Προς το περιεχόμενο

η γνωστή δύσκολη περίπτωση...!!!


johnyb98

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω πέσει στη γνωστή δύσκολη υπόθεση, όπου το pc κάνει επανεκκινήσεις σε ανυποψίαστες στιγμές.

Είναι ένα καινούριο desktop με W7 εγκατεστημένα, SP1 περασμένο, εγκατεστημένα το AVG, και 1-2 προγράμματα ακόμη.

Intel Core i5 4460 3.2GHz
RAM:1 x module DDR3 8GB
mobo:ASROCK H87 PRO4
PSU:Coolermaster 700W
1 x SSD
1 x VGA PCIe
1 x DVD+-RW
1 x κάρτα με 2 εξόδους Firewire

Τσέκαρα 6 ώρες τις μνήμες με memtest:no errors.

Έκανα και αλλαγή τροφοδοτικού:τα ίδια.

Format:και πάλι τα ίδια.

Αυτό που παρουσιάζει τώρα είναι το εξής:όταν το μηχάνημα είναι κρύο, το ανοίξεις π.χ. το πρωί όντας όλη τη νύχτα κλειστό, κάνει τρία stop ως εξής:

α. ξεκινάει, και μετά από 3-4 sec κλείνει-κόβεται η τροφοδοσία

β. ξεκινάει, φορτώνει για 5-6 περίπου sec (φτάνει στο σημείο που κινούνται σε πλέξιμο τα 4 χρωματιστά κομμάτια της σημαιούλας των Windows 7), αλλά, πριν σχηματιστεί η σημαία, και πάλι κόβεται η παροχή ρεύματος.

γ. ξεκινάει, και φτάνοντας στο σημείο που εμφανίζει το εικονίδιο του admin και περιμένει να πας επάνω το mouse για να βάλεις κωδικό, και πάλι κόβεται η παροχή.

Ξεκινώντας 4η φορά, όλα ok. Την 4η φορά, φυσικά, μετά από τόσα stop, ζητάει repair (προαιρετικά), και κάνει scan στο δίσκο (προαιρετικά).

Μήπως είναι κάποια ρύθμιση απ' το BIOS; Έχει επάνω αυτό το καινούριο UEFI BIOS, που και γω τώρα το μαθαίνω.

Μπορεί, πάλι, να είναι κάτι με τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή ή των πυρήρων (αν τα λέω καλά). Αλλά, αν επρόκειτο για θερμοκρασίες, συμπεριφέρεται αντίστροφα. Δηλαδή, δε θα έπρεπε κρύο να κάνει τέτοια κοψίματα στην τροφοδοσία. Τέτοια κοψίματα, για λόγους ασφαλείας, γίνονται σε υπερθέρμανση, και όχι στο κρύο.

Τί να πω; Έχετε να μου προτείνετε κάτι να βρούμε μία λύση; Ολοκαίνουριο μηχάνημα...

Επεξ/σία από johnyb98
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Τσέκαρε την κάρτα γραφικών,αν έχει κάτσει καλά στο slot(βγάλτην και ξαναβάλτην) και αν η τροφοδοσία της με ρεύμα(σε περίπτωση που παίρνει εξτρά από το τροφοδοτικό) είναι στη θέση της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τσέκαρε την κάρτα γραφικών,αν έχει κάτσει καλά στο slot(βγάλτην και ξαναβάλτην) και αν η τροφοδοσία της με ρεύμα(σε περίπτωση που παίρνει εξτρά από το τροφοδοτικό) είναι στη θέση της.

 

Δοκίμασα να βγάλω εντελώς την VGA και να παίξω με την onboard:τα ίδια.

 

Παίζει να είναι το ότι έχει κρατηθεί το case, το οποίο είναι περίπου 5-ετίας (ίσως και παλαιότερο); Εάν όντως δημιουργεί πρόβλημα το case, τότε μάλλον πρέπει να τα βγάλω όλα εκτός κουτιού, και να κάνω δοκιμές εκτός αυτού.

 

Πάντως, λόγω παλαιότητας case, και επειδή πολλά διάβασα περί καλωδίων reset και power switches (αλλά όχι μόνο των καλωδίων τους, και των ίδιων των διακοπτών), όντας εντός case ακόμη έβγαλα όλα τα καλώδια απ' το front panel της μητρικής, και έκανα εκκίνηση με τα δύο pins του power. Αλλά καί έτσι τα ίδια. Ίσως εκτός case να έχω αποτέλεσμα.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλαξες το slot της μνήμης. Να δοκίμαζες 2 modules σε dual chanel?

Στο bios να έβαζες τα πάντα σε default ρυθμίσεις;

 

HALF EVIL, χτύπησες κέντρο!! Έκανα αλλαγή στο slot της μνήμης (ένα RAM module έχω) και πήρε κανονικά. Αυτό τί μπορεί να σημαίνει; Θα μου πείτε, εσφαλμένο slot. Ναι, αλλά μπορεί να είναι μόνο το ένα slot ελαττωματικό και να παίζει ok σε κάποιο άλλο (αυτό που είναι τώρα); Εδώ δε μιλάμε για ελαττωματική μητρική; Δε θα χτυπήσει αργότερα και τα υπόλοιπα slots; Οι απόψεις σας περί αυτού;

 

Στη συνέχεια περιμένω μέχρι το πρωί που θα έχω και πάλι το pc στα χέρια μου για περαιτέρω δοκιμές.

