Προς το περιεχόμενο

Γνώμες για router που θα παίζει με OpenWRT;


parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά.

 

 

Υπάρχουν συμφορουμίτες που ασχολούνται με OpenWRT; Σκέφτομαι να αναβαθμίσω το σπιτικό δίκτυο με ένα καινούργιο ασύρματο router, στο οποίο θα στηθεί κατά πάσα πιθανότητα OpenWRT για να εκμεταλλευτώ τις προχωρημένες δυνατότητές του. Με ενδιαφέρει ενσωματωμένος torrent client που θα αποθηκεύει σε USB HDD συνδεδεμένο στην USB port του router, αλλά και μοίρασμα του υλικού αυτού του δίσκου στο δίκτυο με Samba και DLNA.

 

Για λόγους budget, κοιτάζω κυρίως TP-Link routers κι έχω καταλήξει σε δύο μοντέλα: TL-WR1043ND και TL-WDR3600.

 

Το TL-WR1043ND είναι λίγο πιο φθηνό και στο πιο πρόσφατο revision του έχει 8MB NAND, 32MB RAM και CPU Qualcomm Atheros QCA9558 στα 720MHz. Απ' ο,τι βλέπω στο Skroutz, δεν φέρνουν όλοι όμως το πιο πρόσφατο revision.

 

Το TL-WDR3600 είναι λίγο πιο ακριβό, έχει MIPS Atheros AR9344 στα 560MHz, 8MB NAND Flash, 128MB RAM και 2 θύρες USB.

 

 

Ποιο θα με συμβουλεύατε να προτιμήσω; Κλίνω μάλλον προς το 2ο. Υπερέχει κάποιο εκ των δύο σε υποστήριξη/σταθερότητα με OpenWRT; Μήπως υπάρχει κάποια άλλη αξιόλογη πρόταση πλην TP-Link;

 

 

Ευχαριστώ πολύ! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 56
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

32 ram... απορριπτεται. 64 minimum για οποιαδηποτε συσκευη αγορασεις.

8 flash... ειναι ΟΚ, για 2-3 πραγματακια, οπως αυτα που θες.
Αν εχεις μεγαλυτερες απαιτησεις ομως μελλοντικα, θα εχεις θεμα, οποτε για να μην μπλεκεις με τετοια σκηνικα, minimum 16.

 

Γιατι οχι ομως... 32? Για να εχεις μια τετοιου ειδους ανεση?
(screenshot απο τα δικα μου εγκατεστημενα πακετα)

 

Αν θες πιο "ψαγμενες" συσκευες, κοιτα προς Buffalo μεριά.

 

Δεν τα προτεινω σχεδον ποτέ γιατι σχεδον κανεις δεν τα ξερει, αλλα... αν εισαι αποφασισμενος για OpenWrt και παρεις το πρωτο Buffalo, μετα θες... κι'αλλο! :-) Εγω τουλ. ετσι την επαθα!

 

Αγορασα το πρωτο μου το 2013 (WZR-HP-AG300H), και μετα απο 1 χρονo χρησης OpenWrt... φετος αποφασισα να καταργησω το modem bridging και να παω σε All In One Solution, παλι απο Buffalo. WBMR-HP-G300H.

 

Εχω αγορασει για καβατζα και απο τωρα ενα TP-Link TD-W9980 (VDSL2/ADSL2+), το οποιο ειναι θεμα χρονου να αποκτησει OpenWrt υποστηριξη, οποτε ακομα και μετα απο x χρονια να περασω σε VDSL, παλι θα εχω τουλ. "μια για ολα" συσκευη OpenWrt... αν και μαλλον μεχρι τοτε, θα εχει βγει κατι καλυτερο για VDSL.

 

Oσον αφορα τα Buffalo, αν αγοραζεις απο εξωτερικο, θα τα βρεις σε καλες τιμες.

Αλλα ετσι κι'αλλιως Ελλαδα, σπανια τα βρισκεις.

 

Επισης οσον αφορα το WZR-HP-AG300H, κυκλοφορησε και μια δευτερη βερσιόν του, την οποια ομως η Buffalo την βαφτισε WZR-600DHP. Στην ουσια, η ιδια συσκευη ειναι.

 

Μερικα τεχνικα θεματακια, οπως οτι ενας HDD (ακομα και 2,5αρης να ειναι), αποκλειεται να αυτο-τροφοδοτηθει απο μια USB του router και θα χρειαστει σιγουρα και εξωτερικη τροφοδοσια, και παλι δεν ξερω αν θα παιζει απροβληματιστα (δεν μου εχει χρειαστει να σου πω την αληθεια), μπορουμε να τα συζητησουμε και παρακατω νομιζω... Με εξωτερικη τροφοδοσια βασικα δε νομιζω να εχεις θεμα και δε θελω να σε αγχωνω, απλα δεν το εχω δοκιμασει γι'αυτο και η επιφυλαξη.

