ άφησε ωραία πράγματα πίσω του.

 

Sent from a galaxy far faaar away.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...