Προς το περιεχόμενο

Η Lockheed Martin πιστεύει ότι θα μπορέσει να προσφέρει απεριόριστη, καθαρή ενέργεια στον κόσμο έως στο 2020


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο γίγαντας της βιομηχανίας των οπλικών συστημάτων και της άμυνας, Lockheed Martin, πιστεύει ότι θα έχει έτοιμο ένα λειτουργικό πρωτότυπο Συμπαγούς Αντιδραστήρα Σύντηξης (Compact Fusion Reactor) σε μία δεκαετία. Το εγχείρημα εφόσον στεφθεί από επιτυχία υπόσχεται καθαρή και απεριόριστη ενέργεια.Χάρη στη σύντηξη, η ανθρωπότητα θα μπορέσει να καλύψει -θεωρητικά- όλες τις ενεργειακές της ανάγκες, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

 

Υπάρχουν πολλοί, και κυρίως σοβαροί λόγοι που ο άνθρωπος δεν έχει εγκαταλείψει τους υδρογονάνθρακες για χάρη της πυρηνικής ενέργειας, παρόλο που η τελευταία είναι μία εξαιρετική λύση. Καταρχήν, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος από τη δυσλειτουργία για παράδειγμα του συστήματος ψύξης που θα μπορούσε να προκαλέσει τήξη στο πυρήνα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με πυρηνική σχάση) και κατά συνέπεια στην έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ή ραδιενεργών στοιχείων στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Επίσης υπάρχει το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων, που είναι πολύ δύσκολο να αποθηκευθούν ή να απορριφθούν. Η σύντηξη από την άλλη (Fusion) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη, και θα μπορούσε θεωρητικά να επιτευχθεί σε τόσο μικρή κλίμακα, ώστε να καλύψει -επίσης σε θεωρητικό επίπεδο- τις ανάγκες σε ενέργεια ενός αεροσκάφους, το οποίο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να προσγειωθεί για να ανεφοδιαστεί.

 

Η ερευνητική ομάδα της Skunk Works -τμήμα της Lockheed Martin, γνωστό και ως Lockheed Advanced Development Projects που στο παρελθόν είχε αναλάβει το σχεδιασμό αεροσκαφών όπως είναι τα U2, SR-71 Blackbird και F-22 Raptor- με επικεφαλής τον Dr.Thomas McGuire, συνέλεξε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα από προηγούμενα πειράματα πυρηνικής σύντηξης για να δημιουργήσουν ένα θωρακισμένο μαγνητικό θάλαμο απομόνωσης (ένας αντιδραστήρας ελεγχόμενης σύντηξης αποτελείται από αρκετά περισσότερα τμήματα βεβαίως, πέρα από τα καύσιμα, το πλάσμα κ.ά), ο οποίος θα είναι μικρότερος σε μέγεθος από τις προηγούμενες συσκευές του είδους κατά 90%.

O McGuire πιστεύει ότι η Lockheed Martin θα μπορούσει να επιδείξει πραγματική ενέργεια σύντηξης έως στο 2020. Το σύστημα επίσης θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί σε σημερινές υποδομές για τη παραγωγή ενέργειας, κάτι που θα μείωνε σημαντικά τους ρύπους.

 

Να αναφέρουμε, ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε την έναρξη του προγράμματος EUROFusion (προϋπολογισμός 850 εκατομ. ευρώ), με στόχο τη χρήση της σύντηξης ως κανονικής πηγής ενέργειας έως στο 2020.

 

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Και να την φερεις σιγα μην σε αφησουν. Θα σε βγαλουν τρομοκρατη με βομβες νετρονιου στην κοινη γνωμη (καπως θα το μαγιρεψουν) και θα πας ακλαφτος.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μόνες εφαρμογές που είναι καταπληκτική η πυρηνική ενέργεια (σχάση) είναι στα υποβρύχεια/διαστημόπλοια/δορυφόρους ή σε κάτι bunkers τύπου fallout.

Σε όλα τα υπόλοιπα είναι μία μεγάλη ανοησία (κατά την ταπεινή μου γνώμη) και καταστρέφει το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω τους.

 

Η σύντηξη από την άλλη είναι μία πολύ καλή λύση αλλά δε νομίζω να την έχουμε μέχρι το 2020.Μάλλον εννοούν το πειραματικό στάδιο και θα την έχουμε κάπου στο 2030~2040....

