Προς το περιεχόμενο

Εντυπώσεις από τα Windows Phone (σε Lumia 925)


Abudi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από περίπου 9-10 μήνες με Windows Phone (σε Lumia 925) αποφάσισα να γράψω ένα πιο εκτενές «review». Βασικά είναι οι εντυπώσεις ενός μέσου χρήστη. Όχι εντελώς άσχετου, μέσου. Θα σπάσω στην κριτική στα 2.  Ένα θέμα θα είναι το παρακάτω που θα γράψω για τα Windows Phone κι ένα εδώ που γράφω λίγο για το Lumia 925.

 

Η φάση ξεκίνησε σαν πειραματισμός. Είχα ένα Android πριν αλλά ποτέ δεν ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα την εμπειρία. Μικρή οθόνη, λίγο μάπα το κινητό ε και τέλος πάντων είδα μια ευκαιρία για Lumia και λέω why not. Ήξερα ότι θα βρω ένα καινούριο σύστημα, ένα μικρό market κάποια μικρά «σπασίματα» αλλά ήμουν ανοιχτός στη δοκιμή και είχα την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν σιγά-σιγά. Αυτό σε ένα βαθμό έγινε αλλά όχι απόλυτα.

 

Το  market συνεχίζει να είναι πάρα πάρα πολύ πίσω. Τα windows δεν έχουν πιάσει τόσο. Οι developers λοιπόν δεν τους δίνουν και πολλή σημασία. Μπορεί να δείτε μια εφαρμογή μιας εταιρείας σε διαφήμιση. Έχει εφαρμογή για Android, για iOS αλλά συνήθως όχι για Windows Phone. Και σε αυτές λοιπόν τις εφαρμογές που υπάρχουν, βρίσκονται πάρα μα πάρα πολλές μούφες, αντιγραφές κλπ. Νομίζω ένα τόσο μικρό μάρκετ θα έπρεπε να διατηρείται πιο καθαρό.

 

Το Action Center που «επαναστατικά» λάβαμε μέσα στον Ιούλιο έχει 4 μόλις διαθέσιμες θέσεις τις οποίες συμπληρώνεις με έναν συγκεκριμένο αριθμό διαθέσιμων επιλογών (μέσα στις οποίες δεν βρίσκεται ας πούμε το Mobile Data On/Off). Το WiFi ενεργοποιείται με ένα πάτημα στο εικονίδιο, αλλά στο επόμενο πάτημα δεν το απενεργοποιεί. Σε βάζει στις ρυθμίσεις WiFi όπου και θα πατήσεις το off.

 

Ο Internet Explorer έχει κι αυτός προβλήματα κατά τη γνώμη μου. Όταν ανοίγεις link σε νέα καρτέλα σε πάει κατευθείαν εκεί. Επίσης αν έχεις ανοίξει 5 καρτέλες ας πούμε, κάθε καρτέλα που βλέπεις στην φέρνει πρώτη στο μενού διαχείρισης καρτελών. Και μετά από λίγο έχει αλλάξει με αυτό τον τρόπο όλη η σειρά που άνοιξες καρτέλες κλπ. (μιας και όπως είπα με κάθε open link in new tab, σε πάει εκεί). Να σημειώσω ότι η πρόβλεψη κειμένου δουλεύει μεν όταν γράφεις μήνυμα αλλά όχι όταν κάνεις μια αναζήτηση ας πούμε στα αγγλικά. Και όταν πατάς στη γραμμή διευθύνσεων ανοίγει από πάνω μια λίστα με σελίδες που έχεις επισκεφτεί (ούτε αγαπημένα, ούτε πρόσφατες) η οποία σε συνδυασμό με το πληκτρολόγιο που έχει ανοίξει κρύβει σχεδόν εντελώς την σελίδα πίσω. Ενίοτε κρασάρει κιόλας για να με βιδώσει περισσότερο

Οι ρυθμίσεις είναι λίγο αταξινόμητες χωρίς να είναι πάρα πολύ τραγικό.

Το πληκτρολόγιο με έχει κάνει να βάζω κόμμα αντί να αφήνω κενό και γενικά πολλές φορές χάνει. Συν το ότι προτιμάς να σβήσεις μια λέξη ολόκληρη παρά να παιδευτείς να βάλεις τον κέρσορα στο γράμμα που θες να διορθώσεις.