 

Όσο για τα default settings του BIOS, το έχω ήδη δοκιμάσει:δεν είχε αποτέλεσμα.

 

Και σχετικά με VGA, έχω βγάλει από πάνω την 16x, και δοκίμασα με την onboard:χωρίς αποτέλεσμα.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δες αν έχεις το τελευταίο bios, κατα πάσα πιθανότητα φταίει η ραμ παρόλο που δεν έχεις error, αν είσαι τυχερός με ενα bios update μπορεί να στρώσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποτέ μου δεν έβαλα ένα module μνήμης. Πολύ πιθανό να δημιουργήσει  πρόβλημα, χωρίς απαραίτητα να φταίει η μητρική.  Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε 64bit λειτουργικά, που παίρνουν όση μνήμη θέλουμε  πάντα χρησιμοποιώ το dual chanel.  Μακάρι να είναι αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχει το τελευταίο BIOS. Θα δοκιμάσω καί τα άλλα δύο slots που μένουν. Βέβαια, καλό θα ήταν να είχα και ένα ακόμη module για να με βοηθήσει. Το memtest+ δεν έβγαλε error, αλλά, φυσικά, αυτό δε λέει και πολλά.

 

υ.γ. Μία ερώτηση εδώ:έχω copper shims 12mm για laptop. Αν τα χρησιμοποιήσω για τον i5 υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχουν άλλα shims για desktops?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα νέα δεδομένα...

Έκανα δοκιμή καί στα άλλα slots, αλλά και κει τα ίδια. Έκανε αυτά τα σταματήματα. Το ίδιο καί στο slot που αναφέρω στην πιό πάνω απάντηση. Δεν ξέρω πώς έγινε και ξεκίναγε όταν έκανα αυτή την αλλαγή που αναφέρω.

Σήμερα δεν είχα χρόνο να βγάλω τη μητρική εκτός case, και να τσεκάρω εκεί. Το μόνο που πρόλαβα να κάνω, και ίσως βοηθήσει, είναι κάτι με το σκληρό δίσκο.

Υπάρχει μία λεπτομέρεια εδώ:ο δίσκος του λειτουργικού είναι SSD. Το O/S είναι Win7 64-bit. Έκανα, αρχικά, αλλαγή καί των δύο καλωδίων στο σκληρό δίσκο:ρεύματος καί data, αλλά τα ίδια.

Επειδή είναι ο πρώτος σκληρός δίσκος SSD που έρχομαι σε επαφή, για τους SSD υπάρχει ειδικά SATA cable ή μπορείς να πάρεις ένα οποιοδήποτε SATA;

Αυτό που έκανα, και δούλεψε, μετά και την αποτυχία με τη RAM στα slots και τα καλώδια του SSD, είναι το εξής:
αποσύνδεσα από πάνω τα πάντα (καί τον SSD), οπότε ήταν συνδεδεμένα mobo, RAM, on-board VGA και το τροφοδοτικό. Έτσι, από μόνος του ο υπολογιστής μπήκε στο UEFI BIOS. Εκεί περίμενα να δω εάν θα κάνει αυτά τα ανοιγοκλεισίματα, αλλά όχι. Εκεί ήταν σταθερός. Το δοκίμασα αυτό 3-4 φορές, και δούλεψε. Ξανασύνδεσα μετά μόνο τον SSD, και πάλι ανοιγοκλεισίματα.
Αυτό, αρχικά, βοηθάει στο συμπέρασμα μήπως κάτι γίνεται με τον SSD.
Και επειδή, όπως προανέφερα, είναι η πρώτη μου επαφή με SSD, έχω εδώ μερικές απορίες, και είναι εκεί που πάει και το μυαλό μου μήπως φταίει:

α. Μήπως η ASROCK δεν τα πάει καλά ακόμη με τους SSD;
β. Μήπως όταν βάζεις SSD, πρέπει να ορίσεις κάτι στο UEFI BIOS, αλλά καί στα Windows;
γ. Μήπως τα Windows 7 δεν υποστηρίζουν τους SSD;
δ. Μήπως η συγκεκριμένη ASROCK, μετά την εγκατάσταση των 7, για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, θέλει να εγκαταστήσεις και κάποιο driver; Αυτό έχει μία μεγάλη λογική, με την έννοια ότι, όταν ο SSD είναι συνδεδεμένος αρχίζει αυτά τα σκαμπανεβάσματα όταν αρχίζουν να φορτώνουν τα 7 (σ' αυτό το σημείο πρέπει να είναι, απ' ό,τι έχω καταλάβει). Οπότε, αν στα 7 δεν έχεις εγκαταστήσει κάποιο driver ή κάτι άλλο για τους SSD, υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...