Έλα και να αρχίσουν τα αστεία με το πότε θα πάρει η Ελλάδα αντιδραστήρες σύντηξης (που είναι πιο καθαροί από τους σχάσης ) :D

 

Επίσης ο τύπος στο βίντεο μιλάει για εφαρμογές σε 20 χρόνια από τώρα.Εδώ δεν έχει φτιάξει καλά καλά το πρωτότυπο έχει κάνει σχέδια για το μέλλον.Δυστυχώς μου θυμίζει κλασσική φούσκα ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φθηνή ενέργεια ισοδυναμεί με ανάπτυξη. Το θέμα ειναι οτι το R&D γίνεται απο «μεγάλη ιδιωτική εταιρεία» οπότε ακόμα κι αν καταφέρει να φτιάξει πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας, θα την πατεντάρει και θα πουλά άδειες χρήσης μέχρι τα 8ακις τρισέγγονα τους. Ακόμα κι αν κάποιοι πούνε για θεωρίες συνωμοσίας, οι καθιερωμένοι «πωλητές ενεργειας» δεν θα το αφήσουν να ορθοποδήσει αν δεν έχουν μερίδιο. 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε ας το φτιάξουν και ας αγοράζουμε την πατέντα. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αεροδιαστημικής στον κόσμο; Δε κάνουν έτσι εύκολα τέτοιες δηλώσεις. Έβγαλαν έναν επιστήμονα να δείξει το middle finger στις ομάδες με τα tokamak και τα δις χρηματοδότησης ανά τον κόσμο. Κυριολεκτικά ξεκίνησαν να ανατρέψουν τη κυρίαρχη λύση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως λέγεται από τα 80s η πυρηνική σύντηξη είναι....10 χρόνια στο μέλλον.Αυτά τα λένε οι εταιρίες εδώ και 30-40 χρόνια.

 

Αυτό που δεν λέει εδώ,αλλά αναφέρθηκε στο ανάλογο άρθρο της guardian,είναι ότι η Lockheed ψάχνει...συνέταιρο για την ανάπτυξη του πρώτου πρωτοτύπου.

Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο ωριμότητας σχεδίου.

 

Περισσότερο είναι PR για να αρπάξουν κανένα κονδύλι παρά τίποτα άλλο,απλά πράγματα που γίνονται από το τμήμα marketing πολλών εταιριών, υποσχέσεις για το μέλλον και τίποτα(ή ελάχιστα) χειροπιαστό για το τζέρτζελο και για την πόζα που φέρνει όμως πελάτες και λεφτά.

Όταν αποδείξουν,με πειραματικά δεδομένα,ότι έχουν έναν πρότυπο σταθμό παραγωγής ενέργειας(και όχι κατανάλωσης-ανακύκλωσης που είναι τώρα η σύντηξη) τα ξαναλέμε.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μόνες εφαρμογές που είναι καταπληκτική η πυρηνική ενέργεια (σχάση) είναι στα υποβρύχεια/διαστημόπλοια/δορυφόρους ή σε κάτι bunkers τύπου fallout.

Σε όλα τα υπόλοιπα είναι μία μεγάλη ανοησία (κατά την ταπεινή μου γνώμη) και καταστρέφει το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω τους.

 

 

κατα την ταπεινη σου αλλα λανθασμενη γνωμη...η πυρηνικη ενεργεια ειναι η πιο καθαρη πηγη ενεργειας αυτη τη στιμγη στον πλανητη...δε ρυπαινει, δε μολυνει και εκλυει τεραστια ποσα ενεργειας...συγκεκριμενα ενα γραμαριο ουρανιου δινει την ιδια θερμικη ενεργεια με 100 τονους λιγνητη...για να ξερουμε για τι μεγεθη μιλαμε...το μονο προβλημα ειανι οτι σε περιπτωση ''στραβης'', μπορει να γινει μεγαλη περιβαντολογικη καταστροφη...γενικα τα εργοστασια ειναι αρκετα ασφαλη αλλα καθε μια 20ετια συνηθως γινεται ενα μεγαλο ατυχημα...το κυριοτερο προβλημα της σχασης ειναι οτι ειναι διαδικασια αυτοσυντηρουμενη, δε σβηνει δηλαδη με καποιο τροπο μεχρι να εξαντληθει το αποθεμα...

απο την αλλη η συντηξη ειανι αλλου παπα ευαγγελιο...ακομα περισσοτερη ενεργεια απο την σχαση, ελεγξημη...αλλα νομιζω φανταζει πολυ μακρινη σα σεναριο, ειδικα οταν για αυτη ευαγγελιζεται η lockheed που ενα αεροπλανο πηγε να βγαλει και κατεληξε σε φιασκο...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλά κάτι παρόμοιο πήγε να κάνει και ο Τέσλα,αλλά δεν συνέφερε τους τότε τραπεζίτες(και όχι μόνο) και τον "φάγανε".Μη με πείτε συνωμοσιολόγο...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...