 

Παντως το network sharing σε OpenWrt... ειναι πραγματικα αστειο να το ενεργοποιησεις/ρυθμισεις.
Δεν εχω κανα φλασακι προχειρο, οποτε σου δειχνω ενα share του ιδιου του filesystem. :)

 

d8l3Eic.png?1

Επεξ/σία από loic
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα loic. Σε ευχαριστώ για το αναλυτικό σου post.

 

Τα Buffalo που προτείνεις φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα ως hardware, ειδικά με την άπλα που έχουν στην Flash μνήμη. Δυστυχώς βλέπω πως βγαίνουν διπλάσια τιμή από τα TP-Link. Μ' αρέσει η τεχνολογία (obviously :P ), αλλά 100+ ευρώ για router είναι για άλλα πορτοφόλια, όχι για το δικό μου... :mrgreen:

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικα δε θυμαμαι φιλε, νομιζω πως οχι παντως. Εγω ειχα χρησιμοποιησει ενα modem router παλαιοτερα με open το οποιο δουλευε απροβληματιστα.

 

Θαρρω πως ηταν το 2600 αν και ειχε μονο 16MB μνημη αν δεν απατωμαι. Κοιτα και το 615 με 64Mb μνημη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

parsifal, το καταλαβαινω οτι τα Buffalo μπορει να σου φαινονται ακριβα, οποτε δεν θα επιμεινω.

 

Απο D-Link αξιζουν τα δυο που αναφερθηκαν, απο κει και περα υπαρχουν και καποια Netgear που πολλοι χρηστες OpenWrt χρησιμοποιουν, θα τα βρεις και αυτα στη λιστα. Δεν εχω τσεκαρει τιμες, αλλα πιθανον να ειναι λιγο εως πολυ πανω απο το budget σου.

 

Απο δημοφιλια παντως... στον κοσμο του OpenWrt τα TP-Link ειναι στην κορυφη.

Προφανως λογω των χαμηλων τιμων σε σχεση με αυτα που προσφερουν...

 

Anyway... oτι και αν αποφασισεις να αγορασεις, να προτιμησεις Atheros based συσκευη!

Ουτε Broadcom, ουτε Ralink, ουτε Marvell, ουτε κατι αλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με γεμίσατε πληροφορίες παιδιά, σας ευχαριστώ. Θα κάνω μια εκτεταμένη έρευνα και θα ενημέρωσω το topic με την αγορά που τελικά θα γίνει και την εμπειρία από το στήσιμο του OpenWRT.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις πάντα την επιλογή να παίξεις και αλλιώς, με κάτι σαν αυτό http://www.pcengines.ch/apu1c.htm και να το δοκιμάσεις με pfSense πάνω και ένα unamaged switchάκι από πίσω. Με αυτή τη λύση έχεις κι ένα πολύ δυνατό firewall/proxy/whatever you want. Ανεβαίνει λίγο η τιμή, αλλά από τη μία μπορείς να βρεις και κάτι σε πιο φθηνό (αντίστοιχο board με πιο χαμηλά specs) και να έχεις παραπάνω δυνατότητες.  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάρε το tl-wdr3600 παίζει άψογα με openwrt, το έχω κανα χρονο τώρα. Έτρεχα τη rolling barrier braker αλλά τωρα που έγινε stable δεν εδεήσα να αναβαθμίσω ακόμα. Ο λόγος είναι το πολύπλοκο setup μου- και προφανως ότι βαριέμαι. Κάποια στιγμη θα αναβαθμίσω παντως.Προφανως κ τα ρουτερ δεν εχουν δημιουργηθει να τρέχουν torrent clients αλλα μπορεις να βάλεις μια σύσκευη στο δίκτυο να κατεβάζει κ ευκολα να κάνεις port forward απο το router με iptables ή το firewall service που τρέχει το openwrt. Εγω δε τρέχω web interface(luci) παρα μόνο sshd. Αν το επιλέξεις και έχεις απορίες μη διστάσεις να στείλεις μήνυμα ή pm.

Υ.Γ: Και το πιο σημαντικό που ξέχασα να σου πω. Είναι βράχος σταθερότητας ακόμα και στις rolling- ασύρματο κορυφή πιάνει μεσα απο αρκετούς τοίχους

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το pfSense που αναφερθηκε, δεν ειναι επιλογη μιας και δεν εχει torrent client.

