Προς το περιεχόμενο

Νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης τοποθετεί ενεργά ηλεκτρονικά πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουμε διάφορα ηλεκτρονικά, κεραίες ή ακόμα και μπαταρίες ωστόσο οι εφαρμογή της τεχνολογίας για LEDs και ημιαγωγούς αποτελεί ακόμα πεδίο έρευνας.Απαιτείται η χρήση κάποιας άλλης κατασκευαστικής μεθόδου για να καταστούν λειτουργικά, και αυτό λειτουργεί περιοριστικά στο τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν και στον χώρο που μπορούν να ταιριάξουν. Μία ομάδα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Princeton πρόσφατα έδωσαν την λύση στο πρόβλημα.

 

Βρήκαν τον τρόπο για να δημιουργήσουν κβαντικά dot LEDs (και επομένως ημιαγωγούς) χρησιμοποιώντας ένα απλό εκτυπωτή 3D. Οι επιστήμονες επέλεξαν εκτυπώσιμα ηλεκτρόδια, πολυμερή και ημιαγωγούς, τα οποία διέλυσαν σε διαλύτες ώστε να μην καταστρέψουν τις υποκείμενες στρώσεις κατά την διαδικασία της εκτύπωσης. Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό λογισμικό σχεδίασης για να εκτυπώσουν τα υλικά σε διάφορα μοτίβα σαν να πρόκειται για κέντημα.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό LED, το οποίο μπορεί να τυπωθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και σε καμπύλες ή κυρτές επιφάνειες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή έξυπνων φακών επαφής με ενσωματωμένες οθόνες ή σε βιονικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούν το φως για να διεγείρουν τα νεύρα. Αυτά είναι μόνο μία αρχή για το τι είναι πια δυνατό με την συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

Από την στιγμή που η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλους ημιαγωγούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή ηλιακών κυψελών, τρανζίστορ ή άλλων ηλεκτρονικών σε μέρη που στο παρελθόν ήταν αδύνατον. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Princeton θα πρέπει να βελτιώσουν την ανάλυση της τρισδιάστατης εκτύπωσης και την απόδοση προτού κάτι τέτοιο συμβεί πάντως, ωστόσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η τεχνική αυτή ίσως είναι το κλειδί για την δημιουργία απίθανων μελλοντικών φορετών και εύκαμπτων συσκευών.

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

- οι επιστήμονες εναποθέσαν κβαντικές ψηφίδες (quantum dots) με την μέθοδο αυτή, δεν τις δημιούργησαν

 

- δεν πρόκειται για καινούργια μέθοδο, μελετάται από καιρό με σίγουρο μέλλον, ξεπερνιόνται σιγά σιγά οι δυσκολίες.

 

- LED κβαντικών ψηφίδων υπάρχουν από καιρό ακόμα και στο εμπόριο

 

- και τα σημερινά ολοκληρωμένα (cpu κτλ) στις τρεις διαστάσεις φτιάχνονται στην νανοκλίμακα, με άλλες όμως μεθόδους (φωτολιθογραφία)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...