Προς το περιεχόμενο

Η Nokia ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων το 2016


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Re/code, η Nokia ετοιμάζεται να ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.Ήδη έχει αρχίσει να στελεχώνει το τμήμα Nokia Technologies, το ένα από τα τρία τμήματα που παρέμειναν στην εταιρεία μετά την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών από την Microsoft (μαζί με τα τμήματα χαρτογράφησης και τηλεπικοινωνιακών υποδομών που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την Alcatel-Lucent).

 

Η Nokia Technologies είναι γνωστή περισσότερο για τις αδειοδοτήσεις ευρεσιτεχνιών από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί, και που λέγεται πως περιλαμβάνει περισσότερες από 10 χιλιάδες πατέντες. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όμως, η Nokia Technologies δεν αναλαμβάνει μόνο ζητήματα αδειοδοτήσεων, αλλά σχεδιάζει νέα προϊόντα δίνοντας την άδεια σε άλλες εταιρείες να τα κατασκευάσουν και να τα εκμεταλλευτούν. Τα τελευταία προϊόντα που σχεδίασε είναι ο ZLauncher και το N1, ένα Android tablet. Το τελευταίο σχεδιάστηκε από την Nokia, αλλά η τελευταία αδειοδότησε την Foxconn να το κατασκευάσει και να το πουλήσει στην αγορά της Κίνας.

 

Η εταιρεία αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για να “βγει” στην αγορά, ακολουθώντας παρόμοια τακτική αλλά για την ώρα πρέπει να σεβαστεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Microsoft, και το οποίο της απαγορεύει να κυκλοφορήσει smartphones ή feature phones με το όνομα της πριν το τέλος της χρονιάς, ή να δώσει άδεια για χρήση της ονομασίας της σε κάποια συσκευή που θα κατασκευάσει τρίτος (όπως έκανε πρόσφατα όπως αναφέραμε με το N1 tablet και την Foxconn) μέχρι το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τον Richard Kerris, πρώην στέλεχος της Nokia, «έχουν πολλά εξαιρετικά πράγματα σε φάση ανάπτυξης… η Nokia είναι μια εταιρεία που δεν πρόκειται να πάει πουθενά”. Πέρα από σχέδια στην αγορά των smartphones, υπάρχουν και κάποια για την αγορά της εικονικής πραγματικότητας.

 

Σύμφωνα με το Re/code ακόμα και αν η Nokia εισέλθει στην αγορά των smartphones, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη μίας τεράστιας κατασκευαστικής επιχείρησης. Η εταιρεία μόλις πούλησε την επιχείρηση στην Microsoft και δεν ανυπομονεί να την αντικαταστήσει με μία παρόμοια. Έτσι, το παράδειγμα το N1 μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για αυτό που ελπίζει να κάνει η εταιρεία μελλοντικά: Να σχεδιάζει ωραία προϊόντα, τα οποία αργότερα θα αδειοδοτεί σε τρίτους για να τα κατασκευάσουν μαζί με το brand της Nokia, και οι οποίοι θα αναλάβουν την διανομή καθώς και την πώληση. Η τακτική μοιάζει με αυτή που ακολούθησαν οι Kodak και Polaroid, μετά την χρεωκοπία τους. Τέτοιες κινήσεις βεβαίως μειώνουν σημαντικά τα έξοδα, αλλά η εταιρεία δεν θα έχει τον έλεγχο, σε περίπτωση επιτυχίας ενός προϊόντος.

 

Η Nokia λέει ότι είναι “business as usual” στον απόηχο της συμφωνίας με την Alcatel-Lucent και πως θα “εστιάσει ξεκάθαρα στην επώαση νέων τεχνολογιών που θα διαμοιραστεί μέσω ενός ενεργού προγράμματος αδειοδότησης”. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η Nokia υποσχέθηκε ότι θα “επεκταθεί σε νέες περιοχές με έμφαση στις ανθρώπινες δυνατότητες στον συνδεδεμένο κόσμο”.

 

Link.png Site: Re/code

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλό νέο... Αυτή η εταιρεία θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου... Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ξαναγίνει #1, το εύχομαι αν και ποτέ δεν θά 'ναι η ΝΟΚΙΑ που ξέραμε

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"H Nokia είναι μια εταιρεία που δεν πρόκειται να πάει πουθενά”. “It gave me complete confidence that Nokia is a company that is not going away.”. Αυτό που λέει είναι ότι  δεν πρόκειται να απομακρυνθεί (από τον κλάδο των κινητών). Είμαι περίεργος τι λειτουργικό θα χρησιμοποιήσουν οι Φινλανδοί!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι ενδαφέρον το ότι κάποιοι ¨ξυνίζουν" τα μούτρα τους, και ξεχνάνε τις εποχές με τα 3310 κλπ.

 

Το λέω καλοπροαίρετα απλά για να μην τους υποτιμάμε. Μπορεί να ήταν άλλες εποχές τότε, αλλά δε θεωρώ απίθανο να κάνουν το come-back

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παίδες άσχετα με το τι λειτουργικό φοράνε πλεον, για τα lumia μιλάω, σαν τηλεφωνική συσκευή ακόμα έχει εκείνη την αίσθηση στιβαρότητας ή ακόμα και πλαστικού που και 1000 φορες να πεσει ξέρεις οτι "δεν θα παει πουθενά". :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα που η Nokia έχει επιλογές,

 

θέλω να δω τους δηθενάδες που πριν έκραζαν και καλά για την εγκατάλειψη του δικού της λειτουργικού

 

αλλά τώρα θα καταπιούν αμάσητο το ξένο κι ετοιματζίδικο Android που θα το φορέσει καπέλο η Nokia.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η επιστοφή της Nokia νομίζω είναι κάτι που απαιτήται. Kαι για την ίδια την Nokia που έχει την τεχνογνωσία και νομίζω μπορεί να πετύχει, αλλά και για την Φινλανδία που η οικονομία της αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στις εξαγωγές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρεις τι λειτουργικό θα βάλει... Πριν την εξαγορά της είχε επενδύσει πολλά στο Maemo

Δε νομίζω ότι η αγορά "χωράει" άλλο ένα λειτουργικό... Εκτός κι αν αδειάσει ο χώρος από την αποχώρηση κάποιου από τα ήδη υπάρχοντα. Κάτι τέτοιο φαίνεται λίγο δύσκολο γιατί οι εταιρείες, που έχουν τα κυρίαρχα mobile λειτουργικά, είναι πολύ μεγάλες. 

Χώρια που θα πρέπει  να πείσει και πολλούς developers να ασχοληθούν, πράγμα δύσκολο...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω αυτο που καταλαβα ειναι οτι βασικα απλα η microsoft θα βγαλει κινητα με την επωνυμια Nokia αντι lumia ή microsoft και πολυ καλα θα κανει. Η nokia ειναι πολυ δυνατο brand που ηταν πρωτο σε πωλησεις 20 χρονια στην αγορα. Ηταν βλακεια τους να το εξαφανισουν. οχι οτι θα χτυπησει το android. Τωρα πια παιζουν κινεζικες μαρκες που βαζουν κατω την σαμσουνκ lg κ apple (για αυτους που δεν ειναι κολλημενοι με το μηλο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...