Προς το περιεχόμενο

Πριν από 29 χρόνια σαν σήμερα η Microsoft παρουσίασε τα Windows 1.0


Paulostge

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

IdGusNk0SMiSfXgPDS2i+Microsoft-Windows-T

 

Τα Windows ήταν και θα συνεχίσουν να είναι το νούμερο ένα λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για desktop pc, καθώς ούτε το Mac OS X, ούτε το Linux έχουν ό, τι χρειάζονται για να ανταγωνιστούν το λειτουργικό της Microsoft.

Σήμερα η Microsoft γιορτάζει την 29η επέτειo των Windows 1.0 αλλά δεν πρόκειται να γράψω όλη την ιστορία των Windows, επειδή υπάρχει είδη αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft όσο και στη Wikipedia με ένα συντριπτικό ποσό πληροφοριών. Ετσι πρόκειται να περιγράψω εν συντομία κάθε έκδοση των Windows που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 29 χρόνια.

Windows 1.0

Πριν από 29 χρόνια σαν σήμερα, η Microsoft παρουσίασε επίσημα τα Windows 1.0, το πρώτο λειτουργικό σύστημα της που ήρθε με μια γραφική διεπαφή για τους χρήστες. Βασίστηκε στο σύστημα MS-DOS, αλλά οι χρήστες δεν μπορούσαν να πληκτρολογήσουν εντολές αλλά απλά να μετακινήσουν το ποντίκι στην οθόνη και κάνουν κλικ. Δύο χρόνια μετά τη δημόσια ανακοίνωση, η Microsoft δεν ήταν ακόμη ώριμη εταιρεία εκείνη τη στιγμή και η ανάπτυξη πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα Windows 1.0 είχαν παρόμοια στοιχεία που μπορούμε να βρούμε τώρα στο λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων, το μενού, μπάρες κύλισης, εικονίδια αλλά και εφαρμογές που περιλαμβάνονται όπως το σημειωματάριο, τη ζωγραφική, την αριθμομηχανή και το πρώτο παιχνίδι που περιλήφθηκε στα Windows, το Reversi.

Οι απαιτήσεις ήταν 256 KB αποθηκευτικός χώρος, δύο double-sided floppy disk drives, graphics adapter card, και μέχρι 512 KB χώρο για να τρέξουν εφαρμογές.

Windows 2.0, 3.0, και 3.1

Οι ακόλουθες τρεις κυκλοφορίες ήταν ως επί το πλείστον ένας αγώνας για γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αντί να φέρει κάτι εντελώς νέο στην αγορά. Η Microsoft χρησιμοποίησε το βασικό κομμάτι των Windows 1.0 για να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα που ήταν σε θέση να εκτελέσει πολύ περισσότερες εργασίες.

Τα Windows 2.0 κυκλοφόρησαν επίσημα τον Δεκέμβριο του 1987 και ήρθε με τις αλλαγές στους όρους της διεπαφής χρήστη και τη διαχείριση της μνήμης. Επίσης είχε περισσότερες συντομεύσεις πληκτρολογίου και εκτεταμένη υποστήριξη μνήμης.

Τα Windows 3.0 κυκλοφόρησαν το 1990 και είχε ουσιώδεις βελτιώσεις, όπως μια αναθεωρημένη διεπαφή χρήστη και σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης χάρη σε εφαρμογές που ήταν σε θέση να τρέξουν σε "Safe Mode". Όλες αυτές οι ενημερώσεις οδήγησαν επίσης σε ρεκόρ πωλήσεων για το νέο λειτουργικό σύστημα, με στατιστικά που δείχνουν προς 2 εκατομμύρια πωλήσεις σε μόλις έξι μήνες μετά το λανσάρισμα τους.

Τα Windows 3.1 κυκλοφόρησαν επίσημα τον Μάρτιο του 1992 και επικεντρώθηκαν κυρίως στις οπτικές βελτιώσεις και είχαν πολύ καλές πωλήσεις.

jkJW6BfRtOPoAVTSKKvD+windows_002.jpg

Windows 95 και Windows 98

Τα Windows 95 ήταν η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος του οποίου η βασική σχεδίαση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, με παραδοσιακά στοιχεία, όπως η γραμμή εργασιών των Windows Explorer/File Explorer, καθώς και ο Internet Explorer εξακολουθεί να υπάρχει και στο νεότερο λειτουργικό της Microsoft.

Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν επίσημα τον Αύγουστο του 1995 και έφερε την υποστήριξη για 32-bit εφαρμογές, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη βιομηχανία λογισμικού που εκτοξεύθηκαν κατά τα τελευταία 19 χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Windows 95 ήταν το best-seller προϊόν για την Microsoft κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας τους και η επιτυχία της συνεχίστηκε εύκολα από το διάδοχό τους, τα Windows 98.

