Προς το περιεχόμενο

Ποια είναι η «γλώσσα προγραμματισμου» που πρέπει να μάθεις για να βγάζεις 110.000 δολάρια το χρόνο


LiquidTroll

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ε αμα ειναι ετσι να τις μαθουμε ολες και να λυσουμε το βιοποριστικό μας...

 

Όλες και σε καλό επίπεδο είναι αδύνατο να τις ξέρεις, μόνο σε 1-2 μπορεί να είσαι καλός και στις υπόλοιπες επιφανεικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται να τις ξέρεις όλες για να λύσεις το βιοποριστικό σου, αν ξέρεις μόνο την 1η με το μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα αρκεί.

 

Τεσπα, δεν υπάρχει λόγος να κράξω όπως προτρέπει ο ts ούτε να αμφισβητήσω τα στοιχεία της έρευνας. Η μόνη γλώσσα που έμαθα από την σχολή μου είναι η visual basic, που τότε μας φαινόταν και δύσκολη, αργότερα βέβαια την έψαξα μόνος μου λίγο παραπάνω και διαπίστωσα οτι τα παραδείγματα και οι ασκήσεις που κάναμε στην σχολή ήταν μούφα και δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο, καθώς έφτιαξα δικές μου εφαρμογές σε vb υπολογιστικού χαρακτήρα. Προσπάθησα μόνος μου να μάθω c και αργότερα java αλλά τα βρήκα σκούρα και τα παράτησα, γενικά η γνώση εις βάθος μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά δε αν συνδυάσουμε την καλή γνώση με την απαιτούμενη αποδοτικότητα που πρέπει να έχει ο εκάστοτε εργαζόμενος σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, εκεί που προφανώς αν δεν ξέρεις κάτι δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ανοίξεις το ένα βιβλίο το τάδε tutorial ή να ψάχνεις στο google. Ακόμα και να μάθεις καλά όμως κάτι, δεν επαρκεί αυτό για να αποκτήσεις τέτοιο εισόδημα, θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες θέσεις εργασίας, θα περάσεις από ένα μάτσο συνεντεύξεις, τεστάκια και δοκιμές. Όποιος τα καταφέρει χαλάλι του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά, αν δεν έχεις υποδομή απο μικρή ηλικία δεν μαθαίνεις εύκολα προγραμματισμό. 

 

Προσωπικά δεν είχα καν υπολογιστή και όταν πέρασα σε σχολή πληροφορικής και μου φάνηκε δύσκολη η προσαρμογή.

Οταν δίνεις πανελλαδικές σε Φυσική-Χημεία-Μαθηματικά-Εκθεση κλπ, αυτό είναι ελάχιστη υποδομή για προγραμματισμό.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλες και σε καλό επίπεδο είναι αδύνατο να τις ξέρεις, μόνο σε 1-2 μπορεί να είσαι καλός και στις υπόλοιπες επιφανεικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται να τις ξέρεις όλες για να λύσεις το βιοποριστικό σου, αν ξέρεις μόνο την 1η με το μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα αρκεί.

Δεν είναι έτσι. Θα έλεγα μάλιστα επιβάλλεται να ξέρεις πολλές σε καλό επίπεδο. Όχι γιατί θα χρειαστεί την ίδια στιγμή να τις χρησιμοποιήσεις στο ίδιο επίπεδο, αλλά γιατί όπως είπε και ο Alan Perlis

 

A language that doesn't affect the way you think about programming, is not worth knowing.

 

Αντίστροφα, επιλέγοντας γλώσσα για να μάθεις μετά τις 2-3 πρώτες το κριτήριο πρέπει να είναι το τι έχει να σου προσφέρει στη σκέψη. Οι επιφανειακές γνώσεις δεν είναι αρκετές για να σου προσφέρουν μ' αυτό τον τρόπο.

 

Σίγουρα δε γίνεται να είσαι το ίδιο guru σε όλες τις γλώσσες αλλά γενικά θα ανέβαζα τον πήχη από αυτό που είπες σε 1-2 να είσαι guru και στις υπόλοιπες να ξέρεις καλά. Απο κει και πέρα είναι και σαν τις γλώσσες που μιλάμε ή σαν τα μουσικά όργανα: αν το κεφάλι σου έχει μέσα ο,τι χρειάζεται για να ξέρεις καλά 5-6, το να μάθεις κι άλλο ένα είναι καθαρά θέμα χρόνου. Επίσης είναι γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις σ' αυτό το σημείο για να βρεις μια καλοπληρωμένη δουλειά (αν ζεις σε μέρος όπου υπάρχουν βέβαια). Αλλά γιατί να μη βάλει κανείς υψηλούς στόχους;

 

Τέλος θα έλεγα ότι η λύση του βιοποριστικού είναι κάτι που δε γίνεται να το συζητάμε αν δε βλέπουμε 20-30 χρόνια μπροστά. Και για τέτοια χρονικά διαστήματα δεν πιστεύω ότι είναι καλή στρατηγική να βάζεις όλα τ' αυγά σε ένα καλάθι. Σαφώς αργότερα μπορείς να μάθεις κάτι άλλο, αλλά τότε στην ουσία έχεις κάνει κακό στον εαυτό σου καθυστερώντας την ανάπτυξη της σκέψης σου επειδή θα μπορούσες να το έχεις μάθει νωρίτερα.