 

Εχει πολλες αλλες δυνατοτητες, αλλα κατα τη γνωμη μου το OpenWrt με λιγο περισσοτερα απο 4,000 πακετα στην τελευταια stable, ξεφευγει πολυ. Μπορεις βεβαια να το δοκιμασεις για να παρεις μια γευση, αν εχεις τουλαχιστον 2 PC και ενα φλασακι...

 

Κατεβαζεις το iso, το καις σε ενα δισκακι, αποσυνδεεις ολους τους δισκους απο το PC, χωνεις το φλασακι, ξεκινας το PC απο το δισκακι, κανεις την εγκατασταση στο φλασακι, και μετα απο το δευτερο PC, δινεις http://192.168.1.xxx και μπαινεις στο WebIf.

 

Απλα προσεχεις κατα το boot, το ονομα του που δινει το συστημα στη καρτα δικτυου για να το δωσεις σαν WAN interface. Ειναι FreeBSD και ως γνωστον τα *BSD εχουν κατι... κουλές ονομασιες.

_________________________________________________________

 

Οσον αφορα το OpenWrt τωρα, το θεμα σου parsifal... ηταν μια καλη ευκαιρια για να δω και εγω τι γινεται με τους torrent clients σε OpenWrt. Μια εικονα, χιλιες λεξεις νομιζω...

 

SHttuNI.png?1

 

Ποσο πιο... "κυριλε" και ευκολη να γινει η διαχειριση? :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το τελευταίο καιρό έψαχνα OS για να κάνω router ένα PC που έχω και κάθεται. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα έλιωσα λίγο παραπάνω στο ψάξιμο συσκευών και τελικά οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες!!

 

Ως ολοκληρωμένη λύση WBMR-HP-G300H είναι top πιστεύω! 87 ευρώ από γερμανικό ebay + μεταφορικά

Επίσης το TP-Link TD-W8970 φαίνεται καλή λύση στα 55 ευρώ από Ελλάδα αν και δεν είμαι σίγουρος για την πλήρη υποστήριξή του.

 

Αν πάμε σε λύση modem σε bridge mode τότε έχουμε άπειρες δυνατότητες.

 

Η πιο προφανής είναι η χρήση υπολογιστή. Με δυο η και περισσότερες κάρτες, με ασύρματη κάρτα, μπόλικο χώρο και επεξεργαστική ισχύ καλύπτει από ένα άτομο έως μια εταιρία!!! Το κόστος πάει ανάλογα φυσικά.

Έχω ένα compaq mini με πρόβλημα στην οθόνη και ίσως και στη gpu. Αν μπορέσω να το ανοίξω σκέφτομαι να του βάλω και ένα usb-to-ethernet αντάπτορα και να το δοκιμάσω!

Αλλιώς έχω και ένα P4 με μητρική από όλα, gpu, δύο ethernet κτλ κτλ, για δοκιμή. Αλλά θα πρέπει να βρω wifi κάρτα που να έχει δυνατότητα για access point.

 

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε raspberry pi ή παρόμοιες embedded boards με τη χρήση επιπλέον usb-to-ethernet. Αν και πολλές από αυτές την ενσωματωμένη θύρα ethernet την υποστηρίζουν μέσω usb-to-ethernet και όχι dedicated ethernet κύκλωμα. Προσθέτοντας και μια οθόνη 2-3 ιντσών πάνω στη board μπορείς να παρακολουθείς real time το traffic!!

 

Μια περίπτωση είναι τα προϊόντα της Alfa Network με την AP121U να έχει δύο ethernet και wifi.

 

Οι ALIX system boards είναι μια ολοκληρωμένη λύση αλλά με κόστος από 100 ευρώ και πάνω.

 

Για το τέλος άφησα το Banana Pi. Αν και κλώνος του raspberry pi με μια ethernet αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το BPi-R1 το οποίο βασικά είναι ένα Banana Pi με "προέκταση"!! Στα 85 ευρώ από το aliexpress.

 

A20 ARM Cortex™-A7 Dual-Core
ARM Mali400MP2Complies with OpenGL ES 2.0/1.1
1GB DDR3 (shared with GPU)
Micro SD (Max. 64GB) card slot
UP to 2TB on 2.5 SATA disk

4x , Broadcom BCM53125

+1x 10/100/1000 Ethernet RJ45 (banana pi)

WLAN @802.11b/g/n Realtek RL8192 via USB2.0
HDMI, LVDS/RGB
3.5 mm Jack and HDMI
5 volt via Micro USB(DC In Only)
USB Host and Micro USB (OTG) USB Host

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...