Προς το περιεχόμενο

Η Europol απενεργοποιεί το botnet Ramnit που είχε μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές Windows


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

H Europol και οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το Ramnit, ένα botnet που είχε μολύνει σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερους από τρία εκατομμύρια υπολογιστές.Τον ιό, που μόλυνε υπολογιστές προερχόμενος από κακόβουλες ιστοσελίδες μέσω επιθέσεων phishing (οι περισσότεροι χρήστες που μολύνθηκαν έκαναν κλικ σε συνδέσμους που οδηγούσαν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή σε συννημένα αρχεία) χρησιμοποιούσαν κυβερνοεγκληματίες για να υποκλέψουν τραπεζικές πληροφορίες.

 

Μόλις ο ιός μόλυνε τον υπολογιστή, οι εγκληματίες είχαν αποκρυσμένη πρόσβαση στο Windows PC του χρήστη, και επομένως μπορούσαν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, τραπεζικά διαπιστευτήρια κ.ά. Οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από το botnet ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ινδία και το Μπαγκλαντές.

 

Για να καταστείλουν το botnet, οι αρχές απενεργοποίησαν τους master servers μαζί με 300 διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνταν από τους κακοποιούς. Την προσπάθεια τους ενίσχυσε και η Microsoft (εξάλλου ο ιός μολύνει μόνο υπολογιστές Windows) αλλά και οι Symantec και AnubisNetworks.

 

Επειδή η αφαίρεση του ιού δεν είναι απλή διαδικασία (ακόμα και αν αφαιρεθεί από τον σκληρό δίσκο, το στέλεχος κάνει επανεγκατάσταση κατά την επανεκκίνηση του υπολογιστή) αφού απενεργοποιεί το λογισμικό antivirus (επίσης παρακολουθεί τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης για να κλέψει cookies), η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει την χρήση ειδικού λογισμικού που μπορεί και ανιχνεύει και εξολοθρεύει τον ιό. H Microsoft προσφέρει το εργαλείο εδώ.

 

Link.png Site: Engadget

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικα τα antivirus programmes ειναι μονο για μοστρα!Κατοπιν εορτης βοηθανε μονο!Σε real time απλα κανεις το σταυρο σου μην σου τυχει!

Επεξ/σία από giodoul
  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nope,just nope...ασε εμεις ξερουμε... :DDDD

 

Για πες περισσότερα, δεν έχω αφήσει default τις ρυθμίσεις και αν έχω ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας θα ήθελα να μάθω κάτι συγκεκριμένο.

 

edit

Επειδή είναι offtopic και ίσως δεν ενδιαφέρει άλλους στείλε pm αν είναι,

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ετσι ειναι, δεν βοηθανε σε ολες τις περιπτωσεις

Δε βοηθανε σε καμια περιπτωση μπορω να σου πω!Και μετα μας προτρεπουν να αγοραζουμε antivirus!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικα τα antivirus programmes ειναι μονο για μοστρα!Κατοπιν εορτης βοηθυνε μονο!Σε real time απλα κανεις το σταυρο σου μην σου τυχει!

 

Μην ακούω ανοησίες. Κάποτε τα AV ανίχνευαν malware κατόπιν εορτής εφόσον μπορούσαν να απομονώσουν ένα στέλεχος, να το μελετήσουν και να φτιάξουν ταυτότητες για να ανιχνευθεί από AV και σε άλλους υπολογιστές στο μέλλον, και συχνά έπρεπε να γίνει πολλές φορες γιατι μικρές αλλαγές στον κώδικα του malware το καθιστούσε και πάλι μή ανιχνεύσιμο.

 

Τη σήμερον ημέρα δύσκολα πλέον θα βρείς AV που να λειτουργεί μόνο με τέτοιες ταυτότητες προ-ανιχνευμένου malware. Σχεδόν όλα έχουν πλέον μια μορφή heuristic και behavior-detection, ή και ακόμα cloud-scanning ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τα λεγόμενα 0-day. Φυσικά υπάρχουν πολλά false-positives και το σύστημα δεν λειτουργεί πάντα, ούτε είναι ιδιαίτερα ελαφρύ στον υπολογιστή εάν σκεφτείς πως σκανάρει οποιοδήποτε αρχείο το σύστημα διαβάζει ή γράφει και όλες τις ενέργειες που καλεί ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι γνωστό ως έγκυρο και ασφαλές. Την δουλειά του όμως θα την κάνει πολύ καλύτερα από μια βάση δεδομένων με εκατομμύρια ταυτότητες που η παραμικρή αλλαγή τις καθιστά άχρηστες, για να μήν αναφέρω το μέγεθος που μια τέτοια βάση θα είχε πλέον αυτόν τον καιρό. Άμα πω 1-2GB ίσως πολύ λίγα να είναι.

 

Άμα έχεις καλό AV να ξέρεις ότι σου προσφέρει προστασία μέχρι ένα βαθμό. Δεν είναι απόλυτη και ούτε καλύπτει τις μαλ@κίες ενός παντελώς άπειρου/ανόητου χρήστη. Ποιό εύκολο να προστατεύεις έναν υπολογιστή που ξέρεις πως λειτουργεί παρά να εκπαιδεύσεις έναν άνθρωπο πως να μην είναι βλάκας ;)

Επεξ/σία από Coornio
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατα την άποψη μου antivirus είναι μονο ενα ημιμετρο για μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία χρήστες και η λύση αντίστοιχα είναι η κάλυψη του αυτου του κενού, δηλαδή εξοικοιωση με τα computers.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ θα το ξαναπώ, 2 προϋποθέσεις αρκούν..

1)έχεις γνήσια windows και να κάνεις update χωρίς φόβο..
2)Είσαι λίγο υποψιασμένος στο τι σελίδες μπαίνεις και τι αρχεία ανοίγεις και τι όχι..
Κακά τα ψέματα το μήνυμα "κοίτα βρήκα ένα βίντεο σου στο youtube" από μία συμμαθήτρια από το δημοτικό που έχετε να μιλήσετε από τότε πρέπει να σε βάλει σε υποψίες.. Όπως και κάθε αρχείο που κατεβαίνει στο pc σου χωρίς την άμεση συγκατάθεση σου... Υπότιτλοι που τελειώνουν σε .exe λόγου χάρη...
Λίγο να ξέρεις τι είναι το pc και λίγο υποψιασμένος να είσαι.. Από την εποχή των xp, δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο για άμυνα κατά των ιών...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και ειναι για entry - mid level users/pcs.

 

εταιριες με σοβαρα λογισμικα και ευαισθητα αρχεια.

περνουν και αλλα μετρα.

 

αλλα αν θα την φας..θα την φας την επιθεση...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...