Προς το περιεχόμενο

Ανασκόπηση της χρονιάς από την Wikipedia


mary

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι αρκετά σύνηθες τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά δίκτυα να κάνουν με οποιοδήποτε τρόπο μια μικρή ανασκόπηση των γεγονότων της χρονιάς που μας αφήνει.Φέτος και για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Wikipedia κυκλοφόρησε ένα βίντεο διάρκειας μικρότερης των τριών λεπτών, δείχνοντας τις σημαντικότερες ιστορίες και γεγονότα που διάβασαν και επεξεργάστηκαν οι αναγνώστες της, το 2014.

 

Το βίντεο περιέχει εικόνες, κείμενο και άλλα βίντεο με ελεύθερη άδεια χρήσης από τους χρήστες της Wikipedia και σύμφωνα με το Wikimedia Foundation, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Wikipedia, το κόστος του ήταν πολύ μικρό. Η επεξεργασία του έγινε από τον Victor Grigas και διήρκεσε περίπου 2 μήνες.

 

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμές από το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου FIFA 2014, τις εκλογές προέδρου στη Βραζιλία, τις εκλογές Γερουσιαστή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις συμπλοκές στη Γάζα, το φαινόμενο "Ice bucket challenge" όπου έγινε γνωστή η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis) γνωστή ως ALS, αλλά και το ξέσπασμα του ιού Ebola. Στα θέματα ψυχαγωγίας βλέπουμε τις σειρές "Game of Thrones," "Breaking Bad" και "Doctor Who", καθώς και το νικητή των βραβείων Academy Award Best Picture, "12 χρόνια σκλάβος".

 

Περίπου 100 εκατομμύρια επεξεργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε άρθρα της Wikipedia που αφορούσαν από πολιτικά θέματα μέχρι και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

 

Η Katherine Maher, διευθύνων σύμβουλος επικοινωνίας του Ιδρύματος Wikimedia, περιέγραψε τη Wikipedia ως το μεγαλύτερο project συγκέντρωσης γνώσης στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο έγινε πραγματικότητα από ανθρώπους από όλο το κόσμο.

 

Η Wikipedia, η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τον επόμενο μήνα θα γίνει 14 χρόνων και καθόλη τη διάρκειά της παραμένει ίδια, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη κίνηση. Σύμφωνα με στατιστικά του ίδιου του ιστότοπου, η Αγγλική έκδοση περιλαμβάνει περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια άρθρα και 34,5 εκατομμύρια σελίδες, ενώ μόνο τον Οκτώβριο επισκέφτηκαν τον ιστότοπο περισσότεροι από 459 εκατομμύρια χρήστες.

 

 

Link.png Site: Mashable | CTV News | Digital Trends

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...