 

αν συνδυάσουμε την καλή γνώση με την απαιτούμενη αποδοτικότητα που πρέπει να έχει ο εκάστοτε εργαζόμενος σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, εκεί που προφανώς αν δεν ξέρεις κάτι δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ανοίξεις το ένα βιβλίο το τάδε tutorial ή να ψάχνεις στο google.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα και όλοι πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να ψάχνουν google. Έχεις όμως δίκιο στο γεγονός ότι πρέπει να έχεις αποτελέσματα σε λογικό χρονικό διάστημα, κι εκεί είναι που κάνουν τη διαφορά οι γενικές γνώσεις (άλλες γλώσσες προγραμματισμού, computer science γενικότερα, hardware architecture, design patterns κλπ).

 

Για παράδειγμα πρόσφατα χρειάστηκε να βουτήξω στη RabbitMQ που χρησιμοποιεί το μοντέλο AMQP. Ναι μεν χρειάστηκε να ξεκινήσω από τα βασικά, αλλά το θέμα είναι πως για να αρχίσω να στήνω στο μυαλό μου το μοντέλο του πως λειτουργεί η εφαρμογή με βάση το τι λέει αυτή η σελίδα ο απαιτούμενος χρόνος μετριέται σε λεπτά και όχι σε ώρες ή μέρες. Κι αυτό έγινε καθαρά επειδή ήδη ήξερα τα concepts που αναφέρονται εκεί.

 

Οπότε ναι μεν τα βιβλία και το google δε σταματάνε ποτέ, αλλά ο απαιτούμενος χρόνος (που καθορίζεται από γενικότερες γνώσεις) είναι όπως λες η διαφορά ανάμεσα στο γίνεται/μπορώ και στο δε γίνεται/δε μπορώ.

 

Ακόμα και να μάθεις καλά όμως κάτι, δεν επαρκεί αυτό για να αποκτήσεις τέτοιο εισόδημα, θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες θέσεις εργασίας, θα περάσεις από ένα μάτσο συνεντεύξεις, τεστάκια και δοκιμές. Όποιος τα καταφέρει χαλάλι του.

Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ότι περιγράφεις. Στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα υπάρχει και μεγάλη ζήτηση (τουλάχιστον για όλες τις θέσεις που δεν είναι πολύ senior, αλλά όταν έχεις φτάσει εκεί αυτή η συζήτηση δεν αναφέρεται σε σένα). Ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει πολύ κόσμο που δεν "ξέρει" και πολλά (έστησα 3 joomla και έγραψα 2 wordpress plugin => είμαι PHP developer) και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

 

Όντως θα περάσεις από συνεντεύξεις και test, ειδικά για junior Θέσεις τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται είναι κοντά στο μηδέν και στην τελική κάπως πρέπει να δούμε αν όντως έχεις τα skills που χρειάζονται.

 

 

Βασικά, αν δεν έχεις υποδομή απο μικρή ηλικία δεν μαθαίνεις εύκολα προγραμματισμό. 

 

Οταν δίνεις πανελλαδικές σε Φυσική-Χημεία-Μαθηματικά-Εκθεση κλπ, αυτό είναι ελάχιστη υποδομή για προγραμματισμό.

 

Σίγουρα έχεις δίκιο στο τελευταίο αν και είναι κάπως και στο χέρι σου. Όταν μαθαίνεις τα εργαλεία (θεωρήματα κλπ) και μετά μ' αυτά αντιμετωπίζεις μόνος σου ασκήσεις πέρα από το επίπεδο της κονσέρβας για εξάσκηση τότε χρειάζεται να συνθέσεις τη λύση μόνος σου από βασικά συστατικά, πράγμα που είναι πολύ χρήσιμο skill και για τον προγραμματισμό. Από την άλλη αν απλά έχεις μάθει τυφλοσούρτη και παπαγαλία (που κακά τα ψέματα είναι η εύκολη λύση όταν πιέζεσαι να αποδώσεις σε συγκεκριμένης μορφής εξετάσεις) τότε δε σου προσφέρει τίποτα.

 

Για την υποδομή από μικρή ηλικία το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον, σίγουρα βοηθάει πολύ και το ξέρω αυτό από πρώτο χέρι αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητο. Υπάρχουν κι άλλου είδους ασχολίες μέσα από τις οποίες εξασκεί κανείς αλγοριθμική σκέψη (μια από αυτές που αγαπώ είναι τα βαριά strategy board games που έχουν και ισχυρό τακτικό στοιχείο [1] [2]).

 

Επίσης όμως είναι και στον άνθρωπο. Αν κάποιος είναι extrovert ίσως ο προγραμματισμός δεν είναι η κατάλληλη καριέρα γι' αυτόν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σιγα τα φταλε.

 

Αυτοι που ξερουν τι τους γινεται, παιρνουν πολυ περισσοτερα, και δεν μιλαω μονο για προγραμματιστες.

Ε για ΠΟΙΟΥΣ μιλάς?Τι το κρατας κρυφό?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το νοημα του αρθρου ειναι σχεδον παρομοιο με το νοημα που θα εβγαζε ενα αρθρο που θα ελεγε "γινε σαν τον Κριστιανο Ροναλντο και τον Μεσσι να βγαζεις 16 εκατομυρια το χρονο".

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ίδιο άρθρο θα μπορούσε να γραφτεί για πολλούς αποφοίτους πανεπιστημίων στις ΗΠΑ.

 

Ακόμη και οι καθηγητές σε σχολεία παίρνουν γύρω στις 50.000 δολάρια κατά μέσο όρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eιναι τζερτζελιαρικο το αρθρο , με τα $ .Νομιζεις οτι ειναι επιταγη που θα της εξαργυρωσεις την αλλη μερα ξερω γω η γλωσσα.Θα μπορουσε να πει οτι οι ταδε γλωσσες εχουν περισσοτερη ζητηση αυτη τη στιγμη , οπως οι ταδε ιατρικες ειδικοτητες , οι ταδε οικονομικες κοκ 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...