YHXRewpaRrOO2JsFrQ7l+Microsoft-Windows-T

Τον Ιούνιο του 1998, η Microsoft αποφάσισε να κυκλοφορήσει τα Windows 98 με αρκετές σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Internet Explorer 4, την υποστήριξη για διαμορφώσεις πολλαπλών οθονών, και υποστήριξη για USB και ACPI.  Τα Windows 98 Second Edition είχαν νέες βελτιώσεις σε νέα επίπεδα, με την προσθήκη εφαρμογών, όπως το Windows Media Player και τον Internet Explorer 5, δύο εκ των οποίων είχαν καταλυτική σημασία της ταχείας ανάπτυξης των Windows.

Τα Windows Millennium Edition (επίσης γνωστά ως Windows ME) κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2000, ακριβώς όπως τα Windows 2000, έφεραν οπτικές βελτιώσεις και σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις. Η πολύ γρήγορη εκκίνηση όσο και η ανανεωμένη πλευρά των multimedia του λειτουργικού συστήματος έφερε τη προσθήκη του Windows Media Player 7 και του Windows Movie Maker που ήταν βασικά στοιχεία της επιτυχίας.

Windows XP

Τα Windows XP χρησιμοποιούνται ακόμη, με περίπου 17% σε όλο τον κόσμο να κάνουν ακόμα  χρήση του λειτουργικού συστήματος μέχρι και σήμερα.Τα Windows XP ήταν και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που ξεκίνησε από τη Microsoft. τον Οκτώβριο του 2001. Τα Windows XP ήρθαν σε διάφορες εκδόσεις, Home, Professional και Media Center, το καθένα με διαφορετικά σύνολα  εφαρμογών που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες χρηστών.

Στα Windows XP περιλαμβάνονται εφαρμογές όπως ο Internet Explorer 6 και μια νέα έκδοση του Windows Media Player, ενώ επίσης επαίρεται μια εντελώς νέα εμφάνιση που έκανε το ίδιο το λειτουργικό σύστημα πολύ πιο ελκυστικό για τους χρήστες.

Η υποστήριξη των Windows XP έληξε τον Απρίλιο του 2014 και προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα για τη Microsoft, λόγω του μεγάλου μερίδιου αγοράς εκείνη την εποχή, καθώς οι χρήστες αρνήθηκαν να αναβαθμίσουν τα λειτουργικά τους σε μία νεότερη έκδοση, λόγω των χαμηλών απαιτήσεων και την εξαιρετική αξιοπιστία τους. Η ασφάλεια ωστόσο αποτέλεσε το κύριο μέλημα, διότι τα XP δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουν τα δεδομένα των χρηστών από τις σύγχρονες απειλές.

gKJ6imSkSWS3XK24k7IW+winxppro.png

Windows Vista

Το ονομά τους κάποιοι δεν θέλουν να το ακούν καθόλου, διότι είναι ένα από τα πιο αποτυχημένα λειτουργικά συστήματα στην ιστορία της Microsoft. Τα Windows Vista κυκλοφόρησαν επίσημα στις 30 Νοεμβρίου του 2006. Ήρθαν με μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου επανασχεδιασμένου περιβάλλον χρήσης και πολλές βελτιώσεις στην ασφάλεια αλλά από την άποψη της απόδοσης ήταν σκέτη αποτυχία.

Τα Windows Vista ήταν η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος που είχε το εφέ Aero, ενώ επίσης επαίρεται το νέο Windows Search, νέα εργαλεία πολυμέσων, ένα ανανεωμένο σύστημα  δικτύου και καλύτερα χαρακτηριστικά ήχου. Η ανάπτυξη των Windows Vista πήρε περίπου 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, έτσι πολλοί υποστήριξαν ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος ήρθε πολύ αργά μετά τα Windows XP.

Οι απαιτήσεις συστήματος των Windows Vista: επεξεργαστής 1 GHz, 1 GB RAM, Μνήμη γραφικών 128 MB (ελάχιστη), 80 GB αποθηκευτικός χώρος.

Windows 7

Η Microsoft προσπάθησε να διοθώσει την καταστροφή των Vista με τα Windows 7, ένα λειτουργικό σύστημα που έφερε αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και την εμφάνιση.

Τα Windows 7 ήταν και πάλι διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Home και Professional, και χαρακτήρισε την υποστήριξη multi-touch, νέα οπτικά εφέ με κάποιες αλλαγές και καλύτερη ασφάλεια.

Τα Windows 7 είναι σήμερα το νούμερο ένα λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για desktop pc's με περισσότερο από το 50% χρήστες σε όλο τον κόσμο. Η υποστήριξη για τα Windows 7 θα τελειώσει τον Ιανουάριο του 2020.