 

Με τα Windows Phone 8.1 μας ήρθε μια πολύ ωραία λειτουργία για διάφανα tiles που βάζεις από πίσω ό,τι φόντο σου αρέσει. Κάποια tiles όμως διατηρούν το χρώμα τους. Και να πω ότι είναι το facebook ή το vimeo μόνο, πάει στο καλό. Αλλά ακόμα και της Microsoft εφαρμογές διατηρούν κάτι πράσινα χρώματα κλπ.

 

Αυτά είναι έτσι κάποια πράγματα που μου έρχονται με μια πρόχειρη ματιά. Ίσως να παρέλειψα πράγματα και ίσως σε μερικά να κάνω λάθος και παρακαλώ να με διορθώσετε. Αλήθεια, θα βελτιώσετε την εμπειρία.

 

Βέβαια να μην αδικούμε το λειτουργικό είναι σφαίρα. Πανάλαφρο και γρήγορο. Δεν κολλάει πουθενά και είναι βούτυρο η χρήση του. Επίσης κάτι Drive, Maps κλπ μετράνε πολύ. Ά έχει και ραδιόφωνο FM! Θα βολέψει πολύ ανθρώπους μεγαλύτερους ή που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Εμένα πλέον μου φαίνεται λίγο και βασικά περίμενα πιο γρήγορη εξέλιξη του.

 

Αυτά

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμπληρώνω και κάτι ακόμα:

 

Βάζεις σε μια επαφή μια φωτογραφία/εικόνα. Εάν μετά αλλάξεις γνώμη, δε γίνεται να πάψεις να έχεις εικόνα και να γυρίσει στο αρχικό. Πρέπει να αντικαταστήσεις απλώς την εικόνα. Ή να διαγράψεις την επαφή και να την ξαναπεράσεις. 

 

Γενικά, θα συμπληρώνω εδώ ό,τι μου έρχεται καινούριο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και άλλη ενημέρωση: (βασικά τείνει να εξελιχθεί το θέμα σε παράπονα και μόνο. Αλλά αν εξαιρέσω την ελαφριά αίσθηση του λειτουργικού, και τις stock εφαρμογές δεν νομίζω οτι υπάρχει κάτι άλλο που κάνει (πολύ) καλύτερα από άλλα λειτουργικά)

 

Ας πούμε οτι λαμβάνεις ένα μήνυμα στο WhatsApp. Σου βγάζει λοιπόν Notification στο Notification Center. Εάν εσύ όμως, ανοίξεις την εφαρμογή και δεις το μήνυμα είτε πατώντας στο εικονίδιο, είτε μέσα από το Multitasking menu, η καταχώρηση στο Notificartions menu δε φεύγει. 

 

Δηλαδή, μπορείς να έχεις 2 notifications, να τα έχεις διαβάσει αλλά αυτό να συνεχίζει να σου βγάζει το εικονίδιο πάνω ψηλά και να έχει και την καταχώρηση στο not. menu.

 

Υποθέτω οτι δεν ειναι θέμα εφαρμογής γιατί νομίζω οτι και το viber μου κάνει τα ίδια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το δικο μου παραπονο απο την πλατφορμα (Εχω Lumia 620) ειναι η ελλειψη κυριως σε games καθως και outdated ορισμενα apps.Σε εφαρμογες προσωπικα ειμαι καλυμμενος και πιστευω οι περισσοτεροι θα ειναι μιας που εχουν προστεθει ολα τα mainstream apps(fb,twitter,instagram,vimeo,).Ας ελπισουμε οι νεες συσκευες της MS και τα wp8.1 να ανεβασουν το ποσοστο και να ασχοληθουν παρολα αυτα περισσοτεροι devs :).Βεβαια δεν εχω καποιο android για να κανω συγκριση αλλα ενα προσον της πλατφορμας για εμενα ειναι οτι εφοσον μια συσκευη διαθετει micro SD slot τοτε μπορεις να κανεις εκει εγκατασταση ολες της εφαρμογες σου σε αντιθεση που στο android μπορει  να μην σε αφηνει και να ειναι θεμα rom (πχ xperia M).