DfkWlQKyRBuTV5Nv1r8Y+Microsoft-Windows-T

Windows 8

Τον Οκτώβριο του 2012, τα Windows 8, έφεραν μια εντελώς διαφορετική και σύγχρονη αλλαγή εστιάζοντας πολύ περισσότερο στις δυνατότητες αφής. Ακριβώς όπως αναμενόταν, η έκδοση των Windows 8 επηρεάστηκε σημαντικά κατά τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας, κυρίως λόγω της "σύγχρονης" διεπαφής. Κυκλοφόρησαν χιουμοριστικά βίντεο που δείχνουν οι χρήστες προσπαθούν να δουλέψουν το λειτουργικό σύστημα με κακό αποτέλεσμα.

Τα Windows 8.1 και τα Windows 8.1 Update ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013 και τον Απρίλιο του 2014, αντίστοιχα, και έπρεπε να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών με το σύγχρονο λειτουργικό σύστημα. Το κουμπί της έναρξης επέστρεψε, αλλά ακόμα χωρίς μενού έναρξης, ενώ το Metro UI έλαβε περισσότερες δυνατότητες να καταστεί κατάλληλο για χρήση με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

Windows 10

Τα Windows 10 παρουσιάστηκαν  για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου και κυκλοφόρησαν στους χρήστες σε (beta) μορφή στις αρχές Οκτωβρίου 2014.

Τα Windows 10 επαναφέρουν πλήρως το μενού έναρξης με τη Microsoft να ζητάει από τους χρήστες για βοήθεια και προτάσεις σχετικά με το πώς να βελτιώσουν το λειτουργικό σύστημα. Η εταιρεία επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην επιφάνεια εργασίας και να εφαρμοστούν επίσης χαρακτηριστικά, όπως πολλαπλές επιφάνειες εργασίας και νέα οπτικά εφέ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι προσφέρουν εδώ.

Τα Windows 10 αναμένεται να κυκλοφορήσουν την τελική έκδοση τους τον Απρίλιο του 2015, αλλά η Microsoft δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ημερομηνία έναρξης για τη συγκεκριμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

tech-p10.png

Πηγή: TheGreeksEnergy

Επεξ/σία από Paulostge
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προς τι η ανάρτηση υπάρχει κάποια είδηση και δεν το πρόσεξα

 

http://el.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0

 

Τα Windows 1.0 ήταν ένα γραφικό περιβάλλον λειτουργίας 16-bit , που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1985

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

http://el.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0

 

Τα Windows 1.0 ήταν ένα γραφικό περιβάλλον λειτουργίας 16-bit , που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1985

Ακριβώς 4 χρόνια μετα γεννήθηκε το mega channel!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Τα Windows Millennium Edition (επίσης γνωστά ως Windows ME) κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2000, ακριβώς όπως τα Windows 2000, έφεραν οπτικές βελτιώσεις και σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις. Η πολύ γρήγορη εκκίνηση όσο και τα ανανεωμένη πλευρά των multimedia του λειτουργικού συστήματος όπως η προσθήκη του Windows Media Player 7 και του Windows Movie Maker ήταν βασικά στοιχεία της επιτυχίας."

 

 

Πως φαίνεται πως ο αρθρογράφος  δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Windows ME....

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα Windows ήταν και θα συνεχίσουν να είναι το νούμερο ένα λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για desktop pc, καθώς ούτε το Mac OS X, ούτε το Linux έχουν ό, τι χρειάζονται για να ανταγωνιστούν το λειτουργικό της Microsoft.

 

Χαλάρωσε... μια χαρά είναι το Mac OS X για desktop, μη πω.. μακράν ανώτερο.

Λες αρκετές χαζομάρες... αλλά μη τα ισοπεδώνουμε και όλα...

 

Και για να μη λες ότι είμαι apple-fun-boy, θα σου πω ότι στο PC έχω πληρωμένα Windows, το Laptop είναι Apple, τα κινητά μου είναι Android & Windows και τέλος οι servers Linux.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαλάρωσε... μια χαρά είναι το Mac OS X για desktop, μη πω.. μακράν ανώτερο.

Λες αρκετές χαζομάρες... αλλά μη τα ισοπεδώνουμε και όλα...

 

Και για να μη λες ότι είμαι apple-fun-boy, θα σου πω ότι στο PC έχω πληρωμένα Windows, το Laptop είναι Apple, τα κινητά μου είναι Android & Windows και τέλος οι servers Linux.

Ναι, αλλα εκεί είναι το 87%~90% του κόσμου. Τώρα βέβαια ακούστηκε σαν διαφήμιση εις αιώνας των αιώνων αμήν...