Την συσκευη μου οταν την πηρα ειχε 200 ευρω απο skroutz , και παρολα αυτα εγω την θεωρω εξαιρετικα vfm προταση ποσο μαλλον που  τωρα εχει πεσει η τιμη του.Ορισμενα θετικα απο το κινητο αλλα και γενικα απο την πλατφορμα ειναι οτι:

-H MS μου υποσχεται υποστηριξη διαρκειας 3 ετων.Καθε update βελτιωνει κατα πολυ την εμπειρια χρησης του κινητου ενω με τα WP8.1 εχει φτασει σε καλο σημειο το android και σε ορισμενα σημεια το εχει περασει βλεπε αυτο με την micro SD.

-Ερχετε με την σουητα εφαρμογων Here maps/drive/transit κτλπ που αυτην στιγμη παραμενει exclusive προνομιο των lumia (και πλεον ολων των WP) αφου σου παρεχει ολοκληρωτικα offline πλοηγηση.To here drive μαλιστα ειναι εφαρμογη κοστους 40 ευρω η οποια ερχεται δωρεαν με καθε νεο lumia.

-Η αποδοση του κινητου παραμενει σαν την πρωτη μερα.Μαλιστα εχω την εντυπωση πως με την lumia cyan "ρολαρει" ακομα καλυτερα.

-Δωρεαν microsoft office το οποιο μου εχει φανει αρκετα χρησιμο σαν φοιτητης.

-Σχετικη ενοποιηση με το Windows 8.x pc (onedrive,xbox games) καθως και η  αγορα εφαρμογων γινεται μια φορα και την εχω και στο κινητο και το pc.

-Live tiles τα οποια η τα αγαπας η τα μισεις.Στην πρωτη περιπτωση :P η λογικη των tiles καθιστουν πολυ πρακτικο το κινητο καθως δεν χρειαζεται να ανοιγεις μια εφαρμογη για να βλεπεις τις ειδοποιησεις σου.

 

 

Οποτε αν καποιος δεν εχει μεγαλη απαιτηση σε games και δεν τον "ενοχλουν" τα tiles τοτε GO FOR IT! :)

Επεξ/σία από KwstasXt
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το δικο μου παραπονο απο την πλατφορμα (Εχω Lumia 620) ειναι η ελλειψη κυριως σε games καθως και outdated ορισμενα apps.Ας ελπισουμε οι νεες συσκευες της MS και τα wp8.1 να ανεβασουν το ποσοστο και να ασχοληθουν πιο σοβαρα οι devs.Βεβαια δεν εχω καποιο android για να κανω συγκριση αλλα το μεγαλο προσον της πλατφορμας για εμενα ειναι οτι εφοσον μια συσκευη διαθετει micro SD slot τοτε μπορεις να κανεις εκει εγκατασταση ολες της εφαρμογες σου σε αντιθεση που στο android μπορει  να μην σε αφηνει και να ειναι θεμα rom.

 

Να σου πω, δεν έχει επεκτάσιμη μνήμη οπότε δεν ήξερα γι'αυτή τη δυνατότητα. Όντως το θυμάμαι αυτό που λες στο Android αλλά δεν είμαι τόσο μέσα στα πράγματα ώστε να το έχω ψάξει με rom κλπ.

 

Πάντως αργεί πάρα πολύ σε κάποια πράγματα. Το πήρα με πολλές ελπίδες αλλά νομίζω οτι είναι κάποια πράγματα που καθυστερούν χαρακτηριστικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να σου πω, δεν έχει επεκτάσιμη μνήμη οπότε δεν ήξερα γι'αυτή τη δυνατότητα. Όντως το θυμάμαι αυτό που λες στο Android αλλά δεν είμαι τόσο μέσα στα πράγματα ώστε να το έχω ψάξει με rom κλπ.

 

Πάντως αργεί πάρα πολύ σε κάποια πράγματα. Το πήρα με πολλές ελπίδες αλλά νομίζω οτι είναι κάποια πράγματα που καθυστερούν χαρακτηριστικά

Ξερεις ποσοι την πατησανε νομιζοντας οτι θα μπορουσαν να κανουν εγκατασταση εφαρμογων στην sd.To xperia M ηθελε να το αγορασει μια φιλη μου και απορριφθηκε λογο μικρης μνημης.Στα wp ειναι ξεκαθαρο οτι αμα διαθετει καρτα sd τοτε γινεται! 

Aλλο ενα θετικο οτι δεν χρειαζεται να καθεσαι να ψαχνεις πραματα στα wp! (μην μου πειτε για τα wp7 :P )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...