Τα windows είναι σαν το σουβλάκι, όλοι έχουν φάει όλοι θα τρώνε...

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πως φαίνεται πως ο αρθρογράφος  δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Windows ME....

 

Δεν μας λές τι είναι αυτό που δεν είπα σωστά;

 

http://el.wikipedia.org/wiki/Windows_Me

 

Δεν ξέρω αν διάβασες και αυτό...

 

Σήμερα η Microsoft γιορτάζει την 29η επέτειo των Windows 1.0 αλλά δεν πρόκειται να γράψω όλη την ιστορία των Windows, επειδή υπάρχει είδη αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft όσο και στη Wikipedia με ένα συντριπτικό ποσό πληροφοριών. Ετσι πρόκειται να περιγράψω εν συντομία κάθε έκδοση των Windows που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 29 χρόνια.

Χαλάρωσε... μια χαρά είναι το Mac OS X για desktop, μη πω.. μακράν ανώτερο.

Λες αρκετές χαζομάρες... αλλά μη τα ισοπεδώνουμε και όλα...

 

Και για να μη λες ότι είμαι apple-fun-boy, θα σου πω ότι στο PC έχω πληρωμένα Windows, το Laptop είναι Apple, τα κινητά μου είναι Android & Windows και τέλος οι servers Linux.

 

 

Χαλαρός είμαι μην τρελένεσαι... Μάζεψα κάποια στοιχεία όπως το wikipedia, από διάφορες μεγάλες ξένες ιστοσελίδες που μπαίνω και από πρωσοπική εμπειρία και έφτιαξα το θεματάκι....

Επεξ/σία από Paulostge
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι θυμάμαι το πρώτο "pc" μου!! Ήταν ένας amstrad με πράσινη οθόνη και η κεντρική μονάδα ήταν το πληκτρολόγιο που για προγράμματα έπαιρνε κασέτες σαν αυτές του κασετοφώνου. 

 

Πωπω τι θυμήθηκα! :-D

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Paulostge από προσωπική σου εμπειρία υποθέτω λοιπόν ότι το MacOSX δε πρόκειται να φτάσει τα Windows, αφού είναι χειρότερο;

 

Ναι τα Windows όπως λέει ο @aris1986 έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο μέρος της desktop αγοράς.

 

Ωστόσο το MacOSX υπολείπεται αυτής λόγω:

α) κόστους των μηχανημάτων

β) περιορισμένης συμβατότητας με hardware στο παρελθόν (πριν το 2006)

γ) περιορισμένο λογισμικό στο παρελθόν (πριν το 2009)

 

Και όχι λόγω χρηστικότητας ή χαρακτηριστικών όπως λες...

 

Δεν είναι κακό να είσαι αντικειμενικός...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Paulostge από προσωπική σου εμπειρία υποθέτω λοιπόν ότι το MacOSX δε πρόκειται να φτάσει τα Windows, αφού είναι χειρότερο;

 

Ναι τα Windows όπως λέει ο @aris1986 έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο μέρος της desktop αγοράς.

 

Ωστόσο το MacOSX υπολείπεται αυτής λόγω:

α) κόστους των μηχανημάτων

β) περιορισμένης συμβατότητας με hardware στο παρελθόν (πριν το 2006)

γ) περιορισμένο λογισμικό στο παρελθόν (πριν το 2009)

 

Και όχι λόγω χρηστικότητας ή χαρακτηριστικών όπως λες...

 

Δεν είναι κακό να είσαι αντικειμενικός...

 

Σεβαστή η αποψή σου...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι θυμήθηκα τώρα....τις επικές "μάχες" της εποχής μεταξύ Apple και Atari (για τo Macintosh και το Jackintosh ST), η MS που έφερε τα Win1.0 που έμοιαζαν αρκετά και με τα δύο, το ότι κρίναμε πόσο γρήγορος είναι ένας υπολογιστής από το πόσο χρόνο έκανε να εγκαταστήσει τα Win3.0 (μέχρι να εμφανιστούν όλα τα folders), από την επική αναταραχή που έφεραν τα Win95 (ίσως το πιο groundbreaking γεγονός μέχρι τότε), τα 98αρια που ήταν rock-solid, τα ΜΕ που κράσαραν ακόμα και χωρίς λόγο, τα XP που έχουν γίνει πλέον "αθάνατα"....

 

Κάτι τέτοιες ώρες συνειδητοποιώ ότι έχω μεγαλώσει.... :fear:

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι απαιτήσεις συστήματος των Windows Vista: επεξεργαστής 1 GHz, 1 GB RAM, 128 GB κάρτα γραφικών, 80 GB αποθηκευτικός χώρος.

 

(ωρε μεγάλες απαιτήσεις που είχαν τα vista! καλά έκανα και δεν τα έβαλα!)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...